Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moguće da je Blitz, a taj model je pored ostalog značajan i po tome što je od njega krenuo Opelov znak munje koji i danas stoji. A meni se veoma sviđa baš ovaj model koji sam uslikao danaske:

Record2000front-1-1.jpg

Recordback-1.jpg

Ovaj ima i najjači motor koji je tad u Rekorde ugrađivan - 100ks iz 2000 kubika. Pravili su ove tu negde od '74 do '79 otprilike.

Ne, objasnio sam to gore, a zapravo sam za Opel GT čuo pre nego za Corvettu. Kako se to desilo? 1973. sam se dokopao neke knjige o automobilima. Slikovnica ustvari, ali s osnovnim tehničkim podacima. I tu u njoj je bio i taj Opel. Još čuvam tu knjigu.

Nego, danas i sutra je u Novom Sadu susret oldtajmera pa kome je zgodno može i da naiđe.;)

Bio danas, tj. već juče susret veterana u Novom Sadu. Nije to kod nas prvi put, ali nažalost u organizaciji je nešto škripalo ovoga puta. Policija nije uspostavila neprekidnu kolonu, nisu pušteni na centralni gradski plato kao ranijih godina. Nije tu pomoglo ni što se gradski ministar saobraćaja Bubnjević uključio u celu stvar vozeći oldtajmera:

Img-0008-1.jpg

Dakle ovo gore je gos'n ministar pored svog auta. Slikao sam i auto bez njega, izgleda bolje.

Img-0009-1.jpg

Nego da vidimo šta mi je to još zapalo za oko:

Img-0026-1.jpg

Img-0027-1.jpg

Img-0028-1.jpg

Meseršmit je fabrika poznata po avionima, ali su tokom pedesetih prozivodili i automobile. Nije ovo jedini model, ali su i ostali bili slični njemu, tj. svi su izgledali kao pilotska kabina. A ovaj je gostovao kod nas.

Poslednja izmena:
Major Kriger je bio opravdano odsutan, ali auto mu bio tu, malo prefarban doduše:

Img-0031-1.jpg

Img-0030-1.jpg

Dobro, šalim se, ovaj konkretno je napravljen 1950. No, isti behu i za vreme rata. MB 170.

Selimo se malo preko bare i nailazimo na najstariji automobil na izložbi. Iz Mađarske nam je stigao Oldsmobil proizveden 1914.

Img-0013Oldsmobile1914-1.jpg

Img-0017-1.jpg

A što u njemu nazad ima mesta:

Img-0015-1.jpg

Gepek je doduše nikakav, ali tako je bilo i kod drugih u to doba. Gazda (koji očigledno nije prvi put ovde i pristojno govori srpski) s ponosom ističe da je sve na njemu originalno, uključujući i drvene točkove:

Img-0013-1.jpg

Neko ga je zamolio da upali motor što je ovaj odmah učinio. To nije bilo kurblom kako bi se očekivalo. Ovo je prvi model s anlaserom. Upalio je smesta, na prvi zaokret. Ford T je inače palio na kurblu još skoro 20 godina posle, ali je koštao 6 puta manje. Gazda nam je pokazao i jednu polugicu kojom se fiksira brzina što je zapravo preteča danas popularnih tempomata.

Tatra iz 1929.

Img-0019-1.jpg

Warszava, automobil pravljen u fabrici FSO, odakle su dosta godina kasnije izlazili pezejci i polonezi:

Img-0018-1.jpg

Jako nabudženi Ford Torino iz 1969:

Img-0012-1.jpg

Img-0029-1.jpg

Real American muscle! Gazda podatke krije, ali brzinomer mu je do 300, pa vi vidite ...

Fića naravno nije imao klimu, ali se vlasnik dosetio jadu. Snimljeno u pokretu:

Img-0001-1.jpg

Nije baš svaki oldtajmer funkcionisao besprekorno pa se malo moralo i pogurati:

Img-0004-1.jpg

Kad smo već kod dvotočkaša, njima pripada i najstariji primerak na smotri uopšte, tačno vek i jednu godinu star:

Img-0024-1.jpg

Ford 15m

Img-0010-1.jpg

Wartburg

Img-0007-1.jpg

I ovaj je imao dvotaktni motor. I za kraj meni omiljeni (znam da sam pristrasan) ''Komodorac GSi''

Img-0025-1.jpg

Bilo raznih, ponešto još i ja imam, ama se ne može sve stići.

Prvih nekoliko automobila je na trg uslo pojedinacno, posle je Bubnjevic intervenisao pa je stub spusten za stalno. Inace je organizacija bila fantasticna, satnica je ispostovana u minut.

Torino je vlasnistvo mog drugara iz Loznice, '68. godiste, i ubacen je 2.9 V6 iz Scorpia.

Prvih nekoliko automobila je na trg uslo pojedinacno, posle je Bubnjevic intervenisao pa je stub spusten za stalno. Inace je organizacija bila fantasticna, satnica je ispostovana u minut.

Torino je vlasnistvo mog drugara iz Loznice, '68. godiste, i ubacen je 2.9 V6 iz Scorpia.
Ja sam bio prisutan kad su se svađali oko platoa, nekoliko veterana se popelo tamo očigledno po navici od ranijih susreta, ali neki komunalac ih najurio. Očigledno je tu bilo nekih smetnji na vezama. Nego reci mi molim te šta znaš o ovom automobilu?

Img-0002-1.jpg

Za tu raspravu oko platoa ne znam, upucen sam samo u desavanja na ulazu, jer sam ja bio onaj sto ih je propustao.

To je 1967 AMC Ambassador, originalno V8, a sada je ubacen sestak (cini mi se Fordov) i manuelni menjac. Nazalost, nisam stigao da malo vise popricam sa vlasnikom.

Za tu raspravu oko platoa ne znam, upucen sam samo u desavanja na ulazu, jer sam ja bio onaj sto ih je propustao.

To je 1967 AMC Ambassador, originalno V8, a sada je ubacen sestak (cini mi se Fordov) i manuelni menjac. Nazalost, nisam stigao da malo vise popricam sa vlasnikom.
Nisam ni ja, a ručica menjača mi je delovala kao da je od nekog kamiona.

Jaguar E - type je poznata klasika, a bio je prisutan u lepom društvu:

Img-0020-1.jpg

Ne znam da li mu je to vlasnica.

Poslednja izmena:
Hvala. Mečki je bilo najviše, 2 ''pontonca'', 1 reponja, 1 ''maxi'', onda 2 SL kupea od onih što su se pravili u periodu 1972 - 1989. Ne mogu sad da se setim koji su oni W bili, no sve je spolja delovalo ulašteno, bez greške. Žurio sam dosta pa sam preskočio dosta. Zvali su me od kuće pa sam morao otići pre nego što sam planirao. Od drugih automobila bili su još par Fordova M provinijencije, a različitih tipova, zatim NSU 1000 u narodu poznatiji kao ''Princ'', londonski autobus iz sedamdesetih (nažalost grasovci nisu dovezli svoj iz 1933), onaj ratni JEEP što redovno obilazi ovakve susrete, samo ovoga puta s prikolicom, dosta motora različitih godišta, Opel Rekord s početka sedamdesetih (Evropa) ... nešto sam sigurno zaboravio pa se vlasnicima izvinjavam.
Ostalo je dakle dosta njih koje sam hteo da slikam, no, drugi put. Možda već danas, tj. juče. Vozam se tako gradom kad ugledah onog ''reponju'' s susreta:

Mb200Photo-0002-1.jpg

200 benzinac, odlično stanje. Samo 94 KS, ali poznata dugotrajna mašina. Benzinci i inače uvek imaju veće šanse da duže ostanu u životu jer se tu uglavnom manje prelazi, a i pošteđen je dugogodišnjih vibracija karakterističnih za starije dizele.

Da, jeste Morse na avataru, sad sam stavio da se bolje vidi. Nije htelo ovo da prihvati baš onaj što sam hteo, no šta da radim.

Poslednja izmena:
Mislim da ovaj nije ni bio na izlozbi :confused:

Bio je beli Reponja iz Subotice, isto benzinac, i ne jedna vec dve 108-ice (bela iz Madjarske - stanje onako, originalni 280 i braon iz Hrvatske - mnogo lepsa, ubacen 300D "jer se dosta vozi", ali originalni motor sacuvan).

Back