ufff, ajmo redom, tj od pocetka, bicu malo vise dugacak
Mene kida ambrozija od 1997-98. godine. Od tada ne znam sta sve nisam probao, ali evo da napisem:
bronal (prve godine pomogao, posle ga nisam pio, kazu ne valja za srce), zatim presing, aerius, claritin, zyrtec (neki strani lek, isto mi nije pomogao), onda neki Hrvatski lek (bez efekata). Mislim da je to to sto se tice lekova, a kapi su mi odgovarale samo Nafazol, ali zadnje 3 godine sam ih izbacio jer kako prestane njihovo dejstvo (posle 1h) meni jos gore zapusen nos, a culo mirisa nepostoji. Takodje, kapi za sluzokozu uopste nevaljaju jer je zesce ostecuju. Od kada ne koristm kapi manje mi je zapusen nos (sto ja volim da kazem, bar jedna dizna na nosu dise obavezno). To je sto se tice hemijskih preparata na bazi antihistamina.
Od narodnih lekova sam probao Todoxin (jaca imunitet) u ogromnim kolicinama, ali boljitak na polju alergo reakcije nisam imao, mada mi je imunitet bio sto se kaze u fulu.
Od cajeva pijem samo nanu, med izbegavam i pravim sherbet (przeni secer sa mlekom) i to mi bas smiri pluca i prija mi.
Prosle godine sam se navadio na homeopatska lecenja i uputih se u jednu kliniku kod Botanicke baste (nije reklama, zelim da i vama pomogne), ali tek u maju ove godine. Da ne duzim, pio sam neke pilulice sto mi je doktorka dala i mislim da mi je bar 40% bolje, jer bolje disem, nocu me ne budi curenje nosa, tj. nema ga i koliko toliko raspolozenje mi se vratilo. Dr je rekla da boljitak mogu osetiti tek u sledecoj godini jer je put ka izlecenju dug i mukotrpan, pa videcemo.
Glavna stvar, meni alergija krece pocetkom avgusta (u prolece nista) i traje do kraja septembra, ali vec krajem septembra mi se cisti organizam i samo kasljem i izbacujem slajm kao lud (sazreva alergija i ciste se pluca). Osim sto slinim, svrbe me oci, usi i ponekad vrat. More mi zesce i jedino pomaze, mada i tamo slinim, ali samo to. Ronim, smrcem onu morsku vodu i super mi je. Kao i vi i ja tako planiram odmor krajem avgusta. Planina mi odgovara, ali ne toliko koliko more.
Najgori momenat tokom trajanja alergije mi je bukvalno zadnji dani avgusta (3-4 dana) kada se nocu budim i kasljem kao lud uz izbacivanje shlajma (sto mi se i nocas desilo po prvi put). Tada me svrbi vrat, usi, ne mogu 100% da udahnem jer me odmah tera da kasljem i kao da imam paucinu u plucima.
Po meni to je reakcija organizma jer pluca traze da se oslobode slajma i teraju ga napolje.
Zesce sam se raspricao, ali volim lepo sve odmah da napisem.
Eto, generalno to je slika mog problema i kako ga nadam se resavam.
Da, kada dodjete kuci, odmah se istusirajte, kosu narocito i obucite kucnu odecu (mada to verovatno i radite). To sa ispiranjem nosa je dobra stvar, ali ukoliko se istusirate to vam bar u kuci nece biti potrebno.