Slušajte Russella.
Ne govorim o ovom konkretno obraćanju američkom senatu. Slušajte ga
inače.
Ovo je jedan od najmudrijih ljudi koje sam ikada imala sreću slušati.
Svi smo mi Republic of Lakotah.
Russell Means je bio aktivista za prava Američkih Indijanaca. Jedan od najpoznatijih lidera AIM-a, American Indian Movement-a, nakon što se pridružio pokretu 1968. Učestvovao je, između ostalog, u okupaciji Alkatraza 1968. godine i zaposedanju sedišta BIA-e, Bureau of Indian Affairs, u Vašingtonu 1972. Sarađivao je sa UN-om po pitanju položaja domoradočkog stanovništva širom planete. Između ostalog, bio je u timu Larry-ja Flynt-a tokom njegove (neuspešne) kandidature za američkog predsednika.
Lično je bio kandidat za predsedničke izbore unutar Liberalne partije 1987.
Rođen 10.11.1939. u indijanskom rezervatu Pine Ridge, od majke je nazvan
Wanbli Ohitika, Brave Eagle na jeziku svog plemena, Lakota. 1995. godine objavio je autobiografiju,
Where White Men Fear To Trade, koju su čak i njegovi najžešći kritičari nazvali jednim od presudnih trenutaka u američkoj istoriji.
U svom je životu bio glumac, muzičar i priznat slikar koji je izlagao širom sveta, preprodavac droge, kriminalac i bivši robijaš. Ženio se pet puta, otac desetoro dece. Po ocu je pripadao klanu Crazy Horse-a.
Izvanredan čovek, neverovatno svestran, izuzetno načitan, čovek koji je poznavao američku i evropsku istoriju bolje od većine amerikanaca i mnogih Evropljana. Čovek koji je bio svugde, probao sve, i najposle doneo herojski izbor: posvetio život borbi za prava svog naroda, a protiv američke vlade.
Umro je 22.10.2012. godine. Povodom njegove smrti, američki tv magnati su objavili, citiram:
spent a lifetime as a modern American Indian warrior, railed against broken treaties, fought for the return of stolen land and even took up arms against the federal government
i:
became as well-known a Native American as Sitting Bull and Crazy Horse.
U februaru 2008. godine, u svojstvu lidera Lakotah Freedom Delegation; predao je službeni zahtev za priznanje otcepljenja Republike Lakote od SAD-a, između ostalih, šačici odabranih evropskih zemalja - Finskoj, Islandu, Francuskoj, Irskoj - i Srbiji.
Slušajte Russella.
R.I.P.