On-Line kupovina knjiga

@Radda65
Čak si i uštedela neku paricu u odnosu na to da si išla u knjižaru, ali je to daleko od popusta od 36%. Zamak je oko 500 dinara u knjižarama. Otprilike su ti i računali knjižarske cene + PDV. Klasika, kao i svuda.
@Milunka Savić
Jeste, tačno tako, zaboravio sam jer sam ih odavno otpisao kao nesolidne.
@Luccius
Čim bude neki naslov do kojeg se teže dolazi - javljam.

Ne slažem sa tim da su knjige skupe. Za 1.000 din. možemo da kupimo dva solidna naslova, onoliko kolko potrošimo u prodavnici skoro svakodnevno.
Zanimljivo je da je i Beli Put otvorio svoju malu knjižaru u K. Miloša, u blizini Pionirskog parka. Ne zove se Beli Put jer su u kombinaciji čini mi se, sa dva manja izdavača SF-a, Everest i još neko je u priči. Oni briljiralju sa visinom cena :)
Inače, roman godine Grozdane Olujić će se prodavati na kioscima, pošto je takav dogovor sa NIN-om.

Ne drzim do Ninove nagrade.Ne citam te knjige,generalno slabo postujem nase autore,posebno ove novije.Citao sam prosle godine toliko hvaljenog Zorana Zivkovica-ma truba.
Ne znam sta ti to mozes kupiti za 500 din a da je dobro,mozda nesto od klasike,beletristike.Mozes kupiti Tomasa Mana,Hemingveja,Puskina,Dostojevskog i sl.Ali tih autora imas i po nizim cenama,ima ih dosta.Ja sam pre neki dan Turgenjeva prodao za 150 din.
Sebi sam licno nabavio pretposlednjeg nobelovca Le Klezia za 100 din a njegove nove knjige u knjizarama su 700 din.
Mene ono sto najvise zanima,ja to ne mogu da nabavim za 500 din,to u knjizarama sto mene najvise odusevljava kosta preko 1000 din,i preko 2000 din.
Dobre klasike ja nabavljam za sebe po 50-200 din.Ali mene zanima pre svega filozofija,pa istorija i psihologija.
Ako neko zna da nabavi jeftine knjige onda sam to ja jer ih kupujem godinama.Imam dosta skupih knjiga i da nisam pazio platio bih dosta skuplje.Mnoge moje knjige se ne mogu kupiti ispod 50 evra.Sreca je da sam vecinu glavnih dela kupio ranije dok sam bolje stajao finansijski.
Najjeftinije su polovne knjige,ali ne svuda,ne u antikvarnicama vec po pijacama,buvljacima,ulicama.Mada tamo cim se pojavi dobra knjiga brzo se i proda.
Knjige jesu skupe za nase uslove,za nas standard.
Ja prodajem kao novu Gordanu Kujic za 300 din,a ona kosta u knjizari 1000 din.I opet im skupo i 300 din,kad im kazem da je zvanicna cena tri puta veca,musterije naravno ne veruju,misle da Ciga hvali svoga konja.
Ja necu da nabavljam knjigu ako je moram prodavati po ceni koja je zvanicna,koja je knjizarska.

Ne znam da li je kupovina knjiga on line napovoljnija, ali ja sam najbolje prolazila na mini sajmovima.
Evo baš sad za novu godinu sam naletila na taj mini ulični sajam i kupila par knjiga.
Npr. Braću Karamazove sam platila 900 din a na sajtu izdavačka kuće Feniks libris košta 1800 din , zatim ´´Idiot´´ 700 din. a na sajtu 1400 din, ´´LJubav u doba kolere´´ 600 dinara izdavač Svjetlost Sarajevo, a ista ta knjiga kod njih košta 1200 dinara.

E sad šta me iznerviralo. Naručila sam od dečka da mi kupi neke knjige u Novom sadu i on mi je donio ´´ Zločin i kazna ´´ izdavač Feniks libris, i ´´Ana Karanjina´´ isti izdavač, a na tom mini sajmu Ana Karenjina od istog izdavača je koštala 600 dinara, na njihovom sajtu piše cijana 1200 dinara, a on je juče istu tu knjigu kupio za 1512 dinara z:((
Totalno sam poludila, on nije ni pitao za cijenu, ali više ništa mi nije jasno z:hm:

Kako misliš, briljiraju Mijajlo, skupi su il jeftini ? To je valjda Beli put i Tardis, u Kneza Miloša.
Nemam ni ja neki prevelik respekt prema domaćim nagradama, ali to ne znači da kod nas nema dobrih pisaca. Zoran Živković je dobio svetsku nagradu za fantastiku, a teško da se to moglo namestiti, kao eventualno neki domaći konkurs. z:)
Svako ima svoj ukus, ali malo mi je čudno da se ovde jedno od najvećih dela svetske književnosti, Majstor i Margarita, proglašava maltene literaturom za domaćice.
Kvalitet knjige, takođe ne mora nužno biti određen cenom. To što nešto košta 1000 ili 2000 din, ne mora nužno značiti da je kvalitetnije od knjige koja košta 500 din. Knjiga nije cipela ili košulja, pa da znaš što veća cena, veći kvalitet. Malo je to složenije kod knjige, i nije baš tako crno-belo.
Knjige jesu skupe za naš standard, ali ipak ne toliko da se ne mogu priuštiti.

U Dverima sam svojevremeno naleto na neotvorenu knjigu, Čovek u mraku Pol Ostera za 350 dinara.
Roman se tek bio pojavio i očigledno je neko ko dobija besplatan primerak, novinar ili već ko, prodao knjigu i odmah je stavljena u promet. To je bilo sasvim slučajno i jedini put da sam bio u prilici da kupim nešto novo za smešne novce.
Istina je da su na ulici knjige najeftijije, a može se dosta toga dobrog naći. Kisindžerove memoare u dve knjige sam platio 200 dinara. Neotvaranu Istoriju Rusije sam platio 500 din, fototipsko, odnosno reizdanje Miljunkova prof. Moskovskog univerziteta iz 1939. tvrd povez, odlična knjiga. Zaista dosta naslova različitih žanrova.
Inače cene koje pominješ su te "ulične" cene knjiga, sve zavisi i od očuvanosti. Ne znam, zar nije jefitno, ne znam, poredivši sa bioskopskom kartom za Avatar 3D je 500din. (a devojka, a kokice? :lol: )

Kako misliš, briljiraju Mijajlo, skupi su il jeftini ? To je valjda Beli put i Tardis, u Kneza Miloša.
Nemam ni ja neki prevelik respekt prema domaćim nagradama, ali to ne znači da kod nas nema dobrih pisaca. Zoran Živković je dobio svetsku nagradu za fantastiku, a teško da se to moglo namestiti, kao eventualno neki domaći konkurs. z:)
Svako ima svoj ukus, ali malo mi je čudno da se ovde jedno od najvećih dela svetske književnosti, Majstor i Margarita, proglašava maltene literaturom za domaćice.
Kvalitet knjige, takođe ne mora nužno biti određen cenom. To što nešto košta 1000 ili 2000 din, ne mora nužno značiti da je kvalitetnije od knjige koja košta 500 din. Knjiga nije cipela ili košulja, pa da znaš što veća cena, veći kvalitet. Malo je to složenije kod knjige, i nije baš tako crno-belo.
Knjige jesu skupe za naš standard, ali ipak ne toliko da se ne mogu priuštiti.

Ja ih volim, al su skupi :)
Ne bih komentarisao Živkovića jer nisam ni inače ljubitelj i poznavalac žanra, moje mišljenje ne mora i nije nešta što bi trebalo da bude drugima važno.
Volim Skrobonju, a spemam se da čitam neke domaće SF pisce.
A što se tiče kvalitet i cena, pa ne mora da bude pokazatelj, na ulici sam jednom sasvim slučajno naleteo na dva kratka romana Žana Koktoa za smešne novce. Neko ne bi dao ni groš, a neko bi skupo platio.

Nisam napomenula da su te knjige koje sam ja kupila ´´na ulici´´ nove knjige, od istog tog izdavača kog gore spominjem.
Odlično su odrađene, tvrdi povez, bijeli 80gr papir, a ne reciklirani toalet papir z:lol:
Samo mi nije jasno da njhov trgovački putnik, radnik, prodavac.... prodaje knigu za 600, kod njih je 1200, a u nekoj knjižari 1512 dinara. Zar ne bi ta knjižara trebala da je prodaje po njhovoj zvaničnoj cijeni i da samo zadrži odobreni rabati z:hm:

Nisam napomenula da su te knjige koje sam ja kupila ´´na ulici´´ nove knjige, od istog tog izdavača kog gore spominjem.
Odlično su odrađene, tvrdi povez, bijeli 80gr papir, a ne reciklirani toalet papir z:lol:
Samo mi nije jasno da njhov trgovački putnik, radnik, prodavac.... prodaje knigu za 600, kod njih je 1200, a u nekoj knjižari 1512 dinara. Zar ne bi ta knjižara trebala da je prodaje po njhovoj zvaničnoj cijeni i da samo zadrži odobreni rabati z:hm:

Nisam čuo za tog izdavača.
Problem sa tim uličnim sajmovima je ne toliko gomila pirata, nego katastrofalni prevodi :)
Ja ih zaobilazim u širokom luku.

Uh,uh,vidim da dosta lose poznajete cene.
Kolera od markesa moze biti naduvana na koliko hocete,ali ko je plati 600 din novu,nije nista profitirao,jer po toj ceni novu uvek mozete naci po ulicnim tezgama,cak i po knjizarama.
Ja sam karamazove prodao novu za 600 din,a polovnu kad imam dajem za manje od 500din.
Ana Karenjina se dobro prodaje jer je lektira,ja je prodajem kad imam za 300 din.
Koelja koji je skup ja dajem ako je nov za 400-500 din a on ide u knjizarama do 800 din.Sad imam polovnu Sedela sam na obali.... za 200 din.I opet je nisam prodao za 10 dana.
U Dverima kod Lakija(Vladan Krstic) neke cene znaju biti malo cudne.Pol Oster nije nesto sto Laki rado drzi i ceni pa je zato jeftino.Ali kupite kod njega knjige iz istorije,filozofije,umetnosti pa cete videti kako je skupo.
Sto se tice prevoda knjiga,to ljudi vole o tome da sude a nemaju pojma.Culi od nekog da su neki prevodi losi i pricaju,za to treba biti veliki strucnjak,ja nisam priznajem.
Postoje divlje izdavacke kuce koje kradu autorska prava,cesto su iz Nisa,neki su i hapseni.
Oni kradu uglavnom dobro prodavane autore kao sto su Koeljo i sl.
Ako su Kisindzerovi memoari u dve knjige 200 din,onda pogledja dobro,moze lako biti da je to skraceno izdanje.
Od prodavaca knjiga,bilo gde da prodaju,malo ko poznaje knjizevnost,malo ko od njih zaista voli knjige i malo ko cita.
Ja jednog zayebavam da procenjuje cenu knjige tako sto je uzme u ruku i vaga je pola minuta,ako je teza od 1kg onda mora da kosta preko 500 din.
Ako i znaju nesto o nekoj knjizimako znaju njenu realnu cenu,to je samo zato sto im je ta knjiga za 10 godina kroz ruke prosla bezbroj puta.Ne zna o njoj zato sto ju je procitao.
I nemojmo se zavaravati,dobra knjiga nije jeftina.Generalno je skuplja od lose i ako bude poneki izuzetak.Ali pogledajte knjige iz umetnosti i filozofije recimo,pa ih uporedite sa beletristikom.Ove prve su daleko skuplje.Istorija lepote od Eka kosta 50 evra,i ako bih ja mogao takvu knjigu da napisem.

Ako je tako kao što ti kažeš, onda sam ja u velikom minusu z:(
Mada iskreno ja i nemam neki veliki izbor. U gradu gdje živim ne postoji ni jedna knjižara, tako da kada god negdje otputujem uđem u prvu na koju naletim i kupim šta me interesuje.
Što se tiče cijena uglavnom malo istražujem na internetu i pravim spisak šta da kupim.

Što se tiče te izdavačke kuće, koliko vidim jesu relativno novi na tržištu.
Evo njihovog kataloga http://www.feniks-libris.com/LAGERLISTA.pdf

Meni nekad nedostaju trgovački putnici iz osamdesetih koji su hodali po firmama i školama i nudili razne enciklopedije, komplete knjiga, rječnike na otplatu do 6 mjeseci ili godinu. Ne znam da li se tako radi u Beogradu, ali kod nas toga više nema z:(

Feniks libris nisu bas novi,ja ih znam jedno desetak godina.Oni su mislim u Zemunu.
Znam da stampaju komplete Vladete Jerotica.
Ko je u Beogradu,mogu reci gde ima tezga sa dobrim cenama,tu su nove knjige,raznih zanrova.Covek dovozi autom knjige i zato nema veliki izbor kao knjizare.Ali znam da su mu cene dobre.On prodaje na ulici,na Slaviji kod pozorista,to je ugao ulice Svetozara Markovica i one glavne Kralja Milana.on je tamo kad ne pada kisa,kad nije puno hladno.
Ovi sto imaju on line knjizare,vacare sa cenama jer vataju zrtve iz dijaspore,i one iz manjih gradova gde nema knjizara.
Ja skoro sve njih znam,i znam da knjigu koju plate 100-200 din posle je prodaju 700-1000 din.
U Beogradu ima tih putujucih trgovaca koji nude po firmama knjige.Ja znam njih nekoliko,ja taj posao ne volim i ako su mi neki nudili da to radim.
Na zalost i mi ovde samo o cenama pricamo.

Luccius, VBZ - Markes "Sto godina samoće" u komšijskoj knjižari - 280din.
Dve Markesove knjige, jedan kratki roman i zbirka priča, obe za 350 din. Nove, u celofanu.
Što se tiče uličnih prodavaca novih knjiga, ja savetujem ljude da ne kupuju nepoznate izdavače i krš prevode. To je mačka u džaku i od takvih knjiga nemate ništa.
U Dverima, više sam puta sam kupovao istrorijske knjige, iz oblasti istorije civilizacije i umetnosti.
Gazda se loži jedino na monografije iz oblasti slikarstva, to je skupo, o ostalim knjigama sam stekao utisak da ne barata baš najbolje. Lik je, inače, bivši ulični prodavac koji je hteo da se bavi slikarstvom :)

Mijajlo
Taj u Dverima sto se se zove Laki,je prodavao knjige nekad na pijaci Zeleni venac.Sad placa kiriju u onom podrumu.On ima izdavacku kucu Dveri,preveo je nekoliko naslova,recimo pesnika Blejka,pa istoricara Flavija.Tog Flavija mislim da do sada niko nije preveo na srpski.Od Flavija je ranije samo prevedena njegova knjiga Judejski rat,ja je imam.
I da vidis fore,kad je Laki preveo Flavija,kosta 2400 din,odmah da mi se pohvali otvori knjigu i nadje deo gde Flavije pominje da je postojao Isus Hrist,kako je rodjen i umro.To je za Lakija dokaz da je Hrist postojao.Meni bilo smesno,jer on covek slabo poznaje knjizevnost i istoriju.
U toj knjizi jeste Flavije pominjao Hrista,ali Laki ne zna kad je ziveo Flavije i da je to cista podmetacina katolika tj hriscana.Posto je Flavije bio jevrejski poltron kod Rimljana,njegove knjige su pisane i ostale u Rimu a kasnije dospele kod onih silnih papa,pa su oni u Flavijevu knjigu ubacili tu napomenu o Hristu.Tu se svi istoricari slazu da je cist falsifikat.
Lakijeva antikvarnica je najbolja u Srbiji,najbolje snabdevena i ako je tesna i nabacana bez reda.
Laki je dobar covek i ako ne poznaje mnogo knjige.Velki radnik i mucenik.
Markesove knjige toliko i ja prodajem.
Njegova najbolja knjiga je svakako Sto godina samoce.Markesa nema mnogo po Srbiji,ja nisam jos video da je neki srpski izdavac izdao Ljubav u doba kolere.
Markes je naime odavno ljut na srpsko trziste jer su ga nasi mnogo pokrali pre 15-20 godina oko autorskih prava.

Back