Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedan link za prave zaljubljenike, radi se o automobilskom groblju u Švajcarskoj koje je dobilo status nazionalnog museja. Inače sam ja živeo 12 god. na nekih 20-tak km. odatle i nisam znao za ovo mesto.

http://www.mth-fotografie.ch/fotoalbum/Autofriedhof Messerli Kaufdorf 2008/index.html

a evo jedan link za Stefana i sve ljubitelje Forda.

http://www.taunus-m.ch/ford_tu_streifentaunus.html

Za mene je ovo neshvatljivo. Jeste da je dobilo status nekog muzeja, ali ti primerci i dalje propadaju. :dash:

I moram da pohvalim tristaća. Što se tiče očuvanosti mislim da je ultra, ali za koreografiju ...
sss-1.jpg

Da li Taunus Tranzit ima istu mehaniku kao taunus tj. putnicki auto, motor i tako to?
Ako mislis na ovog Ford Transita, mislim da je imao motore od 17m i 20m. Za detalje idi na www.baconsdozen.co.uk/motorhome/transit.htm
FordTransitmk1van_red-1.jpg

The Ford transit mark one Essex V4 Engine.
The Mk1 transit V4 engine was a 60 degree V4 ohv made in two sizes. 1664 and 1996cc.The bore on each engine was the same at 93.67mm but strokes of 60.35 and 72.42mm gave the different capacities as a result the pistons and crankshafts are different on the two engines. Both engines were available in low compression form (7.7 to 1) and high 9.1 to 1 for the smaller unit and 8.9 to 1 for the larger. Power output varied from 73 bhp (Low compression 1.7) to 93 bhp on high compression 2.0 litre and torque from 100 lb/ft to 123.5.

@: Wuk1989

Wuce , sigurno si do sada shvatio da se radi o Coupe (Hardtop) Taunusu P7/b koji je dosta redak , narocito na ovim prostorima i koji ima duplo vecu kolekcionarsku vrednost od brace sa dvoja ili cetvoro vrata .

Restauracija je veliki izazov , zahteva dosta novca , vremena i nerava . Povratak u originalno (perfektno) stanje radi se iskljucivo sa automobilima koji su dobra baza tj. imaju izuzetno ocuvanu limariju .
Kod ovog Taunusa to nije slucaj .
Limarija mu je losa , tako da savrsena restauracija nije moguca , insistiranje na originalnoj mehanici , motoru itd. je u ovom slucaju totalno nepotrebno .

Medjutim taj crni Taunus je jos uvek u stanju da mu ima spasa - i treba ga spasiti .
Ako imas prostora i alata , volje i nerava , poznajes dobrog limara/mehanicara koji zna sta su young/oldtajmeri, i ako si zaista resio da se upustis u avanturu , onda bi ovaj Taunus bio dobra prilika da se suocis sa izazovom .
Sto se motora i mehanike tice najbolje bi bilo da kupis nekog mehanicki ocuvanog stranca - donatora . Posto limarijski nikako ne spada u "ocuvane" , nema svrhe "izvlaciti" mehanicku originalnost , tako da mozes trpati bilo koji fordov motor i ostale mehanicke delove . Enterijer i estetika naravno moraju ostati originalni !

E sad cena ... Taj Taunus dugo stoji tamo , matori je nekada trazio neku veliku cifru , sada vidim spusta polako ...
Ponudi mu cifru koju mozes da "prebolis" ukoliko iz nekog razloga , kasnije odustanes od projekta , tj. iskalkulisi cenu eventualnog gubitka (sa kojim si se unapred pomirio) i cenu za koju ces bez problema moci da ga prodas .

Ali pre svega dovedi svog limara da dobro pregleda u kakvom su stanju vitalni delovi limarije , da li je limarijski sposoban za povratak na drumove ! ... Nekada je u Zemunu bio crveni coupe kojim je prevozen benzin (za prodaju u kantama). Ako je to taj, onda treba otvoriti osmoro ociju !

Dobra strana lose "baze" je to sto ces nakon "restauracije" moci da ga vozis svakodnevno , a da te ne bude zao :lol:
(naravno ne preko 80 km/h) :cool:

:bye:

Imam sve to sto si nabrojao...osim naravno dosta novca, ali to ce se zaraditi nije problem:)
Treba da se cujem s likom da mi kaze kad mu je slobodan kanal pa cu da odem sa mojim limarom i mehanicarom. Tek cu tad znati sta mi je raditi i ciniti...
Hvala na savetima!

@kargh: Imam jedno pitanje za tebe, vezano za oldtajmere, ako si iz Skoplja...

U dvoristu firme ATM German Auto Service koja je pored firme Granit (to sam uspeo da vidim iz busa) stoji crni Ford Mustang Grande (cini mi se). Ako bi mogao da ga slikas i okacis slike ovde bio bih ti zahvalan!

Znam Mustanga, cini mi se da je isti taj kojeg sam prosle godine video na jednom okupu u Skoplju. Grande iz 1973 koliko me pamcenje sluzi.

Inace, nisam iz Skoplja, ali cesto putujem, tako da...kad budem isao sledeci put, ako me put donese tamo nekade, svakako da cu ga slikati.

Superbird, mislim da se radi o ovome:

ZA GLIGIJA >
Ovakav model ima i motore od 12m pa do 17m. Ovaj je iz 60 tih
800px-Ford_Taunus_Transit_1964_1-1.jpg

Ima kod mene jedan takav, bio je kod komsije u dvoristu pa je bio " ne dostupan" sad ga je izbacio vani, kompletan je ali je u dosta losem stanju... mada meni i jednom drugu padaju na pamet neke ideje... bacicu slike neki dan...

senna,

hvala na informacijama, a mislim konkretno na ovakav model

taunustransityu0.jpg

Taj kod tebe u krajku je crvene boje, čuo sam da je popriličan leš, ali nema veze, poslikaj ga malo pa okači slike.
Koliko znam, u njega su išli motori iz Taunusa P3, to su redni motori, ne znam kojih kubikaža i realno njih nisam imao prilike da vidim.
Taunus Transit je pravljen od `61-ve do `65-te.

U čemu je fora, odnosno zašto jako malo podataka ima o njemu na Netu?
Zato što su svi tekstovi na engleskom napisani iz engleske perspektive, a s obzirom da su Englezi imali težak kompleks od Nemaca, plus to što to vozilo nije izvoženo u Englesku. 100 puta lakše ćeš naći informacije o Temza Tranzitu nego o ovom.

Na jednom od onih manjih , privatnih otpada u Zelezniku videh juce (izdaleka) plavi Rekord P2 . Nadam se da to nije primerak iz Vodovodske ... :confused:
Čini mi se da sam kačio sliku tog.
To je "manja gomila", odnosno otpad koji s vremena na vreme nakupi gomilu. Taj auto je na prodaju, oni tamo ga strogo čuvaju da ostane kompletan i traže za njega 400 evra.
To je taj otpad gde sam slikao CX-a itd.

Ako mislis na ovog Ford Transita, mislim da je imao motore od 17m i 20m. Za detalje idi na www.baconsdozen.co.uk/motorhome/transit.htm
FordTransitmk1van_red-1.jpg

The Ford transit mark one Essex V4 Engine.
The Mk1 transit V4 engine was a 60 degree V4 ohv made in two sizes. 1664 and 1996cc.The bore on each engine was the same at 93.67mm but strokes of 60.35 and 72.42mm gave the different capacities as a result the pistons and crankshafts are different on the two engines. Both engines were available in low compression form (7.7 to 1) and high 9.1 to 1 for the smaller unit and 8.9 to 1 for the larger. Power output varied from 73 bhp (Low compression 1.7) to 93 bhp on high compression 2.0 litre and torque from 100 lb/ft to 123.5.
Taj Transit je imao i Essex i Cologne V4 motore, u zavisnosti za koje tržište je išao.
Ponavljam, na Netu su vrlo dostupni podaci o engleskim varijantama, za razliku od nemačkih. A kod nas se se prodavali upravo Nemci.
Taj Essex je engleski motor i nije išao ni u jednog Taunusa. I kubikaže su drugačije.

Nazi_Volkswagen.jpg

Back