Opasnost od ambrozije

Na podlaktici se stavljaju kapialergena i onda se to mesto ubada jako tankom iglom da alergen udje malo u kozu.
Ako se zacrveni - alericni ste ako ne - sve je ok.
Nije prijatno al je izdrzljivo.
Obavezno neka vam urade sve ...a to podrazumeva i alergene na hranu i one iz vazduha ukljucujuci i dlaku zivotnja.
Kad vec bockaju bolje sve odjednom.

Na podlaktici se stavljaju kapialergena i onda se to mesto ubada jako tankom iglom da alergen udje malo u kozu.
Ako se zacrveni - alericni ste ako ne - sve je ok.
Nije prijatno al je izdrzljivo.
Obavezno neka vam urade sve ...a to podrazumeva i alergene na hranu i one iz vazduha ukljucujuci i dlaku zivotnja.
Kad vec bockaju bolje sve odjednom.

Zaboravila si da napomeneš da hemijskom išpartaju kvadratiće na podlaktici da znaju koji je alergen gde :zcepanje:
Stvarno nije strašno, niti specijalno bolno, jedino štvo svrrrrbi tamo gde vam se pojavi urtika ili kako se već zove... gore je kad vam stave kapi alergena u nos i pošalju u čekaonicu da vide reakciju :zcepanje:

Ljudi moji,shta mi to radimo,p se razvija tako puno alergija?Kako nekad ljudi nisu bili toliko alergichni?U chemu grijeshimo?Ja mislim da je ipak stvar u otudjenju od prirode...Od kad se beba rodi,samo se macka,licka,kupa,chisti,presvlachi po deset puta dnevno,razni prashkovi,deterdzenti i sl.Najbolje bi bilo da se kupa jednom u par dana,chistom vodom,da nosi jedno odijelce dok se ne zaprlja,da se ne vodi tolko nenormalno rachuna o higijeni,da se izlaze od rodjenja svemu i svachemu...Valjda bi tad bilo bolje...Shta znam...A mozda i sama zagadjenost okoline forsira sve to.Nekad je makar vazduh bio chist.Nisam pametna,al def.neshto izaziva te alergije,negdje grijeshimo,jer su u stalnom porastu...

Hvala sto ste mi pojasnili.I uradicu sve odjednom.Mislim,ove godine se pojavila 2 puta,i oba puta sam morala da primam inekcije zato sto ne mogu da podnesem svrab,a oteknu mi usne i ruke.Izdrzacu neprijatnost,samo da saznam na sta sam alergicna,pa ako mogu da izbegavam.A tokom celog leta sam sva nesto izmorena,oci mi suze......Niko ne veruje kako je dosadno i neprijatno(posto u mom okruzenju)izgleda niko nije alergican ni na sta(ili nije imao susret sa alergenom)...

Hvala sto ste mi pojasnili.I uradicu sve odjednom.Mislim,ove godine se pojavila 2 puta,i oba puta sam morala da primam inekcije zato sto ne mogu da podnesem svrab,a oteknu mi usne i ruke.Izdrzacu neprijatnost,samo da saznam na sta sam alergicna,pa ako mogu da izbegavam.A tokom celog leta sam sva nesto izmorena,oci mi suze......Niko ne veruje kako je dosadno i neprijatno(posto u mom okruzenju)izgleda niko nije alergican ni na sta(ili nije imao susret sa alergenom)...

Ti kožni testovi nisu 100% pouzdani, tako su bar meni rekli... npr. meni se na ruci nije pojavila alergija na mačiju dlaku a ja znam da sam alergična na neki alergen iz mačke :mrgreen: Bitno je da znaš okvirno i da se prilagodiš, sa alergijom se živi (ne bih ovde spominjala kvalitet života! :lol: ) Upoznaš vremenom svoje telo i reakcije, pa preduprediš gomilu problema...
A to koliko je dosadno, i koliko izaziva nervozu i nelagodnost, to je posebna priča...

meni su radili taj test na ruci i ispalo je da sam alergicna na ambroziju i travu jezicu i polene nekoh korova i verovali ili ne ja nikada nisam imal tih problema tipa suzenje ociju, kijanje, kasljanje...ne znam kako je to moguce ali tako je

Pijem Claritin već 8 dana,al nešto ništa bolje:besna:

pa ne pomaže on baš kao što se priča, nama alergičnim na polenove...kažem ti iz decenijskog iskustva...kad se ''otkači'' alergija, tj. kad orgnaizam više ne može da se bori, najjednostavnije je (bar ja tako uradim kad moram da idem na poso) da uzmem bolovanje i zatvorim se u kuću.
ali bukvalno.
naravno, pijem 3-4- tablete šumećeg kalcijuma.

Ja sam svojevremeno jako dugo pila aerius i to otprilike pred proleće pa do kraja jeseni... i život mi se smučio! I nije mi na kraju ništa pomagao. Sad po potrebi pijem presing i stavim kapi u nos Flixonase, one baš pomažu kad otekne sluznica.
Ovo mi je drugo proleće bilo bez antihistaminika pre cvetanja, ali i drugo proleće bez cigara, tako da sam sama sebi dokazala da su stvarno bile štetne :mrgreen:

ufff, ajmo redom, tj od pocetka, bicu malo vise dugacak
Mene kida ambrozija od 1997-98. godine. Od tada ne znam sta sve nisam probao, ali evo da napisem:
bronal (prve godine pomogao, posle ga nisam pio, kazu ne valja za srce), zatim presing, aerius, claritin, zyrtec (neki strani lek, isto mi nije pomogao), onda neki Hrvatski lek (bez efekata). Mislim da je to to sto se tice lekova, a kapi su mi odgovarale samo Nafazol, ali zadnje 3 godine sam ih izbacio jer kako prestane njihovo dejstvo (posle 1h) meni jos gore zapusen nos, a culo mirisa nepostoji. Takodje, kapi za sluzokozu uopste nevaljaju jer je zesce ostecuju. Od kada ne koristm kapi manje mi je zapusen nos (sto ja volim da kazem, bar jedna dizna na nosu dise obavezno). To je sto se tice hemijskih preparata na bazi antihistamina.
Od narodnih lekova sam probao Todoxin (jaca imunitet) u ogromnim kolicinama, ali boljitak na polju alergo reakcije nisam imao, mada mi je imunitet bio sto se kaze u fulu.
Od cajeva pijem samo nanu, med izbegavam i pravim sherbet (przeni secer sa mlekom) i to mi bas smiri pluca i prija mi.
Prosle godine sam se navadio na homeopatska lecenja i uputih se u jednu kliniku kod Botanicke baste (nije reklama, zelim da i vama pomogne), ali tek u maju ove godine. Da ne duzim, pio sam neke pilulice sto mi je doktorka dala i mislim da mi je bar 40% bolje, jer bolje disem, nocu me ne budi curenje nosa, tj. nema ga i koliko toliko raspolozenje mi se vratilo. Dr je rekla da boljitak mogu osetiti tek u sledecoj godini jer je put ka izlecenju dug i mukotrpan, pa videcemo.
Glavna stvar, meni alergija krece pocetkom avgusta (u prolece nista) i traje do kraja septembra, ali vec krajem septembra mi se cisti organizam i samo kasljem i izbacujem slajm kao lud (sazreva alergija i ciste se pluca). Osim sto slinim, svrbe me oci, usi i ponekad vrat. More mi zesce i jedino pomaze, mada i tamo slinim, ali samo to. Ronim, smrcem onu morsku vodu i super mi je. Kao i vi i ja tako planiram odmor krajem avgusta. Planina mi odgovara, ali ne toliko koliko more.
Najgori momenat tokom trajanja alergije mi je bukvalno zadnji dani avgusta (3-4 dana) kada se nocu budim i kasljem kao lud uz izbacivanje shlajma (sto mi se i nocas desilo po prvi put). Tada me svrbi vrat, usi, ne mogu 100% da udahnem jer me odmah tera da kasljem i kao da imam paucinu u plucima.
Po meni to je reakcija organizma jer pluca traze da se oslobode slajma i teraju ga napolje.
Zesce sam se raspricao, ali volim lepo sve odmah da napisem.
Eto, generalno to je slika mog problema i kako ga nadam se resavam.
Da, kada dodjete kuci, odmah se istusirajte, kosu narocito i obucite kucnu odecu (mada to verovatno i radite). To sa ispiranjem nosa je dobra stvar, ali ukoliko se istusirate to vam bar u kuci nece biti potrebno.

Muz i ja imamo simptome slabe alergije, a njemu za nos najvise pomaze Nasonex. Pijemo klaritin, nekad je bolje, nekad ne, sreca pa mi ove godine nije kao pre nekoliko godina kada sam imala alergijski konjuktivitis. Za umirenje ociju pomazu kapi Dekstametazon neomicin, koje su antiupalne i koriste se samo par dana. Iz kuce izlazim kad moram, a posebno me zivcira sto u naselju niko ne cupa i ne sklanja korov, pokose i ostave onu sasu da rasejava polen i to je to

moj sin je alergican na ambroziju i prosle godien je bas imao problema jer u okolini Subotice niej koseno koliko treba.....ove godine je pokrenuta akcija par nevladinih organizacija za uvodjenje opstinskih kazni za neodgovorne vlasnike zemljista koji je ne kose...divna i potrebna tema...ljudi ni ne shvataju da ambrozija moze biti opasna u velikim koncentracijama polena i za ljude koji nisu imali alergijskih problema niti su preterano skloni tome.....

Мислим да би смо бар по питању заштите живота и услова живљења, требали мало да се угледамо на поједине државе у окружењу.
Људи нису свесни опасности од полена амброзије.
Не знају да ако данас нису алергични, то могу бити већ сута.
Потребна је мало већа едукација грађана по овој теми, како о самој биљци, тако о начинима лечења.
Имао сам срећу да сам у старту наишао на лекара који је одмах дао дијагнозу и одговарајућу терапију, тако да сам данас богу хвала, сачуван од беде зване АМБРОЗИЈА.
У мојој средини постоји ХИРСТОВ УРЕЂАЈ, који мери број полена амброзије.
Изнендаићете се ако чујете да та биљка може да произведе по шест хиљада поленових зрнаца, који задају муку народу.
Значи.
Мора се законски регулисати начин заштите од ове пошасти.
Посебно за насељени део где би се одговорност пребацила на јединице локалне самоуправе и власнике земљишта на ком се налази биљка, а посебно за део око насеља, пољопривредно земљиште, где би били одговорни власници поменуте.
Ту би смо могли преписати закон од Мађара, који каже, да над запарложеним земљиштем:bye: у личној својини, на ком расте амброзија може доћи до отуђивања у корист државе.

Back