Onore De Balzak

Ako nekog ne mrzi neka ovde navede najbolja Balzakova dela. Ja pročitao samo Čiča Gorija...

tesko je reci najbolja a da se svi slozimo oko toga.Ali neko okvirno slaganje postoji.Dakle
IZGUBLJENE ILUZIJE
SJAJ I BEDA KURTIZANA
LJILJAN U DOLU
GOLICAVE PRICE
SHARGINSKA KOZA
RODJAKA BETA
EVGENIJA GRANDE
MUTIVODA
SELJACI

Mnogi su culi za njegovu Ljudsku komediju,pa traze tu knjigu.Medjutim to je skupni naziv za vise njegovih knjiga.Ja koliko znam ne postoji posebna knjiga koja se zove Ljudska komedija.
Tesko je sigurno reci koje mu je glavno centralno delo.Ja mislim da je to Izgubljene iluzije.

Ljudske komedije ili tragedije, ne secam se bas sada, predstavlja grupu knjiga, koje su vecinom nazvane po tim glavnim likovima: Cica Goriot, Eugenie Grandet, ali to nije pravilo, neki smatraju da se njegovo celokupno delo moze nazvati tako. JA sam procitala sve njegove knjige i mislim da je njegova ideja bila da ih nazive komedijama u figurativnom smislu. Po mom misljenju, on je odlican pisac. Nesto kao Keri Bredso u 19. veku. Kao sto je Menhetn glavna inspiracija kod nje, kod njega je Pariz, mada ima i nekih seoskih izliva, kao na primer, moja najomiljenija "Ljiljani u dolu". Inace, postoji jedan kuriozitet u vezi sa tom knjigom. Ja sam je citala kada sam bila u Norveskoj, a tamo je bilo neko bljutavo vreme, pa sam sve vreme zamisljala nekog seksi decka, koji juri da me izbavi iz te zime. BAs sam bila mala i naivna.

tesko je reci najbolja a da se svi slozimo oko toga.Ali neko okvirno slaganje postoji.Dakle
IZGUBLJENE ILUZIJE
SJAJ I BEDA KURTIZANA
LJILJAN U DOLU
GOLICAVE PRICE
SHARGINSKA KOZA
RODJAKA BETA
EVGENIJA GRANDE
MUTIVODA
SELJACI

Mnogi su culi za njegovu Ljudsku komediju,pa traze tu knjigu.Medjutim to je skupni naziv za vise njegovih knjiga.Ja koliko znam ne postoji posebna knjiga koja se zove Ljudska komedija.
Tesko je sigurno reci koje mu je glavno centralno delo.Ja mislim da je to Izgubljene iluzije.

Rodjak Pons i Cica Gorio su takodje genijalni.
Ali su uglavnom naveo sve sto je vredno citanja.

Čiča Gorio je meni jedna od najboljih lektira koje sam pročitao-ako se zanemari onaj opis apartmana gospođe Voker od 20 stranica :lol: .
Ali najviše mi je interesantan njegov ljubavni život.Poznat je po tome što je imao ogroman broj ljubavnica.Isto tako,odbijao je da svrši.Njegova teorija sperme je bila da je to zapravo moždana supstanca :lol: .Smatrao je da ako svrši,da će ostati bez inspiracije za novi roman .Upamćeno je da je nakon čina masturbacije izjavio: ,,Ostao sam bez najnovijeg romana'' :D
Verujem da bi ovaj podatak podstakao više ljudi da čita Balzaka :mrgreen:

Čiča Gorio je meni jedna od najboljih lektira koje sam pročitao-ako se zanemari onaj opis apartmana gospođe Voker od 20 stranica :lol: .
Ali najviše mi je interesantan njegov ljubavni život.Poznat je po tome što je imao ogroman broj ljubavnica.Isto tako,odbijao je da svrši.Njegova teorija sperme je bila da je to zapravo moždana supstanca :lol: .Smatrao je da ako svrši,da će ostati bez inspiracije za novi roman .Upamćeno je da je nakon čina masturbacije izjavio: ,,Ostao sam bez najnovijeg romana'' :D

Moracu da otvorim novu temu zbog tvojih gluposti.

:rofl:
Ajde predstavi se sad kao neki teoreticar knjizevnosti, vidim da te je filologija smorila :lol:
Sta ti Biblija vredi,ovako gledano,ona je skup hriscanskih interpetacija jevrejskih tumacenja sumerskih bajki :roll: .

Ma kako bre bio veliki svaler? Nije imao leba da jede, morao je da pise dan i noc, nema tu svaleracije.
A i bio je smrtno zaljubljen u jednu Ukrajinku sa kojom se na kraju i ozenio, ali je posle sest meseci braka i umro.

Velikiy svaleri nemaju vremena da pisu stotine romana, a sve za 25 godina zivota.

A sta ako nije? I kakav bi to autoritet trebalo da bude koji ce recimo i mene ubediti da je to sve istina?
Covek veruje ako zeli da veruje, ako ne, nema pomoci. Ni tom coveku, ali ni Bibliji.

Pa, dobro, on je mene prvi napao i poceo je da vredja moju omiljenu knjigu pretpostavkom da to nije istinito. Ja nikog ne teram ni da veruje ni da ne veruje, ali Biblija nije samo slepo besmisleno citanje, vec i jedna knjiga, koja je inspiracija mnogim piscima vec preko dve hiljade godina.

I povod za nebrojene ratove,da dodamo :roll:
Knjiga bi trebala da se tumaci poput knjizevnog epa jednog naroda(hebrejskog), a ne kao sveta knjiga odredjene vere.
@Rayela-Ovo za njega i ljubavnice je vazilo u srecnija vremena.Kasnije tokom zivota je pisao vise,sto je znacilo da se vise suzdrzavao :D .

I povod za nebrojene ratove,da dodamo :roll:
Knjiga bi trebala da se tumaci poput knjizevnog epa jednog naroda(hebrejskog), a ne kao sveta knjiga odredjene vere.
@Rayela-Ovo za njega i ljubavnice je vazilo u srecnija vremena.Kasnije tokom zivota je pisao vise,sto je znacilo da se vise suzdrzavao :D .

Pa i ona zenska rabota bila je povod za ratove, doduse vise kao inspiracija za poeziju,muziku,slike i najveca knjizevna dela.

Kakve su li muke onda mucile doticnog, od straha da ne izgubi ,,novi roman'' , dok je pokraj njega bila ona? :think:

Verovatno Tantalove ili Sizifove. Ja sam zena, tesko mi je da shvatim muske muke:D

I "ona" nije bila pokraj njega, nego sto je jos strasnije motala mu se po glavi, a on morao da opisuje enterijer u nekoj kafanici ,kochijama ili sesir, haljinu,
uniformu nekog Napoleonovog oficira.

Back