Omiljeni reziseri

Без неког посебног редоследа:
Стенли Кјубрик
Дејвид Линч
Брајан Де Палма
Мартин Скорсезе
Дејвид Кроненберг
Серђо Леоне
Алфред Хичкок
Ридли Скот

Najbolji su : GODARD, TARKOVSKIJ, BERGMAN, PASOLINI, FELLINI, ANTONIONI, KUROSAWA, KUBRICK, VISCONTI, HITCHCOCK, TRUFFAUT, CHABROL, BUNUEL, TARANTINO, RITCHIE, LEAN, DE PALMA, ALLEN, DE SICA, ROSSELLINI, POLANSKI, MENZEL, FORMAN, WAJNA, KIESZLOWSKI, JANCSO...
Naravno ovo nije konacno, ali ovi su bez ikakve dileme najbolji... Od ostalih ima onih koje ja licno preferiram i onih koje ne podnosim...
Volim francuske i italijanske rezisere i njihov stil i ukus (pogotovo francuski nouvelle vague) : Resnais, Rivette, Malle, Varda, Demy, Rohmer, Bertolucci, Ferreri, Scola, Brass, Monicelli, itd.
A ne podnosim Nemce (od Langa do Emmericha svakog) i novije Holivudske rezisere (Spielberg, Cameron, Scott, Zemeckis, Stone, Scorsese, Burton, Fincher i ostali...
A iz ere nemog filma svi rusi (Eisenstein, Pudovkin, Romm, Cuhraj, Suksin itd.) i neprevazidjeni BUSTER KEATON, CHARLIE CHAPLIN, JACQUES TATI, Jean Renoir

@madjar

A zasto ne podnosis Finchera? Ajde za Zemeckisa, Spielberga, Camerona razumem. Ali sta to Fincher radi lose kao reditelj da ga neko ne bi podnosio? Na stranu tematika filmova koje snima (ako ti je to problem, mada je i to kod njega skroz ok) da li ti mislis da je on lose rezirao neki film?

Od Finchera jedino prihvatam "Fight Club", ostali filmovi mi se ne svidjaju, tipicno amerikanski, komercijalni filmovi... Ne kazem da su svi filmovi od ovih koje ne volim losi (Skorseze npr. ima par dobrih filmova, ali sveukupno gledano, njihov stil, tehnika i ostalo mi se ne svidja, sto pravi razliku izmedju rezisera, sto ih cine karakteristicnim. Npr. ako gledam neki film a ne znam koji, odmah skontam ako je Tarkovski, Godard, Antonioni, Hickok ili drugi, jer kroz film se oseca pecat rezisera, dok ovi ameri uglavnom reziraju komercijalne filmove, sund, kic, jeftina zabava sirokih masa, sablonski, unapred znas sta ce se desiti, glavni likovi su neunistivi i itd.
***, vise volim umetnicke filmove(i to evropske), invenciju, strast, duh, da se dokuci nedokucivo a ne megagiga holivudske zvezde u jeftinoj prici punoj tehnickih efekata (jebemti Avatar)....
E da zaboravio sam da navedem VON TRIERA, RODRIGUEZA, JARMUSCHA, TORNATOREA

Svi vrtite jedne iste likove a nigde se ne spominju stari majstori. Evo ja cu da navedem nekoliko:

Michael Curtiz
Anthonny Mann
Henry Hathaway
Delmer Daves
William Wyler
Nicholas Ray
Richard Thorpe
George Sherman
George Marshal
John Sturges
King Vidor
Victor Fleming