tgdanijela
Poznat
- Poruka
- 7.092
Kako nastaju osnovi kulture i u kojem dobu se oni stiču. Vaše mišljenje, svakako.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nisam siguran, ali, mislim da se kultura jedenja/ishrane razvija potpuno do 2-3 godine, i verujem da dobar deo ostale kulture potice iz toga (nagovestaj: duhovna ishrana).![]()
Kultura i vaspitanje su nerazdvojivi,pocinju danom rodjenja-bebu navikavas da u odredjeno vreme jede,spava,kupa se.....![]()
Kultura i vaspitanje su nerazdvojivi,pocinju danom rodjenja-bebu navikavas da u odredjeno vreme jede,spava,kupa se.....![]()
Dijete se do navresene 3 godine zivota, ne sjeca nicega, kad odraste, vezano za taj period. Mozda se stvara "temelj", u kvalitetu odgoja fizicki (adekvatan rast, razvoj...), ali u smislu navika, ne jos.
Aha, dobro, i srce kuca svesno, i svesno reagujes na nesto na sta neko drugi ne reaguje. Ma daj, zbog tih "3 godine nista ne razume" se u te tabule raze upisuju takvi idiotluci od strane roditelja... uostalom, pogle' oko sebe i nabroj normalne-stalozene ljude koje znas.
Refleksne radnje su takodje deo kulture, zar ne?
(ako se slozimo da se makar refleksi formiraju u te prve tri godine)
Nisam promasio, sigurno.
Nego sam lud sto sam upao u pojasnjavanje, a sad mi se nesto ne da da prosirujem odgovor.![]()
A ona neće i dere se. Pa se onda ti dereš na bebu što neće. Pa se onda muž prodere na tebe i dete što se toliko derete. Pa se komšije probude i počnu da se deru na vas troje i ko vas naseli u njihov komšiluk tako nekulturne.
pretpostavljam da se u osnovi kulture nalazi ponašanje koje dobro za druge ljude...ako misliš na to.
A ako misliš na umetnost onda je to nešto drugo...
Refleksne radnje su takodje deo kulture, zar ne?
(ako se slozimo da se makar refleksi formiraju u te prve tri godine)
Početničko pitanje nije baš jasno , a ni kasnije nije razjašnjeno nego je samo iskomplikovano pričom o slobodnim narodima i diktaturama.Kako nastaju osnovi kulture i u kojem dobu se oni stiču. Vaše mišljenje, svakako.
."Sredinom prošlog veka, Kreber i Klakhon su u svom čuvenom pregledu pronašli 164 definicije kulture"
Da još pojednostavim , znači kultura je naučena društveno stečena tradicija. Znači kultura nije kontrola agresivnog ponašanja (kako smo ovde mogli pročitati) jer neke kulture baš insistiraju na takvom ponašanju. E sad kada se ovo saznanje iz definicije primeni na pojedinca to bi značilo da on (pojedinac) prisvaja vladajuće (tradicionalne) načine mišljenja , osećanja i ponašanja još u najranijem detinjstvu , od momenta kad počinje da uči, ili skoro od momenta kad počinje da uči (ovo je već rečeno). Postoje i druge teorije ali one nisu dokazane i bolje je da to preskočim."Kultura je naučena, društveno stečena tradicija i način života članova neke zajednice, a koja uključuje modifikovane i ponavljane načine mišljenja, osećanja i ponašanja".
Kultura-ponasanja, zivljenja, ...?
Mislim da se sve osnove sticu u kuci, preko vaspitanja...ili na ulici...ko vec ima dominantnu ulogu u vaspitanju...doba-od 3., 4. god. do 7., 8. godine zivota. Poslije skola nadogradjuje, i vanskolske aktivnosti...i uopste kroz zivot nadogradnja...ali temelji su udareni u ranom djetinjstvu. Bar je moje misljenje takvo...
Engrami su dio kulture..oni jesu slični refleksnim radnjama s tim što refleksne radnje nisu vezanje za misaoni dio kore velikog mozga..
Engrami su naučeni obrasci ponašanja i kao takvi su nezamjenjljivi i temeljni dio kulture...
Kultura se uči..od najranije dobi ..djete možeš naučiti svakakvom ponašanju ..kakvi obrasci će mu biti ponuđeni zavisi od više faktora,a jedan svakako jeste nasljedno naučeni obrazac koji se prenosi sa generacije na generaciju, uslovljen je istorijski i oblikuje se u vremenu i s vremenom..
Slobodni narodi u istoriji su bili u prednosti u smislu uočavanja i formiranja, homogenizovanja,poboljšavanja komunikacije..dok porobljeni narodi zauzeti strahom da ih neće neko ubiti iz čistog hira nisu imali mogućnost da rade na međusobnoj komunikaciji i odnosima što se ispoljilo nakon što su se 'oslobodili' tiranije ??
Nisu ni svi tirani bili isti u istoriji - što suroviji i što je tiranija duže trajala kultura međuljudskih odnosa nije mogla da se razvije..
Kako nastaju osnovi kulture i u kojem dobu se oni stiču. Vaše mišljenje, svakako.