Prvo mi je bilo smešno, mnoooogo smešno, a onda mi posle došlo tužno. Dakle...
Klinac intenzivno uči da bi popravio ocenu iz srpskog. Sedimo njegova mama i ja i pijemo kafu. Mali izlazi iz sobe, kao završio je. Majka ga zaustavlja, sa pitanjem šta je učio, i kaže da hoće da ga presliša. pa onda da odluči da li je dovoljno učio. Kaže, učio je padeže. I, sada prvo sledi mamin biser.
- Padeže, a? Dobro, kreni. Infinitiv...
-

- Šta me gledaš, kreni! Infinitiv...
( Mali u još većem šoku, a ja hoću da puknem od smeha, a sve "grizem jezik")
- Konačno je skupio hrabrost da pita- kakav infinitiv?
Mama odgovara, onako samouvereno - pa, prvi padež.

Infinitiv, genitiv, dativ...
( Tu se već jedva uzdržavam, ne zbog njenog bisera, već zbog ljutnje na sina što "ne zna"

Ali, kad je mali, onako zbunjeno rekao - ali, mama, infinitiv nije padež... htela sam iz kože da iskočim. I smešno mi, i plače mi se )
Mama se malo zbunila, malo naljutila, priznala grešku, i nastavila da ga propituje:
- Hajde, nabroj mi padeže i pitanja za padeže.
I mali počinje:
nominativ - ko, šta
genitiv - koga, čega
dativ - kome, čemu
ak... ak... akumulativ - jel' mogu sada napolje?
( Treba li da dodam da nije išao napolje? )
Klinac intenzivno uči da bi popravio ocenu iz srpskog. Sedimo njegova mama i ja i pijemo kafu. Mali izlazi iz sobe, kao završio je. Majka ga zaustavlja, sa pitanjem šta je učio, i kaže da hoće da ga presliša. pa onda da odluči da li je dovoljno učio. Kaže, učio je padeže. I, sada prvo sledi mamin biser.
- Padeže, a? Dobro, kreni. Infinitiv...
-

- Šta me gledaš, kreni! Infinitiv...
( Mali u još većem šoku, a ja hoću da puknem od smeha, a sve "grizem jezik")
- Konačno je skupio hrabrost da pita- kakav infinitiv?
Mama odgovara, onako samouvereno - pa, prvi padež.

Infinitiv, genitiv, dativ...( Tu se već jedva uzdržavam, ne zbog njenog bisera, već zbog ljutnje na sina što "ne zna"

Ali, kad je mali, onako zbunjeno rekao - ali, mama, infinitiv nije padež... htela sam iz kože da iskočim. I smešno mi, i plače mi se )Mama se malo zbunila, malo naljutila, priznala grešku, i nastavila da ga propituje:
- Hajde, nabroj mi padeže i pitanja za padeže.
I mali počinje:
nominativ - ko, šta
genitiv - koga, čega
dativ - kome, čemu
ak... ak... akumulativ - jel' mogu sada napolje?
( Treba li da dodam da nije išao napolje? )