Osho o braku i deci...

Нисам га одгледала јер немам стрпљења и пуна ми је кућа.
Мени лично брак није терет али зажелим ту и тамо пар дана тоталне самоће.

dobro, tebi nije, ali šta je sa ogromnom većinom kojoj jeste?
ili će tek da bude?
trpljenje, svađe, frustracije...razvod?
sve bol do bola, gubitak volje i energije da se bude koristan i sebi i društvu. ali ne mora to na drastičan način da se ispolji..u većini slučajeva (brakova) to je proces koji kao neka tiha lična i međusobna tiranija duše i tela može da traje godinama i onda se na to prisutno a stalno potiskivano nezadovoljstvo kaleme i drugi problemi...da ne dužim , pogledaj video kad stigneš i onda ćeš shvatiti ovaj deo priče.

dobro, tebi nije, ali šta je sa ogromnom većinom kojoj jeste?
ili će tek da bude?
trpljenje, svađe, frustracije...razvod?
sve bol do bola, gubitak volje i energije da se bude koristan i sebi i društvu. ali ne mora to na drastičan način da se ispolji..u većini slučajeva (brakova) to je proces koji kao neka tiha lična i međusobna tiranija duše i tela može da traje godinama i onda se na to prisutno a stalno potiskivano nezadovoljstvo kaleme i drugi problemi...da ne dužim , pogledaj video kad stigneš i onda ćeš shvatiti ovaj deo priče.

Нема брака без имало трпљења, а за оне који пате и ћуте ја немам нимало разумевања.
Знали су (ваљда) са ким улазе у заједницу а ако већ схватају да су се зезнули - ћао, свако својим путем.
Боље финансијска беда него емотивна.

njegova priča se svodi na slobodu koju je dodelio sam sebi,svojom odlukom da neće da se podvrgne celibatu,koji se vezuje za njegovu religiju,
kroz sve to je provukao i brak,kao raspalu instituciju u kojoj svako ko je nezadovoljan svojim partnerom,zamišlja nekog drugog kraj sebe u ''onim''
trenutcima ''kiše i oblaka'',prevashodna je njegova želja da se druži sa lepim ženama,čemu škrtariti i biti posvećen samo jednoj,a deca su mukice
rođene da trpe svoje obmanute roditelje,pa ih treba odvojiti i odgajati sa puno ujaka i ujni,koji će ih upoznavati sa svetom i vaspitavati,a verujem da će
kroz ta iskustva susretati sve vrste ljudskih bića,dobronamerne,ali ne.....ceo taj koncept je isproban '60-tih kroz decu cveća,seksualnu revoluciju i
koliko znam nije doneo ništa dobro u generalnom smislu....

dovoljna je i tvoja spoznaja o tome i sve ono što brak predstavlja ( o čemu si vaspitanjem , obrazovanjem, tradicijom i raznoraznim spoljnim uticajem usvojila) . u nekom ( ne mora da znači, ali može) trenutku, cela ta spoznaja o tvojoj odgovornosti i obavezi koju brak podrazumeva, za tebe može da predstavlja teret koji neminovno sa sobom nosi duševne, emotivne, fizičke isl. posledice.
Не бих да банализујем, али у једном тренутку наших живота обавеза да се ујутру и увече перу зуби ( не мора, али може) да постане такво и толико оптерећење додатно појачано вредностима потрошачког друштва( вечна младост, одговорност кроз негу свог тела, оптимизам, статусни симбол...) да то за собом носи бројне неугодности, трауме, потенцијално шиканирање на радном месту са јасним захтевима да се приступи испуњавању поменуте обавезе....
Све то говори о унутрашњем конфликту, који у неком тренутку наступа у животима свих нас и питање је како се са тим носити, а не како променити све сем себе и својих погледа на свет.

Не бих да банализујем, али у једном тренутку наших живота обавеза да се ујутру и увече перу зуби ( не мора, али може) да постане такво и толико оптерећење додатно појачано вредностима потрошачког друштва( вечна младост, одговорност кроз негу свог тела, оптимизам, статусни симбол...) да то за собом носи бројне неугодности, трауме, потенцијално шиканирање на радном месту са јасним захтевима да се приступи испуњавању поменуте обавезе....
Све то говори о унутрашњем конфликту, који у неком тренутку наступа у животима свих нас и питање је како се са тим носити, а не како променити све сем себе и својих погледа на свет.

ovo (uvod) je deo priče o slobodi i ropstvu, a ti si čak odlično nastavila dalje, o diktatu konzumerizma, zahtevima modernog, dodala bih, korporativnog društva itd. :D

šalu na stranu, a zašto bismo se uvek morali prilagođavati?

njegova priča se svodi na slobodu koju je dodelio sam sebi,svojom odlukom da neće da se podvrgne celibatu,koji se vezuje za njegovu religiju,
kroz sve to je provukao i brak,kao raspalu instituciju u kojoj svako ko je nezadovoljan svojim partnerom,zamišlja nekog drugog kraj sebe u ''onim''
trenutcima ''kiše i oblaka'',prevashodna je njegova želja da se druži sa lepim ženama,čemu škrtariti i biti posvećen samo jednoj,a deca su mukice
rođene da trpe svoje obmanute roditelje,pa ih treba odvojiti i odgajati sa puno ujaka i ujni,koji će ih upoznavati sa svetom i vaspitavati,a verujem da će
kroz ta iskustva susretati sve vrste ljudskih bića,dobronamerne,ali ne.....ceo taj koncept je isproban '60-tih kroz decu cveća,seksualnu revoluciju i
koliko znam nije doneo ništa dobro u generalnom smislu....

"Sloboda koju je dodelio sam sebi".
A šta?Trebao je da čeka da mu neko drugi dodeli slobodu?
Tvorci ovog sistema daju nam sve samo slobodu na kašikicu,sretan je onaj koji zna i ume sam da je ugrabi.

Зато што човек није острво. Мада и прилагођавање и неприлагођавање је избор и као такав заслужује поштовање. Оно што мене конкретно иритира су они који би да други уместо њих изаберу да би после тога могли да се вајкају. Сваки избор повлачи последице, а чак и кад су последице такве да бираш између два зла, оно које је мање, то не значи да си на нешто натеран- ако будућој мами прети депортација без папира уз општине, она ИМА и другу (свакако веома непријатну) могућност. Шта ако се конформизам користи као разлог за прилагођавање? Ништа, свако има право да буде слаб.

Imaš na cc,prevod i na srpski...ali ukratko...
Da svi treba da se razvedu,bez izuzetaka :D Ljudi treba da se susreću i vole,povremeno kad prilike dopuštaju,
Ne treba da postoji ružno stanje kada žena treba da vodi ljubav sa čovekom koga više ne voli,ali mora da ispuni svoju dužnost.
suprug ispunjava svoju dužnost,dok vodi ljubav sa ženom,on možda misli na neku drugu ženu,ona možda misli na nekog drugog muškarca...
Stvorena je vrsta neurotičnog društva.Ako se muž i žena ne vole,barem treba da budu humani i da kažu da je divno bilo biti zajedno,ali da je sada završeno.
Ošo kaže da bi voleo da brak potpuno nestane iz sveta...

Slažem se da ima i stvari koje su utopijske i neostvarive...ali generalan koncept njegove filozofije kad se izbace neke stvari vezane za komunu i nisu tako loše :D

Sloboda se i sastoji u tome da svako živi kako hoće.Niko ne nameće ukidanje braka.Ako se nekom takav život svidja-izvolite.Govorim o neprijatnim stvarima koje nepobitno nastaju.

:) ...

Dele mnogo više od nagona,nije brak samo ispunjavanje nagona,ali je bitna stvar zar ne?
A šta kad i oni nestanu?U šta se takav brak pretvara?Brak bez strasti i nagona?
U kao što Ošo kaže "zamišljanje druge osobe u krevetu"?Ili u platonski odnos koji je tek po meni čista utopija u braku.
Onda bolje kao što on kaže biti human makar i priznati da tako stvari ne funkcionišu.

Imam prijateljicu (50.g.) koja kaže, a tako i izgleda da joj je brak savršen koliko je to moguće uopšte, ali kada se vole, ona zamišlja neke druge muškarce i sasvim je sigurna da i njen muž često zamišlja neke druge žene:confused::confused::confused:

Ako čovek kaže da misli da treba da se ukinu brakovi,što si boldovala,pa posle boduješ što sam napisao da niko ne nameće ukidanje brakova,želiš reći da je to kontradiktornost?Ne,jer nema revolucije,poziva na ustanak protiv brakova,to je samo mišljenje...svako nek radi šta hoće,ovde se radi i o i iznošenju mišljenja ;)
Imam prijateljicu (50.g.) koja kaže, a tako i izgleda da joj je brak savršen koliko je to moguće uopšte, ali kada se vole, ona zamišlja neke druge muškarce i sasvim je sigurna da i njen muž često zamišlja neke druge žene:confused::confused::confused:

Zaista tužno :(
A što lepo ne odu svako kod tog koga zamišlja?:)

Imaš na cc,prevod i na srpski...ali ukratko...
Da svi treba da se razvedu,bez izuzetaka :D Ljudi treba da se susreću i vole,povremeno kad prilike dopuštaju,
Uvijek ima izuzetaka.
Ne treba da postoji ružno stanje kada žena treba da vodi ljubav sa čovekom koga više ne voli,ali mora da ispuni svoju dužnost.
suprug ispunjava svoju dužnost,dok vodi ljubav sa ženom,on možda misli na neku drugu ženu,ona možda misli na nekog drugog muškarca...
Stvorena je vrsta neurotičnog društva.Ako se muž i žena ne vole,barem treba da budu humani i da kažu da je divno bilo biti zajedno,ali da je sada završeno.
I love you Osho :D
Ošo kaže da bi voleo da brak potpuno nestane iz sveta...
:eek: E sad si me Osho razocarao.

Slobodan izbor podrazumeva da dvoje ulaze u brak zato što to zaista žele. Ili da ni ne uđu u isti, ako ne žele.
Isto tako, slobodan izbor podrazumeva i razvod.

Druga je stvar što mnogi nemaju petlju da slobodno izaberu ono što zaista žele, pa ulaze u brak iz raznih drugih konformističkih razloga: pritiska sredine, straha od samoće, osećaja promašenosti ako se ne ide stopama većine, neplanirane bebe koja je na putu, ili samo zato što je "takav red" - ili se ne razvode iako bi hteli, te ostaju u braku iz istih konformističkih razloga.

Brak i razvod braka samo su društvena mogućnost i zakonski okvir. Na pojedincima je da odrede sadržinu istog ili da je razvrgnu - sasvim slobodno.
Osim ako im se pravo na slobodan izbor čini suviše teškim, jer slobodan izbor donosi i odgovornost za taj isti izbor - pa biraju neslobodu.
Za nesreću je kriva samo sopstvena nemoć, ne i brak kao institucija.

Poslednja izmena:
"Sloboda koju je dodelio sam sebi".
A šta?Trebao je da čeka da mu neko drugi dodeli slobodu?
Tvorci ovog sistema daju nam sve samo slobodu na kašikicu,sretan je onaj koji zna i ume sam da je ugrabi.

lol Taj isti ,,sistem'' se grčevito bori da ukine brak i tradicionalnu porodicu i u tome za sada uspeva, nažalost... Taj isti ,,sistem'' promoviše hedonizam i ljudsku sreću i blagostanje kao najviše vrednosti... Dakle u čemu je razlika između tebe i sistema? Ti si na njegovoj strani. Kao ,,ne daje ti dovoljno slobode''... Daje ti lažnu hedonističko-životinjsku slobodu za koju se i vi ukidači braka zalažete...
Ideja o ukidanju braka je buržoasko-proleterski kretenizam. Inače, istinska sloboda mora da se zasluži, ne dobija se prilikom rođenja kao što moderni liberali misle.

Po meni, brak je veza na steroidima i njegova uspešnost se isključivo zasniva na kompromisu između dvoje ljudi. Koliko je ko fleksibilan, da tako kažem. Osho ovde zapravo govori (kao i u svim svojim izlaganjima) da čovek nije slobodan ako ne može da radi apsolutno sve šta mu tog trenutka padne na pamet (naravno, pre toga mora upoznati samog sebe) uz uslov da nikoga ne povredi, naravno. Utopija - nisam siguran baš.

Zar religije npr.ne promovišu ljudsku sreću i blagostanje kao najvišu vrednost i cilj?A znamo...šta su nam one donele promovišući brak kao vrhunsku vrednost.

PS:Uopšte ne zastupam Oshove ideje niti sam neki "Ošoista"mislim da sam čitao da je svim ženama u komuni govorio da treba da spavaju isključivo sa njim...onda imao je vozni park
od ne znam...18 rols rojseva,afere razne,hapšenja,itd.Skeptičan sam prema svim guruima i vodjama,samo mi je jednostavno palo na pamet da iznesem na ovoj temi i jedno takvo vidjenje braka.

Back