OSTROG

S

SVETLOST

Gost
...KADA TE PONESE BLAGOST U DUSI NEKOM OD SVETITELJA,ZAHVALI MU SE TIHO STO TI DAJE DJELIC BOZANSKOG KOJE JE PRIMIO A PUSTI DA U MIRU POCIVAJU NJEGOVE MOSTI...

VASE MISLJENJE O MANASTIRU OSTROG.

Sviđaju mi se oni drveni krstići koji se prodaju tamo za samo 5 eura. Dobio sam jedan na poklon. Lepi su, ali nisu kvalitetni. Moj se raspao posle nedelju - dve.

Valjda zato što mrzim organizovanu religiju i prodavanje tako lepih mesta u komercijalne svrhe.

Sizif:
Sviđaju mi se oni drveni krstići koji se prodaju tamo za samo 5 eura. Dobio sam jedan na poklon. Lepi su, ali nisu kvalitetni. Moj se raspao posle nedelju - dve.

Valjda zato što mrzim organizovanu religiju i prodavanje tako lepih mesta u komercijalne svrhe.

:D Овим си веома помогао економике Србији :wink:

SVETLOST:
...KADA TE PONESE BLAGOST U DUSI NEKOM OD SVETITELJA,ZAHVALI MU SE TIHO STO TI DAJE DJELIC BOZANSKOG KOJE JE PRIMIO A PUSTI DA U MIRU POCIVAJU NJEGOVE MOSTI...

VASE MISLJENJE O MANASTIRU OSTROG.
[/quote

Bas sam ovog leta posetila manastir Ostrog i odusevljena sam...i samim manastirom i predelom oko (i ispod)njega.Steta sto je bilo guzve pa nisam sve to dozivela onako kako bih volela.Mnogo me podseca na Crnu Rijeku,manastir koji mi je ostao u srcu zajedno sa svim dobrim ljudima koji se nalaze tamo.

Sizif:

tI ZAISTA NISI PRI SEBI.TUZNO JE STO TAKVE NEZNALICE UOPSTE EGZISZIRAJU.HRASCANSTVO NIJE ORGANIZOVANO A OSTROG NIJE PRODAN.TO SU OSVESTENE STVARI I AKO IH NE POSTUJES BOLJE BI BILO DA IH I NE UZIMAS!

dona:
tI ZAISTA NISI PRI SEBI.TUZNO JE STO TAKVE NEZNALICE UOPSTE EGZISZIRAJU.HRASCANSTVO NIJE ORGANIZOVANO A OSTROG NIJE PRODAN.TO SU OSVESTENE STVARI I AKO IH NE POSTUJES BOLJE BI BILO DA IH I NE UZIMAS!
Dona, zar si toliko ljuta da si previdela uključen Caps Lock? Kao da si sve otkucala u jednom dahu koliko sam te naljutio.

Izvini. Ja ne verujem u "osvešćene" stvari. Osvešćen krstić je ama baš isti kao i onaj koji to nije, što se mene tiče. Razlika se vidi samo kada se približi neko kao ti, on pred onim što se zove "osvešćen" krstić ima solidnu dozu strahopoštovanja i naziva ga "svetim krstićem".

A meni je sve to nekako smešno. Pa šta mogu.

sizife,
problematika je dublja. upravo tebi se raspao krstic.
da li su ikada doprle reci do tebe da svako uzme svoj krst? i sta one znace, primas li ih uopste, mislim generalno?

Sizif nosi svoj odlicno. Dostojanstveno i vredno postovanja. On svoja misljenja ume da odbrani.
Inace, ne preterujte.
I monasi ne gledaju sa osmehom na one koji se klanjaju do zemlje i ljube krstove a vredjaju druge ljude, osudjuju i izazivaju ljutnju, bes i sl.
Sizif je lepo rekao da je protiv organizacija koje se ponasaju danas na najrazlicitije nacine, trgovce... secate se sta je za trgovce i crkvu receno..
On je cista dusa bez zabuna.. a mi ostali cemo da trazimo za sebe;; svako sovj krst i svako zna kako mu je sa njim. Dok se neko srdi.. nije mu lako.

...ja sam:
sizife,
problematika je dublja. upravo tebi se raspao krstic.
da li su ikada doprle reci do tebe da svako uzme svoj krst? i sta one znace, primas li ih uopste, mislim generalno?
Nemoj me razočaravati da si toliko praznoveran. Nije se raspao iz ne znam kakvog razloga već zato što je loše napravljen.

Ne znam bog čega, ali simbol krsta mi se malo smučio. Nemam ništa protiv krsta kao takvog, ali prosto je izanđao kao simbol - nema beogradskog mafijaša koji ga nema na svom retrovizoru, niskobudžetnog horora koji ga koristi kao sredstvo za odbranu od vampira, prosjaka na Zelenom Vencu koji ih koriste kao osnovno sredstvo rada, pa silni neonski krstovi koje sam viđao na crkvama po Americi, i tako dalje i tako dalje.

Previše ga je. Prosto sam izgubio osećaj poštovanja prema tom simbolu, osećaj koji sam nekada stvarno imao. Kao i mnoge druge osećaje u vezi organizovane religije.

Fotina:
Kroz krst si se odrekao Boga,kroz krst mu se i vrati...."
Ne razumem šta hoćeš da kažeš. Krst mi je isto kao i krug, trougao ili petokraka, i ne verujem u vezu geometrijskih tela sa natprirodnim silama, koje, uzgred budi rečeno, ni same ne postoje.

...ma ti nista i ne razumijes....odavno...vidim ja...
steta tako pametan...bez imalo Bozije promisli....
okaci ti onda pentagram...

Pozdrav svim učesnicima foruma. Ja i neznam gde je Ostrog, i ko je Vasilije?! Može li mi neko objasniti?
SVETLOST = Fotina??? Tako mi liči! Jesu li to citati iz "Biserna Knjiga"? Molim SVETLOST da mi odgovori!
Nek vas Bog čuva dok vi ne mislite o Njemu i o Sebi!

Fotina:
...ma ti nista i ne razumijes....odavno...vidim ja...
steta tako pametan...bez imalo Bozije promisli....
okaci ti onda pentagram...

Драга Фотина, на овај Форум су дошли људи који "ништа не" разумеју иначе је'л су имали би смисао уопште бити овде. Ја такође "ништа не" разумим и шта? Опет хтела би цитировати реће великог философа античности Сократа: "Ја знам да НИШТА не знам". Ако овај велики човек "ништа није" знао па онда куда је нама до га? Је'л овде има људи, који су супер и знају све?

Поздрав!

DREAMASTER

...nisi vjernik a "citao" si BISERNU KNJIGU...

ne vjerujem ti...

CUO SI TI ZA SVE SVETITELJE ALI ONI NISU ZA TEBE

A MOZDA SI I TI SIZIF....

fotina:
A MOZDA SI I TI SIZIF....
Nije, Sizif se lako prepoznaje po plavom nicku i nikada ne postuje kao gost.
A što se tiče pentagrama, nemam ništa protiv te geometrijske slike, kao ni protiv drugih. Postoje, naravno ljudi koji ih koriste za identifikaciju i propagiranje nekih svojih ideala, ali to već nije moj problem. Kukasti krst se koristio još u starom Egiptu, pa je Hitler napravio ovo od njega što je napravio.

Tu je kukasti krst najmanje kriv, kao i pentagram, koji sami po sebi nisu uopšte opasni, ako me razumeš.

Sizife brate,

Nije slucajno sto ti se smucio krst, jer necastivi sve to i radi vec dve hiljade godina da bi nam se to smucilo i da bi nas odvojio od Boga, zbog ovog ili onog razloga... Ali zapamti (a setices se kad tad, ako ne pre ono u sudnjem casu) da bez krsta nema spasenja, jer je krst simbol Gospoda, a bez Gospoda nema spasenja.

lala:
Sizife brate,

Nije slucajno sto ti se smucio krst, jer necastivi sve to i radi vec dve hiljade godina da bi nam se to smucilo i da bi nas odvojio od Boga, zbog ovog ili onog razloga... Ali zapamti (a setices se kad tad, ako ne pre ono u sudnjem casu) da bez krsta nema spasenja, jer je krst simbol Gospoda, a bez Gospoda nema spasenja.
Lalo, hvala ti na savetu i na ohrabrenju, ali ja se smrti ne plašim, a u više sile ne verujem, baš iz tog razloga. Ja tebi želim da svoj strah prevladaš, imaš još tačno onoliko vremena koliko ti je ostalo do "sudnjega časa". Posle više nema ničega, i meni koji ne verujem i tebi koji veruješ biće isto.

Šta je uostalom "spasenje"? Zašto se tako zove, da li si nekada razmislio?

Back