Нишавски управни округ
Просветној инспекцији
Поштовани,
На седници Наставничког већа Гимназије ********* из Ниша, одржаној 13. 11.2012. године, упознат сам, као и остали чланови Већа, са обавезним начином уношења оцена у школски дневник и то искључиво хемијском оловком која пише плаво. Директор Школе, госпођа O. Д. објаснила нам је да је уношење оцена црвеном, црном, па чак и зеленом бојом недопустиво. На моју молбу да ми се објасни којим је то законом регулисано, и да ли је обавезна боја ултрамарин плаво или могу и нијансе париско плавог, кобалт плавог или неке друге, упутила ме је на Просветну инспекцију од које је добила ову примедбу о боји мастила, па вам се зато и обраћам.
Признајем да сам у досадашњем раду приликом уношења оцена најчешће користио различите флома
стере који пишу црно и то дебљине 0,4-0,5 мм, понекад љубичасто, а у пар наврата и тамно зелено ( без икаквих задњих намера или, не дај Боже, религијских разлога), трудећи се да набављам квалитетне фломастере ( „Штедлер“, „Шван“ …) само из жеље да оцене буду унете педантније и прецизније. Иначе се не могу похвалити баш лепим рукописом, а хемијске оловке на нашем тржишту често умеју да се размрљаве или да из чиста мира престану да пишу, па ми је употреба танкопишућих фломастера важна из практично-естетских разлога.
Дубоко се извињавам ако сам на овај начин повредио неки , мени непознат, закон или правилник о раду у просвети ( иако непознавање закона не ослобађа прекршиоца од одговорности), и само се надам да тиме нисам нанео непоправљиву штету генерацијама којима сам предавао. Ценећи вашу бригу о квалитетном и правилном раду у школама, понизно вас молим да ми, ако је то икако могуће ( у смислу да не тражим превише), објасните :
- Смисао оваквог закона ( или правилника)
- Могу ли и даље да користим фломастере који пишу танко или то мора да буде хемијска оловка ( у случају обавезне хемијске мора ли да буде обична или могу и оне са куглицом на врху)
- Ако је обавеза мастило плаве боје, које су нијансе допуштене или постоји нека предвиђена, одређена законом
Унапред захвалан на евентуалном тумачењу мојих недоумица, уз дубоко поштовање и поздрав.
Ниш, 14.11. 2012. године Б. П.,
професор математике у Гимназији
******** Ниш