Orasi mogu da kontrolišu osećaj gladi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.597
Orasi mogu da kontrolišu osećaj gladi, ali koliko oraha treba da pojedete dnevno?

Ораси могу да контролишу осећај глади, али колико ораха треба да поједете дневно?



Nedavna studija upravo je otkrila da orasi mogu pomoći u kontroli vaše gladi. Istraživači uključeni u ovu studiju koristili su nešto što se naziva funkcionalna magnetna rezonanca (fMRI) koja im je pomogla da posmatraju kako konzumiranje oraha menja moždanu aktivnost. Gojazni dobrovoljci su posmatrani tokom dve petodnevne sesije, tokom koje su svakodnevno konzumirali smudi sa 48 grama oraha. Primećeno je da su moždana aktivnost onih koji imaju smudi od oraha učinila da više pažnje posvećuju izboru hrane. To je značilo da su birali zdravije opcije ishrane u odnosu na one primamljive ali nezdrave. Suzbijanje osećaja gladi samo je jedna od blagodati jedenja oraha. Postoji nekoliko zdravstvenih blagodati oraha poput smanjenja rizika od raka i srčanih oboljenja i jačanja memorije. Orasi su bogati bakrom i manganom. Oni su takođe posebni po tome što na kraju obezbeđuju čitav naš zahtev za omega-3 masnoćama.

Iako nema sumnje da su orasi dobri za zdravlje, jedno uobičajeno pitanje koje ljudi imaju je - Koliko oraha treba pojesti dnevno?

Kada se dodaju u pravoj količini i redovno konzumiraju, orasi mogu dovesti do genetskih promena i sprečiti rizik od karcinoma debelog creva, kako je utvrđeno u Harvardskoj studiji. Sa toliko koristi, treba da konzumirate samo 1-2 oraha dnevno.
 

Back
Top