Oluja - pokušaj zajedničke perspektive

Nekim Hrvatima nikad neće biti jasno, da ti tenkovi koji su išli nisu bili srpski već JNA tenkovi, ej tada Rvacka jošš ne postoji i jedina legitimna vojska je JNA na ovim prostorima svi ostali koji imaju oružje su teroristi i pobunjenici, tek kasniije kad je Rvacka priznata i JNA se tad povlači iz Rvacke, RSK isto pravi svoju državu kao što Rvacka radi i oni formiraju svoju vojsku takođe kao i Rvati, Rvacka nikad nije ratovala sa Srbijom ili ti tada kako se Srbija zvala SRJ
Ne, to su išli srpski tenkovi sa ciljem izlaska na granicu Virotvitica-Karlovac-Ogulin-Karlobag. Ta zamišljena granica nema nikakve veze s Jugoslavijom, tako da ni vojska koja je išla na nju, ne može biti JNA, već samo srpska vojska.
 
Ti kao jedan veliki domoljub i Rvat sigurno ćeš znati odakle sam ja? Reći ću ti samo da ja živim u jednom delu Rvacke koji nikad nije bio u Rvackoj tek nakon 2sv rata Tito taj komad zemlje pripisuje pod tada SR Rvacku u sklopu Jugoslavije, šta misliš gde se nalazi taj komad tisućljetnog dela Rvacke koji bdw nikad nije bio u Rvackoj?
Usput se prisjeti i dijela Srbije koji baš nikada do 1918. godine nije bio u Srbiji te je tek nakon ww1 prvi put ušao u sastav Srbije. :kafa:
 
Zadržimo ozbiljnost. JNA je u raspadajućoj državi tražila novog sponzora i našla ga u Slobodanu Miloševiću. Nakon toga stvari su se odvijale vrlo brzo, nesrbi su izašli iz JNA a Srbi su ostali i to je postala praktički srpska armija. Hrvatsku je zajednički napadala takva 'JNA', borci iz Krajine i dobrovoljni iz Srbije. Za nas nije bilo dileme čija je to vojska. Hrvatska je imala granice Avnoja a RSK nije niti je ikada postojala, to je bila pobunjena strana u Hrvatskoj. Ali ako joj i damo za pravo da se pobuni, neka. Završilo je kako je završilo. Da su odbili biti pijun Beograda i ostali u RH danas bi imali povlašteni status u RH. U ključnom historijskom momentu donijeli su pogrešnu odluku.

Što se tiče 'pobunjenika i terorista', YU je bila zajednička država i ako pola države više nije htjelo biti zajedno imali su pravo otići. Srbija kao jedan od SFRJ naroda nije imala pravo sama odlučivati kome ide i koliko. A Slobi treba zahvaliti zašto i oni koji su se nećkali su glavom bez obzira počeli bježati iz te zajedničke države. Ako se sjećaš muslimani su u to vrijeme govorili to nije naš rat i ta naivnost ih je kasnije skupo koštala. Toliko o Jugoslaviji kao zajedničkoj državi toga doba
Ma sve super samo nek je tebi dobro Zemo, ti Bosanac došao iz Posavine u Rvacku da živiš, nemaš uopšte taj naš Slavonski mentalitet ali ti si kao Rvat neki pa došao da živiš ovde u Slavoniju, sam ti uživaj neka te i misli u sebi da si neki Hrvat i domoljub :hahaha:
 
Ti kao jedan veliki domoljub i Rvat sigurno ćeš znati odakle sam ja? Reći ću ti samo da ja živim u jednom delu Rvacke koji nikad nije bio u Rvackoj tek nakon 2sv rata Tito taj komad zemlje pripisuje pod tada SR Rvacku u sklopu Jugoslavije, šta misliš gde se nalazi taj komad tisućljetnog dela Rvacke koji bdw nikad nije bio u Rvackoj?

Ne znam, ja nisam veliki domoljub. Poštujem svoju domoviju i to je sve nitša više od toga. I Srbiji je priključeno Kosovo i Vojvodina a sada i RS pa šta sad. Postojala je i Banovina Hrvatska pa šta sad. Vrijeme ide i stvari se mijenjaju, jednom će i nevjerni tome shvatiti da je bitan čovjek a ne odakle je tko. Države niti narodi nisu bolji jedni od drugih, samo pojedinci su bolji jedni od drugih
 
Problem je u srpskom mentalitetu. Srbin će po zakonu, ako smatra da će uspjeti na taj način. No ako ne ide po zakonu, neće se libiti da otvorenim nasiljem ostvari ono što ne može zakonitim putem. Imati federalnu Jugoslaviju, a bez suglasnosti ostalih naroda željeti stvoriti centraliziranu jugoslavensku državu je bio oblik političkog nasilja koji je doveo do rata. Srbi su vjerovali da, kao najbrojniji narod, imaju snagu fizički prisiliti ostale narode Jugoslavije da im se pokore. I to je ono ponižavajuće za Jugoslaviju kao zajednicu južnoslavenskih naroda. Srbi su vjerovali da su ostali narodi tu tek puka popuna koja mora slušati naredbe Beograda i Srba i koja se ne pita za mišljenje. Taj bahati stvav kako su Srbi glavni i jedini se pitaju pri odlučivanju, srušio je potencijalno perspektivnu državu. Ta bahatost je bila zabilježena i ranije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kada je jedan srpski političar izjavio da neće nikada biti takve Jugoslavije u kojoj će Hrvat biti premijer. I tu leži srž problema. Srbi nisu uzeli ostale južnoslavenske narode kao braću, već kao manje vrijedne sluge. S takvim mentalitetom, Jugoslavija nije mogla potrajati dulje nego što je.
 
Ma sve super samo nek je tebi dobro Zemo, ti Bosanac došao iz Posavine u Rvacku da živiš, nemaš uopšte taj naš Slavonski mentalitet ali ti si kao Rvat neki pa došao da živiš ovde u Slavoniju, sam ti uživaj neka te i misli u sebi da si neki Hrvat i domoljub :hahaha:

Rođen u Zagrebu, živio u Zagrebu. Volim svoje poštujem tuđe, što uključuje sve ljude dobre volje koji ne žele zlo drugome
 
Taj bahati stvav kako su Srbi glavni i jedini se pitaju pri odlučivanju, srušio je potencijalno perspektivnu državu. T

Srbi su emotivan, drčan, gostoljubiv narod. Znaju sa ljudima. Oni su bili dobri za politiku i diplomaciju. Slovenci sa druge strane su pedantni i dobri gospodarstvenici. Jugoslavija je mogla opstati da se išlo pametnijim načinom da svako doprinosi onime što mu dobro ide. Nažalost išlo se nadmetanjem tko će koga i to je bio početak kraja. Paradoks je da danas vodeću ulogu imaju multinacionalne države kao SAD Rusija i Kina. Jugoslavija je mogla biti važan čimbenik u EU, bliska i sa zapadom i sa istokom. Ovako su svi skupa k. od ovce koje zapiša kako tko prođe
 
Nema to nikakvog smisla.

Na stranu retorika, ovo je sumirano srpsko stajalište:
https://www.politika.rs/sr/clanak/513577/Ubijanje-Srba-u-izbeglickim-kolonama-1995

Površno, to jeste bilo trijumfalno gaženje dostojanstva i samopoštovanja prognanika, ali, dubinski, bila je to ultimativna poruka krajinskim Srbima: vaše putešestvije je ireverzibilno, povratka vam nema, „povijesni cilj” hrvatske pravaške ideologeme je cementiran.

Ovo je hrvatsko stajalište:
https://www.vecernji.hr/vijesti/s-o...akav-nacin-ali-to-je-bio-srpski-izbor-1607120

U širem kontekstu, u kontekstu 20. stoljeća, Oluju možemo gledati kao na dio srpsko-hrvatskih odnosa i s njom je završeno jedno stoljeće teških odnosa koje je počelo 1902. s člankom koji se zove ''Srbi i Hrvati'', koji je napisao Nikola Stojanović, a koji je izazvao reakcije u Zagrebu. Znači 1902. objavite u Zagrebu članak kojim poručujete Hrvatima da ćete ih istrijebiti – doslovno. Temeljno obilježje modernog političkog srpstva jest neprihvaćanje samostalne hrvatske države, negiranje hrvatstva. U tom kontekstu Oluja je stavila točku na tim odnosima.

MLADIĆ U HRVATSKOJ RAZBIO PLOČU NA ĆIRILICI I VIKAO: DRŽITE JE NA DRUGOJ STRANI DRINE!​

17/08/2022 9:41


Na Poljičkom trgu u Omišu stajala je ploča na ćirilici, na njoj je pisalo “Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može”.
Natpis je bio na ćirilici i latinici. Mladiću koji se zatekao tamo to se nije svidjelo.
Ploču je razbio i dijelove bacio u smeće.
 
Piše: Vedrana Rudan, (gađa u centar, kao i obično)

Dvije ili tri stotine tisuća Srba, možda više, možda manje, moralo je napustiti prostor na kome su živjeli stoljećima i protiv svoje volje krenuti Tamo Daleko. Oluja nije i nikad neće biti hrvatska Pobjeda nad Pobjedama ma koliko „mi“ mahali zastavama svake godine petog dana kolovoza.

Elem. „Krajinu“ ili Krajinu, da, treba ponavljati i ponavljati i ponavljati iako to do gluhih ušiju zapjenušanih Srba i Hrvata nikad neće doći, očistili su Tuđman i Milošević Prvi. Ameri su organizirali. I sad, nakon dvadeset i pet godina ni ovi „naši“ ni oni „preko“ ne spominju što su nam zaista učinili Tuđman, Milošević Prvi i Ameri.

Za „nas“ ovdje kriv je Milošević Prvi. Za njih „tamo“ kriv je Tuđman. Zanimljivo je da Clinton, najveći ubojica u povijesti Balkana, sjetimo se osiromašenog urana koji je sigurno pobio i koji ubija više Srba i Hrvata nego tisuće Oluja, ni za koga i ni za što nije kriv. Usrani miševi poštuju lava i kad im udavi i oca i mater.

I još je nešto gola činjenica. Neki „hrvatski heroji“ su za vrijeme i poslije Oluje ubili tko zna koliko nemoćne starčadi koja ili nije imala snage za bijeg, ili nije imala traktor, ili je poput moga svekra i svekrve slučajno spasila glavu. Mome su svekru spalili rodnu kuću, ali to je sitnica. Neki su skončali sa metkom u glavi ili leđima, drugi su bacani u bunar. Preživjeli iz Benkovca i okolice privedeni su u sabirni centar u Zadru gdje je mojoj svekrvi kao znak dobre volje uručen paket higijenskih uložaka. Moja draga Seka tada je imala šezdeset godina.

U Benkovac sam otišla dva dana nakon Oluje. Gledala sam Hrvate kako na traktorima u Zadar, Split, čak i u Rijeku, odvoze ono što su opljačkali u srpskim kućama.

Ovo je gola istina. Sve ostalo su lažne, prljave, gadne interpretacije. Slušali smo ih dvadeset i četiri godine. A onda se ovih dana na hrvatskom političkom nebu ukazao Milošević Drugi. Boris se zove.

Čovjek će kao potpredsjednik Vlade otići u Knin. Očekivano, nema ni jednog hrvatskog ili srpskog napaljenog nacića koji mu se nije najebao „četničke“ ili „ustaške“ majke. U ovoj priči Milošević Drugi jest heroj, ali se priča ne smije gledati izvan konteksta. Hrvatskom pušu neki novi politički vjetrovi. Vlada na čelu s Plenkovićem i predsjednik Milanović odlučili su ujedinjenim snagama učiniti prvi korak prema zatiranju mržnje koja sve narode na jugoslavenskim prostorima već desetljećima ubija žešće nego korona.

Pratim srpske medije. Žao mi je što ne odustaju, ali mi je jasno da ne smiju odustati. Bezbroj mojih prijatelja živi Tamo Daleko. Željela bih da nekako shvate da će odlazak Miloševića Drugog biti mali korak za njega osobno, a veliki za sve nas koji vjerujemo da mržnja ni jedan narod nije odvela u svijetlu budućnost. I vama Tamo Daleko i nama ovdje, sigurna sam, dosta je politika koje se hrane našom nesrećom.

Stižu neke nove klinke i neki novi klinci. Mi starci morat ćemo sebi pogledati u oči, oprostiti si sve naše zločine i shvatiti: naše je vrijeme prošlo.
 
Ne može biti pobjeda čak ni u glavi imalo pametnog nacionaliste jer su ta područja danas pustoš.

Pretužno je. To su uglavnom bili poljoprivrednici, seljaci koje je bilo vrlo lako izmanipuliati. Poznajem par porodica koje su izbegle, stariji ljudi strašno pate za tim krajevima. Njima je tamo bilo najlepše. Sreća pa su neki obnovili kuće, idu tamo preko leta i nemaju nekih problema. Naravno, užasno je i ono što je radila pre toga srpska vojska. Ma, ne daj Boze nikome. Iskreno, ne znam sta se postiže ovim proslavama ili obeležavanjima, bez obzira koja je strana u pitanju, pošto je uvek propraćeno ogromnim izlivima mržnje... Bukvalno, stiče se utisak kao da je bilo juče, a ne pre trideset godina.
 
Zapovjednici , Pavelić , Luburić i ostali ideolozi kojima je seme ideologije spavalo u Socijalističkoj Hrvatskoj čekajući
oluju da isklija. Glavni ideolozi i zločinci su se izvukli.

.........................
Oni su na neki način nestali u ''privatnoj ''režiji kad već tadašnja država nije reagovala.
..................................................................................................................................................................

Ideolozi nacizma su se izvlačili ka zapadnom svetu jer su im bili potrebni za unistenje istočnog sveta , kao i pravoslavnog.
.....................................................................................................................................................................
Hrvati su samo Srbe trebali ostaviti u ustavu kako je to ranije bilo definisano, kolniti se nacističkih simbola i novca i
nijedan adut za sukob ne bi postojao.
Eto sad vratite Srbe u konstitutivnost , manjina su i ne mogu uticati na vlast, odrecite se naci simbola i doći će do pomirenja.
Ma kak da ne... Ipak je bolje da se ne mirimo i da vi poslušate onog Vuka i lijepo izgradite "berlinski zid" ili već neki zid i da uopće ne prolazite kroz hrvatsku, nego negdje uokolo...
 
Nekim Hrvatima nikad neće biti jasno, da ti tenkovi koji su išli nisu bili srpski već JNA tenkovi, ej tada Rvacka jošš ne postoji i jedina legitimna vojska je JNA na ovim prostorima svi ostali koji imaju oružje su teroristi i pobunjenici, tek kasniije kad je Rvacka priznata i JNA se tad povlači iz Rvacke, RSK isto pravi svoju državu kao što Rvacka radi i oni formiraju svoju vojsku takođe kao i Rvati, Rvacka nikad nije ratovala sa Srbijom ili ti tada kako se Srbija zvala SRJ
I kako se JNA odnosila prema ovim teroristima?

43-1-SLAVON-SRBI-4-1991.jpg


Tako da je sprečavala MUP SRH da ih razoruža.
 
Konacno postoji granica,koliko god da smo izgubili,konacno smo se otklonili od ustaskog frankestajna,nikada vise,za milion godina.
Niste se vi otklonili, nego smo mi vojnim putem riješili srpsko pitanje tj problem koji su srbi sami po sebi bili u hrvatskoj. Na žalost zbog hrvatskih podjela, prisiljeni smo i nadalje trpiti na institucionalnoj razini trpiti srpske marifetluke u režiji Milorada Pupavke, pod čijom dirigentskom palicom kojekakve Šimprage i Miloševići bjesomučno izvlače novac od Hrvata i Hrvatske... Mi koji smo stvarali modernu hrvatsku nadamo se da će i ta malformacija zaostala zbog uskogrudnog političkog kompromiserstva za naših života biti riješena...
 
Najbolje nikako, izbjegavajte nas, zaobilazite u širokom luku, a kad i ako baš morate do nas, tipa raditi ili u goste, vodite računa gdje ste došli i s kim imate posla...
Ви нас уопште не занимазе. Ти си тај који овде виси 24/7 јер ти живот без Срба нема смисла.
Никад нисте могли без нас, никад нећете ни моћи.
 
I kako se JNA odnosila prema ovim teroristima?

Pogledajte prilog 1389446

Tako da je sprečavala MUP SRH da ih razoruža.
они или муп и остали хрв. су пуцали на ЈЕНЕА??

на самом почетку неколико пута ЈНА цијеви су биле уперене према Србима
Ствар је била у томе што сте ви јасно и гласно ставили до знања да ћете пуцати по њима а они нијесу имали избора него да иду Србима онда.
Ниђе им више мјеста није било.
 
Ви нас уопште не занимазе. Ти си тај који овде виси 24/7 јер ти живот без Срба нема смисла.
Никад нисте могли без нас, никад нећете ни моћи.
Šta misliš za moje kolektivno rešenje: taj 1% takozvanih "ustaša" i "četnika" sve poslati na jedno ostrvce da se dave golim rukama, a 99% normalnih ljudi na obe strane da žive normalno i gledaju svoja posla bez budala.
 
они или муп и остали хрв. су пуцали на ЈЕНЕА??

на самом почетку неколико пута ЈНА цијеви су биле уперене према Србима
Ствар је била у томе што сте ви јасно и гласно ставили до знања да ћете пуцати по њима а они нијесу имали избора него да иду Србима онда.
Ниђе им више мјеста није било.
Čimbenik je napisao da je jedina legalna vojska sa oružjem bila JNA.
Slažeš se da su onda ovo bili teroristi?
Oružje imaju, JNA nisu.
 

Back
Top