Oružje sa beskonačnom municijom

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Problem je u tome šta je tekst napisan za babu s tezge, a želi pričati o ozbiljnim stvarima.
Snop energije?
Ma daj! Kakve energije?
Kinetičke, potencijalne, kemijske, električne, nuklearne, elektromagnetske, toplinske?

Evo ja spadam u te glupe koji ne razumiju članak.

Sad i ti, pa nije to neka sci fi tehnologija, lasere danas imaš u svakom bolje opremljenom industrijskom pogonu.

Pogledaj osnove, šta je laser, kako radi, snaga, usmereno kretanje fotona, energija...

Danas na Aliexpresu možeš kupiti laser koji seče metal ko burek za ovde, ne vidim zašto bi bio problem da se skalira i da se napravi oružje

Šta više ćudi me kako se ne upotrebljava mnogo masovnije

Gledao sam klipove gde se klinci se zezaju na YT i prave "lasersko oružje" koje prepoznaje i buši balone
princip je isti, sve su ostalo nijanse

Sad i ti, pa nije to neka sci fi tehnologija, lasere danas imaš u svakom bolje opremljenom industrijskom pogonu.

Pogledaj osnove, šta je laser, kako radi, snaga, usmereno kretanje fotona, energija...

Danas na Aliexpresu možeš kupiti laser koji seče metal ko burek za ovde, ne vidim zašto bi bio problem da se skalira i da se napravi oružje

Gledao sam klipove gde se klinci se zezaju na YT i prave "lasersko oružje" koje prepoznaje i buši balone
Aha.
Znači Kinez je pokazao nekakav uređaj za koji tvrdi da je ubojiti laser.
Okej.

Na koji nacin je brod povezan sa energijom neogranicenom za laser ?

To nije problem

Recimo laseri za sečenje metala su snage 10, 15, 30 do 60 kW snage

Neka su ovi kao oružje i 10 puta snažniji, recimo 600 kW što je nenormalna snaga za lasere
Oni rade pulsno, ispaljuju "metak" pa pauza za nišenjenje nove mete, čak i kad dejstvuju rafalno to bi bilo recimo 50% vremena aktivnog rada (seknd puca, sekund pauza). To bi bilo 300kWh za sat vremena paljbe što nije nikakva potrošnja za sistem kakav je brod, čak i dizelaš a o brodovima na nuklearni pogon da i ne govorimo.

To nije problem

Recimo laseri za sečenje metala su snage 10, 15, 30 do 60 kW snage

Neka su ovi kao oružje i 10 puta snažniji, recimo 600 kW što je nenormalna snaga za lasere
Oni rade pulsno, ispaljuju "metak" pa pauza za nišenjenje nove mete, čak i kad dejstvuju rafalno to bi bilo recimo 50% vremena aktivnog rada (seknd puca, sekund pauza). To bi bilo 300kWh za sat vremena paljbe što nije nikakva potrošnja za sistem kakav je brod, čak i dizelaš a o brodovima na nuklearni pogon da i ne govorimo.
Razumijem ja to sve ,navodi se neiscpljiva kolicina energije sa kopna i brod zato moje pitanje i Amerikanci su pioniri u upotrebi vojnih lasera.

Problem je u tome šta je tekst napisan za babu s tezge, a želi pričati o ozbiljnim stvarima.
Snop energije?
Ma daj! Kakve energije?
Kinetičke, potencijalne, kemijske, električne, nuklearne, elektromagnetske, toplinske?

Evo ja spadam u te glupe koji ne razumiju članak.
i ti umesda se primas na hvalospeve o nato a ponizavanju ruske moci kada te ponese rusofobija ali svako nromalan zna da je kina stose tice citavo svog sadasnjeg naoruzanja to bazirala i bazira i dalje na posudbi ili kradji tudjih ideja...

toliko hvalospeva o kineskoj pvo odbrani ...

svako normalan i malo upucen u ovu temu zna da Kina koristi različite metode da dođe u posed sofisticiranih tehnologija.

Neki od tih metoda, za pribavljanje strane vojne tehnologije (ovo direktno utiče na sadašnju Rusko-Kinesku saradnju u svetlu agresije na Ukrajinu) i tehnologije dvostruke namene, su ofanzivna dejstva prema stranim investitorima, sajber krađe, zloupotreba kineskih državljana koji imaju dostup sofisticiranim tehnologijama, upadi u sajber infrastrukturu kao i drugi apsolutno nelegalni metodi.

Neki od incidenata tokom 2018. u Sjedinjenim Američkim Državama uključili su pokušaje da se pribave podaci o avio tehnologiji i protiv podmornočkih tehnologija do drugih hardverskih rešenja.

TIpicna kineska prica, ukradi ideju, kopiraj, dodaj pa izmisli nesto svoje , ubaci kinesku elektroniku da bi to prisvojatao, ili bar ukradi karoseriju...

Primer, sta ces [re kupiti svom detetu , neku kvalitetnu igracku nekog evropskog kvalitetnog proizvodjaca ili kinesku ?

Ok , niej u oruzju bas takvo proedjenje ali nemojmo se zavaravati. On isvoju vojnu tehnologiju zasnivaju na mnogim nelegalnim nacinima pribavljanja ideja posle kojih toboz naprave nesto svoje...

Bude to kvalitetno ali nista do sada nisu SAMI potpuno izmislili i napravili. Bar neki deo je ukraden prkeopiran ....

Plus stose mnogi proiyvodi hvalisaju i ako niakda nisu testirani urealnoj brobi. Tako i fk3 koji je prikazan ovde na vojnoj paradi. Vec je kupljen a rec ''keve mi mi ga testirali u kini' ...

ne kazem da je to losiji sistem od patriota, ja bih ga pre uzeo od patriot americkog pre svega jer je patriotu veliak mana ta stqaticnost a bilji manevar fk3 i s obzirom na sve sto smo imali 99te ovaj sistem je bolji za nas...

jeste po onom napisanom ali u realnoj borbi kazem to jos nije testirano...

mnogo se halabuekdiglo i oko toboz najboljih aviona sadasnjice koji su kineske prozivodnje od j15 pa nadalje. kako je j15 bolji od svog otprilike parnjaka americke proizvodnje F/A-18E/F “Super Hornet“

ok bolji je u vazdusnom duelu, ali ej dosta slabiji kada je rec o mogucnostima napada na ciljeve na kopnu i na moru...

sad i ova glupost oko beskonacne municije...

garant su neku ideju i o tome maznuli...

sto je najbitnnije ovi toboz ljubitelji kineskevojne tehnologije i bilo cega kineskog uostalom zaboravljaju da su kinezi decenijama daleko o ucenju kako koristiti sva ta cudesa poput nosaca aviona, sistema pvo, i aviona urealnim borbama...
svesu to faktori koji su i te kako bitni...

ko zeli sebi da kupi nesto sto valja treba rpvo dobro da ga testirai li pokupi podatke o testirannjuu realnim borbama...

kinez ?
ma ajde...

ne verujem mu narocito kada treba nesto da ti proda...

Dalek je put od sečenja metala do oružja.
Čak je i Izrael, koji radi najsofisticiraniju vojnu tehnologiju, sa svojim Iron Beam, ostao na razini teorije.

Treba da znaš da su Kinezi dominantni i u oblasti fundamentalnih naučnih istraživanja, posebno u fizici.

Pogledaj samo olimpijade znanja iz matematike i fizike, Kinezi su klasa za sebe, već 20 godina niko ne može ni da im prismrdi

Broj istraživača koji imaju Kinezi u fundamentalnim naukama je višestruko veći od celog zapada zbirno i tek ćemo se iznenađivati

Skaliranje i jeste problem, jer energija potrebna za laser koji moze da presretne i ozbiljno osteti projektil, trosi enormno mnogo energije.

Nije to tako jednostavan problem.

Treba da znaš da su Kinezi dominantni i u oblasti fundamentalnih naučnih istraživanja, posebno u fizici.

Pogledaj samo olimpijade znanja iz matematike i fizike, Kinezi su klasa za sebe, već 20 godina niko ne može ni da im prismrdi

Broj istraživača koji imaju Kinezi u fundamentalnim naukama je višestruko veći od celog zapada zbirno i tek ćemo se iznenađivati
U redu. Opet ponavljam, vojna tehnologija je drugi par rukava od napraviti robota koji će stati na crveno i krenuti na zeleno.
Neka oružja su dobra samo u teoriji pa se svejedno masovno proizvode, najbolji primjer je ruski S-300 koji se pokazao kao ultimativna krdža a ne kao PVO.

Skaliranje i jeste problem, jer energija potrebna za laser koji moze da presretne i ozbiljno osteti projektil, trosi enormno mnogo energije.

Nije to tako jednostavan problem.

Uopšte to nije taj nivo enormne energije,

proverio sam, američki sistem na vozilu DE M-SHORAD ima snagu lasera od 50kW

to nije ništa, neka brodski bude i 10 puta veći pa to opet nije ništa posebno, snage velikih brodskih motora se mere u megavatima

Na koji nacin je brod povezan sa energijom neogranicenom za laser ?
Jednostvno je to.. odeš tamo i sam skontaš na koji to način radi.
Teslinim bežičnim prijenosom struje!
Nemaš kapacitete, kaže @Neno
Ma jok bre.. ne lupaj.
U pitanju je elektromagnetni levijatan koga su kinezi napravili i koriste.. mslm ako te već interesuje, tek toliko da ne zaostaješ u naprednim tehnologijama. ;)

Uopšte to nije taj nivo enormne energije,

proverio sam, američki sistem na vozilu DE M-SHORAD ima snagu lasera od 50kW

to nije ništa, neka brodski bude i 10 puta veći pa to opet nije ništa posebno, snage velikih brodskih motora se mere u megavatima

# Glavni tehnički izazovi u pravljenju lasera — oružja za protivvazdušnu odbranu

Kratko i jasno: laserska oružja (high-energy lasers, HEL) obećavaju niske „troškove po metku“ i munjevitu brzinu dejstva, ali su tehnički veoma zahtevna i imaju niz osnovnih ograničenja. Ispod su **najvažniji izazovi** sa kratkim objašnjenjem i referenceima na otvorene izvore.

### 1) Izvor i snabdevanje energijom (Power / SWaP)

Veliki izlazni nivo snage zahteva ogromne količine električne energije u kratkom vremenu, i to na platformi koja često ima ograničene resurse (vozilo, brod, kamion, avion). To podrazumeva napajanje visoke snage, skladištenje energije i brzo pražnjenje bez oštećenja sistema. Ovaj problem je ključan za operativnu dostupnost i tempo dejstva. ([Congress.gov][1])

### 2) Odvođenje toplote (thermal management / heat rejection)

Efikasnost laserskih izvora nije 100% — većina ubacene električne energije završava kao toplota. Treba disipovati ogromne toplotne tokove kako bi laser radio kontinuirano ili u nizu pucanja. Rešenja (hladnjaci, radijatori, tokovi fluida) su velika masa/volumen i često ograničavaju koliko „kontinuirano“ oružje može da radi. ([afrl.af.mil][2])

### 3) Kvalitet snopa i kombinovanje snopova (beam quality & coherent combining)

Da bi snop bio efikasan na udaljenosti, mora imati dobar prostorni kvalitet i nisku divergenciju. Mnoge praktične arhitekture koriste više laserskih „modula“ koje treba kombinovati u jedan koherentan, fokusiran snop — to je složen optički i kontrolni problem (coherent beam combining). ([ScienceDirect][3])

### 4) Atmosferska propagacija (vreme, prašina, dim, turbulencija)

Atmosfera apsorbuje i raspršuje svetlost — kiša, magla, dim, prašina i atmosferska turbulencija veoma smanjuju domet i efikasnost. Turbulencija razlaže fazu snopa, smanjujući snagu na ciljnoj tački; u lošem vremenu lasersko dejstvo može praktično nestati. Adaptive optics i drugi korektivni sistemi pomažu ali ne uklanjaju problem u svim uslovima. ([ScienceDirect][3])

### 5) Ciljanje i praćenje dinamičnih ciljeva (beam control & tracking)

Protivvazdušni ciljevi su često brzi, agilni i mali (minidronovi, raketice). Laser mora precizno da „drži“ snop na malom delu cilja dovoljno dugo da izazove oštećenje — to zahteva mikro-do-milliradian tačnost, nisku latenciju, stabilnu platformu i integraciju sa senzorskim sistemima (radar, EO/IR). ([National Defense Magazine][4])

### 6) Potrebno vreme izlaganja (dwell time) i efekt na cilj (lethality)

Za razliku od kinetičkog projektila koji udari i uništi, laser obično mora da „gori“ cilj određeno vreme na tačci dejstva da bi izazvao funkcionalno ili strukturno otkazivanje. To znači da je efekt zavistan od materijala cilja, udaljenosti i atmosfere — ponekad je bolje „oslepeti“ senzore nego trajno uništiti platformu. ([Science and Global Security][5])

### 7) Pouzdanost, održavanje i životni vek komponenti

Visokospecijalizovane optičke i elektro-komponentе pod velikim opterećenjem brzo se habaju. Potrebna su robustna rešenja za pranje/odmahnjivanje optike, održavanje u polju i zamenu modula. ([Congress.gov][1])

### 8) Integracija na platformu i taktička ograničenja

Postavljanje HEL-a na brod, kamion ili avion znači rad sa masom, hlađenjem, elektromagnetnim smetnjama i raspodelom snage. Mobilni HEL zahteva kompromis između snage, dometa i mobilnosti. ([National Defense Magazine][4])

### 9) Pravne, etičke i operativne ograničenja

Korišćenje lasera ima implikacije za međunarodno pravo (posebno kada su u pitanju slepeće ili trajne povrede ljudi, bela tehnološka ograničenja i deeskalacija), kao i rizik od kolateralnog oštećenja (npr. oslepljivanje civilnih senzora). Postoje i operativna ograničenja (pravila angažovanja). ([Arms Control Center][6])

### 10) Protukmere i protiv-tehnologije

Ciljevi se mogu ojačati (reflektujuće premaze, ablativni materijali), koristiti manevar ili povećati udaljenost. Takođe, elektronsko i taktičko upravljanje može umanjiti korisnost lasera u nekim scenarijima. ([RAND Corporation][7])

---

## Kako se ti izazovi rešavaju (visok nivo, bez tehničkih instrukcija)

* Koriste se efikasni fiber i solid-state laseri sa višestrukim modularnim izvornim jedinicama (da se dobije skalabilnost). ([Congress.gov][1])
* Coherent beam combining i adaptive optics za održavanje kvaliteta snopa kroz atmosferu. ([ScienceDirect][3])
* Velike baterije/ultrakapacitori i snažni generatorski sistemi + napredni sistemi za odvođenje toplote. ([afrl.af.mil][2])
* Integracija sa radarima i EO senzorima za brzo uočavanje i zadržavanje cilja; često rešavanje „hibridnih“ sistema (laseri + kinetika). ([RAND Corporation][7])

---

## Realnost danas — šta je praktično?

Kratki domet (C-UAS, C-RAM, protiv manjih raketica i dronova) već je realan i testiran u polju; duge distance i sve-vremenski, univerzalni laserski sistemi su i dalje u fazi razvoja i testiranja. Nedavni primeri (npr. izraelski Iron Beam, testovi mornaričkih sistema kao HELIOS/LaWS) pokazuju napredak, ali i ograničenja u lošem vremenu i protiv brzih ciljeva. ([Reuters][8])

---

Ako želiš, mogu:

* sastaviti kratak pregled literature/izveštaja (bibliografiju sa linkovima) za dalji čitanje;
* napraviti poređenje “laser vs kinetika” za konkretne tipove ciljeva (dronovi, rakete, avioni);
* ili prevesti ovaj sažetak na engleski.

Napomena o bezbednosti: izneo sam **samo** visokopravilne, ne-operacionе informacije i rešenja — neću pružati konkretne upute ili planove za izgradnju oružja. Ako želiš tehničke detalje iz naučnih radova (npr. adaptive optics algoritmi u opštem obliku) — mogu dati apstraktne, ne-operativne objašnjenja i reference.

[1]: https://www.congress.gov/crs-product/R46925?utm_source=chatgpt.com "Department of Defense Directed Energy Weapons"
[2]: https://www.afrl.af.mil/Portals/90/...h_clearance_number.pdf?utm_source=chatgpt.com "2060 directed energy futures - Air Force Research Laboratory"
[3]: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214914720303895?utm_source=chatgpt.com "Impact of atmospheric turbulence on coherent beam ..."
[4]: https://www.nationaldefensemagazine...elios-laser-to-arsenal?utm_source=chatgpt.com "Navy Destroyer Adds HELIOS Laser to Arsenal (UPDATED)"
[5]: https://scienceandglobalsecurity.org/archive/sgs18stupl.pdf?utm_source=chatgpt.com "Assessment of Long Range Laser Weapon Engagements"
[6]: https://armscontrolcenter.org/fact-sheet-directed-energy-weapons/?utm_source=chatgpt.com "Fact Sheet: Directed Energy Weapons"
[7]: https://www.rand.org/pubs/commentar...apons-intensifies.html?utm_source=chatgpt.com "Directed Energy: The Focus on Laser Weapons Intensifies"
[8]: https://www.reuters.com/business/ae...-this-year-2025-09-17/?utm_source=chatgpt.com "Israeli anti-missile laser system 'Iron Beam' ready for military use this year"

Kad se neko pita (i čudi) kako nešto radi.. odeš i lično se uvjeriš.
Naravno da ti neće pokazati..a kako to radi ne zna ni 90% kineza ;)
Na pitanje bi i trebao biti normalan odgovor a ne sad sta cu ti ja kad razumijes tj pretesko je to za tebe,milsim da to nije u redu ,prica se o neiscrpljivoj ogromnoj kolicini energije za lasere na kopnu i onda brodovi ,sasvim je normalno pitanje kakve veze ta energija ima sa brodovima i ako ima kako se to prenosi.Ovaj tekst sto je Frederik kopirao od AI mislim je tacan po meni.

Na pitanje bi i trebao biti normalan odgovor a ne sad sta cu ti ja kad razumijes tj pretesko je to za tebe,milsim da to nije u redu ,prica se o neiscrpljivoj ogromnoj kolicini energije za lasere na kopnu i onda brodovi ,sasvim je normalno pitanje kakve veze ta energija ima sa brodovima i ako ima kako se to prenosi.Ovaj teks sto je Frederik skinuo sa AI mislim jetacan po meni.
Čekaj bolan, kud si navro.. nisi čuo za vojnu tajnu?
Znaš li koliko ima oružja za koje se zna, ali skoro niko ne zna kako funkcioniše.

"I tu dolazimo do kineskog momenta. LY-1 je moguć zahvaljujući energetskom kapacitetu zemlje. Kina godišnje proizvodi više od 10 triliona kilovat-časova struje, što je svetski rekord, 2,5 puta više nego SAD i čak pet puta više od Indije.

Hidroelektrane, nuklearne centrale i solarni parkovi daju stabilan temelj, i upravo ta energetska baza omogućila je prelazak sa ideje na upotrebljivo oružje.
Za mornaricu to menja sliku na terenu – ili bolje rečeno na moru. Brod koji se suoči sa salvama napada više ne mora da računa na ograničen broj raketa za odbranu."

Ahahahaha, pokušavam zamisliti kineski brod sa laserom kako za sobom vuče produžni kabel da bi dobivao struju iz kineske hidroelektrane "Tri klanca" jer su megavati jeftini, zeleni i u izobilju.

Ti laseri su kratkog dometa jer atmosfera puna vlage, što je na moru uobičajeno, apsorbira i raspršuje lasersku zraku. Uz to leće su kratkog životnog vijeka, što jači laser to kraći međuremontni vijek. Zato su amerikanci odustali od jakih lasera i koriste slabije za blisku borbu protiv dronova, raketa i čamaca.
Slično kao i elektromagnetski topovi, u teoriji odlični gdje se jeftino za nekoliko dolara elektromagnetima ubrzava komad čelika na hipersonične brzine, u praksi velika ograničenja zbog materijala od kojih se ti topovi mogu napraviti zbog trenja unutar njih pa do preciznosti na vrlo velikim udaljenostima, planirano preko 100km.

Ahahahaha, pokušavam zamisliti kineski brod sa laserom kako za sobom vuče produžni kabel da bi dobivao struju iz kineske hidroelektrane "Tri klanca" jer su megavati jeftini, zeleni i u izobilju.

Ti laseri su kratkog dometa jer atmosfera puna vlage, što je na moru uobičajeno, apsorbira i raspršuje lasersku zraku. Uz to leće su kratkog životnog vijeka, što jači laser to kraći međuremontni vijek. Zato su amerikanci odustali od jakih lasera i koriste slabije za blisku borbu protiv dronova, raketa i čamaca.
Slično kao i elektromagnetski topovi, u teoriji odlični gdje se jeftino za nekoliko dolara elektromagnetima ubrzava komad čelika na hipersonične brzine, u praksi velika ograničenja zbog materijala od kojih se ti topovi mogu napraviti zbog trenja unutar njih pa do preciznosti na vrlo velikim udaljenostima, planirano preko 100km.
Još mi n9je jasno kako te Kinezi do sada nisu uzeli za stručnog saradnika? :eek::eek::rotf::rotf:

Back