Osećam vs. Mislim

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
šta je konstruktivnije
i šta je dominantnije
osećati ili misliti
oslanajti se više na osećaje i osećanja
ili na misli i ideje
(možda tema i nije za ovde, ali na filozofiji su mi sumnjiva lica)

eo recimo da se u strateškom odlučivanju treba oslanjati na osećaj a u taktičkom na razmišljanje

tako nekako
kad god nisam poslusao generalno prvi osecaj u vezi bilo cega, zaebo sam se
kasnije ide logicka razrada zasto je to tako i kako sta uraditi

cim pocnem da razmisljam zasto mi se nesto ucinilo da je tako, ili da se preispitujem po tom prvom osecaju - uvek nesto krene naopako

šta je konstruktivnije
i šta je dominantnije
osećati ili misliti
oslanajti se više na osećaje i osećanja
ili na misli i ideje
(možda tema i nije za ovde, ali na filozofiji su mi sumnjiva lica)

..osim što ni anatomski ne postoji odvojenost kako je navedena te pomoću sinapsi naš mozak funkcioniše kao jedna cjelina tako su i funkcionalno to neodvojivi djelovi ..najkonstruktivnije je kada osoba može prepoznati šta je uzrok njenog konflikta te omogućiti objektivno sagledavanje situacije ... ali onda dolazimo do pojma konflikta kao i do onoga što ga uzrokuje....moral i kultura nisu isključivo racio elementi i konstrukcije nego upravo emocijama obojena misaona kora .. emotivni značaj misli je pokretač..ljudi toga nisu ni svjesni ali emotivno obojene misli, konstruisane od najranijeg djetinjstva odlučuju kako o vlastitom odnosu prema ljudima tako i o onome što nazivamo mentalitetom čitavog naroda ...
..recimo na primjeru profesionalizma se najbolje može vidjeti koliko je racionalni dio istreniran emotivnim značenjem te koliko je svjestan kako toka svojih misli tako i posljedica svoga djelovanja..nagonski impulsi izazivaju emocije,ali upravo je emocionalna barijera destruktivnih misli odlučujuća o daljem toku, reakcijama i onome što nazivamo disciplinom i kulturom nekog naroda ... ne može svako samo uz pomoć inteligencije shvatiti kako izgleda najbolji odnos i ponašanje prema drugome, ali svi mogu preko superega usvojiti te najkonstruktivnije elemente koji omogućuju suživot ...
..dakle selekcija i uslovljenost pozitivističkih, konstruktivnih misli sa odgovarajućim emocijama je ključna...
..kada zamolite kasirku da vam spakuje stvari ona može revoltno odbiti ili uraditi šta ste joj rekli uz ljubazno izvolite i doviđenja..razlika je u maloj kočnici koja je pustila ili zaustavila sirovi nagonski impuls preko emocija u racio..samo svjesnost o destruktivnim posljedicama destruktivnih emocija može napraviti pomak za sve...
..nerazvijenost i neoblikovanost emocija veoma često daje isti slučaj i sa racio dijelom kore...
..kako nas istreniraju da emocionalno reagujemo ili smijemo reagovati tako ćemo i razmišljati ...

Misliti i osecati, i jedno i drugo ima svoju jacinu, snagu, dominira na svoj nacin.

Te dve stvari se cesto sukobljavaju u nasim glavama i srcima, ostavljajuci za sobom ili red i mir, ili haos totalni. :lol:

Redosled - osecati, pa misliti mi se najvise svidja.

Kao, razmisliti o osecanjima, a ne doneti odluku u vidu eksperimenta kakva ce ona osecanja da izazove u nama.

To je kao borba srca i razuma.

Treba se voditi srcem kao mapom, putokazom, a razum koristiti kao kompas. :)

elephantandrider.jpg

Back