Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
meni se cini da si u strartu krenuo pogresnim putem... previse truda, entuzijazma i zivaca a da ne govorim o 15 k potrosenih maraka u auto koji jos uvek nije kompletan i koji ne vredi na trzistu oldtimera toliko ( tebi vredi svaki dinar i vise od toga ).

automobili kao sto je tvoj ( dakle, kola kojih je bilo u vecim ciframa ) se restauriraju tako sto se nadje najbolja baza za rad i pocinje se od nje. dobra ( i skuplja ) baza za rad je uvek jeftinija od lesa koji treba da se dize iz mrtvih, sto si i dokazao. naravno, dobri primerci su retki i teski za nalazenje ali cekas i pecas ( strpljenje je isto jedna od odlika oldtajmerasa ). kad nadjes auto koji je daleko zdraviji, restauracija bude brza laksa i jeftinija sa boljim rezultatima...

zao mi je sto si se istrosio ( i sa strpljenjem, zivcima i parama ) ali nisi krenuo pravim putem

Izvinjavam se što nisam bio dovoljno jasan.Ponoviću:

Posle farbanja trebalo je uraditi još nekoliko stvari - karburator, gume, auspuh, azbestni zaptivač zadnjeg ležaja radilice i registracija. Sve ukupno, sa kupovinom, prenosom i prevozom auta koštalo bi me samo 2.500 DEM. Sa ovom cifrom auto bi vozio, a izgledao kao zastava 101 koju je vlasnik generalno sredio posle 10 godina korišćenja i namerava da je koristi bar još 4.
U to vreme prava restauracija bi koštala oko 15.000 DEM.

Očigledno je da sam stariji od većine forumaša. Za mene je pravi oldtajmer ono što se retko viđalo u mom detinjstvu, vremenu kada sam se zainteresovao za automobile (tadašnji standard je dozvoljavao da se vozila stara deset godina bacaju). To znači Mercedes 170 iz 1953. (iz "Otpisanih"), Opel oplimpija 1952. , moj Taunus koji sam prvi put video kada sam ga kupio 1985... Kasnije sam nabasao samo na još 2 komada : u Kapetan Mišinoj ulici i u Vojvode Stepe (tri krša za delove ne računam). Ovaj model se proizvodio samo 3 godine. Bio je promašaj. Sledeći model, Banana (Taunus P3) je sa istim motorom išao 10 km brže i trošio 1 litar benzina manje, samo zbog aerodinamike.

To se ne može uporediti sa Sitroenom GS ili Tristaćem kojih ima i registrovanih, a još više na otpadima i parkinzima tako da je do njihovih originalnih delova lakše doći, a danas ih vlasnici ne smatraju kao raritete. Meni je pokojni majstor Veca, stolar, tražio 60 DEM za novu sponu iz podruma jer je "toliko" platio u Nemačkoj pre iks godina. Te 1992. plate su bile 8 DEM, naravno da sam otišao na buvljak...

Hvala vam na odzivu, lepo je čuti mišljenja drugih, makar se ne podudarala sa mojim. Drago mi je da još ima interesovanja za oldtajmere. Treba poštovati rad ljudi koji su konstruisali i pravili vozila koja još mogu da se koriste a ne zaboravite da tada nije bilo AUTOCAD-a, CNC mašina....

Još samo jedan savet: Nemojte vrednost oldtajmera meriti samo njegovom cenom na tržištu. Vrednujte osećanja koja u ljudima budi pogled na ono što se retko viđa, što je odslužilo svoj radni vek.

pozdrav Vlastan

Jedna od najvaznijih stvari kod bavljenja oldtimerima, osim volje/zelje/ljubavi/entuzijazma... je osecaj za realnost. Licno sam mnogo puta video auto od kog su mi oci ispale od srece a da je bio pretruo i da se od njega nikad nista ne bi moglo napraviti. Ta realnost je nesto sto nama svima nedostaje i hronicno je kako za vlasnike vozila ( prevelike cene ) tako i za potencijalne kupce i restauratore... Da smo realni, onda niko ne bi nabijao cene i pricao o svom autu kao o ne znam kakvom unikatu ( pa na kraju kola propadnu ) a sa druge strane ne bi bilo toliko nezavrsenih projekata i potrosenih para skoro uzalud.

Trzisna cena automobila je ipak veoma bitan aspekt prilikom restauracije iz mnogo razloga. Jako je lepo kad neko voli neki auto i restaurira ga bez obzira na cenu i bas zeli taj primerak u vrhunskom stanju. Ali uvek moze da se desi ( a i desava se ) da troskovi strasno porastu i restaurator ne moze da ih isprati ili ih isprati pa mu ceo dugogodisnji posao smuci a shvati da ne moze da povrati ni pola od ulozenog. Jedan moj dobar prijatelj, inace vrhunski restaurator kaze da "tvoj auto ne vredi onoliko koliko kaze katalog ili internet, nego vredi onoliko koliko ti ponudi prvi pacijent koji natrci..." I covek je potpuno u pravu a to je, nazalost, realno stanje stvari u Srbiji. Nikad se ne zna kada ce da izlete neke ne predvidjene zivotne okolnosti ( lepe ili ruzne ) i da su pare potrebne a oldtajmer u garazi kao nekakav luksuz je prva stvar koja moze da ode. U tom slucaju, veoma je bitno da se ulozeni novac/trud/vreme bar nekako vrati...

Odlična ova simka nema šta, sviđa mi se boja, i felne su super...
Bila je ista takva simka na oglasima ovde, mislim iz Novog Sada, u pristojnom stanju, po prilično povoljnoj ceni (550 evra valjda) ali sa običnim felnama i u običnoj beloj boji.

Primetio sam da u Makedoniji ima mnogo više oldtajmera na prodaju nego u Srbiji. Samo na tom jednom sajtu (pazar3) ima u svakom trenutku bar duplo više oldtajmera određene marke nego na pet najposećenijih sajtova sa auto oglasima ovde.

Ovaj model se proizvodio samo 3 godine. Bio je promašaj. Sledeći model, Banana (Taunus P3) je sa istim motorom išao 10 km brže i trošio 1 litar benzina manje, samo zbog aerodinamike.
Zašto je bio promašaj? Ne znam, pošto nisam nikad imao mogućnosti da se bavim njima. Proizvedeno ih je 235.000. Da li su kod nas u svoje vreme bili retki i teški za održavanje? Da li su ti isti motori korišćeni i u 12-icama "Weltkugel"?

911s [SK];9919584:
Zašto je bio promašaj? Ne znam, pošto nisam nikad imao mogućnosti da se bavim njima. Proizvedeno ih je 235.000. Da li su kod nas u svoje vreme bili retki i teški za održavanje? Da li su ti isti motori korišćeni i u 12-icama "Weltkugel"?

Koliko mi je poznato, a nisam bio rođen u vreme proizvodnje, model je bio neuspešan ne kod nas nego u Evropi, zato se tako kratko proizvodio. Bio je to pokušaj kopiranja američkog dizajna koji jednostavno nije prošao. Loša aerodinamika je dozvoljavala maksimalnu brzinu samo 125 km/h i povećavala potrošnju goriva. Raskošan predni deo (branici iz 5 delova, agresivni obod farova sa migavcima iznad, velika i blještava rešetka hladnjaka, bočne lajsne koje "traže" farbanje u 2 boje, nisu se svidele evropskim kupcima.
Ne verujem da je bio težak za održavanje, nema ništa specifično. Zupčanici za pogon bregastog vratila (veći od tekstolita zbog buke ), uljni filter vazduha, nepostojanje filtera ulja (mada se mogao dograditi i ulje menjati ređe), prednje vešanje makferson sa otvorom za zamenu ulja u amortizerima, trobrzinski menjač na volanu, elektroinstalacija 6 volti ... Sve to je bilo uobičajeno za kola onog vremena. Po ostalim rešenjima ne razlikuje se mnogo od pezejca.
U taunus 12m ugrađivan je motor od 1200 kubika, sa stojećim ventilima, a u 15m od 1500 kubika sa visećim

Izložba klasičnih sportskih automobila (oldtajmera), koje će prikazati učesnici međunarodnog relija "Trans Europa 2009" biće 30. i 31. maja (subota&nedelja) održana na Kalemegdanu ... ispred paviljona Cvijete Zuzoric

Ovo je danas i sutra ... ko voli nek izvoli ...

(ja sam davno izgubio volju za skupovima, ali ih u svakom slucaju podrzavam ! )

:super:

Učesnici „Trans Europe 2009“ biće na proputovanju kroz Beograd, i tom prilikom će Beograđani besplatno moći da vide skupocene „oldtajmere“ marke „trijumf“, „jaguar“, „porše“, „morgan“, „ostin“, BMW, „ševrolet“, „maserati“ i ‘ford mustang“ iz 1950-ihi 1960-ih. Reli se vozi preko Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Italije do Francuske, a organizator je klub TTP iz Francuske, odakle je većina učesnika. U subotu od 17.30 do 19.30, posetioci će kod paviljona Cvijeta Zuzorić moći da vide izložbu „morgan“ sportskih automobila. Sledećeg dana, na istom mestu i u istom terminu moći će da se pogleda izložba klasičnih sportskih automobila. U nedelju u 17.30, učesnika relija će dočekati član gradskog veća Željko Ožegović. Pokrovitelji izložbe su ambasada Francuske i Skupština grada."
(izvor Beta)

Poslednja izmena:
И гомилу снобова. Шта знам, не волем ја то.

srpska oldtimerska scena jos uvek nije dovoljno razvijena da bi imala gomilu snobova. bogati ljudi zeljni foliranja tek treba da otkriju oldtimere kao nacin za prikazivanje po gradu ( a stvari se polako krecu u tom pravcu ) a iako to zvuci izfolirano, ja ne smatram da je to los razvoj stvari. svaka umetnost, pa i ova, mora da bude potpomognuta od strane par bogatih mecena a ako ce ti ljudi stvoriti neki renome i podici automobilsku kulturu na visi nivo kroz oldtimere, onda cu ih i trpeti neka se foliraju...

srpska oldtimerska scena jos uvek nije dovoljno razvijena da bi imala gomilu snobova. bogati ljudi zeljni foliranja tek treba da otkriju oldtimere kao nacin za prikazivanje po gradu ( a stvari se polako krecu u tom pravcu ) a iako to zvuci izfolirano, ja ne smatram da je to los razvoj stvari. svaka umetnost, pa i ova, mora da bude potpomognuta od strane par bogatih mecena a ako ce ti ljudi stvoriti neki renome i podici automobilsku kulturu na visi nivo kroz oldtimere, onda cu ih i trpeti neka se foliraju...

Не не, богати који купе олдтајмер да би се фолирали су најобичнији џибери, а ови сада што их имају су само снобови. Мислим, довезеш ауто на скуп и враћаш га шлеп службом.:udriglavu:

Не не, богати који купе олдтајмер да би се фолирали су најобичнији џибери, а ови сада што их имају су само снобови. Мислим, довезеш ауто на скуп и враћаш га шлеп службом.:udriglavu:

Pa znas kako je, ovo je Srbija, ne moze sve da ti se svidja, pusti da sve ide svojim tokom. Pa mozda dovoze auto slepkom da ga usput ne ostete, jer ga suvise vole, shvatas ti to, ljubav je u pitanju. Salim se, slazem se uglavnom sa tobom ali nemozes ti nikome da nameces kulturu ponasanja i svoje vrednosti kada je hobi u pitanju.

kakve to veze ima cime je vratio auto?
taj skup kod saobracajnog faxa je interesantan jer se tu cesto vidjaju kola koja se inace ne pokazuju. dosta automobila je neregistrovano, neki cak i nedovoljno ispravni a opet su se vlasnici potrudili da ih pokazu jer su retki primerci i treba da se vide a to i jeste ideja car show-a.

prosecan snob se nikad ne bi cimao toliko oko kola...

Back