osecaj odgovornosti

86bogomoljka

Legenda
Poruka
55.343
Imam drugaricu sa kojom sam pocela da se druzim zbog dece, medjutim nasi klinci nisu pronasli zajednicki jezik i proredili su druzenje, ali smo se nas dve bas uklopile. Stvarno imamo lep odnos i ne bih volela da ga poremetim. Problem je u tome sto sam kod njenog deteta primetila neke ispade za koje se bojim da, ako se ne saseku u korenu, mogu prerasti u problem. Mali je vrlo lukav, za cas nesto smulja, ali ne onako naivno, decije. Uspeo je par puta i nju dobro da prevesla, medjutim ona uvek nalazi opravdanje. Gramziv je, hoce i da mazne po neku igracku. Od onih je koji trce u prvi red jer misle da ce tako videti sliku pre drugih. Takodje, u pubertetu moze sve da se preokrene i postane "...Bane, dobri sin...". Cini mi se da je ona malo sujetniji roditelj, pa sam u nedoumici da li i kako da joj skrenem paznju?

Poslednja izmena:
A zasto da ne kaze? Ako su prijatelji, druga strana to ne treba da shvati kao povod za uvredu ili ljutnju. Smatram da treba da joj prijateljica skrene paznju na nesto sto je primetila. Ako ova druga strana to ne prihvati kao necije misljenje, pogotovo sto je prijatelj u pitanju, onda te osobe i nisu bas tako dobre.

Sada ce 9, ali to ponasanje se nije promenilo od vrtica.

Мали је он још да би
za cas nesto smulja, ali ne onako naivno, decije.
радио нешто што није дечија карактеристика. Можда је јединац па се зато тако понаша, можда му родитељи не поклањају довољно пажње па прави ''ситуације'' да би изазвао реакцију.
Постоје родитељи који воле своју децу али нису дорасли обавези њиховог васпитања.

Imam drugaricu sa kojom sam pocela da se druzim zbog dece, medjutim nasi klinci nisu pronasli zajednicki jezik i proredili su druzenje, ali smo se nas dve bas uklopile. Stvarno imamo lep odnos i ne bih volela da ga poremetim. Problem je u tome sto sam kod njenog deteta primetila neke ispade za koje se bojim da, ako se ne saseku u korenu, mogu prerasti u problem. Mali je vrlo lukav, za cas nesto smulja, ali ne onako naivno, decije. Uspeo je par puta i nju dobro da prevesla, medjutim ona uvek nalazi opravdanje. Gramziv je, hoce i da mazne po neku igracku. Od onih je koji trce u prvi red jer misle da ce tako videti sliku pre drugih. Takodje, u pubertetu moze sve da se preokrene i postane "...Bane, dobri sin...". Cini mi se da je ona malo sujetniji roditelj, pa sam u nedoumici da li i kako da joj skrenem paznju?

zavisi koliko si bliska sa njom
ovo, po mom mišlejnju, zalazi u sferu zadiranja u privatan život
e sad ako se uklopi situacija, ako se povede razgovor o tome, ti možeš da iskoristiš priliku da joj napomeneš

A zasto da ne kaze? Ako su prijatelji, druga strana to ne treba da shvati kao povod za uvredu ili ljutnju. Smatram da treba da joj prijateljica skrene paznju na nesto sto je primetila. Ako ova druga strana to ne prihvati kao necije misljenje, pogotovo sto je prijatelj u pitanju, onda te osobe i nisu bas tako dobre.

Ima tu dosta razloga za i protiv, zato se i dvoumim. Ja, licno, bih volela i bila zahvalna da mi neko skrene paznju. Znamo mi svi kakva su nam deca kada su sa nama, ali ne mozemo biti 100% sigurni kako se ponasaju u nasem odsustvu. Moje dete jeste zrelije i do sada ne znam da me je izneverio, pa mozda zato tako i razmisljam. Cinjenica je da je ovo osetljiva tema. Radije bih mozda zrtvovala i nas dobar odnos, nego da se on izmigolji i posle nastanu veci problemi. Kazu: "Bolje da deca placu sada, nego mi posle".

Poslednja izmena:
zavisi koliko si bliska sa njom
ovo, po mom mišlejnju, zalazi u sferu zadiranja u privatan život
e sad ako se uklopi situacija, ako se povede razgovor o tome, ti možeš da iskoristiš priliku da joj napomeneš

To sam primetila dok je mali bio kod nas. Par puta je kod mene i prespavao, pa sam zato to i uocila. Da, i mislila sam da navedem razgovor u tom pravcu i da mozda neku situaciju pomenem vise kao anegdotu, da ne ispadne da osudjujem.

Ima tu dosta razloga za i protiv, zato se i dvoumim. Ja, licno, bih volela i bila zahvalna da mi neko skrene paznju. Znamo mi svi kakva su nam deca kada su sa nama, ali ne mozemo biti 100% sigurni kako se ponasaju u nasem odsustvu. Moje dete jeste zrelije i do sada ne znam da me je izneverio, pa mozda zato tako i razmisljam. Cinjenica je da je ovo osetljiva tema. Radije bih zrtvovala i nas dobar odnos, nego da se on izmigolji i posle nastanu veci problemi. Kazu: "Bolje da deca placu sada, nego mi posle".

neces ispraviti nista, samo ces pokvaiti vas odnos.

To sam primetila dok je mali bio kod nas. Par puta je kod mene i prespavao, pa sam zato to i uocila. Da, i mislila sam da navedem razgovor u tom pravcu i da mozda neku situaciju pomenem vise kao anegdotu, da ne ispadne da osudjujem.

svaki roditelj ima obavezu da zna kako se njegovo dete ponašalo dok je bio pod tuđim nadzorom, naročito ako ga čuva roditelj druga i sl

Ima tu dosta razloga za i protiv, zato se i dvoumim. Ja, licno, bih volela i bila zahvalna da mi neko skrene paznju. Znamo mi svi kakva su nam deca kada su sa nama, ali ne mozemo biti 100% sigurni kako se ponasaju u nasem odsustvu. Moje dete jeste zrelije i do sada ne znam da me je izneverio, pa mozda zato tako i razmisljam. Cinjenica je da je ovo osetljiva tema. Radije bih mozda zrtvovala i nas dobar odnos, nego da se on izmigolji i posle nastanu veci problemi. Kazu: "Bolje da deca placu sada, nego mi posle".

Ako njegovo ponasanje ne ugrozava tebe i tvoju porodicu, onda se potpuno slazem sa tim da treba da cutis. Jednostavno, ima svoje roditelje, pa neka brinu.
Ako to dete ima negativan uticaj na tvoju decu, onda svakako treba da kazes prijateljici da obrati paznju pa ponasanje svog deteta. I jedan i drugi razlog mogu a i ne moraju da budu razlog za pricu. Medjutim, ako ste ipak dobre, onda zaista ne vidim nijednu prepreku da joj ukazes na to. Jedino ako ti je ona jedina drugarica pa se plasis da ostanes bez nje.

...ja ne bih nista govorila, osim ako nismo drugarice jos od pelena, da se znamo u dusu i da smo skroz sigurne da jedna drugoj
zelimo najbolje pa i nasoj deci....jedino kome bih smela tako nesto da kazem, skrenem paznju na ponasanje je moje dete i njeno
dete...ostalima nikako....
..ne volim da se petljam gde mi nije mesto, da otvaram oci drugima, jednom sam to uradila i naucila lekciju, ostala bez drugarice
iz najbolje namere....

Ne pomaze tu nista .Imam komsije koje imaju sina .Mali je pokazivao natprosjecne sposobnosti kad je imao 2~3 godine .
Kasnije sam vidio da postaje problematican . Problem je kod njih sto komsija radi u Italiji i dolazi dva puta godisnje .
Komsinica nema pojma o odgoju i samo histerise .Problem je sto se tu petljaju baba i djeda i svi zajedno pljuju malog .
Mali na to ne haje i ponasa se kao gazda .Nisam mogao vjerovati kad sam cuo da im svima psuje majku . Tada je mali
isao u peti osnovne .Pokusao sam da razgovaram sa komsijama , ali su se prilicno naljutili .Bilo mi je nevjerovatno kad
sam vidio da komsije jedu za rucak krompir , a malom posebno peku meso .Na kraju sam odustao od savjeta .
Mali ponekad dodje kod mene . Imam farmu prepelica , a on voli zivotinje .Interesantno je da je kod mene izuzetno fino
dijete i nikad nije opsovao .Moguce je da mali postane dripac , ali ne vjerujem da ce to biti njegova krivica .

Nikako joj ne skreci paznju. Jer gde ti vidis da ona ima problem, tu ona vec odavno primenjuje "terapiju", odnosno resenje.

navedi neki primjer (izmišljen) koji se kao desio tvom djetetu i ti si ga kao prekorila i objašnjavala da to nije u redu
ako ne upali...ona je slijepa kod očiju i ne vrijedi da govoriš osim ako niste baš baš bliske postale

...ja ne bih nista govorila, osim ako nismo drugarice jos od pelena, da se znamo u dusu i da smo skroz sigurne da jedna drugoj
zelimo najbolje pa i nasoj deci....jedino kome bih smela tako nesto da kazem, skrenem paznju na ponasanje je moje dete i njeno
dete...ostalima nikako....
..ne volim da se petljam gde mi nije mesto, da otvaram oci drugima, jednom sam to uradila i naucila lekciju, ostala bez drugarice
iz najbolje namere....
od a do s
nema sta da se mesas,nisu oni slepi da ne vide kakvo im je dete

Moraš da smogneš snage i kažeš joj istinu,za njeno dobro.Znam 100 sličnih slučajeva kad deca zagospodare roditeljima i skaču im po glavi u budćnosti..moraš joj reći isitnu u lice...nema druge

ti to iz najbolje namere,verovatno...
ne zaboravi,put do pakla poplochan je dobrim namerama...

Back