Online Trgovanje na stranim berzama

probao sam dobijes 100000 necega na foxlideru (demo racun naravno) ako se tako zove :). Posle 10-tak minuta te odmah zovu da ti prosipaju sve i svasta. Posle dva dana sam odmah ukapirao da po zavrsetku mesec dana ti polako ali sigurno taj iznos polako ali sigurno pada do vrednosti 0 cudno, Cisto sr*anje

probao sam dobijes 100000 necega na foxlideru (demo racun naravno) ako se tako zove :). Posle 10-tak minuta te odmah zovu da ti prosipaju sve i svasta. Posle dva dana sam odmah ukapirao da po zavrsetku mesec dana ti polako ali sigurno taj iznos polako ali sigurno pada do vrednosti 0 cudno, Cisto sr*anje

Probao sam i ja simulator berzanskog trzista na investopedi gde kreces sa fiktivnih 100 000 $ i puko oko 40% pocetnog uloga posle godinu dana :D

Bilo čime da trguje kao neiskusan propao je ko moda kroz icepane gaće.

Dobro poređenje. :deda:

Pokusao bih sa akcijama na americkoj berzi, cisto da vidim kako izgleda za real cash.... Ne vidim kako mozes da propadnes na 0 ako ulozis u apple ili amazon naprimer, sitni skokovi, sitni padovi...
Izgleda jezivo kad ne budeš imao para ni to malo što sada imaš .... savet prijateljski. :znamiguje:
:zelenko2:

Da li je neko imao ikakva iskustva ? Razmisljam da se oprobam malo, inace interactive brokers mi je preporucen s obzirom da na njemu mogu da trguju non-us rezidenti...
Dajte neki predlog, voleo bih da cujem bilo kakva iskustva.

Ne znam kako je tu kod vas, ali ovde u Nemackoj funkcionise prilicno jednostavno. Sve ide posredno preko tvoje banke u kojoj imas racun, i odatle ti se naravno skidaju pare pri kupovini. Tvoja banka ti da tanove, to su brojevi koje koristis pri transakciji, i tvoja banka ti "otkljuca" internet banking. Ti se ulogujes preko web adrese tvoje banke i biras akciju koju hoces i kupijes. Moras da vodis racuna da ti se oko 1% od uloga odbija pri kupovini, isto toliko pri prodaji, a ako banka to za tebe direktno radi onda dolazi jos oko 1% njihove provizije uz to. E sad ne znam da li postoji jos neki drugi nacin, posto sam to davno radila, i ne znam da li su ti sve berze pristupacne preko nasih banaka. U ovom slucaju trgovine nema nikakvih reklama niti neke prevare, sve je ozbiljno i profesionalno. Druga je stvar sta ces ti stvarno na berzi zaraditi, kako ce se kursevi kretati, dal imas nos za to, i najbitníje, srece. Ja sam to radila spekulativno, kratkorocno i ne sa velikim sumama. Mislim da su sad berze turbulentne, mozda moze da se ulovi u mutnom, ali i puno da se izgubi.

Cao!

Kao prvo ti moram reci, da neznam bas dobro srpski da pricam a pogotov da pisem, posto ti pisem iz njemacke, ali potrudi cu se. ;)

Ja radim vec nesta preko 8 godina na berzima kao Daytrader i zivim od toga. Znaci radim samo Intraday, to je ti Daytrading. Interactive Brokers je jedan od najboljih Broker sa Ackije i Futures. DAX i Dow Jones su najpovolnijih za trgovati. Ja bi ti preporucijo
samo DAX (Deutscher Aktien Index, 30 najveceh firme iz njemacke su ti u DAX-u) da radis. Najbolje je se samo na jednu akciju se koncentrirati. Ujutru u 9:00 London i Frankfurt Open do jedno 11 sati imas najvecih volumen i tu mozes najvise zaraditi...
tako da skace jedno 100 - 150 punkti...jako vazno je isto da pratis pre otvaranje berze sta se desava...znaci to se zove "vorbörsenhandel" znaci before open..to je ti od 8:00 do 9:00 sati. Tu se kurs ili chart vec pokazuje gde ce kurs da krene kad se otvori berza u 9 sati.

ali to je sad sve samo na kratko i brzom objaseno od mene...ali vidi, berza je ti 90% samo psihologija i nista drugo...prve dve do tri godine nemoj racunati da ces ista dobiti na berzi!!! Racunaj da ces vise puta pasti na 0. To su normalne stvari sto se dogadjaju i
sto moraju tako biti. Prvo treba da boli i da te emocije malo potresu, da bi znao u buducnost kako da reagujes u kojoj situaciji. Znaci te emocije ce da te slome, bice suza, bola, mrznja, izgubices se, neces znati gde se nalazis...znaci ludilo!!! Kolko tolko ce to
da traje, i stalno ce se ponavljati iste emocije...kad budes nekad dobivo parice na berzi onda dolaze druge emocije..znaci ojforija (Euphoria engl.) proklestvo, misli ces da si najboliji i najjacih...to je nesto od najgore na berzi!!! Zbog te ojforije ce dodji do toga da ces
mislite da mozes berzu da dirigujes i da ce ona da radi to sto ti hoces, ali pazi, jos niko zivi nije pobjedio berzu!!! Dodje do toga da ces vise da risikujes i da radis bez Stop Loss-a, tako da je samo pitanje vremena kad ces sve da izgubis.

Pogotov pocetnici misle da se na berzi moze zaraditi lagano milijone...pusti to, to su gluposti!!! Berza je ti dzungla gde se krecu najvecih egoisti i ako pocnes da se glupiras, nestace te odmah!!! Tu so boris svaki dan protiv najpametnijeh glave u svetu sa IQ 150, 160, 170
i vise. Berza je brutalna, samo 5% dobijavu a 95% gube. Da bi nekad bio jedan od ti 5% treba ti najmanjeh jedno 2 do 3 godine da upoznas berzu kako funkcijonse!! O manipulacijama jos nisam ni prico..ili stop fishing, short squeeze, i svasta toga...

Najvaznije je da u startu vec pocnes da radis sa Stop Loss. Znaci da stavis uvek kad god otvoris posiciju STOP. Ako bi krenulo protiv tebe, da te izbaci a ne da pustis gubitak da ti ide jos vise u minus dok ti dodji Margin Call, onda si Game Over!!! Sta isto mnogo pocetnici
rade je, kad su u minusu da jos vise posicija otvaraju da bi makar izasli sa 0. To je ti sve gluposti, budi covek i prinzaj ako si pogresijo. Bolje mali minus nego da ti sjebe sa par minuta par hiljada evra. Onda ce da se cupas za glavu i da poludis. Tako da neces modji nastaviti
dalje da radis, da ti emocije nebi smetali, kao mrznja, bol itd.

Ako mislis da radis na berzi mora RISIK na prvom mestu da bude, a ne mogucnih Profit. Pusti taj profit, ako budes samo ganjo profit a nebudes gledao na risik, onda je samo pitanja dana X dok ti sjebe sav konto. Znaci uvek radi sa STOP-om. Bolje je mali profit, a zato da nemas
risik. A mozes ti isto da ganjas veliki profit, ali zato ce ti i biti veliki risik. Mnogo ljudi ili trejderi to nemogu da svahte, ali tako je ti to. Svi ganjaju neki veliki profit i profiliraju se kroz to, postanu ojforni i jos vise posicija kupe a sa risik su zaboravili. Tako da ti mozes sa dva ili tri
dana od 500 evra napraviti komotno 5'000 evra, to nije nikakav problem. Ali pazi sad u to vreme dok ti si ti napravijo malo nesta vise od 1'000% sa par dana si posto kao "siguran". Tako da ce misliti da je sve lako i da si bog, ali bas to je opazno, jer neces vise priznati sebi
minuse ako nekad budes u gubitku. Tako da ces da radis bez Stop-a jer neces da igzubis, neces biti sposoban da zatvoris posicije u minusu, jer emocije ce da te zajebavuju, neces modji da razmisljas nego ces samo misliti na profit profit i profit. Tako da je samo pitanje
dana dok to sto si zaradijo na risik, da izgubis sa manje od par minuta SVE!!!

To je sad sve bilo samo na kratko...ja bi ti preporucijoh da radis FOREX, znaci sa devisama. Forex Berza je ti otvorena 24 sata. Otvara se u nedelju uvece oko 11 sati do petka 10 sati uvece. Znaci non stop je markt otvoren. Noci je ti Asien Session znaci azija je ti otvorena, ujutru
se otvaraju u 9 sati london i frankfurt, posle podne ameri i onda noci opet japanci!! tako je ti svaki dan. Ja naprimer radim samo EUR/USD, zato sto ne naj votilnjij i najbolji par sa trgovanje u intraday-u. Forex je ti "Champions League" od svi berza, i najtezah je da se radi, jel
volumen je vrlo jak i veliki. Pogotov sad u krizi zbog evra je jako tesko da se radi, jer svi zavisimo sta prica merkel, sarkozy, IWF i kako ce Grcka nastaviti. Kod Forex-a su manipulacije mnogo vise nego kod ackija, to je isto malo mana, ali posto sam ti vec rekoh, moras racunti
jedno dve do tri godine dok upoznas berzu kako dise. Znaci uvek je ista igra izmedju amerike i evrope. Za danas je dollar malo oslabijo, tako da ce evro izgleda opet da ojacah ovi par dana. Vidicemo sta ce biti sa grckom, jeli banke trebaju vise od 50% da otpisu, ali to njima nepase.
Moras i da pratis ekonomiju u americi i u evropi. Znaci ameri drze njivoh zins od 0.00 - 0.25 % i danas su izjavili da ce ga drzati na takvim niskim nivou do kraj 2014. Znaci FED (federalna banka amerike) moze tako jefitne pare da daju drzavi, tako da mogu firme jefitne kredite
da dobiju da bi im ekonomija ojacalah. Kod evropa je ti naprimer EZB (Europe Central Bank) isto kao kod amerikanaca FED. Sve dok EZB nebude pocela da druka pare kao FED, tesko ce evro da ojacah.
Prognosa je da ce ekonomija od amerike se stabilisirati a evropi preti recesija. Vidicemo...s time sam ti samo na kratko hteo da dokazem, na sta sve se treba gledati.

Budes li hteo da pocnes da radis moras upoznati isto Chart-Tehniku, znaci Trend-kanali, trendlines, supportlines, resistancelines, fibonacchi retracement, pivot points, to su ti oko prilike najvazinjih instrumenti sto ce ti trebati da interprentujes chart. to ti se zove Chart-Analyse.
Znaci moras postati Chart-Tehnicar!! Imas isto indikatori i oszillatori kao MACD, RSI, EMA a to je sve gluposti, to ti uopste ne treba, jedino RSI Indikator mozes da korisits, a ostale ti nista ne treba, to je sve malo siki miki, koji ni jedan profi trader ne koristi. Pogotov pocetniki
misle da mogu sa MACD ili bilo sa kojim Indikatorom da trguju, to je jako smesno!!! Znaci moras biti isto u stanju, da pravis sam svoje Analyse, a ne da gledas neke tudje analyse iz interneta od neki tredjeri. Pusti to, oni da znaju, bi sami radili, a ne pravili analyse sa druge.
Ja ti mogu pomocih ako hoces oko Analyse, jel sam tu expert-a i pogadjam manje vise svaki dan!!!! Na berzi isto ima Trendovi, znaci Longtrend koji drzi par dana, ili nedelja...znaci samo kupujes posiciju u jedan pravac i radis po trendu a korekture izbjegavas. jer TREND IS MY FRIEND.

Znaci moras da stvoris neku svoju strategiju sa kojom se moze pare zaradjivati!!! Nevredi ti nista da trazis po internetu neki super indikator ili super strategiju, pusti to, to je sve gluposti!! Jer svaka strategija je razlicistna, jer svaka strategija mora imati tvoje licne emocije unutra.
Hm, kako da ti to objasnim, nisam bas najjacih u nasem jeziku, nadam se da makar pola razumis sta pricam, hehe...sorry my friend. Systeme nema na berzi, nema ni jedan system koji je uspesan na berzi. Jer berza je ti analogna a nije digitalna. Nemoze se ljudske emocije
i psihologiju u jednu matematicnu formulu da se napravi. Tako da je ti berza svaki dan drugacijah, i svaki dan igra pocenih ponovo, evry day is a new day and a surprise.

Eto moj dragi, to je sad sve bilo samo ono malo objasneno i na kratko...samo da vidis sta te okoprilike ceka na berzi!!! Iznad 5000 evra nebi ni poceo da radim, ovak i onak ces da izgubis sve u pocektu, to stoji!! Ali moras da dozivis BOL, jel to je najvaznije.
Kroz taj BOL koji ces da dozivis, ces biti spreman da sebe promjenis, da budes disciplinovan i da se ne zajebavas, mislim da ne kockas.

To ti jo to bilo dragi moj, ja se jos jednom izvinjavam zbog lose gramatike, ***...neznam bolje, jer sam rodjen i odrasto u njemackoj. :)

Ako imas jos pitanja, slobodno...tu smo da pomognemo.

Pozdrav
Leo

P.S: Pazi se broker-a ima i mnogo koji rade sa SCAM i protiv tebe, tako da nemozes nikad dobiti!!! Interactive Brokers je super, neznam kako si doso do njega, ali on je odlican. Ako milsis Forex da radis onda samo ECN Broker, preko ECN direktno na berzi mozes da trgujes, a ne
preko Broker-a. Broker samo prima komisije i Spread a nema nista sa tobom i nezna koju posiciju imas otvoreno, jeli Short ili Long. Ovi drugi Brokeri sa Forex su svi Market-Maker i radi protiv tebe. Ti kad kupis prema gore, oni kupuje prema dole. Ti prema dole, oni prema gore.
Znaci pazi se, pitaj mene ako hoces da se odlucis sa neki Broker, ja ti mogu pomoci, tako da se ne sjebes. Pazi isto od Broker-a koju su na Panama ili British Virgin Islands, Zypern ili tako...trazi neki Broker u Svajcerskoj, Njemackoj ili London.

Ubacijo sam ti jedan Chart aktuelni, da vidis kako ja radim i da vidis Chart-tehniku.

charteurusd8hourssnapsh.jpg

Hvala na trudu Leo, ovo si sve lepo, opsirno i sazeto objasnio. Samo ukratko sta sam ja radila........dugo vremena sam prvo posmatrala berze i analize, i kao sto i ti sam rece, zakljucila da te analize nista ne vrede niti se na njih mozes osloniti, pogotovo mi se nije svidelo ono od Kostolanija, da treba kupiti akcije i onda "spavati" 20-30 godina, i onda si kad se probudis zaradio pare. Znaci dugorocne investicije ne dolaze u obzir, samo spekulativno i kratkorocno. Onda sam pocela trgovati akcijama, ali samo akcijama, jer mi je nekako bilo najjednostavnije za razumeti, i tu se opet moram sloziti s tobom, isla sam samo po svom osecaju, a negde cak i suprotno od analiza. To je bilo u ono vreme kad su u Nemackoj jedno godinu ili dve, mnoge firme isle na berzu, znaci svaki mesec po 3-4 nove akcije. To sam sve kupovala i za dan ili dva ili malo duze prodavala. Od stalnih akcija uglavnom SAP i po koja druga. Nisam ulagala puno novca, ali sam uvek imala zaradu, naravno shodno ulogu. Posle mi se rodio sin, i onda sam imala drugu zanimacijuz:lol:, tako da sam to batalila. Sad opet imam vise vremena, a i berze su bas turbulentne, moglo bi nesto da se spekulise i zaradi, naravno i izgubi, ali gde je riziko za gubitak veci, tu su i sanse za zaradu vece. Eto toliko o mojoj skromnoj brokerskoj "karijeri", sad moram jos jednom da procitam tvoj post i da sve analiziram.pozdrav

Cao jevropa,

20 do 30 godina investments su prosli, prosle su zlatne godine, prosla ja velika zurka, tako da je vrlo tesko uopste da se naslonis na neki dug investment. Danas se svet brze okrece nego nekada, tako da vise niko ne investira pare
na veliki period, jedino zlato i srebru su jos jedna opcija, ali to je druga prica. Sta stoji je, da je financiski svet se odreko davno od ekonomije, znaci svedno je im kako ide ekonomija, oni kupuje gore ili prema dole. Ide ekonomija gore
oni kupuje prema gore, ide ekonomija dole (recesija) oni kupujo prema dole (znaci Short). Za njih je samo vazan profit i negledaju na malo ljude, ne gledaju na radna mjesta itd. nego njimah je samo interes da zarade milione.
Najgore je da su smo mi ljudi gori od zivotinja i da neznamo kad je dosta. Doslo je danas do toga da se isto spekulise na hranu, to moralno nema nikakov simsla, hedge funds u londonu ili u americi zaradjuju sa spekulacijom milione,
a vise od 60% ljudi na ovom svetu zbog njiovih spekulacija nemaju sta da jedu.

To je samo na kratko da vidis kakvih ljudi se vrte na berzi. To su brutalni egomani koji ce te zgasiti, budes li se glupiro ili se pravijo pametan. Znaci berza je ti prava dzungla u kojoj samo big playeri prezive. Berza je koncipirana da izvuku
malo njih ljudi (Big Player) malim ljudima pare iz dzepa. Samo 5% dobivaju a 95% gube, to stoji. Vidi, sve sto na berzi sigurno izgleda, je naj opsanije. To sto svi vide na berzi je jako opasno, bjezi od toga. Jer masa uvek gresi i Big Playeri
samo cekaju da te navuku na pogresni put i onda ti sve uzmu. Jel vidi fora je u tome, da padnes na fintu od njih, oni samo cekaju da te navuku i da te onda uniste sa par minuta ili sati.

Primer: Kurs je pao, ovi koji su bili Short, znaci kupovali prema dole su se nakupili para. Nakupili se para od onih koji su kupovali prema gore (long). A pazi Trend je jos ovek prema dole, ali posto su se nagrabili ovi koji su bili Short dosta para,
je njimah dosta i oni izlaze iz markt-a. Znaci kurs ce sad da ide polako gore, jer su samo jos kupci u markt-u. Ali pazi, kupci su postali ne sigurni i boje se, tako da ne kupuju puno, nego samo malo, jer se boje od ovi Big Playera. Jer mi smo
trenutno jos uvek u Down Trend-u i ne falih puno da kurs ponovo krene dole i sve pokupi posicije od ovih koji su se Long (prema gore) posicijonirali. Znaci ovi Big Playeri se igraju sa ovima koji su Long i oni zavise od dobrote od ovi koji su Short (prema dole)

znaci sve je u rukama od Big Playera i kurs zavisi od njih. Znaci ovi prema gore sto kupuje se boje i strah je ih, tako da su ne sigurni. Fora je sad u tome da im se mora povratiti poverenje. A to poverenje ce im dati ovi Big Playeri, jer i oni ce sad da kupuju
prema gore, tako da ce kurs da krene brzom prema gore. Sta se desava? Znaci ovi koji su se bojali da kupuju prema gore su sad postali sigurno i misle da su pobjedili Big Playeri tako da se ih vise ne boju i kupuju nove posicije i vece posiciji tako da vrate
makar ono, sto su bili izgubili pre toga. Tu postoji opasnost da postano ojforni i da se osjecaju sigurno i vise nista nemaju u glavi nego samo profit, profit i profit. Znaci zbog tih emocija nisu u stanju da razmisljiaju nego rade samo instiktivno i kupuju kupuju i kupuju.
Posto su u takoj fazi gde su zaboravili sve oko sebe i misle samo na profit su i zaboravili sa RISIK i sto je nagore, zaboravili su sa ove Big Playeri, ali od njih zavise. Ah ovi Big Playeri sjede iza i smiju se.

Pogotov kurs kad tako jako krene prema gore, to svi vide, i svi se misle WOW vidi baki, do jaja, pa ovo mora ici gore, no chance da padne dole. Da da, tako ti misli masa, tako ti misle 95% ali su zaboravili da ovih ostali 5% ima IQ od 150, 160 i nagore.
Znaci ovi ostali 95% svi kupuju i ojforni su i misle sanjaju vec od ferariju...eh bas su to Big Playeri i hteli.

Sta onda? Ovi 5% (Big Playeri) su vec pobjedili, a nisu jos ni prst mrdnuli. Tek sad kad su ovi ostali 95% investirani prema gore, e tek onda ulaze ovi Big Playeri, znaci Hedge Funds i banka ne sa miliojanama, nego sa milijardima. Sta se desi? Kurs
ce da padne sa par minuta nekoliko punkti, ko sto mu inace treba par sati ili dani. Sta se desava? Uzeli su sa par minuta ovim drugima koji su bili sigurni sve pare. Ali posto su ovi sto su prema gore kupili u fazi ofojrije i proklestvo nece oni biti u stanu
da prinzaju da su izgubili igru, nece biti u stanu da izadju iz posiciju nego oni ce da kupuju jos vise prema gore, znaci provaju da pobjede jednu igru, koji su vec davno izgubili. Znaci jos vise ce da izgube i na kraju moraju se sa velikim gubitkom predati.

To je bio samo jedan mali primer, kako ti berza funkcionise. Mnogo ljudih misle da je lako zaraditi na berzi pare. Da jeste, ali samo na kratko. Pitanje je samo dana X dok te sjebe. Znaci moras stvarno prvo da upoznas berzu i pogotov psihologiju berze.
Jer 90% je ti samo cista psihologija i nista drugo.

Da se vratim ovima koji su izgubili igru, znaci ovima koji su kupovali prema gore i bili kao "sigurni". Znaci dobili su opet po nosu, znaci bili su prokleti i dobili su zato racun. Znaci ovi Big Playeri su i slomili. Kao prvo su im uzeli sve pare, kao drugo su i slomili
emocijonalno, sto je najgore. Ovi stu su bili prema gore su se izgubili i pitaju se "kako, zasto, pa nemogu da verujem, kako to?" Pa lepo, to ti je Dzungla care!!! Ah ima stvarno i neki koji to nikako nemogu da svahte da su izgubili, i posto su vec u toj fazi
gde je im se mozak izkljucijo samo kupuju i kupuju jer nemogu sebi da priznaju da si izgubili. U sebi unutra znaju da si izgubili, ali zbog emocija nisu u stanju da reaguvu kako treba, tako da ih fata panika i neznaju sta rade. To su ti najgorih koji najviseh
pare izgube sa jedan mali trenutak, prica je od par sati. Na kraju ce recih sebi "eh j....ti sunce, ajde onda SVE ili NISTA" i najvise mu ostani na kraju nista. Znaci fajront, GAME OVER care!!!

Ah da bi i zadnji svatjio da je izgubijo igru, dolaze fundamental news. Pazi, nikad, niiiikad neprave fundamentalne news berzu, nego berza pravi fundamentalne news. Tako da ce ovi sto su bili prema gore jos dobiti crna na belo da su izgubili u fazonu, lose
fundamental news. Eh onda je ti zadnjih trejder svatijo da je izgubio...samo je onda vec kasno!!!

Znaci Big Playeri kao prvo uzeli im sve pare, zajebali ih sa fintom, slomili im njihov EGO i na kraju im jos crno na belo dokazali da su izgubili. Welcome to hell!

Eh sad mozes da zamislis, kako se osjecajuh ovi koji su izgubili. Prica je jos uvek od ovih 95%. Naravno da imah od ovih drugi 5% neki koji su kupovali prema gore. Ali oni su davno izasli, jel su svatili da su izgubili igro i da nema chance da pobjedu.
Koja je razlika izmedju ovi 5% koji su izgubili i koja izmedju ovi 95% koji su izgubili.

Razlika je u tome, da od ovih 5% koji su u ovom slucaju izgubili, uvek znaju sta rade. Znaci to su ljudi koji rade bez emocija. Oni su mrtav hladni i to je nesta od najvaznijeh ako hoces da trgujes. Moras biti u svakom slucajno u stanju da znas sta radis.
Oni svi rade sa STOP-om. Znaci kurs ako krene kontra njih oni izlaze. Znaci dovden i ne vise!!! Znaci oni u pocetku vec znaju koliko ce da izgubi i koliko moze da dobije, tako da emocije nemaju sansu da se pojave!!! Jer nema sance da postanu ne sigurno
ili da se boje necega, kad vec u startu zna sta ga ceka. Znaci moras biti jako disciplinovan i jaka osoba.

A ovi ostali 95% nemaju pojma o zivotu, oni se vise kockaju nego da rade kako treba. Biti Trejder je najtezih poso na svetu, ali to mnogo neverujeh, nego samo kazu, ma sta ce ti to, to je samo kocka i bla bla bla...pusti to, to su ljudi koji nemaju pojma.

I tako je ti svaki dan, svaki dan igra pocinje po novom. Ja naprimer se samo ogledam na ovi Big Playeri, znaci ovi 5%. Znam da nisu puno pametnijih od mene i znam da mogu protiv njih da se borim. Znaci nije pitanje ko je danas mudriji od nas ostali 5%, nego
pitanje ko je pametnijih. Nekad ja pobedim, nekad oni. Ali ako ja izgubim, nedam sve od svoga kapitala, nego samo malo nesta, jer nisam lud da im dam sve, samo sto jedan dan nisam bio u pravu.
Znaci od mene mogu samo malo uzeti, ali zato ce da oderu ovi ostalih 95%. Znaci ovi 95% ce uvek da budu financiska sprica i rob berze.

Eto to je bilo samo kratki ugled, kako ti funkcionise berza. To je samo bio jedan mali primer, ima toga jos dosta.

Nadam se da si razumila makar nesta, posto je meni tesko na sprskim da pisem, jeli nemogu pola toga sto hocu da kazem, da reknem...ali mislim ipak da makar pola razumis.

Ako stvarno hoces da postanes Trejder, onda moras te procedure sve da prodjes. Jako je opasno, to ti mogu reci. Emocije su brutalne, mogu te unistiti i slomiti, tako da je to malo risik, malo veliki risik. Da bih ja danas opet morao da pocnem i da upoznam berzu,
ja bi reko, neka hvala, i radije bi cistijo citav zivot WC nego da krenem jos jednom istim putom. Danas sam zahvalan sto sam bio kreno taj putem, jer sam mnogo odjacoh u psihi, ali nije bilo lako. Ako mislis samo ono malo da se zajebavas i de se igras, onda bolje
idi u casino. Ako hoces da zaradjujes na berzi pare moras sve te procedure prodji i pasces par puta na 0. Emocijnalo ces da ides kroz pakau i izgubices se. Znaci ima samo dve varijante, sve ili nista. Il ces nekad biti taj jedan od ovih 5% ili cus uvek ostati jedan
od ovih 95% koji financiraju ovi ostale 5%. Da bi posto jedan od ovih 5% treba ti najmanjeh dve do tri godine i sto svaki dan da radis 8 do 10 sati na berzi.

Dobro razmisli, ako pocnes je gotovo, onda nema vise nazad i postaces ovisna!!! Sad jos imas mogucnost i da kazes "pa nisam luda, sta ce mi to". Znam da ne volis to da cujes od mene, ali ja ti samo kazem kako jeste. Dobro ti mislim :)

Ako imas pitanje, slobodno, nema na koje pitanje nemam odgovor, dok se radi o berzama, moze i od automobila lol, hehe... :)

Pozdrav.
Leo

Poslednja izmena:
Gordon Gekko :)

Film se zove Wallstreet...eh slicno je ko u filmu, znaci stigo je nas hollywood, pazi se. lol
Znam da sve svuci malo smesno, ali tako je ti na berzi. Nazalost se sklapam ovaj put sa regizerima iz hollywood-a, ko bi reko, ali et...
Ali kad gubis i neznas zasto i pa se pitas "pa kako to, jao, pa sto ja, pa sve je izgledalo dobro, boze daj pomozi" eh onda bogami vise nije smesno.

Sta se tice News...to sto ti procitas ujutra uz kaficu u novinama, sam ja davno sazno kroz berzu, prijo sto je uopste neki journalist napiso prvo slovo.

Ali pazi, to nisu bili manipulacije, to je ti bio samo kratak uvid u jedan dan na berzi. Oh manipulacijama jos nisam ni prico i nesmijem ni pricati jel ce mi se desiti
ko onom julijanu assange od wikileaks-a. Lol, salim se bre...

Ako si spremna taj pritisak do podnosis svaki dan, onda mozes provati. Hocu stvarno samo da ti pokazem, da nije bas tako lako kako svi misle.
Lako je otvoriti Demo Account i malo provati. Reces, Wow, vidi, nemogu da verujem, zaradila sam 500 evra sa pet minuta. Da da, ja sam napravijo
od 50k jednu milijonu za 5 dana na Demo Account. Zasto i kako to? Pa lepo, jer su to samo virtuelne pare koje ne postoje, jer radis bez emociija, znaci
ne bojis si nicega i nikoga. Ako izgubis, sta ima veze, sa dva minuta otovoris novi Konto.

Toliko dugo ces da se zezas na Demo Account dok budes jednom zaradijo nesta. Jedva ces da cekas da ovtoris pravi Account i da uplatis pare. Sanjaces
vec od ferariju i gledaces na oglasima koji je najpovolnjih i koji ima najbolje felne. Da da, i onda kad uplatis prave pare i kad pocnes da gubis ces se izgubiti.
Jer te emocije su tolike jake da neznas kako snijma da upvravljas, jel su 100 puta jace nego sto inace ih u normalnom zivotu dozivis. Najgore je da ce ti berza
unistiti tvoj san, znaci nema ferarija. Tako da ces ovak i onak izgubiti prvi put sve pare, to se mozemo kladiti u sta god zelis.

Kad izgubis prvi put sve i padnes na 0 jos to nije strasno, jer brzom ces opet dodji sebi. Onda ces ponovo da uplatis pare, ali ovaj put ces reci "Eh pa sad mora ici,
kako je islo na Demo Account, pa mora sad ajde" I opet ces da puknes. Jer drugi put ces jos vise da risikujes, jer hoces kao prvo da vratis onaj dug od prvog puta.
Tako da ces drugi put jos brze pare da izgubis. Emocije su tu jos dobre, nisu jos brutalni. Jer ti si tad u fazi ofjforije, slicno kao pod drogom. Znaci te emocije se nisu
jos pojavili, jesu, ali tvoj mozak ih nemoze jos da zavlada, jel si u fazi ofjorije gde mozak ne funkcionise i uposte neznas sta radis. Tek kad se malo smiris, posle
par sati ili dan ili dva dana, eh tek onda ce sve te emocije od jednom da se pojavi. Ali neces biti u stanju da zavladas te emocije, jer neznas kako, jer su mnogo jacih
nego sto su inace.

Znaci zbog tih emocija ces pasti kao u "sok" i bices izgbuljena. Zato ti kazem, berza je jako opasna, jer mogu isto depresije da se pojavu, onda si gotova. I to nije
samo par dana koja ce te drzati nego godinama. Ali zato mozes sebe da upoznas i da dodjes da granica. Neces mi verovati koliko smo mi ljudi jaki i koliko mozemo
da izdrzimo. Ako mislis da si dosao do kraj svi granica, eh tek onda ces jos vise da padnes u govna, jer to je bio samo pocetak. To su sve procedure koje traju godinama,
znaci dve ili tri godine. U toj fazi se oscjecas sam i mislis da je svet propo i da ti niko nemoze pomoci. Ali ako hoces da budes Trejder moras kroz to prodji, ili ti hteo ili ne hteo.
Ti ces da ides ovak i onak taj put!!! Zato sto neznas sta te ceka.

Tek kad toliko nisko padnes, ces biti spreman da se promjenis. I bas ta promena treba, znaci moras upoznati sam sebe i da znas gde koju emociju mozes gde da stavis i kako
mozes izbjegavati da se opet nepojave te negativne emocije koji ti zivot prave tezak. A te emociju su naprimer, mrznja, bojis se, mislis da si niko i nista, mislis da je svet propo,
mislis da si "looser" i da nista neznas itd itd itd. neznam bas na srpski kako se zove sve te emocije, na njemacki bi ti lagano napiso, hehe.

Tek kad zavladas sve te emocije i znas snijma da upravljas, mocices da zaradjujes pare na berzi. Ali pazi i ovde, i ja moram svaki dan da gledam da se ne predam lagano tim emocijama.
Znaci moras biti jako disclipovan i jak. Moras u svaki trenutak da znas sta radis. Zato je jako vazno da radis sa Stopom. Ako naprimer krene kurs protiv mene, da kazem, samo dovden
i ne dalje!!! Znaci ja u startu vec znam koliko mogu dobiti i koliko mogu da izgubim. Pocetnici svi rade bez Stop-a, jer nisu spremni sebi da priznaju da su pogresili, ah tome najvise puta sledi
"Bankrott" ili "0" i onda se pojavljuju opet sve te emociije. Ja to radim drugacijeh i kazem, aha, samo dovden i ne dalje, tako da emociije nemaju sansu da se uopste pojave, tako da mogu nastaviti
dalje sa trading i mogu da razmisljam glavom a ne sa stomakom.

Znaci prvo moras te emocije da do zivis da bi uopste znao kako snjima da upravljas, tako da bih i kasnije mogo lagano da zavladas i da im nedas sansu da te potresu. I ako se svedno pojaveh, znaces
kako da se ponasas i uvek jos mozes reci STOP, ne dalje, fajront, dosta ja mi vas bilo. Znaci znadjes isto kad se pojavi ta i ta emocija i budem li je ingoriso, cu znati koje su konsekuencije kroz to.
Ali sve dok ne upoznas te emocije i kroz njih te konsekuencije, neces ni znati sta uopste radis, bices ko slepac ili sasa matic.

Zato ti ja kazem, pazi se dobro i dobro se odlucih sta ces. Nije bas lako na berzi. Jer prvo ces par puta da izgubis i neces sebi to hteti priznati i onda ces sve vise i vise da upadnes u to i bices na kraju
rob berze. Onda je kasno da se predas, jer hoces da vratis onaj dug sto si izgubijo. Tako da ces mozda cijeli zivot samo da budes financiska sprica od berze ili ces biti toliko jak da priznas voje greske
i da budes spreman da se promjenis.

Jako je tesko da se covek promjeni, meni je bila sva sreca, sto sam poceo sa 18 godina da radim na berzima, tako da nisam jos ni bi zreo covek. Tako je mi bilo lakse da se promjenim. Najgore je neko
da pocne na berzi da radi, ko naprimer ima 30 god, koji je zavrsijo dva fakulteta i misli da zna sve. Eh takvihm bogami, je tesko da se promenu. Jer berza nema nista sa normalnim zivotom, ona je svet sa sebe.

Meni je neki dan napiso jedan covek koji ima 60 godina, da je zahvalan da moze od mene jos nesta da naucih. Da, ziva istina, u jednim njemackom forum-u za devise.

Jer vidi, trejderska karijera izgledo ovako: Amateuer, pocetnik to je ti "beba" i traje jedno godinu dana dok sve upoznas i oko prilike znas o cemu se radi. Posle pocinje kao zanat, znaci da naucis nesta, do traje
godinu do dve godine, ja to zovem "pubertet". Posle toga traje jedno godinu dana dok stvoris neku svoju strategiju, ja to zovem "Momacki Zivot", Posle traje jedno pola godine dok optimiras svoju strategije, to ja
zovem "sad sam Covek". Nakon toga kad sve te procudera zivota od trejdera prodjes ces biti pravi Trader, znaci sad si "Zreo Covek" i nisi visi beba ili djete.

Nadam se da si razumila sta ti hocu da kazem. Nema veze koliko imas godina i sta si, jel si Doktor ili Mehanicar, svako ko hoce da postane trejder mora ponovo da "zivi". Jer berza je svet sa sebe.
Znaci i neki Doktor koji zavrsijo fakultet ili studium moze da bude u trederskoj karijeri jedna mala balava "beba" koja nema pojma o zivotu. Ali pazi, on je Doktor!!! Takvih bogami ce tesko da uspeo na berzi,
jer on se sad vec gleda kao "Covek". Ali ti na berzi te procedure nemozes preskociti, ili si ikad videla negde bebu koja vozi auto i pije pivo? Ja nisam. :)

Eto draga moja, ti stvarno dobro razmisli, dal hoces da krenes taj putem. Lagano nece biti.

Nadam se da sam ti mogo da otvorom malo oci. Jer na Internetu samo se cita lepe stvari od berzi, tako da te navuku i da budes njiovah financiska sprica. Svi zaradjuju, samo ti ne. Tako ti je to.

Pozdrav.
Leo

Poslednja izmena:
Ja imam pozitivna iskustva sa berzom! Imam racun na Serbiatrading-u, msm da su oni najbolji jel imaju sve regulacije, i preko EU i preko Kipra, Velike Britanije itd. Trgujem sa zlatom i naftom, valutnim parovima. Ali mana je jer mora dosta da se ulozi da bi se ostvario profit :( ms mozete da krenete i sa 100 eura, ali teeeeeesko s tom da cte da uradite nesto! Svejedno, moj br tel. je 060 846 23 18 , pa me kontaktirajte ako nekoga zanima nesto vise. Pozdrav

Pozdrav ljudi. Ja sam prilicno nov u ovome svemu sa berzama zeleo bi da naucim nesto vise. Da li neko moze da mi preporuci tipa neke sajtove gde mogu da procitam o berzama ili neke knjige ili bilo sta sto ce mi pomoci da skontam kako se radi na berzi i uopste pravila berze?

Hvala unapred

Ako ti je nešto jasno na ovoj slici onda počni, u protivnom odmah zaboravi jer je ovo samo za jak karakter.
untitled.jpg

Da nije malo prejak tempo za pocetak?Covek fino kaze da nije uopste upucen.

jednostavno je ,ima dva stanja,medjedi i bikovi,jedno kad sve ide gore i drugo kad sve ide dole,najbolje je kupovati kad sve ide dole,kad je je krv pustena po berzi,kad svi bjeze ko ludi,tada se kupuje a kad krene drugi trend rast i kad svi ulaze ,treba biti operazan i prodavati

sustina je da su svi privredni subjekti akcionarska drustva i vlasnistvo nad njima se mjeri akcijama,kupovinom akcija postajes vlasnik odredjenog djela tog preduzeca a samim tim ucestvcujes u raspodjeli dobiti shodno ucescu u vlasnistvu,i ako preduzece posluje dobro cijene akcije raste ako posluje slabi cijene padaju a dosta toga zavisi od opsteg trenda

kod nas u Republici Srpskoj na nasoj berzi se moze zaraditi fino na obaveznicama i na akcijama,narocito telekomu srpske,samo kroz dividendu koju svaku godinu isplacuju ,obaveznice su sigurno ulaganje

Poslednja izmena od moderatora:
jednostavno je ,ima dva stanja,medjedi i bikovi,jedno kad sve ide gore i drugo kad sve ide dole,najbolje je kupovati kad sve ide dole,kad je je krv pustena po berzi,kad svi bjeze ko ludi,tada se kupuje a kad krene drugi trend rast i kad svi ulaze ,treba biti operazan i prodavati

sustina je da su svi privredni subjekti akcionarska drustva i vlasnistvo nad njima se mjeri akcijama,kupovinom akcija postajes vlasnik odredjenog djela tog preduzeca a samim tim ucestvcujes u raspodjeli dobiti shodno ucescu u vlasnistvu,i ako preduzece posluje dobro cijene akcije raste ako posluje slabi cijene padaju a dosta toga zavisi od opsteg trenda

kod nas u Republici Srpskoj na nasoj berzi se moze zaraditi fino na obaveznicama i na akcijama,narocito telekomu srpske,samo kroz dividendu koju svaku godinu isplacuju ,obaveznice su sigurno ulaganje
Ako je to bas tako jednostavno,sto onda ljudi pucaju,,samo tako"?Da li si siguran da se dividende moraju iskeshirati ili postoji recimo npr.varijanta da se dodaju vec uplacenim akcijama????!!!!Ako je ekonomija jedne drzave slaba i ako postoji duzi niz zaduzivanja te drzave kod stranih banaka,bankrot je jedna sasvim legalna opcija da se presece takvo lose stanje.Sta je onda sa obveznicama i berzom uopste?Dakle,nije bas to tako,,kad svi kupuju-ti prodaj;a kad svi prodaju-ti kupuj".Ta opcija je samo jedna u nizu od mnogih stavki koje se moraju ispuniti da bi se igra na kraju dobitno zavrsila.Puca se za trenutak,to nemoj nikada da zaboravis i prenesi dalje,,Bolje vrabac u ruci,nego golub na grani!".Pare koje ulazemo su pare koje su nam jednostavno visak sa kojim mozemo i ne moramo da ulazimo u ove vode.Zarada se ocekuje nakon par godina,ako je uopste i bude.U slucaju da se novac izgubi,nikome nista;to je ionako bio neki visak novca u kuci sa kojim se eto nesto pokusalo,pa sta bude.Moj mu je savet da ne cacka mecku.

Poslednja izmena od moderatora:
Da li je neko imao ikakva iskustva ? Razmisljam da se oprobam malo, inace interactive brokers mi je preporucen s obzirom da na njemu mogu da trguju non-us rezidenti...
Dajte neki predlog, voleo bih da cujem bilo kakva iskustva.

Meni to vise manje lici na poker igrace ..Jako mali preocenat ljudi ima tu nesto dok veliki deo ostaje bez icega....Puno je tu dilova i talova ..Nema para preko noci sticanje novca je dugotrajan i mukotrpan posao uz dosta srece i dobra poznanstva....

Leandro registrovao sam se samo zato da druge upozorim na ono sto si ti izneo. 100% si u pravu. Kao bivsi zavisnik od igara na srecu kako to drzava krsti ili narodski kockar prepoznao sam sve ono sto si ti izneo. Ljudi ne mozete da zamislite osecaj i kolicinu adrenalina koji vas puca dok dobijate i dno na koje padate kad gubite. U kockarnici imate svega od poslovnih ljudi i idrektora do onih koji svakodnevno varaju, kradu i otimaju samo da bi dobili svoju dnevnu dozu adrenalina. Novac je nebitan, obican papir, adrenalin je taj koji stvara zavisnost. Isto je i na berzi i zato vam je trgovina akcijama daleko blaza varijanta jer mozete akcije da zadrzite i godinama pa da se povrate ili da imate vremena da prihvatite gubitak. a sa valutama je cista kocka kao kad neko ceka da li ce kuglica na ruletu stati na crveno ili crno polje. Na zeleno skoro niko i ne racuna dok ne padne bas tu. Kad sam posle 7 godina prestao sam tim postao preduzetnik pomislio da je sve davna proslost i bila je godinama, vidim radnicu igra kladionicu. Objasni mi da se kladi da ce vise golova biti postignuto u prvom nego u drugom poluvremenu. Ispred moje zgrade u kladionici je radila jako atraktivna devojka. Udjem uplatim sitnis 200 dinara pogodim kvotu 80. Djavo ti da da bi ti uzeo sve. Opet isti osecaj sve kroz sta sam prosao nista nisam naucio ili mozda jesam? Pune dve godine sam bio u plusu a onda smo jedan los vikend. Igrao sam sistem duplo, duplo, duplo sve do dobitka. Nekim cudom sam uspevao da izbegnem zamke tako da sam to vec pripisivao svom instinktu za samoodrzanje. Imao sam i pogotke za velike sume ali i velike promasaje kao EP Grcka-Ceska i dalje se secam svih precki i stativa Ceske ali ono sto me je unistilo je utakmica kvalifikacija za SP Brazil-Cile za ogromne pare. Brazil se vec naravno kvalifikovao Argentina takoodje (sto je spominjem shvaticete uskoro) Brazil vodi 1:0 zadnji minut penal za Cile kako su i sami priznali a ja procitao u sutrasnjoj stampi (ono sto Leandro objasnjava kao potvrdu da ste izgubili) priznaju da penal nije postojao i da su i oni mislili da svira ofsajd ili nesto drugo jer nikakvog kontakta nije ni bilo. 1:1 SOK, MOJ PREVID, SUDIJA JE BIO ARGENTINAC i kako je bez grize savesti priznao opet u sutrasnjim novinama nije hteo da Brazil sa prvog mesta ode na SP pa je zato svirao penal!!! Zeleo sam kad sam to procitao da sa zadnjim parama odem u Argentinu da ga nadjem i da mu na njegove oci oduzmem sve sto voli. Ali brzo sam bio potpuno slomljen. Gledao sam ljude oko sebe kako gube sve. Najuspesnijeg privatnika u kraju kako zavrsava u zastavi 101 kad je prestao. Drugi poznanik po kocki a inace sam ga znao ceo zivot se obesio u lipovickoj sumi zbog duga zelenasima. Ostavio je dete od 10 meseci i starije od 2-3 godine. E toliko je jaka droga koja vas drzi u kocki. bilo ih je koji su igrali kontrolisano ali pre ili kasnije kad nesto radis godinama jednom popusti samokontrola. Samo jedan dan ili sat i opet ste luzer. Isto je i sa trgovinom valutama. E da sto spomenu Leandro ljudi misle da su na berzi lake pare sve je to taj isti filing isti ocaj kad padnes. Poceo sam da se kockam na moj 17 rodjendan ko je 90-ih ziveo u Srbiji zna da su aparati na srecu bili i u picerijama i u pekarama a znam i jednu poslasticarnicu gde ih je bilo. Uglavnom do prodavnice niste mogli da stignete da ih ne vidite. Ovo sto je Leandro napisao je to sto ne zelite da dozivite budite fizikalci, radite bilo sta za platu i bicete srecniji nego na berzi kad izgubite sve. Ali svi ljudi su isti, svi sebe vidimo kao onog jednog koji se obogatio a ne vidimo 1000 ocajnih koji su izgubili i porodicu i zivot i kopali bi kanale i bili srecni i zadovoljni sa tim sto imaju samo kad bi mogli da vrate vreme. Njima je svejedno da li u startu dobijate. Ako dobijate necete stati a kad pocnete da gubite mislicete da je samo losa sreca i da ce vas sigurno ponovo krenuti. Da cete povratiti svoje jer ko zeli da bude luzer? Vi svakako ne jer ste do skoro dobijali i puni ste vere u sebe.Jeste li nekad culi za kockara koji je prestao da se kocka a stalno je dobijao? Jedino sto ne znate nikad niste ni imali sansu, ako stalno igrate ma kako mislili da ste dobri u tome kad tad cete izgubiti sve. Naravno Warren Buffett dobija i djavo mora nekoga da cuva za reklamu.

Back