Opsednutost mobilnim telefonima i gadget tehnologijom

• Začetnik teme Začetnik teme N3W
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne nosim mobilni u toalet. Nemam strah u smislu neko će me zvati. Nisam jednom otišao u prodavnicu i mobilni ostavio u kući. Ne nosim ga ni kada pođem da bacim smeće.

Okej, ali nadam se da shvataš da si u manjini po pitanju toga.

''Na udaru nove bolesti, koju zapadni mediji nazivaju “mobilni prsti” nalaze se uglavnom tinejdžeri, ali sve češće i predškolska deca.

Pedijatar Saša Milićević kaže da su im ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama, posebno palčevima.

– Zbog višesatnog kuckanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palaca. Imaju i jake bolove u vratu zbog neprirodnog položaja u kome satima sede dok se igraju. Palac baš i nije predviđen za toliko kuckanje po tastaturi! Upala tetiva koja se zbog te neprirodne, dugotrajne radnje javlja prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Roditelji i deca se tada uspaniče, a u težim slučajevima dešava se i da se deci ruke oduzimaju i da ne mogu da ih pomere – objašnjava dr Milićević.

Prema njegovim rečima, najalarmantnije je to što je zavisnost dece od igranja igrica poprimila epidemijske razmere.

– Verovali ili ne, deci bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona. Čak sam imao priliku da vidim da kad im je tetiva na palcu jedne ruke upaljena, oni odmah uče da kuckaju drugom rukom – ističe Milićević.

Ovaj lekar savetuje roditelje da u ovakvoj situaciji odu kod lekara kako bi procenio koliko je ruka povređena.

– Jedina trapija koja može da pomogne je odmor i eventualno lekovi protiv bolova. To sve zavisi u kojoj meri decu ruke bole i kog uzrasta. U težim slučajevima moguća je i fizikalna terapija – ističe dr Milićević.

Psiholog Aleksandra Janković dodaje da se, osim deformiteta palčeva na rukama, zbog igrica i kuckanja na telefonu kod dece mogu javiti i ozbiljni psihološki poremećaji.''

Izvor : http://www.detinjarije.com/bolest-mobilnih-prstiju-deci-u-srbiji-se-krive-palcevi/

''Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko udruženje za pedijatriju preporučuju da se deca do druge godine uopšte ne izlažu tehnologiji, da od 3-5 godine to bude najviše 1 sat dnevno, a od 6 do 18 godina ne preko dva sata dnevno.

I, da li ove preporuke neko sluša? Uglavnom ne, pošto istraživanja pokazuju da se ove „doze“ izlaganja tehnologiji prekoračuju i po 4-5 puta. Portabl uređaji poput telefona, tableta, konzola za igre samo su ubrzali ovu „ekranizaciju“ detinjstva.

Kao pedijatrijski terapeut i autorka knjige „Virtuelno dete“, Kris Rouan pozvala je roditelje, nastavnike i nadležne institucije da zabrane upotrebu prenosivih tehničkih uređaja do dvanaeste godine. U prilog ovome, Rouan je navela 10 argumenata zasnovanih na naučnim istraživanjima:

1. Uticaj na razvoj mozga

Do napunjene druge godine života, mozak deteta utrostručuje svoju veličinu i nastavlja da se neprekidno razvija do 21. godine. Rani razvoj mozga uslovljen je podsticajima iz okruženja, ili njihovim nedostatkom. Preterana izloženost tehnološkim uređajima (telefoni, internet, Ajpedi, televizija) negativno utiče na funkcionisanje mozga i izaziva nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnih sposobnosti, otežano učenje, povećanu impulsivnost i smanjenu sposobnost samokontrole (napade besa).

2.Usporen razvoj

Upotreba tehnologije ograničava kretanje, i vodi usporenom razvoju. Svako treće dete danas polazi u školu sa zaostatkom u razvoju, što se loše odražava na opismenjavanje i akademsko postignuće. Fizička aktivnost poboljšava pažnju i sposobnost učenja. Korišćenje tehnologije pre 12. godine je od presudnog uticaja na razvoj deteta i njegovu sposobnost za učenje.''

Izvor : http://www.mojpedijatar.co.rs/zasto-mobilni-uredaji-treba-da-budu-zabranjeni-deci-ispod-12-godina/

http://vesti.mojauto.rs/Aktuelne-vesti/563177/Mobilni-telefon-je-najteza-droga

''Opa­sne po­sle­di­ce po dje­cu
So­ci­o­log Ta­tja­na Vu­jo­vić upo­zo­ra­va da vi­še­ča­sov­no ko­ri­šće­nje in­ter­ne­ta do­vo­di do za­ne­ma­ri­va­nja po­ro­di­ce i bli­skih pri­ja­te­lja, dok se dje­ca sve ma­nje ba­ve fi­zič­kim ak­tiv­no­sti­ma.
– Ne­do­sta­tak sna uti­če na kva­li­tet sva­ko­dnev­nog ži­vo­ta uče­ni­ka, nji­ho­va pro­duk­tiv­nost pa­da, ja­vlja­ju se emo­ci­o­nal­ni i zdrav­stve­ni pro­ble­mi, a če­sto tr­pe i škol­ske ocje­ne i oba­ve­ze. Ako se po­gle­da­ju re­zul­ta­ti slič­nih, stra­nih stu­di­ja, kao i stu­di­ja ko­je se ba­ve uti­ca­jem kom­pju­te­ra, kom­pju­ter­skih igri­ca, mo­bil­nih te­le­fo­na, mo­že se uoči­ti da ovi po­da­ci ni­je­su no­vi i neo­če­ki­va­ni jer je upra­vo naj­mla­đa po­pu­la­ci­ja pod naj­ve­ćim pri­ti­skom i uti­ca­jem ovih vr­sta ma­sov­nih me­di­ja, a da se usled spe­ci­fič­no­sti raz­voj­nog pe­ri­o­da i pro­ce­sa so­ci­ja­li­za­ci­je la­ko pro­na­la­ze sa­dr­ža­ji i on­lajn ak­tiv­no­sti ko­ji će im is­pu­ni­ti vri­je­me i za­do­vo­lji­ti ne­ke od iz­ra­že­nih per­so­nal­nih po­tre­ba (za dru­že­njem, raz­u­me­va­njem,em­pa­ti­jom, in­te­re­so­va­nji­ma). Do­bi­je­ni re­zul­ta­ti ovog is­tra­ži­va­nja su zna­čaj­ni in­di­ka­to­ri za­vi­sno­sti mla­dih od mo­bil­nih te­le­fo­na i od po­seb­nog su zna­ča­ja za stva­ra­nje pro­gra­ma pre­ven­ci­je za­vi­sno­sti mla­dih od in­ter­ne­ta – za­klju­či­la je Vu­jo­vić.''

Izvor : http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrik...naslov=Zavisnost od telefona opasna kao droga

''Grinfield tvrdi da naš mozak na pametne telefone reaguje na isti način kao i na drogu.

"Kad ljudi rade nešto tako često, i do te mere da ignorišu uticaj tog ponašanja, to govori da u tom ponašanju ili drogi ima nešto psihoaktivno", kaže Grinfield.
Kada čujemo notifikaciju na telefonu, to je signal koji našem mozgu poručuje da nešto potencijalno prijatno čeka na nas. Ovo očekivanje zadovoljstva prouzrokuje otpuštanje dopamina u mozgu, hemikalije koja se povezuje sa zadovoljstvima poput hrane, seksa i droga.
Grinfield kaže da iako su neurobiološki putevi korišćenja droge i pametnog telefona uporedivi, nivo zavisnosti nije isti. Potreba da se provere novosti na telefonu je samo "iritabilnost".
Ona, međutim, ni u kom slučaju ne bi trebalo da prođe neprimećeno. Grinfield kaže da je problem korišćenja telefona u toku vožnje rastući problem javnog zdravlja koji neće izlečiti sama svesnost o problemu.
Problem se neće rešiti sam od sebe, a za njegovo uspešno rešavanje potrebni su obrazovanje, strožiji zakoni i njihova primena, smatra Grinfield.''

Izvor : http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2016&mm=08&nav_id=1170336

''Efekat zavisnosti nije ograničen samo na emocije. Sudeći po Džejmsu Harkinu, autoru knjige „Mobilizacija: porast društvenog interesa za mobilnu tehnologiju“, mobilni telefoni „imaju funkciju utešnog objekta, predstavljaju lek za neprijatni spoljašnji svet“ i u pravom smislu te reči postaju produženi delovi nas samih, „poput pupčane vrpce koja povezuje naše telo sa informacijama“. Kada pogledamo podatak da mladi odrasli (između 18 i 24 godina) u proseku pošalju oko 100 SMS poruka dnevno, a svoj telefon provere čak 60 puta, sve postaje kristalno jasno. Pošto većina koristi svoj telefon i kao budilnik, on često stoji ispod jastuka ili na noćnoj komodi tako da nam je dostupan u svakom trenutku.''

Izvor : http://www.psihoverzum.com/da-li-smo-postali-zavisni-od-mobilnih-telefona/

Baš sam ovo isprobao na mojim ukućanima, na kratko (20 sekundi najviše) bez toga da navodim razlog, sam lagano i uz njihovo odobrenje uzeo njihov telefon i lagano stavio na sto ne radeći ništa. Pitao sam ih kako se osećaju dok je njihov telefon toliko udaljen od njih (tipa 2 m udaljenost).

U početku kažu tipa ''ništa'', ali onda kažu ''Okej, nelagodno mi je, kao da si mi izvadio bubreg, vrati mi telefon''.

Ja sam iskreno zabezeknut da su ljudi toliko u stanju da se vežu za mobilni uređaj koji im ugl služi ISKLJUČIVO za notifikaciju prema soc. mrežama. Na pianja poput ''Šta će ti taj mob. telefon'' (inače neki od skupljih modela) nisam dobijao zadovoljavajuć odgovor.

Kao što sam napomenuo u pređašnjih postovima, na ovo istraživanje o mob. telefonima sam se naveo tokom veoma neprijatnog iskustva u banci gde me je ''šalteruša'' 30 sekundi gledala belo jer sam rekao da nemam mobilni telefon. Dakle, kao da sam pao s marsa. :) To je samo još više podstaklo moj negativan odnos prema mob. telefonima modernog tipa.

Naravno, imao sam Windows-ove smartphone pre dobre decenije i gledao na njima filmove pre no što su ljudi i znali šta je Touchscreen, no čim sam uvideo da postajem zavisnik od korišćenja mobilnog telefona sam prestao s korišćenjem. Dnevno bih zbog posla dobijao preko dve stotine poziva, takoda sam morao da noim dva mobilna telefona, jedan privatni, a drugi poslovni. Od kako ih nemam osećam se lagodnije pa sam čitavu tu farsu oko mob. telefona zaboravio, ali nikada nisam verovao da ću dobiti poglede INTERPLANETARNOG ćuđenja zbog toga što ne koristim mob. telefon.

Čak i kada naručujem preko kur. službe mi kažu da je bolje da imam mob. telefon jer im je lakše da me pozovu na isti, iako je fixni pored mene stalno.

Na mnogim formularima koje sam video i popunjavao gotovo da se uopšte ne postavlja pitanje fiksnog telefona već isključivo mobilnog. Kada sam pozvao 0800 sa fiksne mreže, poziv je bio odbijen. :)

Našao sam original : https://drsasamilicevic.wordpress.com/2016/08/13/deci-se-krive-prsti-od-igrica/

Poslednja izmena:
Ja uopšte ne poričem da ima ljudi koji su zavisni od mobilnog. Ne tvrdim da ne postoji ta vrsta problema. Kažem da većina nije zavisna od njega.

Ovo je bitno. Svi dokazi koje sam ja video i iskusio tvrde upravo suprotno. Na osnovu čega zaključuješ da većina korisnika mob. telefona nije zavisna od istih?

9441c81ee9e36776eab1d19732618af3.jpg

CKLjw3l_Uc_AAl_H5a.jpg

concerts_before_smartphones_vs_concerts_now_434.jpg

download.jpg

screen_shot_2013_03_14_at_1_39_17_pm.jpg

THEN_AND_NOW.jpg

cellphone-generation-_s19b.jpg

sZjRycv.jpg

i-fear-the-day-that-technology-will-surpass-our-human-2969647.png

Drustvo se menja i menjace se, i danas svako ima mobilni telefon, nema mozda svako pametni, ali skoro svako ima bar po jedan telefon.
Neumereno i preterano koriscenje telefona nije dobro, i ja prvi ne razumem da ljudi non-stop gledaju u telefone. Kapiram, mozda jednostavno ljudi imaju nisku toleranciju na dosadu, lupam, cekas nekog, daj da vidim sta ima na FB, da procitam vesti ili sta vec. Vozim se busom, dosadno mi, daj da vidim sta ima na netu da ubijem vreme.

Mene iritira malo, tako pricas sa nekim a taj neko malo-malo pa fon pogleda, kucka sa nekim ili sta vec. I nije to bilo samo sa pametnim telefonima, od vremena SMS-a je tako. Iritira malo jednostavno, pricas nesto, druga osoba uzme fon i kuca i u pola price vidis da te ne slusa, pa stanes, sacekas, nastavis. Pa onda ponovo posle 5 minuta, pa opet, i tako celo vece. A opet, moze da bude korisno, pricas sa nekim, taj neko kaze "e video sam to i to u prodavnici, bio sam tu i tu, imam slike da vidis", klik-klik, i eto, sa lakocom vidis sve sto te zanima.

Koliko se secam koriste sada i telefone za placanje, ako ima senzor, prevuces samo fonom i roba je placena, nema potrebe za kasom, konobarima i usluznim radnicima. Sad jbg, to sto ne se ne zanima svako za gadget-e i ne zna sve to sta da se radi. I ja da se zanimam za elektroniku mogao bih da napravim ko zna sta sto mi olaksava zivot, ali se ne razumem a i ne zanima me. Tako je i sa mobilnim telefonima i tehnologijom u sustini. Nekima ljudima dovoljno da odu na FB, izbace sliku iz provoda, meni dovoljno da upalim sijalicu rucno.

Okej, ali nadam se da shvataš da si u manjini po pitanju toga.

''

Ne mislim da sam manjina po pitanju toga. Ok ja se krećem u krugovima odraslih pa možda i ne vidim šta baš mladi rade.

- - - - - - - - - -

''Na udaru nove bolesti, koju zapadni mediji nazivaju “mobilni prsti” nalaze se uglavnom tinejdžeri, ali sve češće i predškolska deca.

Pedijatar Saša Milićević kaže da su im ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama, posebno palčevima.

– Zbog višesatnog kuckanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palaca. Imaju i jake bolove u vratu zbog neprirodnog položaja u kome satima sede dok se igraju. Palac baš i nije predviđen za toliko kuckanje po tastaturi! Upala tetiva koja se zbog te neprirodne, dugotrajne radnje javlja prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Roditelji i deca se tada uspaniče, a u težim slučajevima dešava se i da se deci ruke oduzimaju i da ne mogu da ih pomere – objašnjava dr Milićević.

Prema njegovim rečima, najalarmantnije je to što je zavisnost dece od igranja igrica poprimila epidemijske razmere.

– Verovali ili ne, deci bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona. Čak sam imao priliku da vidim da kad im je tetiva na palcu jedne ruke upaljena, oni odmah uče da kuckaju drugom rukom – ističe Milićević.

Ovaj lekar savetuje roditelje da u ovakvoj situaciji odu kod lekara kako bi procenio koliko je ruka povređena.

–]
Da djeca jesu na većem udaru. Ali u tekstu ovog pedijatra je pretjerano sa dramatizacijom.

- - - - - - - - - -

Ovo je bitno. Svi dokazi koje sam ja video i iskusio tvrde upravo suprotno. Na osnovu čega zaključuješ da većina korisnika mob. telefona nije zavisna od istih?

Na osnovu svog okruženja i porodice. Bivao sam i na koncertima na kojima je bilo po 10-15 000 ljudi i nije da sad većina drži mobilni u ruci i svo vrijeme snima.

Poslednja izmena:
U poslednjih desetak godina svedoci smo velikog tehnološkog napretka u svetu mobilnih telefona, kao i slične tehnološke opreme (tableti, ramovi za slike i sl).

tesla-l7-tablet.jpg

Ljudi su se mahom navikli i ne ispuštaju mobilne telefone i tablete iz svojih ruku, dovodeći sebe i svoj život u teško stanje na društvenosocijalnom planu.

instagramfood.jpg

Na instagramu je popularno stavljati slike svojih jela.

ca71cb2dd59d4f5c0f48abd71cf80756557648013fd1700567ee1dedcc6ea144_1.gif

Ljudi su bukvalno opsednuti telefonima, po nekim procenama čak i više no što su opsednuti svim vrstama droga na svetu.

Da li smatrate da je to ispravno, kako reagujete na to? Da li mislite da postoji mera u svemu i kako pristupiti ovom očiglednom problemu?

disturbing-illustrations-steve-cutts-1.jpg

-------

Lično sam imao neprijatnih iskustava kada bih rekao ljudima da nemam mobilni telefon. Čak i kada bih rekao da ukoliko kupujem, kupiću mobilni telefon kom baterija najduže traje i ima isključivo najosnovnije funkcije poput telefoniranja i sms-a, dobio sam oštre poglede prezira, kao i velikog nerazumevanja propaćenog pitanjem zbog čega bih nešto tako učinio, čak i od najbližih rođaka kao i od familije. :lol:

O čemu se tu radi? Da li su ljudi toliko zaslepljeni trendom mobilnih telefona i tableta te moraju da kupe najnoviji model iako su pređašnji kupili pre tri meseca ili, pak, moraju da drže najnoviji model (ili generalno elegantan telefon) kao vid statusa da mogu da ga stave na sto pored pakle cigareta i upaljača?

Da li se i na mobilne telefone primenjuje ona stara ''Ajde da ga merimo'' situacija? Kažite svoja mišljenja i podelite iskustva. Iskreno, ne znam kako bih pristupio ovom globalnom psihološkom problemu koji se pojavio kod ljudi.

romance-dating-date-menu-cell_phone-mobile_phone-social_problem-75030051_low.jpg

XX-Cartoons-Ironically-Showing-Our-Smartphone-Addiction1__605.jpg

Opsednutost je i kad o necemu intenzivno razmisljas, sto te toliko dotice sta drugi kupuju i sta njih interesuje :think:

Opsednutost je i kad o necemu intenzivno razmisljas, sto te toliko dotice sta drugi kupuju i sta njih interesuje :think:

Drago mi je da moji informacijama obilati postovi odaju takav utisak.

Ipak, reći ću da postoji razlike između opsesije i rasuđivanja, odnosno deljenja informacija. Ako je mojih nekoliko postova sa linkovima i slikama ''opsesija'', onda su svi žurnalisti, odnosno novinari, umni bolesnici tom logikom. :think:

Relativno gledano, ova tema me sada interesuje lično, a stvarima koje me lično interesuju poklanjam više pažnje i dajem im više vremena.

U skladu teme sigurno je da neću pisati o uskršnjem zeki, osim u slučaju aplikacije ''Uskršnji zeka''.

Tako da :dontunderstand: poentu pitanja. :confused:

Evo, aplikacija ''Uskršnji zeka''

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.landon.callbunny1.googlelite&hl=en

Drago mi je da moji informacijama obilati postovi odaju takav utisak.

Ipak, reći ću da postoji razlike između opsesije i rasuđivanja, odnosno deljenja informacija. Ako je mojih nekoliko postova sa linkovima i slikama ''opsesija'', onda su svi žurnalisti, odnosno novinari, umni bolesnici tom logikom. :think:

Relativno gledano, ova tema me sada interesuje lično, a stvarima koje me lično interesuju poklanjam više pažnje i dajem im više vremena.

U skladu teme sigurno je da neću pisati o uskršnjem zeki, osim u slučaju aplikacije ''Uskršnji zeka''.

Tako da :dontunderstand: poentu pitanja. :confused:

Evo, aplikacija ''Uskršnji zeka''

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.landon.callbunny1.googlelite&hl=en

To sto ti vidis kao problem, ocigledno drugima globalno nije problem :) Ako su ti problem mobilni, gedzeti jednostavno ne koristi ih i resis problem.Nema potrebe da brines o drugima, svako radi onako kako njemu odgovara i to je dobro dok ne ugrozava druge :)

Nekada je moglo i ovako, sad ne moze ugrozio bi druge :)

10451723_10202138561852014_503143984523856122_n.jpg

Poslednja izmena:
Vama je očigledno problem da malo pročitate temu kako bi shvatili o čemu je.

Da ponovim, meni ne smeta tehnološki napredak i tema nije o tome već o psihološkom (psihološkim) efektima date tehnologije na masu ljudi čega i što je u temi dokazano u mnogo navrata linkovima koji vode do aktulne i postojane prakse.

''To sto ti vidis kao problem, ocigledno drugima globalno nije problem''

Očigledno da jeste priblem čim je KLASIFIKOVANO KAO BOLEST. :hahaha:

"NOMOFOBIJA-ZAVISNOST OD MOBILNIH TELEFONA
Andrija Tončev, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti,"

LINK : http://www.szr.org.rs/programi/programmaj2016.pdf

Dakle, TEMA JE OPSEDNUTOST mobilnim telefonima i Gadget tehnologijom. Ako imate nešto da kažete na tu temu, umesto što pokušavate mene da isprovocirate, bio bih zahvalan jer ovo već postaje dosadno da radim svaki put kada se neko nov priključi u temu.

Zamoliću moderaciju, ukoliko je to u stanju, da doda u naslovu teme ''NOMOFOBIJA''.

NOMOPHOBIA

MOBILE PHONE OVERUSE

Poslednja izmena:

Da ponovim, meni ne smeta tehnološki napredak i tema nije o tome već o psihološkom (psihološkim) efektima date tehnologije na masu ljudi čega i što je u temi dokazano u mnogo navrata linkovima koji vode do aktulne i postojane prakse.

LINK :

Zamisli, dođeš na koncert i sat vremena gledaš u svoj telefon, a snimak sam po sebi ima da bude njesra žešće jer sve vreme u gužvetini drmuckaš telefon, dok kvalitet nije bog zna kakav. Mislim, izlazak na koncert je za mene doživljaj, a nisam tu da bih snimao taj doživljaj. radije onda kupim DvD na kraju turneje nekog benda ili grupe, kako god.
.

Mobilni telefoni su olakšali i ubrzali fotografisanje. I ako se neko slika na koncertu pa to postavi na facebook ili instagram u tome nema ništa loše. Nema ništa loše ni u tome da neko slika omiljenog pjevača ili snimi omiljenu pjesmu. Teško da će neko 2 sata da drži mobilni u ruci i snima. Tim prije što je to na dobrom dijelu koncerata zabranjeno.

LINK : http://www.szr.org.rs/programi/programmaj2016.pdf

Dakle, TEMA JE OPSEDNUTOST mobilnim telefonima i Gadget tehnologijom. Ako imate nešto da kažete na tu temu, umesto što pokušavate mene da isprovocirate, bio bih zahvalan jer ovo već postaje dosadno da radim svaki put kada se neko nov priključi u temu.

Zamoliću moderaciju, ukoliko je to u stanju, da doda u naslovu teme ''NOMOFOBIJA''.

NOMOPHOBIA

MOBILE PHONE OVERUSE

Ne smeta ali ipak smeta :) Tehnofobija i podvrste :) "Jedan klik menja sve" :)

Jedno 3 ili 4 put niko ne poriče postojanje tog problema. Poriče da postoje u nekim ogromnim razmjerama kako ti želiš da pokažeš.

I po treći ili četvrti put, ja sam postavio gomilu analiza, slika i dokaza da je to opšte-prisutno. Ti baziraš stvari na svojoj užoj okolini,a kao što si naveo tvojim rečima ne krećeš se u krugovima mladih. Ne znam na osnovu čega poričeš da su ljudi generalno zavisni od mobilnih telefona? dakle, ako imaš neku teoriju ili neki dokaz ili neki način kako se boriti protiv toga bilo bi odlično da se to pokaže i prikaže u ovoj temi.

Ne samo što je prodaja smartphone-a porasla u poslednjih par godina, već kao što sam naveo POKEMON GO je direktno povezan kao Smartphone fenomen. Možda ti nisi skupljao pokemone, ali su ga MILIONI skupljali ili još uvek skupljaju, a bilo je i potvrđenih smrtnih ishoda zbog datog fenomena.

http://yournewswire.com/governments-panic-as-pokemon-go-death-toll-rises/

mp3_computer_ownership_has_dropped_among_younger.png

smartphones_tablets_grew_in_recent_years_other_d.png

cellphone_ownership_is_common_across_all_major_d.png

tablet_ownership_2010_15.png

Dakle nije reč o dva-tri posebna slučaja, već o generacijskom problemu koji zahvata modernog čoveka i sa kojim se moderan čovek suočava.

http://www.dailymail.co.uk/sciencet...ls-addicts-touch-handset-5-400-times-DAY.html

"Getting lost in the glow of a smartphone screen has become a cultural certitude."

https://psmag.com/how-our-smartphone-obsession-became-the-norm-13a225ccab78#.kdcpdpu3a

https://www.researchgate.net/profil...on_Society/links/00b7d518ce4de2509d000000.pdf

A need to use the cell phone more and more often in order to achieve the same desired effect.
Persistent failed attempts to use cell phone less often.
Preoccupation with smartphone use.
Turns to cell phone when experiencing unwanted feelings such as anxiety or depression.
Excessive use characterized by loss of sense of time.
Has put a relationship or job at risk due to excessive cell phone use.
Tolerance.
Need for newest cell phone, more applications, or increased use.
Withdrawal, when cell phone or network is unreachable.
Anger.
Tension.
Depression.
Irritability.
Restlessness.
If you or a loved one displays these signs and symptoms of cell phone addiction, help is readily available. Call the phone number above to speak with a treatment specialist about various recovery options.

CIT : http://www.psychguides.com/guides/signs-and-symptoms-of-cell-phone-addiction/

Mobilni telefoni su olakšali i ubrzali fotografisanje.

Što naravno nosi sa sobom svoje negativne strane kao i veoma loše trendove.

c6e1cc729e1e2b50673c0a194dbe0e5c.jpg

I ako se neko slika na koncertu pa to postavi na facebook ili instagram u tome nema ništa loše.

S tim što ljudi to ne rade samo da bi postavili dve-tri slike, već ti drže smartphone i tablete ispred tako da ne vidiš ništa ispred sebe.

4iba_smartphone_WOW.jpg

"dve-tri slike" nas hiljadu i po.

Nema ništa loše ni u tome da neko slika omiljenog pjevača ili snimi omiljenu pjesmu.

gettyimages-535288260-35d11ea10647ea16983f6022fe832f387fb93f45-s900-c85.jpg

Mnogi autori se sa time ne slažu, što je i razlog za oduzimanje smartphone-a ili bilo kojih uređaja elektronske forme pred sam koncert. Naravno, ovo rade samo oni izvođači koji su moralno iznad situacije.

Teško da će neko 2 sata da drži mobilni u ruci i snima. Tim prije što je to na dobrom dijelu koncerata zabranjeno.

Ne znam gde si to video, ali to nije slučaj u većini slučajeva kao što se da videti iz datih video-snimaka. Dovoljno je otići na YouTube i ukucati Koncert 2015 - 2016 i pregledati bilo koji koncert. Kod nas to nije toliko prominentno JOŠ UVEK (kasnimo za trendovima, u ovom slučaju to je dobra stvar), ali će se pronaći barem 50% ljudi koji drže mob. telefone i pokušavaju da ''uhvate momenat'', umesto da ga dožive na licu mesta onako kako je i namenjeno.

Ako neko kupi kartu za KONCERT da bi snimao preko telefona, nešto nije u redu s tom osobom. Postoje digitalne kamere koje rade daleko bolji posao, sa daleko boljim funkcijama, a nisu ništa skuplje od mob. telefona.

- - - - - - - - - -

Tehnofobija i podvrste

Da si pročitala bilo šta što treba da pročitaš, uvidela bi da ja nisam tehnofob. Siguran sam da posedujem više tehnoloških uređaja od većine ljude, iznad ostalog je moj poslovni okvir u domenu IT i generalno kompjutera.
Ovako sve što pišeš ispada veoma glupo i nepovezano u diskusiji. ne znam ni zašto se trudiš da mi doskočiš tako glupim forama.
Ako želiš da budeš od koristi, barem napiši nešto što ima smisla u skladu ove teme, a ne da se pozivaš na to da ja mrzim tehnologiju i generalno tehnološki napredak.
Sledeći put te prijavljujem za takve optužbe jer nemam vremena da se bakćem s ljudima koji ne umeju ni da pročitaju dve prostoproširene.

Poslednja izmena:
I po treći ili četvrti put, ja sam postavio gomilu analiza, slika i dokaza da je to opšte-prisutno. Ti baziraš stvari na svojoj užoj okolini,a kao što si naveo tvojim rečima ne krećeš se u krugovima mladih. Ne znam na osnovu čega poričeš da su ljudi generalno zavisni od mobilnih telefona? dakle, ako imaš neku teoriju ili neki dokaz ili neki način kako se boriti protiv toga bilo bi odlično da se to pokaže i prikaže u ovoj temi.

.

Recimo da znam bar 20 ljudi koji ne sasvim normalno koriste pametne mobilne. Recimo da tamo gdje radim od nas 6 mlađih ( ispod 40 godina ) svi imamo pametne telefone i niko od nas nije od istog zavisan u bilo kom smislu.

- - - - - - - - - -

Ne samo što je prodaja smartphone-a porasla u poslednjih par godina, već kao što sam naveo POKEMON GO je direktno povezan kao Smartphone fenomen. Možda ti nisi skupljao pokemone, ali su ga MILIONI skupljali ili još uvek skupljaju, a bilo je i potvrđenih smrtnih ishoda zbog datog fenomena.

Naravno da je porasla. To je sasvim i normalno i očekivano. Ja ne znam nikoga ( naročito ne odraslog ) ko ih je sakupljao. Većina iz mog okruženja se tome smijala.

- - - - - - - - - -

Mnogi autori se sa time ne slažu, što je i razlog za oduzimanje smartphone-a ili bilo kojih uređaja elektronske forme pred sam koncert. Naravno, ovo rade samo oni izvođači koji su moralno iznad situacije.

.

Autori se s tim ne slažu iz drugih razloga. Motiv im je novac a ne moralnost.

- - - - - - - - - -

Ne znam gde si to video, ali to nije slučaj u većini slučajeva kao što se da videti iz datih video-snimaka. Dovoljno je otići na YouTube i ukucati Koncert 2015 - 2016 i pregledati bilo koji koncert. Kod nas to nije toliko prominentno JOŠ UVEK (kasnimo za trendovima, u ovom slučaju to je dobra stvar), ali će se pronaći barem 50% ljudi koji drže mob. telefone i pokušavaju da ''uhvate momenat'', umesto da ga dožive na licu mesta onako kako je i namenjeno.

Ako neko kupi kartu za KONCERT da bi snimao preko telefona, nešto nije u redu s tom osobom. Postoje digitalne kamere koje rade daleko bolji posao, sa daleko boljim funkcijama, a nisu ništa skuplje od mob. telefona.

.

Možda i nisu skuplje ali su em veće em su još jedan dodatni uređaj. Gdje sam vidio? U mom gradu npr. I da velika većina ni izbliza ne snima cijeli koncert.

- - - - - - - - - -

Koje to loše trendove. Ja zaista nisam vidio nikoga da slika svoju hranu ili piće. A sad sam bio u piceriji.

Recimo da znam bar 20 ljudi koji ne sasvim normalno koriste pametne mobilne. Recimo da tamo gdje radim od nas 6 mlađih ( ispod 40 godina ) svi imamo pametne telefone i niko od nas nije od istog zavisan u bilo kom smislu.

- - - - - - - - - -

Naravno da je porasla. To je sasvim i normalno i očekivano. Ja ne znam nikoga ( naročito ne odraslog ) ko ih je sakupljao. Većina iz mog okruženja se tome smijala.

- - - - - - - - - -

Autori se s tim ne slažu iz drugih razloga. Motiv im je novac a ne moralnost.

- - - - - - - - - -

Možda i nisu skuplje ali su em veće em su još jedan dodatni uređaj. Gdje sam vidio? U mom gradu npr. I da velika većina ni izbliza ne snima cijeli koncert.

- - - - - - - - - -

Koje to loše trendove. Ja zaista nisam vidio nikoga da slika svoju hranu ili piće. A sad sam bio u piceriji.

Ne znam da li razumeš. Tvoj uži krug prijatelja i ljudi u okolini ne čine većinu populacije. S druge strane, samo je pitanje vremena kada će se to početi uvoditi i tu.

Drugo ''koje loše trendove'' pitaš uprkos jasno obeleženom Duckface trendu koji se pojavio kao jedan od primera.

Treće, ništa što si do sada napisao nije tačno niti korektno jer postoji gomila dokaza koji su izneti u ovoj temi.

Sajt BUSINESS.COM potvrđuje da je u trenutku pisanja artikla

http://www.business.com/social-medi...-inside-the-instagram-craze-and-travel-trend/

168,375,343 posts on Instagram for #food and 76,239,441 posts for #foodporn

Sada kada ja čitam, taj broj je
#food
190,716,657 објава

TAG #Food
190,716,657 објава
https://www.instagram.com/explore/tags/food/

TAG #Foodporn
https://www.instagram.com/explore/tags/foodporn/
101,045,110 објава

TAG #Serbia
https://www.instagram.com/explore/tags/serbia/
1,774,050 објава

:dash::dash::bljak::bljak:

Nemam šta više da dodam na tu temu sa tobom. Slike koje su postavljene i koje se postavljaju su najbolji dokaz. Eto ti TAG #Serbia i gledaj do mile volje gomilu Duckface, food postova kao i mokrih klupa i #zivotjedobar #serbia #mypals #bestfriends #goodvibes
To se radi isključivo zbog toga što je u trendu i što ljudi pokušavaju da budu u trendu.

Nemam šta više da dodam na tu temu sa tobom. Slike koje su postavljene i koje se postavljaju su najbolji dokaz. Eto ti TAG #Serbia i gledaj do mile volje gomilu Duckface, food postova kao i mokrih klupa i #zivotjedobar #serbia #mypals #bestfriends #goodvibes
To se radi isključivo zbog toga što je u trendu i što ljudi pokušavaju da budu u trendu.

Ne slike nisu dokaz. Naročito ako kako kažeš želiš ozbiljnu raspravu. Stavio si sliku kako ljudi u redu u nekom kineskom gradu čekaju da kupe ajfon. Nek ih je 10 000 u tom redu koliko je to posto stanovnika tog grada? Možda 1-2%. Stavio si slike kako neki slikaju hranu. Ok ali to nije dokaz da to rade svi ili većina kako ti pokušavaš da dokažeš. Ljudi su oduvijek težili i trudili se da budu u trendu. I uvijek će se truditi. Ne baš tako davno u trendu si bio ako si imao određene patike,majicu,jaknu. Sada je fokus na mobilnim. Za koju godinu će biti nešto drugo.

- - - - - - - - - -

Ne znam da li razumeš. Tvoj uži krug prijatelja i ljudi u okolini ne čine većinu populacije. S druge strane, samo je pitanje vremena kada će se to početi uvoditi i tu.

.

Dakle ako ja kažem da znam dosta ljudi koji mobilni koriste na sasvim normalan način to nije dokaz. Sa druge strane tvoje slike i priča jeste većina je rob mobilnih su dokazi.

Poslednja izmena:
Drugo ''koje loše trendove'' pitaš uprkos jasno obeleženom Duckface trendu koji se pojavio kao jedan od primera.

Treće, ništa što si do sada napisao nije tačno niti korektno jer postoji gomila dokaza koji su izneti u ovoj temi.

Sajt BUSINESS.COM potvrđuje da je u trenutku pisanja artikla

http://www.business.com/social-medi...-inside-the-instagram-craze-and-travel-trend/

168,375,343 posts on Instagram for #food and 76,239,441 posts for #foodporn

Sada kada ja čitam, taj broj je
#food
190,716,657 објава

TAG #Food
190,716,657 објава
https://www.instagram.com/explore/tags/food/

TAG #Foodporn
https://www.instagram.com/explore/tags/foodporn/
101,045,110 објава

TAG #Serbia
https://www.instagram.com/explore/tags/serbia/
1,774,050 објава

Tih 190 miliona se odnosi na cijeli svijet tj korisnike. S obzirom da facebook,instagram i slično imaju po dvije milijarde korisnika znači da te slike stavlja 10-ak% njihovih korisnika. Otkada je 10% većina? Ne vidim ništa problematično ni u ovom broju za Srbiju. Sad kada bi začeprkali siguran sam da bi našli da pojedini imaju i po 20 ili 50 slika na tu temu. Dakle opet ne svi. Iskreno za ove trendove nisam ni čuo dok ih ti nisi pomenuo. U krajnjoj liniji zamisli ljudi postavljaju slike hrane koje su po prvi put probali. Baš strašno :D Razumijem da je to tebi odvratno. I to je tvoje pravo. Ali to ne znači da su ti trendovi nužno loši i da je ogromna većina ljudi zavisnik od tehnologije.

A kako misliš da vodimo ozbiljnu diskusiju, a nisi čuo za Duckface dok ja nisam pomenuo... To je kao da si rekao da nisi čuo za Čolu, recimo. :mrgreen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Duck_face

Ali ovo je dobra stvar jer označava da ti samo nisi dovoljno upućen u sve to i da si pošteđen tog horora koji se širi već nekoliko godina. Zbog toga ja sada razumem zbog čega je tvoj stav blagonaklonjen i zbog čega ti smatraš da ja preterujem ili da nisam u pravu. Jednostavno drugačija iskustva imamo na tom polju.

Ne slike nisu dokaz

Kako nisu. :mrgreen: Ako ti ja pokažem sliku gde 90% ljudi drži mobilni i snima koncert, kako to nije dkaz da ljudi ''to rade'' i da ''je to u trendu''? :mrgreen:

Stavio si sliku kako ljudi u redu u nekom kineskom gradu čekaju da kupe ajfon

Ne znam koji je to grad, a poenta je sagledati da se za kupovinu telefona čeka i po tri dana. Poenta datih slika nije da se uporedi generalno stanovništvo, koje će svakako kupiti mobilni kad-tad, sa ljudima koji čekaju da kupe mobilni telefon. Dakle, to ti je proizvoljan zaključak na kontu slike koju sam postavio.
Razlog zbog kog nisi u pravu čak isa tom teorijom leži u analizama koje sam takođe postavio gde je evidentirana studija koja pokazuje da preko 90% tinejdžera u SAD poseduje mobilni telefon, a kod odraslih ta brojka je između 70-80%, što ponovo čini većinu ukoliko uzmemo u obzir američki standard.
Dakle nisam te brojke random stavljao, već su to postavljali ugledni sajtovi koji se bave statističkim podacima jer im je to u planu (statističke podatke kasnije prodaju firmama koje se bave marketingom, a zatim te firme prate tvoja dešavanja na Google, Facebook itd i onda znaju šta da ti preporuče u reklamama, što inače znači da te špijuniraju).

Ljudi su oduvijek teržili i trudili se da budu u trendu. I uvijek će se truditi. Ne baš tako davno u trendu si bio ako si imao određene patike,majicu,jaknu. Sada je fokus na mobilnim. Za koju godinu će biti nešto dtugo.

Upravo tako. S tim što kupovina jednih patika ili majice nije toliko opcionalna i nema toliko mogućnosti koje smartphone vuče sa sobom. Problem leži u psihologiji čoveka i onim što radi sa datim telefonima u svojoj svakodnevnici. A većina toga što radi u toj svakodnevnici jeste da proverava notifikacije čak i kada nema notifikacija. To ti je kao da uključiš Internet Browser, uđeš na Google, i ugasiš Browser, a onda klikćeš ''refresh'' na ekranu.

Dakle ako ja kažem da znam dosta ljudi koji mobilni koriste na sasvim normalan način to nije dokaz. Sa druge strane tvoje slike i priča jeste većina je rob mobilnih su dokazi.

Ček, ček, dakle, prihvataš da su mobilni telefoni u trendu i da ih većina ljudi koristi, ali ljudi nisu robovi mob. telefona zbog trenda koji potvrđuješ da postoji? Sad, ja u svom užem okruženju, kao što sam napisao, imam ljude koji se ne odvajaju od mobilnih telefona ali njih ne mogu da koristim ao primer većine. Za primer većine moram da koristim analitiku sajtova i korporacija koje se time bave kao što sam i učinio. Napomenuću da ja nisam samo stavljao random sličice, već i sajtove koji tematiku potvrđuju na osnovama

- Psihologije
- Trendova
- Aktuelnosti
- Cifri, brojki, kupovina tokom godina
- Korišćenje

Dakle, gomila i gomila linkova u pređašnjim postovima. Videvši sada ovo što pišeš lako je da se zaključi da nisi baš posvetio vreme istraživajući ono što sam napisao, a i dalje me optužuješ upravo za to. To nema smisla.

Tih 190 miliona se odnosi na cijeli svijet tj korisnike. S obzirom da facebook,instagram i slično imaju po dvije milijarde korisnika znači da te slike stavlja 10-ak% njihovih korisnika. Otkada je 10% većina? Ne vidim ništa problematično ni u ovom broju za Srbiju.

http://www.statista.com/statistics/253577/number-of-monthly-active-instagram-users/

To se odnosi isključivo na tag #food što je poprilično visok broj bez obzira na sve.

a33-800x430.jpg

Ovo je delić grada Mexico City. jednog od najmnogoljudnijih gradova u svetu. Mexico, kao država, ima 120.000.000 stanovnika. Sjedinjene američke države imaju oko 310.000.000 stanovnika. Mislim da je brojka od 190.000.000 poprilično visoka samo za jedan tag.

Tag #love ima

#love
941,860,357 објава

u trenutku kada pišem ovaj post.

Tag #instagood

#instagood
493,206,963 објава

u trenutku kada pišem ovaj post

Zamisli sada, iako su to ogromni brojevi, koliko puta je neko morao da napiše te reči, pretežno na svom mobilnom telefonu?! I najbitnije od svega, Instagram je TEK 2015. godine uveo Search Engine opciju. Pravo je pitanje koliko su stvari obrisali tokom godina.

Smartphone_shipment_surpass_1_billion.jpg

"The United States is one the largest smartphone markets in the world. Amongst the top three markets – China, U.S. and India – the United States has the highest smartphone penetration rate. By 2017, 63.5 percent of the U.S. population is expected to use a smartphone. This is a significant increase from the 2012 figure, when the country’s penetration rate stood at almost 40 percent. It is estimated that the U.S. will have nearly 220 million smartphone users by 2017, which roughly corresponds to ten percent of the estimated number of all smartphone users worldwide for that year. India, the second most populous country in the world, is projected to pass the United States in number of smartphone users by 2017."

https://www.statista.com/topics/2711/us-smartphone-market/

Jedan od zvaničnih podataka za zemlju Srbiju jeste da je
2004. godine bilo u proseku 47. mobilnnih telefona na 100 ljudi.
2015. godine bilo u proseku 121. mobilni telefon na 100 ljudi.

Ovo su podaci svetske banke

official.jpg

Računajmo da je makar 5% od totalnog broja Subscriber-a inaktivno, ponovo je brojka zastrašujuća.

Dalje, Eriksonov Mobility Report naglašava da će do 2020. godine biti 6.1 milijarda korisnika smartphone tehnologije.

https://www.ericsson.com/mobility-report

new-mobile-subscriptors-1188.png

Back