Koliko su troskovi igranja na berzi?

Moji racuni su USA i CAD, gde su mozda drugačije okolonosti nego u Evropi..
Ukratko račun i održavanje free ako držiš određene u količinu novca na računu, i svaka transakcija je $9.99
Што се тиче Европе и интерактив брокерса, провизија је 1,6 евра. Тако да ти се исплати да купујеш за минимум 160 евра, како би ти провизија била 1%, а још боље ако купујеш за 800 евра, онда провизија је 0,5%.
Берза бар преко ИБРК је зато ипак поштенија, него крипто тржиште преко Binance где ти је фиксна провизија 2%. Тамо те рецимо на хиљаду евра одеру са провизијом од 20 евра, док на ИБРК остаје иста 1,6 евра.

Gdje zivis ,to je skupo.

Што се тиче Европе и интерактив брокерса, провизија је 1,6 евра. Тако да ти се исплати да купујеш за минимум 160 евра, како би ти провизија била 1%, а још боље ако купујеш за 800 евра, онда провизија је 0,5%.
Берза бар преко ИБРК је зато ипак поштенија, него крипто тржиште преко Binance где ти је фиксна провизија 2%. Тамо те рецимо на хиљаду евра одеру са провизијом од 20 евра, док на ИБРК остаје иста 1,6 евра.

Ovde u Usa i Can provizija je fiksna, kupio za $100 ili za $1mil.
Visina provizije zavisi od banke/brokerske kuće/aplikacije kao i paketa usluge.
Meni je brokerska kuća vezana za banku, i pružaju na primer mesečna besplatna savetovanja, kao i naprednu online analizu tržišta i pristup specijalizovanoj literaturi.
Za taj paket plaćam $9.99 po transakciji.
Takodje se za taj paket placa mesečna pretplata, koja recimo bude (ne sećam se tačno) oko $30, ali se pretplata anulira ako se odredjena količina novca drži na računu, obicno je minimum oko $25,000.

Meni je brokerska kuća vezana za banku, i pružaju na primer mesečna besplatna savetovanja, kao i naprednu online analizu tržišta i pristup specijalizovanoj literaturi.
Takodje se za taj paket placa mesečna pretplata, koja recimo bude (ne sećam se tačno) oko $30, ali se pretplata anulira ako se odredjena količina novca drži na računu, obicno je minimum oko $25,000.
Па исто је у суштини што се тиче провизије, фиксна у неком износу, само што ти добијаш неке додатне услуге, па је провизија већа.
Опет доста тога је везано за С.А.Д., овде се најчешће улаже преко ИБРК, а то је америчка брокерска платформа, а такође је популарна и глобално, посебно у Азији. У Европи је она присутна, али постоје и неке ЕУ или локалне платформе као Дегиро, Саксо банк и те платформе имају и мање провизије, рецимо од чак од 0 до 2 евра.
Е сад зашто ми у Србији не користимо те европске платформе, па ту има више проблема, нисмо део СЕПА система док велике силе као Македонија и ЦГ јесу, нисмо у ЕУ што значи регулативе, чак и када бисмо користили те платформе које су много једноставније од ИБРК, ту немаш опцију Fractional shares. етф тржишта су ограничена, лоша мењачница итд. А нас не занима европска берза, ја је и не познајем, већ или америчка или глобална и азијска.

Ja placam 2 eura ili 0,05 % od kupovine u Holandiji.

Кључна ствар за ЕТХ ће бити да ли ће Комисија за хартије од вредности признати ЕТФ за овај коин, као што су прошле године признали за БТЦ и онда је кренуло пумпање.

БТЦ одлично расте, али ЕТХ се вуче на дну ко пребијена мачка ... dead cat bounce :mrgreen:

Back