Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
od kad pijem ''nolvadex'' (sada će biti 3 godine u martu) ugojila sam se 7kg (inače sam imala odličnu težinu za moju visinu). nema šansone da skinem tu kilažu i užasno me nervira povećana telesna masa.
sem vežbi i šetnji, koje praktikujem, šta da radim, bre? ako ovako nastavim (jer treba da to čudo pijem još 2 godine) ima da nabijem još 5 kila.....biću kao mečka.

Новалдекс има као споредан ефекат губитак тежине

Мислим да ти није важна дебљина , од чега год да је, важно је здравље.

Poslednja izmena od moderatora:
dr:
Verujem , ali to nije u direktnoj vezi sa lekom.
Koliko imas godina?

45, u maju ću 46. pre tri godine, kad sam počela da pijem ''nolvadex'' je urađena i rentgen kastracija. od tada se gojim sporo, ali sigurno.
a odgovor orange c - ako je sporedni efekat ''nolvadexa'' gubitak u težini, zašto se to ne dešava ni kod jedne žene koju znam, a koja koristi taj lek? sve su se ugojile. a ozbiljnih sporednih efekata ima i kod ''nolvadexa'', a to je rak grlića materice, i to u dosta visokom procentu....
''nolvadex'' pijem samo iz odgovornosti prema porodici (treba decu postaviti na noge), jer ne bih želela da ne slušam doktore....krvna slika je sasvim u redu, ali mi garderoba ne valja ništa....stalno moram da kupujem veće brojeve.

Poslednja izmena:
Gojis se zato sto je tvoj organizam u klimaksu, da pojednostavim.
Imala si hormon zavisni karcinom dojke i zato uzimas pomenuti lek .
Postoje lekovi novije generacije no na njih se prelazi samo ako konzilijum onkologa odluci da od gore pomenutog leka imas ozbiljna nezeljena dejstva, koja ti nemas.
Sta da ti kazem, manje klope, vise setnje i fizicke aktivnosti. I da ne uzimas lek i da nisi operisala dojku sa klimaksom bi se zbog manjka estrogena pocela da gojis.

Pozdrav!jel mi može netko odgovorit šta je to herpes na plućima i koliko je to opasno.HVALA!

...ajd, ponovo , molim te..
d075.gif

dr:
Gojis se zato sto je tvoj organizam u klimaksu, da pojednostavim.
Imala si hormon zavisni karcinom dojke i zato uzimas pomenuti lek .
Postoje lekovi novije generacije no na njih se prelazi samo ako konzilijum onkologa odluci da od gore pomenutog leka imas ozbiljna nezeljena dejstva, koja ti nemas.
Sta da ti kazem, manje klope, vise setnje i fizicke aktivnosti. I da ne uzimas lek i da nisi operisala dojku sa klimaksom bi se zbog manjka estrogena pocela da gojis.
kako kažeš, mada bi meni klimaks počeo moooogo kasnije nego u 42 godine, ako ćemo pravo (bio bi ''odložen'' skoro deset godina)....al ajde...
p.s. kako to da ima mršavih žena koje ne vežbaju (a odavno su ušle u klimaks)? meni genetski nije svojstvena gojaznost, tako da me to uopštavanje uopšte ne zadovoljava i - nisam pila nolvadex namerno mesec dana i odmah je spalo 4 kg.
naravno, pijem ga opet.

Pa da, upravo sam to rekla ali to nije zbog leka nego zbog tvog estrogena.
Ako bi ti radije da se igras sa svojim zdravljem i da ponovo dobijes ne daj Boze karcinom ,ti izvoli.
Mislim da su kilogrami manji problem u zivotu.

kako kažeš, mada bi meni klimaks počeo moooogo kasnije nego u 42 godine, ako ćemo pravo (bio bi ''odložen'' skoro deset godina)....al ajde...
p.s. kako to da ima mršavih žena koje ne vežbaju (a odavno su ušle u klimaks)? meni genetski nije svojstvena gojaznost, tako da me to uopštavanje uopšte ne zadovoljava i - nisam pila nolvadex namerno mesec dana i odmah je spalo 4 kg.
naravno, pijem ga opet.

...što si to uradila??!z:hm:

dr:
E marina, da oni znaju ono sto mi znamo...ne bi to radili.
mislim da nisam od juče i da znam dovoljno. bar što se tiče lekova, pa zato prepisani lek pijem, naravno (iako izaziva u velikom procentu rak grlića metrice).
ipak, nedostatak estrogena ne mora da izazove isključivo povećanu telesnu masu - a ako jeste tako - navedite mi izvor u kome to i piše.
dalje, moja malenkost pije redovno lekove, dobrovoljno je pristala na ozračivanje jajnika u svojoj 42. godini života, pa mislim da se ne može govoriti o mojoj nesavesti...
pogotovo što me je dr specijalista iz d.z. smatrao za nekoga kome nije potreban ulatrazvuk, jer su dispalazije (po njegovom mišljenju) u pitanju. na moje insistiranje sam otišla kod prv. lekara gde se pokazalo da postoji tumor (sigurno) ali nije bio siguran da li je dobroćudni ili maligni.

dakleM, nemojte da dovodite moju savest u pitanje, niti moje znanje. ako ste dr-i, pitam vas šta da radim (osim šetnji i vežbi) da smanjim telesnu masu. dijetu držim.

mislim da nisam od juče i da znam dovoljno. bar što se tiče lekova, pa zato prepisani lek pijem, naravno (iako izaziva u velikom procentu rak grlića metrice).
ipak, nedostatak estrogena ne mora da izazove isključivo povećanu telesnu masu - a ako jeste tako - navedite mi izvor u kome to i piše.
dalje, moja malenkost pije redovno lekove, dobrovoljno je pristala na ozračivanje jajnika u svojoj 42. godini života, pa mislim da se ne može govoriti o mojoj nesavesti...
pogotovo što me je dr specijalista iz d.z. smatrao za nekoga kome nije potreban ulatrazvuk, jer su dispalazije (po njegovom mišljenju) u pitanju. na moje insistiranje sam otišla kod prv. lekara gde se pokazalo da postoji tumor (sigurno) ali nije bio siguran da li je dobroćudni ili maligni.

dakleM, nemojte da dovodite moju savest u pitanje, niti moje znanje. ako ste dr-i, pitam vas šta da radim (osim šetnji i vežbi) da smanjim telesnu masu. dijetu držim.

Ne ljuti se, bre,ne prozivam tvoju savest ( i ne deluješ mi kao neodgovorna i zdravstveno neinformisana!).Samo sam (doktorski) podigla obrvu...
Idi kod nutricioniste...z:hi:

hehehe...vidi je ova WWW??! Tek sad vidim da smo "prepisivale" jedna od druge!

Poslednja izmena:
Javite se nutricionisti na pregled i savet. Osim ako i tu ne znate dovoljno sami, pa onda i ovaj savet gubi svoj smisao.

hvala na savetu. bila sam kod nutricioniste i po tome i držim dijetu.
p.s. osećam li dozu cinizma o ovom odgovoru?
malo experimentišem sa sobom (kad to mogu doktori, što ne bih i ja). pogotovo što ne vidim razlog da sve žene piju isti lek isti broj godina...to mi baš nekako bzvz.

Poslednja izmena:
dr:
Pa to da li je tebi nesto bezveze ili ne to nije mnogo vazno.
Izuzev ako mislis da to sto si operisala rak dojke je zavrsena prica.

ne mislim, naravno da je završeno...ali, me na žalost lekari tako tretiraju. moram da ih podsećam da nisam išla na mamografiju skoro 2 godine, pa tek onda da mi daju uput, ili da posle hemioterapja i dalje imam mesečni ciklus (nikome nije palo na pamet da me pita imam li ga)...
malo sam ogorčena zbog toga što pravim prezentaciju svog zdravstvenog stanja svaka 3 meseca, umesto da to rade oni koji su školovani za to.
izvinjavam se ako nekome zazvučah nadmeno ili nešto slično.

Марина, колико је агресиван Панкостов тумор ?

Да ли је његов симптом и бол у неким кичменим пршљеновима , осим слабости руке, бола у рамену, грудног бола ...?

Pancoast tumor je karcinom pluća, najčešće nemikrocelularnog tipa, smešten u levom ili desnom plućnom vrhu i zahvata neke koštane i nervne strukture u grudnom košu te daje simptome koji u početku budu ne prepoznati od strane lekara opšte prakse i budu lečeni antireumaticima kao "reuma" ( u narodu nam tako raširena i opšte popularna bolest)...Elem, kad to lečenje sa antireumaticima ne ide i bolesnik i dalje ima iste simptome (bolove u plećki, pa duž ruke, pa mogu da mu trnu prsti...), onda se neko seti da napravi snimak pluća...I , tu su već svi pametni- a vrag je već odneo šalu...
Ne operiše se ( ili izuzetno retko, jer ima takvu lokalizaciju da je nemoguće odstranitu tumor a ne povrediti neke druge strukture), daje se hemio i radioterapija...

Sve u svemu- ne valja... E, sad - sve ovo što sam napisala o Pankoast tumoru važi ako je on stvarno dokazan -patohistološki...Na osnovu samo simptoma(boli me ruka, i trne mi, i koži mi se...) ne možemo pričati o istom...
Eto...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back