Operacija - lubenica

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni u glavi kontejner za đubre i ništa ne kapiram :eek:

Stvarno nikad nisam čula da posudu neko noziva kontejnerom...mislim, ne osuđujem.
Samo mi bilo smešno :mrgreen:
obično se kaže kontejner za bilo šta što može da se zatvori a služi da se u njega stavi nešto

U Srbiji se koristi reč kontejner, samo što svi misle isključivo na kontejner za đubre

20240623_154726_resized.jpg

Lubenica od 8 i po kila, nož za sečenje (bez da ti ostane srce u lunbenici :)) i kontejner za isečenu lubenicu

obično se kaže kontejner za bilo šta što može da se zatvori a služi da se u njega stavi nešto

U Srbiji se koristi reč kontejner, samo što svi misle isključivo na kontejner za đubre

Ja nisam čula da se ijedna posuda za hranu zove kontejner, najozbiljnije.
A nije da sam skroz antidomaćinski tip ili pala s Marsa.
Pritom sam isto u Srbiji.
🤷‍♀️

Evo, ne znam

Pogledajte prilog 1569197

Lubenica od 8 i po kila, nož za sečenje (bez da ti ostane srce u lunbenici :)) i kontejner za isečenu lubenicu
Kod mene ne može da ostane srce jer koristim malo drugačiji metod sečenja (zato nisam razumela @Redmond-a)

Ne stavim vrh noža u sredinu, pa da sečem isečke, nego prepolovim na pola (uzduž), onda na četvrtine, pa na osmine, zatim šesnaestine (ili dvanaestine, u zavisnosti od veličine lubenice).

i ja prvo presečem na pola (crvena linija)

Pogledajte prilog 1569199

ali, ako je nož kratak onda može da se odlomi srce

Amerikanci seku lubenicu ovako kao ti, po toj crvenoj liniji, popreko na pola. (Ja sečem uzduž, to nije isto ☝️ )
Ali oni idu i suludiji korak dalje pa posle seku paralelne poludiskove.
Nadam se da i ti ne sečeš posle tako. :mrgreen:

Ok, i ja sečem nekad prvo popreko na pola a onda četvrtine, osmine, dvanaestine... ali to jedino kad je velika lubenica pa ne mogu da je savladam i izjedna isečem cele isečke.

Amerikanci seku lubenicu ovako kao ti, po toj crvenoj liniji, popreko na pola. (Ja sečem uzduž, to nije isto ☝️ )
Ali oni idu i suludiji korak dalje pa posle seku paralelne poludiskove.
Nadam se da i ti ne sečeš posle tako. :mrgreen:

Ok, i ja sečem nekad prvo popreko na pola a onda četvrtine, osmine, dvanaestine... ali to jedino kad je velika lubenica pa ne mogu da je savladam i izjedna isečem cele isečke.
Ja prvo secem kapu i onda uzduzno.

Danas prolazi ulicom kamion s lubenicama. Prodaje ih seljak iz Srema, a pomažu mu devojčica i dečak.
Izađem da kupim i čujem komšijinog gosta kako se pogađa: prodavac prodaje po 100 din/kg, gost mu traži da spusti cenu, a ovaj neće. Komšija gost pristane da kupi i hoće da plati i svom domaćinu (mom komšiji) još jednu i opet traži popust ali se prodavac i dalje pravi lud. Onda su digli frku kao da li je to stvarno 9,5 kg, nešto im je ta mala a teža od prve, ne smeta njima cena ali neće da ih neko vara. Sremac kaže izmerite slobodno i zainatio se neće da im spusti cenu. :mrgreen:
Jel ovo ok po vama, šta mislite?
Ja sam tražila do 6 kila, a devojčica dohvati neku od 7,5. Tata kaže nema veze, može za 600 🤷‍♀️ i dečak mi je donese u kuću.

Nego, tema je ono što ide posle - procedura obrade lubenice.
Ja je kao prvo i prvo operem sunđerom u sudoperi, stavim na poslužavnik, otfikarim kalote i presečem na pola.
Polovinu isečem na isečke, odeljem koru, povadim koštice sa strane koje mogu da se dohvate i takve skoro spremne isečke poređam opet u poluloptu, stavim u okruglu činiju i u friz.
Drugu polovinu okrenem ravnom površinom na poslužavnik i ništa dalje ne pipam, i nju u friz da čeka na obradu kad se pojede prva polovina.

Kakva je vaša procedura oko lubenice?

Kako ih birate, da li ste dobar poznavlac?
Да ли је била укусна.

Danas prolazi ulicom kamion s lubenicama. Prodaje ih seljak iz Srema, a pomažu mu devojčica i dečak.
Izađem da kupim i čujem komšijinog gosta kako se pogađa: prodavac prodaje po 100 din/kg, gost mu traži da spusti cenu, a ovaj neće. Komšija gost pristane da kupi i hoće da plati i svom domaćinu (mom komšiji) još jednu i opet traži popust ali se prodavac i dalje pravi lud. Onda su digli frku kao da li je to stvarno 9,5 kg, nešto im je ta mala a teža od prve, ne smeta njima cena ali neće da ih neko vara. Sremac kaže izmerite slobodno i zainatio se neće da im spusti cenu. :mrgreen:
Jel ovo ok po vama, šta mislite?
Ja sam tražila do 6 kila, a devojčica dohvati neku od 7,5. Tata kaže nema veze, može za 600 🤷‍♀️ i dečak mi je donese u kuću.

Nego, tema je ono što ide posle - procedura obrade lubenice.
Ja je kao prvo i prvo operem sunđerom u sudoperi, stavim na poslužavnik, otfikarim kalote i presečem na pola.
Polovinu isečem na isečke, odeljem koru, povadim koštice sa strane koje mogu da se dohvate i takve skoro spremne isečke poređam opet u poluloptu, stavim u okruglu činiju i u friz.
Drugu polovinu okrenem ravnom površinom na poslužavnik i ništa dalje ne pipam, i nju u friz da čeka na obradu kad se pojede prva polovina.

Kakva je vaša procedura oko lubenice?

Kako ih birate, da li ste dobar poznavlac?
Isto sve uradim , samo što je hladim pod vodom , ne ide u friz. U friz ide ostatak koji ne pojedemo , ali ucelo.
Biram veće zato što su ukusnije. 9,10 kg je neki minimum.
Kada je lubenica na zemlji, nekako mi se čini da mogu da je ponesem , jednom sam nosila 15 tak kg na treći sprat bez lifta i to smatram svojim značajnim dostignućem. :D
Pre par godina počeli su da ih seku na četvrtine , vidim da je čisto , preko folija pa skratim muke što se nošenja tiče, ok sada sam i u prizemlju.
Sečem je uzduž, ne obraćam pažnju na kapice sa strane , vrlo sam ležerna jer znam kako će se sve završiti:
U početku se lubenica jede pristojno , seče se redom , a kada stvari odmaknu kontroli podsećamo na praseće daleke rođake i otimamo se za najslađe.

Back