OPASAN PAS I PRAVA PROVALNIKA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače se ne donosi taj zakon o upadu na posed pod providnim izgovorom kako će zavadjene komšije pod izgovorom pomirenja jedan drugog da zovu na posed pa kad žrtva naidje a ovaj će da se pozove kasnije kako ga nije zvao i da nema pojma zašto ovaj nosi kafu, ratuk i sapunče u goste...

E sad ne znam zašto se upad pištoljem u prodavnicu ne tretira kao oružana pljačka već samo kao klasična prisilna otimačina
Verovatno zato što opštinar ili inspektor nisu dobili adekvatnu stimulciju za dobijenu radnu dozvolu

Sećte se kako se Djilas čudio kako to da kafiće drže smo kriminalci i da to stranim turistima smeta.
Pa nisam im ja davao upotrebnu dozvolu...

jednom choveku su krali auto...
on popizdi i uzme na presvlake zakachi brdo udica.
dodje tip,da mu mazne auto,ko zna koji put,
zakachi se na udice,i najebe.
tip shto je krao kola je dobio 6 meseci,a lik chija su kola 2 godine,
jer je lopovu naneo teshke telesne povrede,bez obzira na to shto je lopov vishestruki povratnik.
valjda se zakonodavac vodi logikom,da poshto ga je teshko povredio (nije se povredio sam u pokushaju kradje!!!),
lopov vishe nece moci da krade,pa treba da mu se plati naknada...

Lepo rekao Kristijan Golubović a vi se smejali bez ikakvog povoda -
policija korumpirana, sudstvo korumpirano, političari korumpirani
- šta ostaje poštenom lopovu?

Lepo rekao Kristijan Golubović a vi se smejali bez ikakvog povoda -
policija korumpirana, sudstvo korumpirano, političari korumpirani
- šta ostaje poštenom lopovu?

Ocigledno ne vazi vise ni ono malom lopovu dole glava a velikom kapa, sad se i malim i velikim lopovima skida kapa, najbolje da prestanemo i da zakljucavamo, da se ne muce kad dodju da nas pokradu.

Ocigledno ne vazi vise ni ono malom lopovu dole glava a velikom kapa, sad se i malim i velikim lopovima skida kapa, najbolje da prestanemo i da zakljucavamo, da se ne muce kad dodju da nas pokradu.

narochito oni pajdomani koji hvataju za kvake i upadaju u gajbe da vide shta mozhe da se ukrade...
ne daj Bozhe da mi neko takav dodje na vrata...
sreca njihova shto mi se vrata otvaraju samo iznutra...

Treba da se izmeni zakon o privatnoj imovini jer je mislim i dalje partizanski zakon na snazi iz vremena komunista .... Tu takodje treba da stoji da imas pravo da branis i ubijes provalnika/uljeza u kuci/ na posedu u toku vrsenja kriminala gde bi se racunao svaki takav akt kao ugrozavanje poseda i zivota vlasnika i familije cije je.

Ima milion slucaja i ne znam zasto jednostavno ne prekopiraju zakone koji rade i zapravo imaju neki efekat i funkciju. I dalje je ovo komunisticka zemlja izgleda gde je sve svacije ...
I sad to pravo postoji pod uslovom da je stvarno ugrožen život vlasnika ili nekog drugog lica .U praksi takve situacije se ne dešavaju često.

I sad to pravo postoji pod uslovom da je stvarno ugrožen život vlasnika ili nekog drugog lica .U praksi takve situacije se ne dešavaju često.

A kad ti upadne u prodavnicu uvece pred zatvaranje sa pistoljem i pokupi ti dnevni pazar? Imas li pravo da umesto pazara iz fioke izvadis hladno ili vatreno oruzje? Mojim komsijama redovno obijaju prehrambenu prodavnicu a proslog leta im se desio i ovaj opisani scenario, odneli su im oko 80.000 dinara.

A kad ti upadne u prodavnicu uvece pred zatvaranje sa pistoljem i pokupi ti dnevni pazar? Imas li pravo da umesto pazara iz fioke izvadis hladno ili vatreno oruzje? Mojim komsijama redovno obijaju prehrambenu prodavnicu a proslog leta im se desio i ovaj opisani scenario, odneli su im oko 80.000 dinara.

Pitaš da li bi to bilo kažnjivo.Da li sud osudio ubicu razbojnika.Teško je to reći jer bi na odluku suda uticalo niz drugih činjenica i okolnosti .Zakon dopušta odbranu napadnutih dobara napadom na napadačeva dobra manje ili iste vrednosti što znači da ako je napadnut život onda je lišenje života napadača dopušteno.Neka razbojništva su nesumnjivo i napadi na život ali teško da se baš svaki slučaj razbojništva u kojem učesnici razbojništva poseduje vatreno oružje ili čak i prete da će ga upotrebiti može automatski smatrati za napad na život ili za ozbiljnu pretnju da će do napada da dođe.Posebno u slučajevima kad se radi o manjim sumama ili vrednostima koje pokušavaju da otmu.Ponavljam,postoji niz drugih činjenica koje bi bile odlučne za ocenu suda da li se napadnuti kretao u granicama nužne odbrane ili ne.

Ne postoji u praksi , jer on ako udje nozem i ja ga isprangijam devetkom racuna ce se da nisam bio zivotno ugrozen i da sam trebao da ga pustim da me izbode pa tek onda da se branim i to necim vise fer. Ili da cekam da ubije dete ili zenu u kuci pa da ga zasolim ...

Znam jednog decka iz starog kraja kome su upali provalnici vezali i mucili kevu i caleta za neke pare od neke prodane kuce ili sta god ... Ovaj klinac 14-15 bio sve vreme u plakaru ili tako negde jer su ga prevideli i morao da slusa kako muce njegove i biju ih vezane i mali se seti i uzme iz fioke prangiju i metke cale gde drzi i ubije jednog, nekog rani i tu jos koliko ih je bilo pobegnu. Bilo ih valjda nekoliko.

I posle sudili njemu i caletu i sta znam, uglavnom najebali oni umesto ovi sto traze macugu da upadaju nekome u kucu i da ga muce. I aj sad koji je to zakon ???? Nije bio zivotno ugrozen. Slusaj kad mi udjes na gajbu ili u dvoriste nocu u nekom pohodu, ugrozen sam na najstrasnije nacine i imam pravo sta god da uradim da se branim. To ti je normalno, a zakon i ko je pravio zakon kaze da nije :D

Čitam danas kako je pas čuvar napao provalnika i komentare kako sad provalnici imaju mogućnost da tuže vlasnika objekta u koji su provalili.

https://forum.krstarica.com/showthr...s-(S-O-P-)?p=21220704&viewfull=1#post21220704

Postavlja se pitanje hoćemo li morati provalnicima kafu i slatko da spremimo ?

Kažu neki da je obaveza vlasnika da upozori tablom da ima opasnog psa.

Meni na pamet ne pada nijedna logika kojom bih morao da budem vođen pa tako nešto da učinim.

Nek provalnik predpostavi da imam psa ako već kreće u provalu, a ne ja da ga obaveštavam.

Nek predpostavi da imam portira koji će da puca.

Nek predpostavi šta god hoće, ali nek zna na sopstveni rizik preskače ogradu .

Zašto zakon štiti lopova a čoveka koji štiti sopstvenu imovinu dovodi u položaj da treba da misli o bezbednosti lopova?

Jos jedno sizoidno pravilo idiota na vlasti, to jest zakonodavaca, koji su iz plavih komunjarsko-radnickih bluza uskocili direktno u eurofanaticne sakoe.

Pitaš da li bi to bilo kažnjivo.Da li sud osudio ubicu razbojnika.Teško je to reći jer bi na odluku suda uticalo niz drugih činjenica i okolnosti .Zakon dopušta odbranu napadnutih dobara napadom na napadačeva dobra manje ili iste vrednosti što znači da ako je napadnut život onda je lišenje života napadača dopušteno.Neka razbojništva su nesumnjivo i napadi na život ali teško da se baš svaki slučaj razbojništva u kojem učesnici razbojništva poseduje vatreno oružje ili čak i prete da će ga upotrebiti može automatski smatrati za napad na život ili za ozbiljnu pretnju da će do napada da dođe.Posebno u slučajevima kad se radi o manjim sumama ili vrednostima koje pokušavaju da otmu.Ponavljam,postoji niz drugih činjenica koje bi bile odlučne za ocenu suda da li se napadnuti kretao u granicama nužne odbrane ili ne.
Odakle nekom pravo da odluči da je npr. 1000 dinara minorna suma.Možda za otimača, a sa moje tačke gledišta, to je sve što imam, pa ću ih braniti i životom, jer je to suma od koje ću preživljavati par dana.Koja je to "minorna" suma, kada to više neče biti samoodbrana i ko o tome odlučuje?

OK, znam da po zakonu mora, ali mi je nepravda to što mora i što zakon štiti provalnike.

Naravno da mi je savršeno jasno zašto pas mora da bude propisno vakcinisan i dvorište propisno obezbeđeno.

Nije mi jasno zašto moram da upozoravam da imam psa i čemu uopšte to upozorenje?

Čemu uopšte upozoravati bilo koga da ne sme da upada na tuđe?

Zar to nije nešto što bi moralo da se podrazumeva?
U državi u kojoj vlada pravo i zakon zaštita vlasništva je neprikosnovena. Samim tim je provalnik unapred obavešten da je imovina zaštićena. Nije potrebna dodatna tabla niti kakvo drugo upozorenje. Vlasnik ima pravo na svakoga i bez upozorenja (svakoga ko je naslino ušao na privatan posed ili na bilo koji način pokušao imovinu da ugrozi) da puca. (Amerika)

Probajte u Americi da udjete u nečiji posed na drugi način nego na otključana vrata. Čak i ako su otključana a vlasnik ima osnovanu sumnju da se radi o lopovu ili zločincu može da ga ubije bez upozorenja. Recimo, dasa se naoružao sekirom ili žak nekim vatrenim oružjem koje drži u ruci.

Odakle nekom pravo da odluči da je npr. 1000 dinara minorna suma.Možda za otimača, a sa moje tačke gledišta, to je sve što imam, pa ću ih braniti i životom, jer je to suma od koje ću preživljavati par dana.Koja je to "minorna" suma, kada to više neče biti samoodbrana i ko o tome odlučuje?

O tome odlucuju, korumpirani, zakonodavci /politicari i tajkuni/ puni para.

Ima za sve resenje eto ja imam psa koji je pravi krvolok.Imam dobermana koji je izujedao citavo cudo kojekakvih lopova i provalnika u pokusaju.Tuzili sume do sad tri puta ali su uvek popusili jer sam uvek pokazivao vestacima komsijinu pudlicu kao svog jedinog psa dok se moj zlikovac za to vreme baskario kod rodjaka na selu.

U našoj zemlji, kako sam čula, ako te neko napadne u tvojoj kući i ti ga ubiješ u samoodbrani, ideš u zatvor.

Toliko o tome.

Uf, da. Mama mi je pricala da je njenoj koleginici jednom upao provalnik u kucu, medjutim ovi ga uhvate i vezu ga za stolicu i pozovu policiju. Kada je patrola dosla bukvalno se izdrala na vlasnike kuce zasto su ga vezali, i da mogu zbog toga da odgovaraju. Mislim da su jedva izbegli sudjenje, da ne lupetam sada, ne secam se 100% cele price.
Nazalost ne postoji kod nas zakon o privatnom posedu. :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back