Osvajanja Nemanjića

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yokai

Elita
Poruka
15.332
Kojim redom su Nemanjići širili srpsku državu i kako su se granice naše države u toku 12., 13. i 14. veka menjale? Bilo bi super sve to objasniti uz kartu... Znači zanima me koji vladar je gde i protiv koga vodio ratove, sa sve kartom pre i posle osvajanja?

Hvala unapred

Nisu ti nikad Nemanjici sirili drzavu, ona je uvjek bila siroka. Jedini koji je osvajao bio je Car Dusan, i to nije osvajao nego je samo pripajao Srbiji otete teritorije. Bugarsku na istoku, i Vizantiju na jugu, ostalo je sve i onako bilo u sastavu Srbije, Raska, Zeta i Bosna....

Stefan Prvovenčani je ratovao sa Bugarima i osvojio Niš, Vranje i još neke gradove... dok je kralj Milutin osvojio severnu Albaniju i skoro celu (današnju) Makedoniju, a ratovao je i sa Bugarima i Vizantincima... Kasnije je Stefan Dečanski još proširivao srpsku državu, a za cara Stefana Dušana silnog da ne govorimo... sigurno da su i neki drugi kraljevi (Vladislav, Radoslav, Uroš I, Dragutin itd.) osvajali samo što ja nisam baš toliko upućen pa sam zato i otvorio ovu temu...

Немања и његова проширења, што трајна, што привремена:

drzavastefananemanje.gif

atlas3k.jpg

Стефан:

srbija12.jpg

srbijaxiisrbijaxxi.png

Милутин и Драгутин:

dragutinimilutindrzava.jpg

Душан:

mapadusanovodoba.jpg

Vladavina "cara" Dusana i "carstvo" za vreme istog su jedan od najgorih i najsramnijih perioda u istoriji Srbije.

Mi smo znali da kukamo sto nam niko nije pomogao dok smo 1389. branili Evropu od Turaka. Ostali smo sami na bojnom polju i iszginuli kao ljudi, za to nam svaka cast. Ali sta smo radili 30 i kusur godina ranije, za vreme "carstva mi" - dok su ti isti Turci polako gazili Vizantiju sa istoka - gde smo mi bili? Ako vec nismo otisli tamo da pomognemo, bar nismo morali da zabadamo noz u ledja toj istoj Vizantiji i da prosirujemo "carstvo mi" na racun hriscanske drzave koja se ocajnicki bori da zadrzi Turke sa one strane Bosfora.

Madjari su bar ispali ljudi prema nama sto nas nisu napali sa ledja dok smo se klali sa Turcima 1389. i prosirivali sopstvenu drzavu na nas racun kao sto smo mi radili sa Vizantijom.

Nisu ti nikad Nemanjici sirili drzavu, ona je uvjek bila siroka. Jedini koji je osvajao bio je Car Dusan, i to nije osvajao nego je samo pripajao Srbiji otete teritorije. Bugarsku na istoku, i Vizantiju na jugu, ostalo je sve i onako bilo u sastavu Srbije, Raska, Zeta i Bosna....

Nemanjici ili bolje receno srpska plemena bili su uvek ili bolje receno ODUVEK prisutni u Makedoniji pocevsi od VI veka oni su samo povratili oni sto su im izeli Tatari i Vizantija .

Vladavina "cara" Dusana i "carstvo" za vreme istog su jedan od najgorih i najsramnijih perioda u istoriji Srbije.

Mi smo znali da kukamo sto nam niko nije pomogao dok smo 1389. branili Evropu od Turaka. Ostali smo sami na bojnom polju i iszginuli kao ljudi, za to nam svaka cast. Ali sta smo radili 30 i kusur godina ranije, za vreme "carstva mi" - dok su ti isti Turci polako gazili Vizantiju sa istoka - gde smo mi bili? Ako vec nismo otisli tamo da pomognemo, bar nismo morali da zabadamo noz u ledja toj istoj Vizantiji i da prosirujemo "carstvo mi" na racun hriscanske drzave koja se ocajnicki bori da zadrzi Turke sa one strane Bosfora.

Madjari su bar ispali ljudi prema nama sto nas nisu napali sa ledja dok smo se klali sa Turcima 1389. i prosirivali sopstvenu drzavu na nas racun kao sto smo mi radili sa Vizantijom.

Za ovo se slažem... tu je Dušan napravio grešku, trebalo je da sklopi savez sa Vizantijom i da zajedno udarimo po Turcima...

ovo su budalastine teske. nije dusan bio taj koji je trebao da bira, nego vizantija, izmedju srbije i osmanskog carstva izabrali su osmansko, oni su ti sa osmanlijama bili na prst u dupe, pa samo pogledaj kad je pao carigrad, skoro 100 godina poslije kosovske bitke. a ta vizantija je prebacila tursku vojsku preko mora, imas stihove njegoseve "Paleolog dovede Murata da sahrani Srbe sa Grcima", Jovan Paleolog je svojim ladjama prebacio osmasnku vojsku da napadne Srbiju. Vizantija je dala princezu Teodoru u znak prijateljstva sa osmanlijama, i to ti je njegos opjevao, "Vizantija sad je nista drugo do prcija mlade Teodore". E taman prcija. A ponavljam, Dusan nije osvajao nista, samo je vracao ono sto je Srpsko.

A za madjare, odmah nakon kosovskog boja, madjari su napali srbiju, ali je Tvrtko poslao Vlatka Vukovica sa vojskom, porazio madjare i isterao ih iz srbije, nauci nesto prije nego komentarises.

Poslednja izmena:
ovo su budalastine teske. nije dusan bio taj koji je trebao da bira, nego vizantija, izmedju srbije i osmanskog carstva izabrali su osmansko, oni su ti sa osmanlijama bili na prst u dupe, pa samo pogledaj kad je pao carigrad, skoro 100 godina poslije kosovske bitke. a ta vizantija je prebacila tursku vojsku preko mora, imas stihove njegoseve "Paleolog dovede Murata da sahrani Srbe sa Grcima", Jovan Paleolog je svojim ladjama prebacio osmasnku vojsku da napadne Srbiju. A ponavljam, Dusan nije osvajao nista, samo je vracao ono sto je Srpsko.

A za madjare, odmah nakon kosovskog boja, madjari su napali srbiju, ali je Tvrtko poslao Vlatka Vukovica sa vojskom, porazio madjare i isterao ih iz srbije, nauci nesto prije nego komentarises.

Sta je to bilo srpsko sto je Dusan osvajao?

I ti si napisao budalastinu ovo da nam je Tvrtko pomogao posle Kosovske bitke-pomogao nam je Bajazit...

Nemanjici ili bolje receno srpska plemena bili su uvek ili bolje receno ODUVEK prisutni u Makedoniji pocevsi od VI veka oni su samo povratili oni sto su im izeli Tatari i Vizantija .

Srpsko pleme je bilo samo jedno,mozda nekoliko desetina sela samo,tamo negde u danasnjoj istocnoj Hercegovini,ali je uspelo kasnije da se nametne i okolnim sklavinijama i tako prosiri svoje ime...i tako nastade narod...

Опет та карта? Чисто да буде јасно: тамо су Срби означени словима - између Врбаса и јужне Мораве, док зелена боја представља сва слободна словенска племена на Балкану у то време.

И она мапа Душанове државе два поста изнад није тачна. Прво, урачунати су Босна и Хум, у које јесте Душан водио поход, али их никад није прикључио својој држави, јер је морао хитно да се врати на југ да гуши побуну Кантакузинових присталица. Друго, онамо око Марице су укључена Угљешина проширења када је Душан већ био мртав а Угљешина област се издвојила из српског царства.

ovo su budalastine teske. nije dusan bio taj koji je trebao da bira, nego vizantija, izmedju srbije i osmanskog carstva izabrali su osmansko, oni su ti sa osmanlijama bili na prst u dupe, pa samo pogledaj kad je pao carigrad, skoro 100 godina poslije kosovske bitke. a ta vizantija je prebacila tursku vojsku preko mora, imas stihove njegoseve "Paleolog dovede Murata da sahrani Srbe sa Grcima", Jovan Paleolog je svojim ladjama prebacio osmasnku vojsku da napadne Srbiju. Vizantija je dala princezu Teodoru u znak prijateljstva sa osmanlijama, i to ti je njegos opjevao, "Vizantija sad je nista drugo do prcija mlade Teodore". E taman prcija. A ponavljam, Dusan nije osvajao nista, samo je vracao ono sto je Srpsko.

Ovde se poziva na Njegoša a on je o tadašnjim događajima vrlo malo znao, njegov glavni izvor je bila narodna tradicija koja je potpuno nepouzdana ( što znači netačna).
Drugo , vi ovde pišete o tim događajima sa danjašnjim pogledom na svet , niko danas ne može sa sigurnošću da zna kakva je bila ono što bi smo danas nazvali nacionalna i politička svest kod pripadnika različitih slojeva ljudi u srednjevekovnoj Srbiji . Međutim sigurno je da ta svest nije bila kao danas , vlastelu je interesovao najviše vlastiti interes pa su se lako udruživali u saveze sa tuđincima protiv najrođenijih. Znači taj patriotizam , borba za veru i naciju protiv tuđina npr., u Kosovskoj bitci "Ko će biti vjera a ko nevjera" to je sve odjek kasnijih vremena 16, 17 ,18 veka , mi nemamo pojma kakav je stav običnog vojnika bio u Kosovskoj bitci.

Poslednja izmena:
Srpsko pleme je bilo samo jedno,mozda nekoliko desetina sela samo,tamo negde u danasnjoj istocnoj Hercegovini,ali je uspelo kasnije da se nametne i okolnim sklavinijama i tako prosiri svoje ime...i tako nastade narod...
Ovo prosto nije tačno , u najrelevantijim spisu toga doba Porfirogenitovom "Spis o narodma" , Srbi se nedvosmisleno pominju kao narod a ne kao pleme.

Poslednja izmena:
Ovo prosto nije tačno , u najrelevantijim spisu toga doba Porfirogenitoviom "Spis o narodma" , Srbi se nedvosmisleno pominju kao narod a ne kao pleme.

А чак и она племена која се помињу су нешто слично племенима у Црног Гори - заснована на географији пре него на сродности.

А чак и она племена која се помињу су нешто слично племенима у Црног Гори - заснована на географији пре него на сродности.

Има у Милутинову Житију једна речаница поводом његових " освајања " према југу. Он каже да је вратио делове Богом датог Отачаства свога. Значи није освајао, јер кад је могао узети и Солун није хтео него је вратио и оне делове који нису били у његовом Богом датом Отачаству. Мислим да је ово врло важно за даљу расправу. Разлика је освајање и ширење од ослобађања. и враћања.

Има у Милутинову Житију једна речаница поводом његових " освајања " према југу. Он каже да је вратио делове Богом датог Отачаства свога. Значи није освајао, јер кад је могао узети и Солун није хтео него је вратио и оне делове који нису били у његовом Богом датом Отачаству. Мислим да је ово врло важно за даљу расправу. Разлика је освајање и ширење од ослобађања. и враћања.

У ком је то житију речено?

Ево извода из Архиепископ Данило, Животи краљева и архиепископа српских, превео Лазар Мирковић, предговор Николе Радојчића, Београд 1935:

55014075.png

Као што видиш, овде се каже нешто потпуно обрнуто од онога што си ти навео. Милутин је, по житију из Даниловог Зборника те области приложио и додао свом отачеству, а не повратио или ослободио.

ovo su budalastine teske.
Zabole me za tvoje cenjeno misljenje, da krenemo odatle.

nije dusan bio taj koji je trebao da bira, nego vizantija, izmedju srbije i osmanskog carstva izabrali su osmansko, oni su ti sa osmanlijama bili na prst u dupe,
I nas Dusan prosirio Srbiju toliko na racun Vizantije, prakticno duplirao teritoriju Srbije, a Vizantija bila u dilu sa silom koja nas je 30 godina kasnije oduvala k'o maslacak? Logicno, nema sta.

pa samo pogledaj kad je pao carigrad, skoro 100 godina poslije kosovske bitke.
A kada je palo Smederevo? Koliko godina posle Kosovske bitke? Uprkos desetercu, Srbija nije prestala da postoji o'ma posle Boja na Kosovu nego se kao drzava odrzala do... E pa sad ja ovo ne znam jer ne znam nista, ali ti znas sve pa ces mi reci i ovaj podatak.

a ta vizantija je prebacila tursku vojsku preko mora, imas stihove njegoseve "Paleolog dovede Murata da sahrani Srbe sa Grcima", Jovan Paleolog je svojim ladjama prebacio osmasnku vojsku da napadne Srbiju. Vizantija je dala princezu Teodoru u znak prijateljstva sa osmanlijama, i to ti je njegos opjevao, "Vizantija sad je nista drugo do prcija mlade Teodore". E taman prcija. A ponavljam, Dusan nije osvajao nista, samo je vracao ono sto je Srpsko.
Velike delove Vizantije koji nikada nisu bili srpski i koji nikada nisu pripadali Srbima, Dusan je osvojio kada je Vizantija bila u sve tezem polozaju zbog nezgodnog istocnog suseda koji je vrlo brzo i nama postao istocni sused.

A za madjare, odmah nakon kosovskog boja, madjari su napali srbiju, ali je Tvrtko poslao Vlatka Vukovica sa vojskom, porazio madjare i isterao ih iz srbije,
Naravno da jesu, bilo je sporadicnih zauzimanja gradova na dunavu tu i tamo, ali Ugarska nije dozivela "zlatne godine svoje istorije" niti je duplirala drzavnu teritoriju i nacinila "carstvo mi" na racun hriscanske drzave koja je napadnuta od onog zla iz Azije.

Majku mu, kad je taj Dusan bio toliko zaheban da smandrlja Vizantiju koja je bila u dilu sa onolikom silom od Otomanskog carstva, kako nije prosirio "carstvo mi" na racun Ugarske do "ravne Peste"?

nauci nesto prije nego komentarises.
Ja imam dosta toga da ucim, ali ti ne moras - ti sve vec znas. Doduse, mogao bi da ukljucis logiku malo, a ne da slepo verujes u svaku nacionalisticku baljezgariju koju serviraju "izvori" poput prekvalifikovanih profana Srpskog u pesnickom zanosu.

Ovo prosto nije tačno , u najrelevantijim spisu toga doba Porfirogenitovom "Spis o narodma" , Srbi se nedvosmisleno pominju kao narod a ne kao pleme.

A jel znas ti kada je pisan "Spis o narodima" a kada je bilo doseljavanje slovenskih plemena na Balkan?300 godina razlike...

Uostalom,sve ti pise u samom "Spisu o narodima" o samom doseljavanju i uz malo poznavanje ranog srednjeg veka i formiranja naroda u to doba,neces imati problem da skapiras kako su Srbi nastali...

Nije tacno...pa Sv.Sava je za Lipljan i zupe na Kosovu pisao da su bili delovi grcke zemlje...

Stvarno mi vise nije jasno kako ne kapirate da drzava u to vreme i u ovo danasnje nie ista-otacastvo je moglo biti samo ono sto je drzao neko iz njegove familije kao gospodar,a ovde se ljudi pale da je neko isao da oslobadja Srbe i ostale Slovene...

Zabole me za tvoje cenjeno misljenje, da krenemo odatle.

I nas Dusan prosirio Srbiju toliko na racun Vizantije, prakticno duplirao teritoriju Srbije, a Vizantija bila u dilu sa silom koja nas je 30 godina kasnije oduvala k'o maslacak? Logicno, nema sta.

A kada je palo Smederevo? Koliko godina posle Kosovske bitke? Uprkos desetercu, Srbija nije prestala da postoji o'ma posle Boja na Kosovu nego se kao drzava odrzala do... E pa sad ja ovo ne znam jer ne znam nista, ali ti znas sve pa ces mi reci i ovaj podatak.

Velike delove Vizantije koji nikada nisu bili srpski i koji nikada nisu pripadali Srbima, Dusan je osvojio kada je Vizantija bila u sve tezem polozaju zbog nezgodnog istocnog suseda koji je vrlo brzo i nama postao istocni sused.

Naravno da jesu, bilo je sporadicnih zauzimanja gradova na dunavu tu i tamo, ali Ugarska nije dozivela "zlatne godine svoje istorije" niti je duplirala drzavnu teritoriju i nacinila "carstvo mi" na racun hriscanske drzave koja je napadnuta od onog zla iz Azije.

Majku mu, kad je taj Dusan bio toliko zaheban da smandrlja Vizantiju koja je bila u dilu sa onolikom silom od Otomanskog carstva, kako nije prosirio "carstvo mi" na racun Ugarske do "ravne Peste"?

Ja imam dosta toga da ucim, ali ti ne moras - ti sve vec znas. Doduse, mogao bi da ukljucis logiku malo, a ne da slepo verujes u svaku nacionalisticku baljezgariju koju serviraju "izvori" poput prekvalifikovanih profana Srpskog u pesnickom zanosu.

Ne kapiras da je dusan osvajao teritorije na kojima su zivjeli srbi....

Опет та карта? Чисто да буде јасно: тамо су Срби означени словима - између Врбаса и јужне Мораве, док зелена боја представља сва слободна словенска племена на Балкану у то време.

И она мапа Душанове државе два поста изнад није тачна. Прво, урачунати су Босна и Хум, у које јесте Душан водио поход, али их никад није прикључио својој држави, јер је морао хитно да се врати на југ да гуши побуну Кантакузинових присталица. Друго, онамо око Марице су укључена Угљешина проширења када је Душан већ био мртав а Угљешина област се издвојила из српског царства.

Nece biti. Da su oznaceni srbi pisalo bi samo Servs, ali jasno kao dan pise Servia. I ne znam samo zasto vas sve boli ova karta?

Back