- Poruka
- 41.200
Oliver Dragojević je jedan od najpoznatijih hrvatskih pevača. Rođen je 7. decembra 1947. godine u Veloj Luci, mestu koje se nalazi na ostrvu Korčula. Preminuo je 29. jula 2018. godine u Splitu, nakon jednogodišnje borbe s karcinomom pluća.
Detinjstvo
Imao je tri sestre koje su preminule do 1949. godine kada je rođen njegov brat Aljoša. Oliverova majka , je tokom Drugog svetskog rata, bila u El Šatu, kompleksu izbegličkih logora u pustinji na poluostrvu Sinaju u Egiptu. Kada je imao pet godina, otac Marko mu je kupio usnu harmoniku koju je koristio da zabavlja drugare u ulici i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka. U Splitu je pohađao muzičku školu gde je prvo naučio da svira klavir, a zatim klarinet i gitaru. Zimske raspuste je provodio u rodnom mestu gde su brali masline i grejali se šporetom na drva. Iako je kuća bila hladna, porodica i rođaci koji su dolazili su mu stvarali osećaj topline oko srca.
Oliverovi počeci
1961. godine je učestvovao na Splitskom festivalu za decu i izveo je pesmu „Baloni“. Na radio-stanici Split je sa bratom Aljošom izvodio poznate svetske hitove. Dve godine kasnije je pobedio na takmičenju amatera pevača Hrvatske sa pesmom „Yesterday“ Džona Lenona i Pola Makartnija. Oprobao se kao pevač i klavijaturista benda Batali. 1967. godine je počeo saradnju sa kompozitorom Zdenkom Runjićem koji je za njega napravio pesmu „Picaferajem“ kojom se Oliver predstavio na Splitskom festivalu. Pesma nije bila zapažena i pevač se nije prošao u finale, ali sedamdesetih godina je doživela slavu i postala jedna od njegovih najpoznatijih hitova.
Pročitaj više na: https://www.biografija.org/muzika/oliver-dragojevic/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sad adio
Jednom odletjece ptice
ulice nase ostace bez sunca
covjek ispratice zenu
dugo na vjetru jos stajace sam
Jednom odlazi svako
putem svog zivota
na rastanku samo srce kaze
ja cu se vratiti
Ref.
A sad adio, a sad adio
i ko zna gdje, i ko zna kad
a sad adio, a sad adio
Gledam nepoznata lica
svaki taj covjek ja bih mog'o biti
gledam, ljube se i placu
putuju s nadom, ja odlazim sam
Gledam oci djecaku
vraca se djetinjstvo
ugasena svjetla na peronu
takva si mladosti
Ref.
Gledam jer zelim sve da pamtim
nebo, kamen i ptice u letu
gledam i kad zatvorim oci
bicemo zajedno u dalekom svetu
Beskrajne ravnice gledam
pozdravljam te, zemljo, zemljo moja
ti ces me cekati, jedina ti
Pogledajte ostatak serije umetnika ovde (kliknite na naslov)
Život i Rad umetnika
Detinjstvo
Imao je tri sestre koje su preminule do 1949. godine kada je rođen njegov brat Aljoša. Oliverova majka , je tokom Drugog svetskog rata, bila u El Šatu, kompleksu izbegličkih logora u pustinji na poluostrvu Sinaju u Egiptu. Kada je imao pet godina, otac Marko mu je kupio usnu harmoniku koju je koristio da zabavlja drugare u ulici i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka. U Splitu je pohađao muzičku školu gde je prvo naučio da svira klavir, a zatim klarinet i gitaru. Zimske raspuste je provodio u rodnom mestu gde su brali masline i grejali se šporetom na drva. Iako je kuća bila hladna, porodica i rođaci koji su dolazili su mu stvarali osećaj topline oko srca.
Oliverovi počeci
1961. godine je učestvovao na Splitskom festivalu za decu i izveo je pesmu „Baloni“. Na radio-stanici Split je sa bratom Aljošom izvodio poznate svetske hitove. Dve godine kasnije je pobedio na takmičenju amatera pevača Hrvatske sa pesmom „Yesterday“ Džona Lenona i Pola Makartnija. Oprobao se kao pevač i klavijaturista benda Batali. 1967. godine je počeo saradnju sa kompozitorom Zdenkom Runjićem koji je za njega napravio pesmu „Picaferajem“ kojom se Oliver predstavio na Splitskom festivalu. Pesma nije bila zapažena i pevač se nije prošao u finale, ali sedamdesetih godina je doživela slavu i postala jedna od njegovih najpoznatijih hitova.
Pročitaj više na: https://www.biografija.org/muzika/oliver-dragojevic/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sad adio
Jednom odletjece ptice
ulice nase ostace bez sunca
covjek ispratice zenu
dugo na vjetru jos stajace sam
Jednom odlazi svako
putem svog zivota
na rastanku samo srce kaze
ja cu se vratiti
Ref.
A sad adio, a sad adio
a sad adio, a sad adio
Gledam nepoznata lica
svaki taj covjek ja bih mog'o biti
gledam, ljube se i placu
putuju s nadom, ja odlazim sam
Gledam oci djecaku
vraca se djetinjstvo
ugasena svjetla na peronu
takva si mladosti
Ref.
Gledam jer zelim sve da pamtim
nebo, kamen i ptice u letu
gledam i kad zatvorim oci
bicemo zajedno u dalekom svetu
Beskrajne ravnice gledam
pozdravljam te, zemljo, zemljo moja
ti ces me cekati, jedina ti
Pogledajte ostatak serije umetnika ovde (kliknite na naslov)
Život i Rad umetnika
Poslednja izmena od moderatora: