Operacija mozga - aneurizma

mishtashko

Početnik
Poruka
3
Dobar dan svima. Preporucena mi je operacija mozga (klipsing) za manju aneurizmu na ACM arteriji kako mi kazemo (iliti MCA kako kazu na engleskom). Preporuceno mi je da radim to na klinickom centru u Beogradu. Da li neko ima nekih saveta ili pozitivnih iskustava, nemora da bude vezano ni za aneurizmu nego generalno za neurohirurgiju.

Ne morate da delite vrlo negativna iskustva jer moze samo da mi skodi psiholoski, ako me razumete. Hvala vam puno!

Pa obicno je to poprilicno hitna intervencija.....ja znam jednu advokaticu koja je urgentno posle glavobolje odvedena tamo od svog sefa, advokati znaju da budu pedantni i to je sanirano bez ikakvih problema...ziva i zdrava i danas...doduse ja joj nisam zagledao glavu pa ne znam savovi ili kako se vec radi ta operacija...ne znam nista oko tehnike, hteo si iskustva, dajem ti sirovo onako kako ja znam...nije izmisljeno nije ni precizno...e sad, ako je ona doterana u urgentni , tj otisla sama onda je operacija uradjena u klinickom centru , ja bar tako mislim...mada ima sad raspored dezurnih klinika pa mozda i tako odredjuju...

Pa obicno je to poprilicno hitna intervencija.....ja znam jednu advokaticu koja je urgentno posle glavobolje odvedena tamo od svog sefa, advokati znaju da budu pedantni i to je sanirano bez ikakvih problema...ziva i zdrava i danas...doduse ja joj nisam zagledao glavu pa ne znam savovi ili kako se vec radi ta operacija...ne znam nista oko tehnike, hteo si iskustva, dajem ti sirovo onako kako ja znam...nije izmisljeno nije ni precizno...e sad, ako je ona doterana u urgentni , tj otisla sama onda je operacija uradjena u klinickom centru , ja bar tako mislim...mada ima sad raspored dezurnih klinika pa mozda i tako odredjuju...
Hvala ti za info, dosta mi znaci. I izvinjavam se nisam bila jasna - u mom slucaju nije urgentno jer nije pukla aneurizma, za sad samo stoji (i nemam visok pritisak).

Mojoj sestri je pukla aneurizma 2004, operisana sa danom kašnjenja, evo je živi 21 godinu. Moj savet je da prihvatiš operaciju dok je cela, kad pukne nastaju mnogo veće komplikacije, ovako se lakše sredi i nema velikih posledica. Takođe, raspitaj se malo ako si u mogućnosti, ako ne upadneš kod Danice Grujičić, što je relativno teško, da te radi neko od njenih asistenata i učenika. Imamo dobre neurohirurge na KC. Ne boj se, znam da je to malo teže izvesti, ali strah odmaže u lečenju i oporavku. Važno je da se to sredi na vreme, što pre, pa da se lepo oporaviš i živiš normalno i zaboraviš sve. Želim ti sve najbolje od srca.

Mojoj sestri je pukla aneurizma 2004, operisana sa danom kašnjenja, evo je živi 21 godinu. Moj savet je da prihvatiš operaciju dok je cela, kad pukne nastaju mnogo veće komplikacije, ovako se lakše sredi i nema velikih posledica. Takođe, raspitaj se malo ako si u mogućnosti, ako ne upadneš kod Danice Grujičić, što je relativno teško, da te radi neko od njenih asistenata i učenika. Imamo dobre neurohirurge na KC. Ne boj se, znam da je to malo teže izvesti, ali strah odmaže u lečenju i oporavku. Važno je da se to sredi na vreme, što pre, pa da se lepo oporaviš i živiš normalno i zaboraviš sve. Želim ti sve najbolje od srca.

Puno hvala na odgovoru! Jeste tesko psiholoski ali izboricu se nekako :heart:

Ne bi trebalo da ti bude tesko psiholoski , evo i zasto ....retko ima losih ishoda kad nije pukla, ne spada u preteske operacije, jer nema prikljucenja na vestacko srce ili pluca, svaka kardio operacija je rizicnija od ove...hitnost je zbog posledica kad se desi izliv krvi u mozak, tj posle prskanja, a tada se mora raditi i drugacija rehabilitacija, imaju cak i one gaba preparate da saniraju ako ima nekih posledica u motorici ili pamcenju...

Tako da dok nije hitno , nema toliko realnih razloga za tesku psihozu...nije jednostavna situacija, ali gledas iz ugla komplikacija i sanacija, a ne iz ugla nije ogrebotina nego glava...
Zato sam i rekao da nema nikakvih posledica, tako da nije to kao disekcija, kad ti otvore pluca kao orman pa razvajaju pluca srce , zlezde , budes hladjen 2h ili vise, fakticki mrtav i tako to...nego je precizna pedantna , bez tragova u oporavku operacija...naravno oporavak postoji , ta poznanica je oporavak imala 2 nedelje, sto je takodje uporedivo sa 2 meseca kod kardio oporavka...i to nije bas potpun oporavak....toga bas i nema kod kardio...

Mi nikada ne znamo kolika je naša snaga i koliko možemo da podnesemo sve dok se ne desi neka nevolja. Kad sve prođe shvatimo da možemo mnogo toga podneti i da je sav taj strah besmislen. Ništa ne možeš promeniti, situacija je takva kakva je i treba svu snagu usmeriti na rešavanje problema na najlakši i najbolji način. Ne razmišljaj o stvarima na koje ne možeš uticati, o tome misli hirurg, a operacija ima svoj protokol. Rešavaj stvari jednu po jednu, napravi spisak ako ti je tako lakše pa precrtaj kako šta obaviš. Koncetriši se na sada, ne razmišljaj o tome šta bi moglo da bude, kako će da bude, biće kako treba i ti u tome moraš učestvovati smireno. Sve ovo pričam iz ličnog iskustva.

Svi aneurizmi ispod 5mm se ne smatraju opasnim jer tako mali i da se razliju ne mogu napraviti oštećenje a ovdje gdje živim je to outpatient operacija što znači ideš kući čim završi procedura.
Moja prijateljica ide na otklanjanje dva za mjesec dana.
Ne znam dal je preporučeno da letiš ili roniš dok ih ne ukloniš.

Back