ОРТОПЕДИЈА

Nazalost, uopste ne mogu da hodam, jedino da me neko odnese do tamo, haha. Juce kad sam bila u ordinaciji, rekli su mi da ortoped nije tu i nikako nisu mogli da mi zakazu, jer je bio prebukiran. Ne znam da li mogu da skeniram nekako te snimke stopala, pa da mi neko protumaci preko interneta...

Ljudi, ja sam juce pala na stepenistu i uganula stopalo. Mnogo me boli, oteklo je i pomodrelo. Isla sam da snimim i rekli su mi da treba ortoped da mi ga protumaci, ali radiolog kaze da nije video prelom. Rekli su mi da postoji mogucnost da je neki ligament istegnut ili prekinut. Kako mogu to da saznam? Nema sanse da odem do lekara, jer bukvalno ne mogu da stanem na tu nogu...Sta mi vi savetujete, sta da radim, kako da saznam?
Upravo sam na fizikalnoj jer sam pre dva meseca pala niz stepenice i polomila skocni zglob. Nisam htela da idem prva tri dana misleci da je uganuce!!! Da sam na tvom mestu, otisla bih u hitnu pomoc rekla da me mnogo boli i morali bi da te prime. Ako nikako drugacije ne mozes, pokusaj kod ortopeda privatnika. Nemoj da se zezas sa tim jer sam svasta procitala na ovu temu za ova dva meseca, a ako se sama ne potrudis da pomognes sebi nece niko, ionako su (cast izuzecima) prilicno povrsni.

Vrlo je moguce da ce ti propisati i nesto sto sprecava pojacano zgrusavanje krvi jer do toga moze da dodje zbog povrede!!!

Idi obavezno danas i javi sta je bilo! Srecno!

Poslednja izmena:
Dok nisam dobila stake kretala sam se uz pomoc stolice na koju sam stavljala koleno bolesne noge, a drugom se kretala. Jedino tako mozes da postedis povredjenu nogu sto je neophodno. Ako imas neko stepeniste koje treba da savladas javi, pa cu ti reci sta sam uradila (na opsti smeh komsija ;))

- - - - - - - - - -

Nije iskljuceno da imas prelom ili naprsnuce, jer ja sa prelomom cak nisam imala skoro nikakav bol dok se ne oslanjam na nogu ,a sasvim podnosljiv kada sam se delimicno oslanjala, tako da ako te toliko boli moze da znaci da nije samo uganuce. To ipak mora da ti kaze ortoped. Nogu moras da podignes i bilo bi dobro da otok hladis, a mozda nije lose da stavis elasticni zavoj.

Ne znam gde se lecis, ali neko ko ide sa tobom moze da uzme invalidska kolica da te preveze od parkinga do ordinacije sto ce ti mnogo znaciti. Mnogi ne znaju da uopste postoji ta mogucnost.

- - - - - - - - - -

To sto ne mogu da ti zakazu ortopeda nemoj da ti bude vazno jer si ti hitan slucaj iako nemas takav utisak (znam o cemu pricam)
Insistiraj u hitnoj da te prime. Ako ti odmah ne urade sta treba, mozes da imas trajne posledice!!!

Nazalost, uopste ne mogu da hodam, jedino da me neko odnese do tamo, haha. Juce kad sam bila u ordinaciji, rekli su mi da ortoped nije tu i nikako nisu mogli da mi zakazu, jer je bio prebukiran. Ne znam da li mogu da skeniram nekako te snimke stopala, pa da mi neko protumaci preko interneta...
Ni slucajno preko interneta, jer i ako jeste prelom i ako nije, mora doktor da ti pogleda i nogu, i da odgovoris na neka pitanja, a gledanje snimaka nikako ne moze da bude dovoljno.

U redu, hvala! Idem cim smislim kako cu...Iskreno, ne znam ni gde mi je zdravstvena knjizica...Moracu da je potrazim, pa sto pre da vidim sta se tacno desilo!!!

Очекујемо да се јавиш. ;)

Верујем да није страшно,довољно је да ти завије тај зглоб,и да мирујеш пар дана. Што више држи подигнут повређен екстремитет,како би смањила оток. Препоручљиве су и хладне облоге.

Поздрав. ;)

Evo, da vam se javim. Nista strasno, istegla sam ligament, ali je problem u tome sto nisam odlezala, vec sam jurcala po gradu sa onakvom nogom. Sad mirujem, pa bi trebalo da bude bolje. :) Vazno je da nista nisam slomila. Hvala vam na podrsci!

Evo, da vam se javim. Nista strasno, istegla sam ligament, ali je problem u tome sto nisam odlezala, vec sam jurcala po gradu sa onakvom nogom. Sad mirujem, pa bi trebalo da bude bolje. :) Vazno je da nista nisam slomila. Hvala vam na podrsci!

Ето,видиш. ;)

А ја сам се сручио испред зграде. Наставио сам да идем у школу,а могао сам да се вратим кући,презнојавао сам се од бола,али не капирам што се не вратих. Сада ме на сваку промену времена помало заболи ту,као неки севајући бол,што би моја бака рекла. :)

Evo mene opet. Vise nemam toliki otok, tacnije potpuno mi je bio nestao, ali ga vec treci dan ponovo imam, manji je ali ipak postoji. Sada mogu da hodam (uz jako malu nelagodu) i, da kazem, u toku dana normalno funkcionisem, medjutim, nocu - pakao! Kad legnem, sve bude normalno, zaspim, ali se budim oko 3h sa bolom, pulsiranjem, nelagodom koja mi unosi nervozu. Mazem gel, dizem nogu, premestam je s jedne strane na drugu, ali nista ne pomaze...:( i tako to traje do nekih 5h, 5.30h i onda ponovo zaspim...Ne znam sta da radim, niti da li je to mozda normalno pri oporavku, ali mi svakako ne odgovara ni najmanje. Posebno ce mi biti tesko radnim danima...Imate li neki savet? Sutra cu svakako otici kod lekara, ali treba preziveti i ovu noc :(

za skidanje otoka je dobra i terapija ledom
zaledi vodu u casi od kiselog mleka, a prethodno ubaci stapic od sladoleda da imas drsku i time masiras otok nekoliko minuta koliko mozes da izdrzis
posle toga nogu treba drzati umotanu u peskir 20 minuta
to raditi dva puta dnevno, ujutru i uvece

Evo mene opet. Vise nemam toliki otok, tacnije potpuno mi je bio nestao, ali ga vec treci dan ponovo imam, manji je ali ipak postoji. Sada mogu da hodam (uz jako malu nelagodu) i, da kazem, u toku dana normalno funkcionisem, medjutim, nocu - pakao! Kad legnem, sve bude normalno, zaspim, ali se budim oko 3h sa bolom, pulsiranjem, nelagodom koja mi unosi nervozu. Mazem gel, dizem nogu, premestam je s jedne strane na drugu, ali nista ne pomaze...:( i tako to traje do nekih 5h, 5.30h i onda ponovo zaspim...Ne znam sta da radim, niti da li je to mozda normalno pri oporavku, ali mi svakako ne odgovara ni najmanje. Posebno ce mi biti tesko radnim danima...Imate li neki savet? Sutra cu svakako otici kod lekara, ali treba preziveti i ovu noc :(

koliko ti je godina..??
noge naticu usled dugotrajnjog stajanja ili sedanja..
naticanje nogu moze biti i opasno-problemi sa srcem i bubrezima...ali mala verovatnoca ako si mlada..
ako si radjala mogu biti prosirene vene.
-preventiva-smanjiti unos soli-sto znaci izbaciti mesne preradjevinekojoj joj obiluju...kretati se koliko to mogucnosti desavaju-kretanjem se ubrzava metabolizam i podspesuje izbacivanje vode.
-probati koristiti u ishtani prirodne dijauretike-koji ce uticati da visak vode bude ostranjen.
-na kraju poceti konzumirati prvi lek za hipertenziu----dijauretik...nakon stabilizacije vode u organizmu -pasce krvni pritisakk-te i njega treba korigovati..

Pozdrav, želeo bih da zamolim nekoga da mi odgonetnu ovu stvar, jer ću skroz izludeti. Bavim se sportom, tačnije teretanom i trčanjem, uvek su tu neke vežbe sa kilažom koje stvaraju otpor kolenu itd. Dakle, radi se o tome da sam sinoć otišao kao uobičajeno na trčanje, završio trening i posle četiri sata u razmaku od treninga iz čista mira je krenulo koleno da me iritira. Imam neki čudan osećaj kao da se kost pomerila i da neće da se vrati na mesto, kada malo sporije pomeram nogu i fokusiram se na osećaj, imam utisak kao da mi kost struže kost, posle malo istezanja imam osećaj kao da mi se pozadi zategne neka žila, pritom me ništa ne boli, već jednostavno iritira.

Delim s tobom misljenje. Ja sam nosim gips,doduse,krace,oko 4 meseca,ali namucio sam se mnogo. Jos sam nosio leti,hteo sam da crknem. To je bilo pre 4,5 godina,kad sam bio u srednjoj. Sad jednom godisnje idem na kontrolu,a krenucu da radim ponovo i vezbe,jer osecam potrebu,jer se opet malo savijam. Odavno nisam radio,ali sam zato,malo posle skidanja gipsa,odmah krenuo da plivam na Banjici,i mnogo mi je pomoglo. Sad plivam skoro svaki dan i to mi je najomiljeniji sport.
Tvoje pitanje je moja rak rana. Ja imam skoliozu, ne veliku ali ipak imam. 11 stepeni - Sto je daleko manje nego tvoja! Konstatovali su mi je sa 17 godina i odmah mi napravili plasticni mider.Cilj je bio da se redovnim nosenjem smanji ili zaustavi napredovanje skolioze. Posto sam ga ja retko nosila jedan mudar doktor me je po kazni stavio u gips. E to je muka nevidjena . Imas oklop od vrata na dole do kukova, ko neku majcu bez rukava koja te sprecava da sednes sam , legnes sam , vezes pertle... Posle nekog vremena ko ispod svakog gipsa koza pocne da svrbi a ti ne mozes da se poceses, pa i zivci rade. Nosila sam GIPS 6 MESECI!!!!!!!! To je PAKAO!!!!!! Bila sam ko invalid . To je iskustvo koje nikom ne bi pozelela.

Zaboravila sam vaznu stvar. Proces stavljanja gipsa je krajnje neprijatan.Razvlacenje kicme na specijalnoj spravi koje obavljaju pre nego stave gips je bolno i ne bi ti to pozelela. Nakon njega ti stave mokar gips preko tela , pa se dva ili tri dana smrzavas jer se on susi. Pa kad se osusi, postajes invalid.

Procitala sam puno literature na temu skolioze. Sa 50 stepeni kandidat si za operaciju! To je uobicajena procedura. Stavlja se neka sipka u kicmu da drzi... I menja se na 6 meseci..
Dakle nije za zezanje nista od toga sto imas .

Zato: SA SVOJIH 53 STEPENI SKOLIOZE NEMOJ DA SE DVOUMIS OKO MIDERA tj da li ga nositi ili ne .Stavi ga i budi srecna sto te vec nisu stavili u gips ili na sto. MIDER JE NISTA NASPRAV OVOG STO SAM TI SAD OBJASNILA. Bar moze da se skine pa da se malo odmoris, da se misici odmore!
Nosi ga kad spavas, kad sedis. Ma nosi ga uvek bre!

I pocni da treniras. Posavetuj se sa nekim sta da vezbas. Ja sam se posle gipsa bacila na sport i do sad sam u tome. Tj preskocila sam trudnocu i godinu nakon nje ali se sa skoliozom mora vecno vezbati. Posebo obrati paznju na stomak , jer upravo trbusnjaci drze kicmu. Glupo zvuci ali je tako. Vezbaj i ledja. Redovno plivaj! Radi na sebi.
Mene su plasili da cu se ukociti, postati nepokretna , i sta sve ne . Necu ni da cekam da vidim sta ce da mi se desi. Lakse mi je da vezbam.

Kad tipadne napamet da skines mider seti se gipsa i operacije ...

Back