Omiljeni KV bend!!!

Omiljeni KV bend

• Dečja radost

glasova: 4 12,1%
  • Akt

glasova: 2 6,1%
  • Cezar

glasova: 0 0,0%
  • Tobacco road

• Truth of the tripleX (glupa Krstaričina cenzura, ne prihvata tri iksa!!!)

glasova: 7 21,2%
  • NoChoice!

glasova: 12 36,4%
  • Skipped (kako god da se sada zovu :) )

glasova: 2 6,1%
  • Reparacija

• Istok

glasova: 1 3,0%
  • neko drugi - izjasnite se ko

glasova: 5 15,2%

• Ukupno glasova
    33
  • Anketa je zatvorena .
definitivno nisi u pravu.

ima i onih kojima cvetići, sem estetskog, znače i nešto filozofski (i kojima čizme sa cvetićima nisu SAMO to).

možda se smeješ zbog tog 'filozofski', ali tako je. ajd sad da objasnim.

meni su cvetići optimizam, vera, ona preslatka crta detinjastog i nepomirljivog, cvetići su nesvakidašnji (ok, možda nisu više, otkako su postali trend, ali ja ih i dalje tako doživljavam) i raznovrsni. cvetićima šaljem poruku - boli me uvo za svet u kome se stalno brinemo, konfrontiramo, bunimo, saplićemo jedni druge i mrštimo se kad izađe sunce, moj svet je nasmejan i šaren i ništa ne može da me izbaci iz takta. cvetići su nekako puni ljubavi i slaganja sa svetom.

misliš da cvetići nisu institucija. zašto?
mogu da probam da dam par odgovora:

a) zato što nisu podigli nikakvu revoluciju niti su izražavali tako jasan bunt kao martinke, zato što su, po samoj svojoj suštini simbol POMIRLJIVOSTI i prihvatanja, a ne neslaganja ili sukoba. mada, kad bolje razmisliš hipi je bio cveće, pa su digli svoju revoluciju. svejedno, nije to priča koji će za 20 minuta da uspali narod i da zbog svoje masovnosti i trajanja postane institucija (kao što je punk). jer, nešto mislim, u krajnjoj liniji, lakše je biti če nego gandi. zato niko cvetiće nije toliko uzimao za ozbiljno, a martinke jesu mnogi.

b) zato što ljudi koji vole cvetiće ne mogu tako jasno da se etiketiraju kao što mogu oni koji vole martinke. imaš martinke - ti si andergraund, u kojoj god da si subkulturi (punk, metal,you name it). jasno kao dan, svima prihvatljivo. ali one koji nose čizme sa cvetićima su... konkretno šta? pozeri, možda? nisu svi ljudi koji nose cvetiće pozeri (kao što je i gomila ljudi sa martinkama pozeraj - oni verovatno nemaju pojma o tome šta nose ili jednostavno nisu 'true'). fegeti? lejmeri? mlakonje? sklanjaj-mi-se-s-puta-da-te-ne-ugazim-fenserčino? samo gušća gomila vazduha?

c) zato što se ljudi ne bave onima koji nikome ne smetaju. zato što cvetići nikome ne smetaju, nikada i nisu ušli u istoriju, u tu neku podelu subkultura. nisu pravili ispade na ulicama, nisu organizovali batinanja, nisu pravili bučne koncerte, nisu mrzeli vlast, i zato ih niko nije ni primećivao. a realno, cvetići ne žele da privuku pažnju sveta, i datime urade nešto. zato ih niko nije jurio, proganjao, zatvarao i zato nisu društvena institucija u pravom smislu te reči (jer, realno, ne znam ni jednu instituciju koja nije tako počela)

d) niko ko zaista voli cvetiće nema neki toliko veliki, planetarni cilj (promeniti vladu, srušiti sistem, uzeti stvar u svoje ruke, pokazati planeti ko smo i šta možemo), već vrlo jednostavne - smejati se i gledati kako da što veselije doživiš sve gluposti koje ti se ispreče na putu, biti prijatan i biti okružen dobrim ljudima, bez obzira ko nas sve mrzi i koliko nas mrzi, ne opterećivati se ni najmanje time da promenimo svet, nego verovati da će sve biti dobro ako smo mi dobri i uopšte nema razloga da se bunimo. sa tako jednostavnim i ličnim ciljevima na prvom mestu, nema razloga da se organizuješ u neke velike neznamnijakakve grupacije, da se okupljaš i proklamuješ svoja shvatanja, i samim tim svetu najverovatnije nećeš izgledati kao deo institucija, onakih kakve ih on razume.

dakle, cvetići JESU institucija. tebi možda ne toliko bliska kao martinke, ali meni svakako mnogo bliža i veća (jer obuhvataju celu jednu ogromnu filozofsko-religioznu priču u koju neću sad da se uplićem, jer postoje oni koji cvetiće shvataju previše banalno da bi mi dozvolili da uplićem neku veću filozofiju od one koje sam već navela). mislim da su važniji za čovečanstvo od martinki, samo manje poznati (što ne znači da su manje institucija)

cveticji su nachin zhivota, zhivish u trenutku, uzhivash u njemu koliko mozhesh, usisash svo sunce u sebe i smejesh se..a kad dodje jesen cveticj uvenei ti znash da si ga si se namirisao do mile volje , na prolecje cje opet procvetati a do tad imash ono zimsko cvecje..i tako :P

dakle potpuno si omasila poentu flower power-a... kakve veze imaju cizmice sa cveticima sa hipi pokretom, da li su hipici a priori nosili takve cizmice? punkeri su martinke nosili... nista od ovoga sto si napisala meni nema nikakvog smisla a ponajmanje je filozofskog ili religioznog karaktera...

i ko kaze da ceo "cvetni pokret" nema revolucionarnu crtu? nema veze sto je to gandijevki princip ili pink struja (nenasilno protestvovanje, na svim svetskim protestima uvek mozes naci "gandijevce" koji samo muziciraju i setaju). bas nemam pojma o cemu pricas a to nije zato sto su mi cvetici banalni... Tvoje lepo raspolozenje kad je lepo vreme, i jos lepse raspolozenje kad obujes cizmice sa cveticima na lep dan i opste ne razmisljas o tome ko je na vlasti i kako ga odatle pomeriti nema apsolutno nikakve veze sa simbolikom o kojoj zelis da pricas...

ja i dalje cvrsto stojim iza onoga sto sam rekla, martinke su institucija... nije bitno sto mozda danasnji klinci ne znaju celu pricu pa misle da su najpametniji i najnadrkaniji samim tim sto nose martinke, ali one imaju svoju istoriju... cizme sa cveticima nemaju. hipi pokret i cela flower power diskusija su vec nesto drugo i nemoj ih molim te povezivati sa modom. Zvonaste pantalone... e to je vec simbolika sedamdesetih godina, zar ne?

e da ovo sto si napisala pod b je tako bg-ovski zvucalo a jos i decje... a ja nisam dete i tesko da bi mi palo na pamet da ikoga ikad nazovem "true" ili lejmerom, fenserom itd. ili da nekome pretim da cu ga izgaziti zbog cvetnih cizmi. ja samo gazim male gotik devojcice, eto moze mi se. :D toliko o tome.

Milica BG:
dakle potpuno si omasila poentu flower power-a... kakve veze imaju cizmice sa cveticima sa hipi pokretom, da li su hipici a priori nosili takve cizmice? .

nisu, i nije fora SAMO u čizmicama, hoću da pokažem da su oni samo jedan primer toga koliko cveće može da bude izražajno, koliko može da bude simbol vedrine, nenasilja... znaš priču. ne tripujem se da sam hipik, ako na to misliš. tačnije, vrlo malo imam veze sa njima sem bazičnog poimanja ljudi, sveta i sebe. (deca cveća su deca cveća, jer su nosili cveće kao simbole mira&ljubavi) ali, to smo svi već znali.

Milica BG:
i ko kaze da ceo "cvetni pokret" nema revolucionarnu crtu?

moja greška, nisam bila dovoljno jasna, sorry.

rekavši "kad bolje razmisliš hipi je bio cveće, pa su digli svoju revoluciju" nisam naglasila reč SVOJU kao kontrast prvoj rečenici u kojoj je napisano "zato što nisu podigli nikakvu revoluciju niti su izražavali tako jasan bunt kao martinke".

da objasnim, govoreći o revoluciji "nisu podigli nikakvu revoluciju" mislim na revoluciju po default-u, onakvu kakvom je svi mi zamišljamo i razumemo "...an alteration in the personnel, structure, supporting myth, and functions of government by methods which are not sanctioned by prevailing constitutional norms. These methods almost invariably involve violence or the threat of violence against political elites, citizens, or both . . . and a relatively abrupt and significant change in the distribution of wealth and social status."

a hippie revolucija je... pa, ok, tu se svi slažemo, ako insistiraš, naći ću i za to sociološku definiciju.

Milica BG:
Tvoje lepo raspolozenje kad je lepo vreme, i jos lepse raspolozenje kad obujes cizmice sa cveticima na lep dan i opste ne razmisljas o tome ko je na vlasti i kako ga odatle pomeriti nema apsolutno nikakve veze sa simbolikom o kojoj zelis da pricas...

zato što misliš da i dalje govorim o hipiju. a ja ne govorim. govorim o cvetićima kao simbolu "optimizma, vere, one preslatke crte detinjastog..."

Milica BG:
ja i dalje cvrsto stojim iza onoga sto sam rekla, martinke su institucija... nije bitno sto mozda danasnji klinci ne znaju celu pricu pa misle da su najpametniji i najnadrkaniji samim tim sto nose martinke, ali one imaju svoju istoriju...

a ja ne osporavam. sve što si rekla savršeno stoji. nisam nigde rekla da martinke nisu institucija, niti to mislim.

Milica BG:
cizme sa cveticima nemaju. hipi pokret i cela flower power diskusija su vec nesto drugo i nemoj ih molim te povezivati sa modom. Zvonaste pantalone... e to je vec simbolika sedamdesetih godina, zar ne

pa ja i dalje ne pričam o sedamdesetim. mislim da nisi razumela. nisam nigde rekla da su cvetne čizmice hipi, niti da su cvetne čizmice znak sedamdesetih, niti da se tripujem da ću da budem flower child ako nosim čizmice sa cvećem, niti da, realno, imam ideju da budem flower child. (prilično kretenska ideja anyway, da bilo ko može da bude bilo šta samo ako nosi bilo koji odevni predmet). pominjanje hipija je bilo, vratimo se na prvi odgovor na tvoje komentare "samo jedan primer toga koliko cveće može da bude izražajno, koliko može da bude simbol vedrine, nenasilja..."

btw, cvetići nisu uvek bili moda... kupovale smo plastično cveće i pravile nakit i ukrase za kosu i crtale bojama za tekstil i vezle po odeći :) bilo je to dobro zezanje, a mi pune entuzijazma. priznajem, sada je mnogo lakše. ali razlog što ih nosim je malo stariji od trenda (ne mnogo, doduše, par godina, kad sam i počela kao da tražim suštinu)

Milica BG:
e da ovo sto si napisala pod b je tako bg-ovski zvucalo a jos i decje...

tnx, trudila sam se. to je i bila poenta.

reci mi kako bi ti nazvala mene koja nosim cvetiće iz razloga koje pokušavam da objasnim, other than fashion alone.

inače, nadam se da ne misliš da pokušavam da te prozovem ili da kažem da tvoji stavovi nisu ispravni, niti vredni poštovanja, naprotiv. jako mi se dopada diskusija.

poz :)

usput, da li je smajli institucija? samo sam radoznala.

e, da, i ponekad mi je lakše da kažem nešto na engleskom, nekako je konstrukcija hmmmm... pa, prikladna. valjda mi prvo padne na pamet, otkud znam.

nisam ni rekla da se tripujes da si hipik. problem je u tome sto i sama kazes da nemas nikakve veze sa njima sem poimanja ljudi, sveta i sebe. samo???? pa to je sve, ne razumem sta si ispustila da pomenes, ali ti jako puno toga zajednickog delis sa hipicima mozda toga nisi ni svesna...

socioloske definicije ne moras da trazis, ne insistiram, znam jako dobro o cemu se tu radi. ja bih vise volela da si mi napisala sta ti licno podrazumevas pod revolucijom jer ne verujem tim enciklopedijskim s.ranjima...

hocu da mi kazes zasto je cvetic simbol optimizma, vere, detinjastog? da li je to univerzalni simbol ili to samo tebi ima takvo znacenje, posto si ocigledno emotivno vezana za odredjeni period svog zivota. Koliko ja znam u umetnosti cvece moze biti simbol cega god hoces, pogledaj samo van gogove slike koje su ocigledan primer tuge, sete i na kraju ludila... to mi je prvo palo na pamet... sve zavisi od toga sta je pisac hteo da kaze, sto bi rekao moj cale... a da je cvece izrazajno, inspirativno... jeste... ali ne na cizmama. sta bi ti radila da u prodaji ne postoje cizme ili patike sa cvetovima, da li bi ih docrtavala po istima? ali iskreno mi odgovori...

vidim da ne pricas sve vreme o hipicima ali se koristis njihovom simbolikom, i dalje mislim da ti razmisljanja idu u tom pravcu a ti mozda nisi ni svesna toga.

ne shvatam tvoje poruke kao prozivanje samo pokusavam da nadjem sustinu price i da je sebi nekako objasnim. ne znam kako bih tebe nazvala, npr ti si neko ko voli odecu i obucu sa motivom cveca? ne bih ti odmah rekla da si pozitivna osoba, jer ja naprosto ne mislim da cvetni motivi ukazuju upravo na to. sto se mene tice ukazuju bas na to da volis cvece a mozes biti i najgori mrgud na svetu... isto kao sto ja volim da nosim martinke a mogu biti najpozitivnija osoba na svetu. prvo bih morala dobro da te upoznam... znas da postoji jedan mali strip strumpfova gde mrgud po prvi put kaze da nesto voli? i znas sta voli? cvece!!! :D

enivej, ne mislim da je engleska konstrukcija pogodnija, zasto to svi misle... srpski jezik je jaaako lep i treba ga koristiti...nisam nacionalista ali opet smatram da treba uvek pisati na svom jeziku pa bas kad ti se ne da onda na tudjem... to je nekako normalno. ne verujem da bi bilo koji drugi evropski narod pisao na tudjem jeziku koliko god konstrukcija bila pogodnija... pogledaj samo madjare, rec engleskog ne znaju, naravno da stite svoj jezik, kao i francuzi... a i nemci cini mi se...

Back