Osoba X

AristotelSRB

Aktivan član
Poruka
1.362
Uzmimo recimo jednu osobu...personu...koja voli da čita, ali ono...Voli da čita samo ono šta ona hoće...ne kao u školi...da joj neko govori šta joj je obavezna lektira....

Recimo ta naša osoba završi srednju školu, ono može da bira fakultet....Medjutim ta osoba ne želi ni jedan....Zašto? Pa ta osoba X želi da čita,čita,čita...Ali samo ono što ona hoće....

Zašto? ...Pa ta osoba je pročitala mnoge knjige pojedinih profesora...Doktora nauka (filozofskih naravno).... I šta je ona zaključila...? Zaključila je da su svi oni pod nekim uticajima , tako reći raznih Hegela, Platona,Marksova itd....Naša persona smatra da svi oni, nemaju neki svoj stav, neke nove ideje....Što bi promenilo nešto...Nego pletu mrežu starih Grka i ostalih.....

Ta osoba smatra i ako ona ode na fakultet, da će tako biti na kraju s njom, naravno ona misli da je dobro čitati sve gore nabrojane, jer šta bi inače....Ali ona misli da je suludo njih bubati na ispitima...........

Osoba X smatra da je bolje da ostane kod kuće 6-7 godina, da čita i samo čita, da stekne veliku mudrost, iako će verovatno da živi na rubu egzistencije, njoj to i nije bitno....Zapravo kad sebe vidi u buducnosti, nije joj bitno , ali kada ta buducnost dodje pitanje je onda, šta kako...Dolaze izlasci ovo, ono cure, momci....Da li ce ona subotom u 21h čitati Kanta ? Da,baš sada u ovom trenutku ona misli da hoće, ali mi nikada ne znamo šta nosi sutra, ali hajde da joj poverujemo....

Nego otišli smo predaleko....................Uglavnom persona X smatra da će ona nakom hiljada knjiga.... steći mudrost....Pa će onda jednog lepog sunčanog dana uzeti i napisati svoju knjigu, koju će svi kupiti (zapravo da li svi?) neće naša osoba naravno napisati 50 nijansi siva... Ipak da li ce to vreme imati smisla za tu knjigu...Ostaje nam da mislimo da hoće.....Kad ta osobaX zaradi ogroman novac od knjige, naravno to njoj nece znaciti ništa, i nastaviće po starom...Možda jedino ode negde.....Grcku...recimo...A i Grcka je zapravo samo ideal.... nije to stara Grcka...

Kakav savet mi da njoj damo....Da ide na fakultet ili ne, i da li joj je plan dobar....?! :mrgreen:

Ukratko:
osoba x živi u snovima, što je specifično za mlade ljude.
Neki tresnu sa oblaka na zemlju vrlo brzo, neki - nažalost - padaju polako a sve vreme im se čini da lebde.
Naravno da treba da studira. Međutim, studije predstavljaju i ulazak u novu životnu etapu - "odraslu", kada se očekuje izvesna zrelost.

Mislim da se osoba x boji te faze.

AAA pa vi niste uopšte razumeli osobu X ...Jeste ljubomorni na nju? Ili jednostavno ne možete da je shvatite :think:
Osoba X je neka vrsta natčoveka, ona je iznad svih, pa zašto njoj trebaju profesori? Možda je ona iznad njih !
Zar je Sokrat doktorirao filozofiju...?

@borac za prava životinja : Osoba X je davno sazrela, mnogo prije nego njena generacija, i ne da se boji nove faze života ( jer ona je to davno doživela kad je pocela da se bavi filozofijom) Čak naprotiv za nju su to sve trice i fazoni, jednom rječju glupost...

Neistrazena @ ......... zar se mudrost stiče sa praksom....
Ehhh forumaši, pa vi niste razumeli osobu X

AAA pa vi niste uopšte razumeli osobu X ...Jeste ljubomorni na nju? Ili jednostavno ne možete da je shvatite :think:
Osoba X je neka vrsta natčoveka, ona je iznad svih, pa zašto njoj trebaju profesori? Možda je ona iznad njih !
Zar je Sokrat doktorirao filozofiju...?

@borac za prava životinja : Osoba X je davno sazrela, mnogo prije nego njena generacija, i ne da se boji nove faze života ( jer ona je to davno doživela kad je pocela da se bavi filozofijom) Čak naprotiv za nju su to sve trice i fazoni, jednom rječju glupost...

Neistrazena @ ......... zar se mudrost stiče sa praksom....
Ehhh forumaši, pa vi niste razumeli osobu X

Osobi X je potreban psihoterapeut. Čisto savetodavno.

Ukratko:
osoba x živi u snovima, što je specifično za mlade ljude.
Neki tresnu sa oblaka na zemlju vrlo brzo, neki - nažalost - padaju polako a sve vreme im se čini da lebde.
Naravno da treba da studira. Međutim, studije predstavljaju i ulazak u novu životnu etapu - "odraslu", kada se očekuje izvesna zrelost.

Mislim da se osoba x boji te faze.

Ako joj ikada bude potrebna pomoć, ona će se obratiti svešteniku.

Bilo kome. Sasvim je očigledno da joj je pomoć potrebna, makar i sveštenika. Siguran sam da će svešteno lice odreagovati pravilno kad mu osoba X kaže da je natčovek.
Ovde nema šta da se doda...
Možda da je ipak bolje psihologu nego svešteniku-psiholog nema neki interes,a uže je stručan...

Aristotele,

ja ne rekoh da se mudrost stice praksom nego I praksom. To bi osoba x razumjela nakon x procitanih knjiga :lol:

Ej, ima li osoba x smisla za humor? Zna li naci put kad zaluta? Ali bez da procita u x knjizi :pop:

Hehe vi sad mislite...kao...da sam ja osobaX...ma jok....kakvi osoba X, je plod mašte...
Nemojte me samo pitati čije, jer ni ja neznam....Ali svakako, da ne bi bila sretna kada bi čitala ove vaše postove...
A ti Ajnštajne, idi i rešavaj jednačine, niko ti ne brani...Ali nemoj glumiti...vidovitog milana...:mrgreen:

U svakom slučaju niste dali dobar odgovor. Jer ni vi sami ne znate a želili bi da znate, uvek se vi pravite pametni, nije to samo sa našom osobom nego uopšte....Želili bi da znate i ko je svet stvorio, sve,sve,sve.....A nemeree :)

Hehe vi sad mislite...kao...da sam ja osobaX...ma jok....kakvi osoba X, je plod mašte...
Nemojte me samo pitati čije, jer ni ja neznam....Ali svakako, da ne bi bila sretna kada bi čitala ove vaše postove...
A ti Ajnštajne, idi i rešavaj jednačine, niko ti ne brani...Ali nemoj glumiti...vidovitog milana...:mrgreen:

U svakom slučaju niste dali dobar odgovor. Jer ni vi sami ne znate a želili bi da znate, uvek se vi pravite pametni, nije to samo sa našom osobom nego uopšte....Želili bi da znate i ko je svet stvorio, sve,sve,sve.....A nemeree :)

Aj reci na pp :lol:

Posvetiti svoj život nečem jedinstvenom, ma šta to bilo, ljubav, nauka, filozofija, pisanje, nije najbolje... Jer je život zaista previše polimorfan da bi od njega zahtevali da uvek ima isti oblik. Može filozofija u datom trenutku izgledati kao sjajna perspektiva, ali niko ne grantuje osobi x da sutra neće promeniti svoj stav (kad su već pojmovi "misliti" i "znati" različiti, obrati pažnju na to da osoba x samo misli da će mu filozofija doneti večitu sreću (ne bih rekao da to zna)). Što osoba x bude zrelija i iskusnija, egzestencijalna strana će joj postajati važnija, a predstoji joj i razočaranje koje je neizbežno sa filozofijom (ili bilo kojom drugom racionalnom disciplinom) -da jedinstvenih i sigurnih odgovora nema, i da ljudi jednostavno grade iluzije o svetu koje mogu samo približno odgovarati stvarnosti. I zaista ne možemo da se maknemo za zida Platonove pećine. Bar je takav moj utisak sa učenjem filozofije. Naravno, ne bih odmah toliko obeshrabrio osobu x, samo napominjem da velika očekivanja stvaraju podlogu za još veća razočaranja.

Meni je upravo površnost ljudskih znanja najjači utisak sa fakulteta, jer sam bio u prilici da shvatim da je nauka građena na modelima i da je sve puno pretpostavki, da se zakoni prirode ne otkrivaju, nego izmišljaju. I to je mene malo razočaralo, ali se ipak i dalje divim stvarima koje nauka nudi (jer je to vrhunac onog što pouzdano možemo da znamo). Filozofija jeste zamišljena kao sveobuhvatna disciplina, ali ni ona ne nudi sve odgovore (ili ih nudi previše, ali ne daje jedinstven).

I da, lepo je želeti znanje, ali nadmenost ne ide pre njega. Skromnost zaista nije nužna, ali je smešno kada je ljudi zamene arogancijom koja nema pokriće. Mnogo su knjiga pročitali ti ljudi na funkciji fakultetskih profesora... I da bi napisali svoje morali su mnogo godina da posvete ozbiljnom radu... Što je razlog da ih osoba x (ili bilo koja druga osoba) poštuje, a ne da sebe ad hoc stavlja iznad njih.

Osim toga, sam proces učenja je specifična stvar, i puko čitanje knjiga nije najbolji metod... I kad već ceniš Staru Grčku, vervoatno znaš i za značaj koji je dijalektika imala u to vreme... Razgovor sa ljudima o temama obrađenim u knjigama, aktivna razmena mišljenja, prilike kada svoje znanje stavljaš pred iskušenje- sve to ima veliko značenje, a daje se na fakultetu...

Vrlo je sebično što osoba x zanemaruje egzestencijalnu komponentu. Kada bi sve osobe na svetu tako postupale i lepo čitale knjige dok ne steknu svo moguće znajnje ne bi više bilo ni ljudi koji se bave štampanjem tih knjiga. :lol:

I to su samo neke od stvari koje osoba x neopravdano preskače.

Pa ta osoba je pročitala mnoge knjige pojedinih profesora...Doktora nauka (filozofskih naravno).... I šta je ona zaključila...? Zaključila je da su svi oni pod nekim uticajima , tako reći raznih Hegela, Platona,Marksova itd....Naša persona smatra da svi oni, nemaju neki svoj stav, neke nove ideje....Što bi promenilo nešto...Nego pletu mrežu starih Grka i ostalih.....

Oсоба икс очито мисли да је филозофија нешто попут новинских извештаја , па би да у њој налази стално нешто ново. Ново издање, нови часопис. Нове мисли! Особа икс би да јој филозофија пружи забаву, лек против учмалости духа и досаде, као и илузију неке величине. Неке снобовске глуме "надчовека".који је .изнад свих . Јер, у практичним акцијама спољашњег света бити изузетан у било чему исувише је тешко за постићи, хајде онда да будеш изузетан у преимућствима ума, области у којој је свако за себе геније изнад свих. Јер нико се неће увредити када му се презентује да је неко физички јачи од њега, или богатији или лепши. То су сувише очигледни факти који дотичном сметају али против којих га ниједан психолошки механизам одбране неће много заштити или убедити у супротно. Али ако му се укаже да је неко паметнији од њега, ту настаје проблем. Јер свако мсили за себе да је НАЈПАМЕТНИЈИ. И ту илузију је лако одржавати јер туђа памет није тако очигледна као туђе богаство, снага и слично.

Зато си ти лепо то смислио. Угађати свом егу. Бити изузетан у једној фантазаији која ће једино служити неком јадном храњењу ега.

Наравно, ако је некоме циљ мудрост то је друга ствар и путу који си навео је потпуно исправан и одгвоарајући , и то само у случају ако постоји финансијка независност исте могућност издржавања себе без рада.
То је заправо лакше постићи него што изгледа. Јер ко не робује ткз. "вредностима" које нам је нематнуло друштво као такве. Ко не планира да натакне јарам брака себи на врат... заправо не треба много .

Vrlo je sebično što osoba x zanemaruje egzestencijalnu komponentu. Kada bi sve osobe na svetu tako postupale i lepo čitale knjige dok ne steknu svo moguće znajnje ne bi više bilo ni ljudi koji se bave štampanjem tih knjiga. :lol:

.

Od mnogo gluposti, koje si naveo u svom prethodonom postu, ovu sam izdvojio kao najveću..
Ne znam u kome ti vremenu živiš, ali ako malo budeš istraživao, i ispitivao vidićeš da niko ne čita knjige.
Da svi uživaju u blagodatima ''new age'' i da je malo onih koji istinski vole da čitaju...( ne kažem da ih nema, ali su kap u moru)

-Pošto vidim da mnogi i dalje ne shvataju našu junakinju osobu X, da malo objasnim...Ona naravno ceni sve profesore i njihov rad, ali ne slaže se u jednoj stvari s njima,što NE otkrivaju nešto novo...Kao što reče cenjeni kolega oziman, ne traži ona da svaki dan nailazi na nešto novo u filozofiji, kao u časopisima...ma kakvi....ona misli da se u filozofiji nešto stotinama godina nije BITNIJE promenilo....A ko bi to mogao promeniti? Pa profesori naravno...Ali oni samo obradjuju ideje antičkih, nemačkih filozofa i ostalih...nemaju nove ideje...to je ono što muči našu junakinju..

-Naravno da je njen cilj mudrost, i ona ne prezire nikoga, naprotiv ona poštuje sve...Čitala je ona bibliju, voli ona ljude...ma kakvi god bili...Nije ona uopšte rekla za sebe da je nadčovek, ma jok...To je plod mašte, ne mislimo mi na Ničea....Natčovek je u ( ovom vremenu) svako ko se bavi nekim naukama...sad se vi pitate zašto...pa eto...tako, svi su obični jednolični...A onaj koji živi sličnim načinom života kao naša junakinja...taj je NEKA VRSTA nadčoveka...razumijete vi već šta vam hoću reći :)

Ipak svi ste vi pomalo ljubomorni na našu junakinju...ma i ja sa vama...Ipak ona hoće da živi pustinjačkim životom...ma da svi joj mi ne verujemo...naravno...biće ona na iskušenju...uspeće valjda.....

Ostaje nam još, da ako je nekada sretnemo, da joj damo neki savet...da popričamo s njom... ipak malo je takvih osobaX...Ja sada pretpostavljam, da je ona negde u svojoj sobi verovatno čita...šta bi drugo ...hehe...ali ona će jednog dana sama sebi reći...to je to sada cu napisati knjigu...i da napisace je...verovatno to niko nece procitati...sem nekih koji ce videti u njoj talent, ali teško...umreće naša junakinja jednom...verovatno...na rubu egzistencije...ali za jedno 100,200 godina ko zna... shvatiće se ona...Možda će se spominjati zajedno sa Aristotelom,Platonom...A iako ne bude shvatiće sigurno neko njene ideale.........................................................................................

Poslednja izmena:
Kao što je oziman primetio - očigledno je da ta osoba x teži znanju ne zarad znanja samog, nego kako bi nahranila svoj ego. Postoje bolji načini da se nahrani ego, i da uzdigneš sebe iznad drugih ljudi.

Ostaje nam još, da ako je nekada sretnemo, da joj damo neki savet...da popričamo s njom... ipak malo je takvih osobaX...Ja sada pretpostavljam, da je ona negde u svojoj sobi verovatno čita...šta bi drugo ...hehe...ali ona će jednog dana sama sebi reći...to je to sada cu napisati knjigu...i da napisace je...verovatno to niko nece procitati...sem nekih koji ce videti u njoj talent, ali teško...umreće naša junakinja jednom...verovatno...na rubu egzistencije...ali za jedno 100,200 godina ko zna... shvatiće se ona...Možda će se spominjati zajedno sa Aristotelom,Platonom...A iako ne bude shvatiće sigurno neko njene ideale............................................ .............................................

Ovim si dokazao da si zapravo nepopravljivi romantik. Ovo je toliko idealizovana verzija nečijeg života, da se čovek prosto zapita. A kao i svaki nepopravljivi romantik, zanemario si gomilu stvari koje sačinjavaju takvu verziju nečijeg života. Prvo - čak i da naša cenjena junakinja provede deset godina čitajući knjige u nekoj zabiti na Durmitoru, to je neće učiniti nužno mudrijom. Možda načitanijom. A i da je učini mudrijom, ko garantuje da će baš ONA, od svih ljudi, stvoriti nešto toliko radikalno i napredno u filozofskom smislu, što će biti neshvaćeno od strane modernih generacija, i shvaćeno tek za sto, dvesta godina? Mudrost ne znači automatski i genijalnost, kreativnost i inovativnost. To što si proveo deset godina čitajući knjigu za knjigom, ne znači da ti je namenjena sudbina misaonog revolucionara. Zapravo, veliki je znak pitanja i da li bi osoba iks proizvela takvo jedno filozofsko delo. Posle toliko čitanja, i miksovanja svih mogućih i nemogućih uticaja, delo proizišlo iz takvog toka stvari bi verovatno prštalo od neprosvećene pretencioznosti. Drugo, kakve veze školski program ima s bilo čim? Vidim da neprekidno pominješ profesore, jer si u srednjoj školi. Ako si zaista odlučan da napustiš sve, to možeš i sad uraditi, umesto što kritikuješ školski program unedogled. Time naravno ne govorim da on nije loš - jeste, itekako, i treba ga iz korena menjati, ali školski program uopšte nije bitan za ono o čemu ti pričaš. Znaš li koliko u ovoj državi ima tinejdžera koji poput tebe misle da im je školski program glupost i da treba čitati dublje i kvalitetnije stvari od toga? U svakoj generaciji ima bar jedan takav. To što si skapirao da je školski program loš i da ti sputava potragu za širim znanjem, ne znači da si neshvaćeni genije filozofije, koji je iznad svoje okoline i koji treba da se otisne u planine da bi ukrupnio svoju mudrost i podelio je sa ostatkom sveta.

Back