Oralni probiotici za zdravlje zuba, desni, ...

bas kao

Legenda
Poruka
52.846
sad sam odgledao video nekog amera koji reklamira purdentix, i u najkracem, nije oralna higijena, secer i sl. problem, vec nekoliko 4 ili 5 citam cak, korisnih bakterija koje nam cuvaju zube, desni, stite od streptokoka cak i ko zna kojih sve ne stetnih bakterija koje mogu da se dalje zapate bilo gde u telu, cak i mozgu

dakle, sustina je da kao sto imamo korisnu crevnu floru koja sadrzi tacno odredjene korisne bakterije koje tamo zive i sprecavaju stetne da prevladaju, isto tako neke druge zive u usnoj duplji, i rade slican posao, evo nasao sam listu na nekom hrv. sajtu:
  • Streptococcus salivarius (BLIS K12®),
  • Streptococcus salivarius (BLIS M18®),
  • Bifidobacterium lactis (Bl-04®),
  • Lactobacillus paracasei (LPC-37®) i
  • Lactobacillus reuteri.
neka iskustva? preparati sa 1, 4 ili 5 korisnih bakterija?

1750613298215.png

dakle, kao sto postoje korisne bakterije, tzv. crevna flora, tako isto postoje posebne bakterije za usnu duplju, a kao prva linija odbrane od raznih infekcija, ne samo za zdravlje usta, zubi i desni, vec verujem zastitu od svih infekcija, alergija i svega sto ulazi na usta, nos, problemi sa sinusima itd - ja sam porucio ove iznad sa 7 vrsta tih bakterija. i moj utisak je da su izvrsne, a nagovaram i zenu i decu da ih uzimaju
  • Lactobacillus Reuteri, Lactobacillus Paracasei, Bifidobacterium Lactis, Lactobacillus Brevis. Oral probiotics chewable with scientifically proven strains for balancing oral bacteria, fresher breath, improved oral hygiene, and long-lasting freshness and confidence, targeting bad breath at its source
  • Healthy Teeth & Gums - Formulated with powerful probiotics and enzymes for cavity prevention, gum inflammation reduction, and overall oral health support.
p.s. ja sam sredovecan, ali imam sve svoje zube minus 1 stalni i 1 umnjak, plus prva navlaka sada, a da sam znao za ove bakterije, siguran sam da ni ovo ne bih menjao, ili popravljao, vadio i sl... ne perem zube redovno, ponekad sa pastom na bazi uglja, ne muckam sa fluorom nikada, mislim da sam sacuvao zube jer uzimam vitamine, c vitamin konkretno, ali kazem, ove bakterije su jos bolje, pa javljam opet za mesec, dva, nove utiske

nocas sam bas citao neka istrazivanja da su yzrok raka pankresa stetne bakterije u ustima, a one naravno imamo jer nam fale korisne

evo, ne mogu da nadjem tekst, ali vredi znati, pa sam na brzinu izguglao ovo https://www.google.com/search?q=pancreatic+cancer+oral+microbe:

Oral Bacteria and Pancreatic Cancer

Research suggests a potential link between oral bacteria and pancreatic cancer. Studies have shown that certain types of oral bacteria may be associated with an increased risk of developing pancreatic cancer.

Bacteria Involved: Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Eubacterium nodatum, and Aggregatibacter actinomycetemcomitans.

Mechanisms:

The exact mechanisms by which oral bacteria contribute to pancreatic cancer are not fully understood. However, some proposed pathways include:

• Inflammation:
    Oral bacteria can trigger chronic inflammation in the pancreas, which may promote cancer cell growth.

• Immune dysregulation:
      Oral bacteria can alter the immune system in the pancreas, making it more susceptible to cancer development.
    • DNA damage:
      Oral bacteria can produce toxins that damage DNA in pancreatic cells, increasing the risk of mutations and cancer.
Evidence:

• Observational studies have found that individuals with higher levels of certain oral bacteria have a higher risk of pancreatic cancer.
    • Animal studies have shown that introducing oral bacteria into the pancreas can induce pancreatic cancer.
    • In vitro studies have demonstrated that oral bacteria can promote cancer cell growth and invasion.
Implications:

• Oral bacteria may be a potential biomarker for early detection of pancreatic cancer.
    • Targeting oral bacteria may be a potential therapeutic strategy for preventing or treating pancreatic cancer.
    • Maintaining good oral hygiene through regular brushing, flossing, and professional cleanings may help reduce the risk of pancreatic cancer associated with oral bacteria.
Note: It's important to emphasize that the relationship between oral bacteria and pancreatic cancer is complex and not fully elucidated. Further research is needed to understand the exact mechanisms involved and to develop effective interventions.

Back