Osho o braku i deci...

@euridika
niko na početku ne može da zna u šta će se ( i u šta će ga) brak pretvoriti. moguću, vrlo verovatnu i izvesnu propast po ljudsku psihu i zdravlje, tvrdi ovaj osho, valjalo bi onda u startu izbegavati.
i upravu je čovek:lol:

Mora da si jako mlada dok ovako razmišljaš.
Nema braka gde često ne zaškripi. Ja sam već 30 godina u braku, mogu reći da je sve kako treba, naučili smo kako jedno drugo da ispoštujemo, navikli smo se jedno na drugo i prilično dobro funkcionišemo. Ali, kad bih ponovo bila mlada i kad bih imala tu mogućnost, mislim da se oboje složimo, ja bih radije tako kako taj tip priča jer hteli mi to priznati ili ne, u braku se gubi dosta od svoje individualnosti i identiteta, ko kaže da nisam u pravu ili laže ili je tek u prve tri-četiri godine braka. Doboljno je otići na temu "svekrve" i pročitati nekoliko postova veoma mladih žena i sve će biti kristalno jasno.
У праву си, кратко смо у браку, 6 година. Верујем да је то кратко да би се такмичило са тридесетогодишњим искуством.
Ебига, ствари зашкрипе, људи се мењају, околности су различите... Да ли постоји иједан део живота уређен од стране институција да нешто често не зашкрипи? Мисим да не. И у школи, на факсу, послу, зравству, полицији, комшилуку.... Зашто би брак био изузетак. Са друге стране по питању брака намет је најмањи. Више малдих људи је у ванбрачним заједницама или разведено него што је у браку. Да ли би вам било лакше у неком тренутку да сте сами? Вероватно.
По мени, једино је питање шта бисте ви лично изгубили таквим односом? Свако од нас. И није на неком другом да вам даје ту могућност. Немојте ме погрешно сгватити, сигурна сам да је раније било мнооого другачије. Сад је непотребно тражити слободу од нечега, кад већ не постоји принуда на исти.

Imaš na cc,prevod i na srpski...ali ukratko...
Da svi treba da se razvedu,bez izuzetaka :D Ljudi treba da se susreću i vole,povremeno kad prilike dopuštaju,
Ne treba da postoji ružno stanje kada žena treba da vodi ljubav sa čovekom koga više ne voli,ali mora da ispuni svoju dužnost.
suprug ispunjava svoju dužnost,dok vodi ljubav sa ženom,on možda misli na neku drugu ženu,ona možda misli na nekog drugog muškarca...
Stvorena je vrsta neurotičnog društva.Ako se muž i žena ne vole,barem treba da budu humani i da kažu da je divno bilo biti zajedno,ali da je sada završeno.
Ošo kaže da bi voleo da brak potpuno nestane iz sveta...

jedino mi nije jasno kako bi onda funkcionisala porodica - otac, majka, deca
nije mi jasno al smatram da je bolidluk svoje vrste jer ljudi dele mnogo vise osim svojih nagona....

- - - - - - - - - -

Сад је непотребно тражити слободу од нечега, кад већ не постоји принуда на исти.

slazem se
niko nikog ne tera....

nije mi jasno al smatram da je bolidluk svoje vrste jer ljudi dele mnogo vise osim svojih nagona....

- - - - - - - - - -

slazem se
niko nikog ne tera....

Dele mnogo više od nagona,nije brak samo ispunjavanje nagona,ali je bitna stvar zar ne?
A šta kad i oni nestanu?U šta se takav brak pretvara?Brak bez strasti i nagona?
U kao što Ošo kaže "zamišljanje druge osobe u krevetu"?Ili u platonski odnos koji je tek po meni čista utopija u braku.
Onda bolje kao što on kaže biti human makar i priznati da tako stvari ne funkcionišu.

- - - - - - - - - -

Не постоји породица, о свему би бринула комуна (и како се то онда разликује од државе? По питању софтифицираности принуде?)
Брак се укида. Породица се укида.
Деца ће бити усмеравана на велики број људи ( а то се у пракси сјајано показало, деца из домова су неописиво обдарена, да не помињемо тек оне који су променили велики број хранитељских породица, то је на тако савршен начин проширило њихово искуство...)
Црквене заједнице у секуларним државама не могу да врше притисак ни на кога. Они који верују желе да буду део нечега, а то " нешто" има свој вредносни систем.

upravo ono o čemu pričamo, brak kao ugovorna zajednica ( a često zbog birokratskih formalnosti i neophodna) koja sama po sebi nameće osećaj obaveze. dok traje ljubav, ta obaveza ne predstavlja problem, ali kad ljubavi više nema, obaveza ostaje kao teret, frustracija koja vodi ili u opštu ličnu i porodičnu propast ili u razvod (dodatni stres) itd...

nije tacno i nije tacno
mm i ja smo ziveli zajedno,pa smo na kraju morali da se vencamo
morali
ne bih da pisem u detalje,ali cak sam i prezime morala da uzmem radi jednostavnosti
osecam se silovano zbog toga,ako cemo iskreno
Жао ми је, само то ми звучи мало ......... Чак сам и презиме морала да узмем, ради једноставности? Ради једноставности је разлог, не метод принуде.
Најбољи друг живи са девојком, имају дете, надају се другом, немају намеру да се венчавају, не верују у брак, папир, верују једно у друго. И зашто мислите да они имају већу слободу да се растану од некога ко има папир? Па чак и цркве дозвољавају разводе.

Жао ми је, само то ми звучи мало ......... Чак сам и презиме морала да узмем, ради једноставности? Ради једноставности је разлог, не метод принуде.
Најбољи друг живи са девојком, имају дете, надају се другом, немају намеру да се венчавају, не верују у брак, папир, верују једно у друго. И зашто мислите да они имају већу слободу да се растану од некога ко има папир? Па чак и цркве дозвољавају разводе.

ma kako ti zvucalo,to je istina
nije klasicna prica,imali smo malo drugaciji put,i bilo je neizbezno da se vencamo da bismo ostali zajedno

nije tacno i nije tacno
mm i ja smo ziveli zajedno,pa smo na kraju morali da se vencamo
morali
ne bih da pisem u detalje,ali cak sam i prezime morala da uzmem radi jednostavnosti
osecam se silovano zbog toga,ako cemo iskreno
Šta nije tačno?:)

- - - - - - - - - -

Не постоји породица, о свему би бринула комуна (и како се то онда разликује од државе? По питању софтифицираности принуде?)
Брак се укида. Породица се укида.
Деца ће бити усмеравана на велики број људи ( а то се у пракси сјајано показало, деца из домова су неописиво обдарена, да не помињемо тек оне који су променили велики број хранитељских породица, то је на тако савршен начин проширило њихово искуство...)
Црквене заједнице у секуларним државама не могу да врше притисак ни на кога. Они који верују желе да буду део нечега, а то " нешто" има свој вредносни систем.
U društvu lišenom onoga što danas predstavlja "prave vrednosti"kada se one zaista definišu kao zaista bitne i važne za razliku od današnjih materijalnih ne bi trebalo biti problem postati deo takvog novog sistema,ali to je već druga filozofija i da ne odem u off :D
upravo ono o čemu pričamo, brak kao ugovorna zajednica ( a često zbog birokratskih formalnosti i neophodna) koja sama po sebi nameće osećaj obaveze. dok traje ljubav, ta obaveza ne predstavlja problem, ali kad ljubavi više nema, obaveza ostaje kao teret, frustracija koja vodi ili u opštu ličnu i porodičnu propast ili u razvod (dodatni stres) itd...

Kradeš mi reči iz tastature :mrgreen:
Dakle sve ono što bih i ja hteo da napišem :)

- - - - - - - - - -

nisam znla da postoji jos ovoliko istomisljenika
to znaci da ima nade da se brak ubije :)

:malav:

:super:

nije tacno da nismo prinudjeni na brak
mislim niko ti ne prisloni pistolj,ne treba preterivati
ali ako hoces da budes priznat onda moras da se vencas
nas predsednik (hollande) je valjda prvi nevencani predsednik,novine su se mesecima brinule kako ce zvati prvu damu "prva devojka" ili kako

nije tacno da nismo prinudjeni na brak
mislim niko ti ne prisloni pistolj,ne treba preterivati
ali ako hoces da budes priznat onda moras da se vencas
nas predsednik (hollande) je valjda prvi nevencani predsednik,novine su se mesecima brinule kako ce zvati prvu damu "prva devojka" ili kako
Sistem je takav,ako nisi deo sistema ispadaš iz igre.
Нисмо присиљени на брак. Ко каже да је присиљен, тај има проблем са својом зрелошћу и интегритетом.

Niko te neće puškom terati da se udaš/oženiš ali kao što sam gore napisao,živimo u takvom društvu...

А ко ће то знати да ли си у браку или ниси ако заједно живиш и имаш децу?
Ја рецимо нисам мењала презиме, како ће неко знати да ли сам ја у браку?

А ко ће то знати да ли си у браку или ниси ако заједно живиш и имаш децу?
Ја рецимо нисам мењала презиме, како ће неко знати да ли сам ја у браку.

dovoljna je i tvoja spoznaja o tome i sve ono što brak predstavlja ( o čemu si vaspitanjem , obrazovanjem, tradicijom i raznoraznim spoljnim uticajem usvojila) . u nekom ( ne mora da znači, ali može) trenutku, cela ta spoznaja o tvojoj odgovornosti i obavezi koju brak podrazumeva, za tebe može da predstavlja teret koji neminovno sa sobom nosi duševne, emotivne, fizičke isl. posledice.

dovoljna je i tvoja spoznaja o tome i sve ono što brak predstavlja ( o čemu si vaspitanjem , obrazovanjem, tradicijom i raznoraznim spoljnim uticajem usvojila) . u nekom ( ne mora da znači, ali može) trenutku, cela ta spoznaja o tvojoj odgovornosti i obavezi koju brak podrazumeva, za tebe može da predstavlja teret koji neminovno sa sobom nosi duševne, emotivne, fizičke isl. posledice.

Не разумем о каквом терету говориш.

Back