okinawa karate

Evo jos par fotki:
PhotoGallery_Serbia04_04.jpg

Enbukai2006_NS_04.jpg

Enbukai2005_10.jpg

Enbukai2004_06.jpg

koja je razlika izmedju karatea i ovog karatea?

Prvo nacin blokiranja.Wa-uke fundamentalni blok-kruzni blok kojim se vrsi redirekcija protivnikove energije i koji se najcesce zavrsava snaznim grabljenjem protivnika za ruku(bolje sa spoljasnje nego sa unutrasnje strane,iako to zavisi od situacije u borbi),nakon cega se upucuje brz kontra-udarac ili se vrsi prelom ruke.Iako sam blok moze takodje da se pretvori u udarac.U Uechi ryu prilikom blokiranja ruka nikad nije staticna.
Tuzan slucaj Le Je Banera(ako se ne varam) u sukobu sa Ernesto Hoost-om kada je Le Je Baner zaradio takav prelom ruke da mu je trebalo godinu i po dana uz mnogo shipki i shrafova(obican gips nije bio dovoljan) da se oporavi,nas upozorava da nije pametno na nepametan nacin podmetati ruku protivniku,narocito ako je taj protivnik Ernesto Hoost.(Ili neka druga licnost slicnih borbenih kvaliteta).

Nacin udaranja.
Prilikom udaranja nikad se ne grce misici ruku,pre krajnje tacke,to jest protivnika.Ako bi prakticar grcio misice ruku ,oslanjajuci se na tricepse i misice ramenog pojasa prilikom udaranja, onda je to naprosto guranje ruku a ne udarac.To lici na udarac,naprosto zato sto se ruka gura veoma brzo.Ovo se odnosi i na nozne udarce.Normalno da je znatna doza misicne snage potrebna u karateu,problem je u losem koriscenju iste.
Jedan zanimljiv opis Maria Topolseka majstora Uechi ryua,(crni pojas 7.DAN) kako treba da izgleda pravi udarac u karateu:
"Kod udarca rukom u Sanchinu ,ciji se princip primenjuje kod svih udaraca rukom,studenti uce izvodjenje osnovnog udarca,njegovu pravu putanju i krajnu vremensku tacku kontrakcije.
Dosta karatista se stegne vec u pocetnoj poziciji za udarac(ruka na kuku),da bi "snazno bacilo" ruku prema protivniku.Kada ruka stigne do protivnika,takav udarac izgleda vrlo snazno kod izvodjenja ,ali je realno izgubio vise od 50 % svoje probojnosti.
U Sanchin kati ,studenti uce da ruka sa struka "poleti" prema protivniku,dobijajuci sve vece ubrzanje,te da se uz maksimalnu snagu u krajnjoj tacki udara,zabode kao strela u protivnika.(Mala digresija sa moje strane-udarac u Sanchinu se ne izvodi "sa struka" --omaska autora ovog teksta,nego sa nivoa grudnog kosa.To je prirodnije.Ako bi se ruka dizala sa nivoa struka takav udarac bi bio suvise spor, lak za blokiranje,ili eskivazu)
,nastavak teksta:
Ja cesto govorim svojim ucenicima ,da bih im objasnio princip izvodjenja Sanchin udarca. da strelac ne "trza" i ne "baca" luk da bi pojacao udarnu snagu strele"". Kraj citata.
Jos jedno moderno poredjenje je da je biomehanika pravilnog udaranja slicna snaznom kihanju.Kada neko kihne brzo se savija napred ,bez nekog svesnog razmisljanja,zato sto se prilikom kihanja brzo izbacuje vazduh iz pluca,ali se isto tako nagonski(vazduh je zivot),brzim uvlacenjem novih kolicina vazduha, telo vraca nazad,u prvobitni polozaj.Ovo se desava prirodnim putem,spontano,bez razmisljanja.Sta bi bilo kada bi neko pokusao da se prilikom kihanja sam svojom voljom nagne prvo napred,onda odluci da kihne,pa kad zakljuci da je dovoljno kihnuo da se isto tako sam vrati u prvobitni polozaj?:-D

Energija.
Ova komponenta nedostaje u modernom pristupu karateu.U pravilnom stavu,kolena su uvek povijena,(vrh kolena zadnje noge u Sanchin dachi,ili vrhovi oba kolena u paralelnom stavu se uvek nalaze na istom nivou sa vrhom noznog palca),ni manje ni vise.
Time se postize nekoliko stvari.Prirodnim savijanjem kolena,se aktivira tanden ili "hara" (,energetski centar na putanji dzong mai,centralnog kanala i najvaznijeg akupunkturnog kanala u telu.Sva snaga u karateu potice iz tandena, prema recima Masutacu Oyame.
Savijanjem kolena, repna kost se gura malo napred,cime se donji,lumbalni deo kicmenih prsljenova u odredjenoj meri poravnava sa gornjim delom kicmenih prsljenova.Ovim se postize neometan,snazan protok energije kroz telo.
Pravilnim postavljanjem stopala ,aktiviraju se R-1 tacke na stopalima( u centru jastucica stopala).Pravilnim noznim stavom se takodje aktivira Hui Yin,tacka u oblasti perineuma.Kroz ove tacke se postize ,"ukorenjivanje" to jest,cime se postize stabilnost i dobar balans.
Pocetni impuls energije dolazi iz tandena.Energija se spusta prema R-1 tackama na stopalima,odakle se vraca ka Hui Yin tacki.Postize se efekat "pumpanja" kao kod pneumatskog cekica.Tako uvecana energija ,se u predelu pojasa jos vise ojacava,kontrakcijom perineuma,sinhronizovano sa pravilnim disanjem,energija se vodi ka gornjem delu tela.Enormne kolicine energije se ulivaju u ruke kroz 6 parnih rucnih meridijana,i uopsteno kroz miscno-kostano tkivo ruku.Ostatak energije se krece ka Bai Hui tacki ("tacki 100 susreta",na vrhu glave),odalke se vraca nazad,zatvarajuci krug energije.
U ovom procesu pomaze poseban nacin disanja koji se koristi u Uechi ryu karateu.
Sto nas opet vodi do Sanchin kate.
Evo jednog kratkog opisa sta se desava kada se ova kata majstorira (premda to varira od osobe do osobe do osobe):
"Posle jedno 4 godine vezbanja Sanchina,secam se kao danas,kada sam vezbao Sanchin,najedanput sam prestao da osecam fizicko telo,pogled nisam mogao da fokusiram,kroz stopala preko nogu do hare, osecao sam toliku toplotu da je izgledalo kao da stojim u vatri.Prvo sam se malo uplasio a onda sam shvatio.........
Neko moze da se upita ,cemu to sluzi u karateu?Kanei Uechi kaze da bez kontrole disanja i energije u gravitacionom centru Hara, nije moguce izvesti snazan i kontrolisan udarac,nije moguce kontrolisati disanje kod snaznog pokreta,nije moguce kontrolisati snagu tela u napadu i odbrani,itd." Kraj citata.
Ukratko receno malo toga je moguce izvesti.

Nadam se da je sad malo jasnije u cemu je razlika?
Naravno ovo je bio samo veoma,veoma uproscen pokusaj da se objasni,od strane jednog amatera a ne majstora.
Moglo bi se jos ponesto napisati o koriscenju Kyusho jutsu,(udarcima i pritisku u vitalne tacke) u Uechi ryu karateu,ali zasad je ovo nadam se bilo dovoljno.
Pozdrav

Poslednja izmena:
moze li neko da mi kaze,ali da bude maksimalno ne pristrasan....Koji karate je najbolji,ja znam nekih par vrsta,sotokan,kjokusin,okinava....itd
ali po vasem misljenju koji je najbolji?

Kako mislis, koji karate je najbolji? Svi su dobri ako ih ozbiljno praktikujemo. Nema losih ili boljih stilova, samo losijih i boljih praktikanata.:P
Osim ako nije olimpijska disciplina.:lol:

shoken u pravu si ima samo losh i boljih praktikanata ali ja nisam trazio da mi filozofiras ovde,jendostavno sam pitao koji vama stil najvise lezi,i koji je po vasem misljenju,korisniji,lepsi,bolji....nisu svi isti...
ukoliko imas neko misljenje reci .....a sto se filozofiranja tice tu se uzdrzi;)

Svojevremeno je Masutacu Oyama (tvorac Kyokushinkai karatea),rekao da bi se prve dve kate u Shotokanu trebale trenirati oko 5 godina.To je tradicija,svaka kata se trenirala minimum 3 godine pre ucenja nove kate.

Nikada mi nece biti jasno zasto karatisti smatraju kate toliko bitnim. Do sada mi niko, karatista ili ne, nije znao reci zasto su toliko posveceni njima. Obisao sam 3 skole karatea u NS, cisto me je interesovala vestina, a i razmisljao sam da se eventualno upisem. Na sva 3 mesta su mi govorili da bih morao barem 2 godine vezbati kate, pre nego sto bi mi dozvolili da ucestvujem u sparingu, posto je to predvidjeno iskljucivo za ucenike sa visokim pojasevima.

Prvo sam prihvatio tu cinjenicu. Mislim ipak, karate je "veoma kompleksan", postoji tu veliki broj tehnika koje je potrebno savladati, pre nego sto se upotrebljavaju, a uz to su mnoge od tih tehnika opasne, ako ih izvodi neko samo delimicno navezban itd.
Mislio sam, iako su 2 godine dosta dug period, da bi se sigurno isplatilo cekati da prodje taj period, kako bih konacno upoznao aspekat borbe. Medjutim, kad sam dobio priliku da vidim sta rade stariji ucenici sa visim pojasevima, zaista sam se razocarao. Bio je to neki vid sparinga, gde su po dvoje naizmenicno izvodili tehnike, a svrha vezbe je bila sa se odbrani protivnicki napad, i izvede protivnapad.
Ljudi, bez uvrede, ali ja sam tehnike ovog tipa (gotovo identicne) imao priliku da izvodim na treningu TKDa od prvog dana treninga. Bavio sam se TKDom do nedavno 8 godina, a pomenute tehnike znam napamet, s obzirom da sam se upoznao sa njima od samog pocetka. Dali je ta cinjenica imala ikakve negativne posledice? Dali mi sada nedostaje nesto, zato sto nisam prvih 3 godina iskljucivo vezbao kate? Ne, ni najmanje. Naprotiv, ja sam 2-3 godine u prednosti/ imam 2-3 godine vise iskustva u borbi, koja je sustinska svrha borilacke vestine.

I da, zapitao sam se, dali to moze biti sve, dali je to sav obim sparinga, pa sam pitao trenera. Hteo sam da znam, dali se ikada trenira i malo ozbiljnije, malo efikasnije. Rekao mi je samo: "Ne, ne, neboj se (povrede), to je nas sparing, samo lak kontakt sa protivnikom. Ipak, ovo je sportski karate." Taj odgovor sam dobio na 2 od 3 pomenuta mesta.

Ja stvarno ne bih da uvredim nikoga, svakom svoje, ali kada sam otisao da obidjem te treninge, nadao sam se necemu slicnom ovome:

shoken u pravu si ima samo losh i boljih praktikanata ali ja nisam trazio da mi filozofiras ovde,jendostavno sam pitao koji vama stil najvise lezi,i koji je po vasem misljenju,korisniji,lepsi,bolji....nisu svi isti...
ukoliko imas neko misljenje reci .....a sto se filozofiranja tice tu se uzdrzi;)

Pa ja sam ti lepo rekao to sto sam rekao ali tebi izgleda da nije potpuno jasno. Nije filozofiranje nego moje misljenje. Ne moze da se kaze da je neki stil bolji od drugog. Ja recimo treniram Shohei/Uechi ryu i mislim da je odlican ali ne i najbolji, jer to jednostavno ne mislim.Nisam trenirao nijedan drugi stil i ne mogu da kazem da je taj ili neki drugi bolji ili losiji. I isto tako mislim da niko nema prava da deli na takav nacin. Jedino sto ja i bilo ko drugi moze da kaze je da je jedan stil lepsi a drugi manje lepsi za gledanje ili vezbanje. Jel se sad razumemo?;)

Po pitanju koji je karate najbolji ili koja je borilacka vestina najbolja ja bi se slozio sa shokenom... Apsordno je i totalno nerealno o tome govoriti... Verujem da si laik u toj prici jer si postavio to pitanje. Da bi to saznao moras promeniti mnogo skola i ucitelja, i na kraju bi opet samo mogao da kazes koji ti je stil bor.ves. najvise odgovarao i isao uz tvoju licnost... Ljubitelj sam borilackih vestina i praktikant jedne od njih duzi niz godina i mogu ti dati samo sledeci savet: ako volis poluge i bacanja - judo i aikido, ako bi nesto sa dosta akcenta na cvrstini tela sa visokim stavovima - uechiryu, gojuryu, nizi stavovi i sportski aspekt - shotokan (postoji i realnija verzija shotokan karate koja nema veze sa sportom-shotokan kaze ha), vestina gde se potenciraju noge-taekvondo,savate, ruke-boks, borba u parteru - brazilski jiujitsu, borba uz muziku - kapoeira, itd..... Pogledaj, probaj nesto i videces sta ti odgovara, a nakon nekoliko godina probaj OBJEKTIVNO da odgovoris na ovo sad postavljeno pitanje.... Pozdrav
p.s. zamisli da li bi mogao da odgovoris koji je cvet najlepsi na svetu, koja je pesma najlepsa, najbolje pice, jelo, auto, sport, itd....

Nema boljih ili losijih vestina , samo boljih ili losijih boraca . Svaka vestina za sebe ima specifican pristup problemu borenja , kao i specificna resenja tog problema . Tehnike , kretanja , filozofija , sve je to jedna celina koja neki sistem cini posebnim i razlicitim od drugih. Mnogo puta pojedinci imaju skolonost da nesto proglase losim ili losijim samo zato sto to oni ne vezbaju , ne shvatajuci prostu cinjenicu da je vestina dobra onoliko koliko se rada ulozi u istu .

Sto se treniranja kata tice , one se danas zapostavljaju od ljudi koji ne razumeju smisao kate i misle da gube vreme vezbajuci ih, a ne vide da je kata kompletan trening borilacki trening .Pravilno vezbanje kata ima za cilj da razvije “ timing” koordinaciju pokreta ,simultano koriscenje ruku I nogu ,Razvoj i pravilnu upotrebu odgovarajuce sile I snage , procenu distance , pravilan rad nogu , kanalisanje i kontrolu Ki energije , pravilno disanje .Kate blagotvorno uticu na kardiovaskulani sistem i razvoj skeleta i misica , a na psiholoskom nivou deluju tako da vezbacu povecavaju nivo samopouzdanja i moc koncentracije . Kate nisu nesto sto je nastalo juce , vec vid treninga koji se uoblicavao stotinama godina od strane ljudi sa velikim prakticnim iskustvom , gde su generacije boraca rafinisale sistem treninga . Treba biti jako oprezan kada se odbacuje nesto sto ima jako dugu tradiciju i dokazano je tokom vremena kao metod koji daje najbolje rezultate .

Moram da se pohvalim. Naime 15.04 Grigoris Michael iz Volosa, Grcka, organizuje "The traditional Okinawa Karate-do Uechi-Ryu/ShoheiRyu Seminar 2008" i "The first Open Budo-Karate Tournament-Greece 2008". Naravno i ja cu, boze zdravlja, otputovati i ucestvovati na seminaru i takmicenju.
Jedva cekam:P

Cestitam i nadam se da ces nam doneti neke zanimljive fotose,kao i izvestaj sa lica mesta.;)

Dear members of all traditional Karate Styles practitioners-artists,
As Okikukai Hellas( Greece) Hombu we are proud to invite you in our BUDO KARATE SEMINAR on 16th – 19th APRIL 2008" that will take place in the city of Volos, Greece, under the supervision of Mr POPOVIC Vladimir - 6DAN Renshi (President and head instructor of Okikukai Hombu Serbia )and Mr GRIGORIS Michael - 4DAN Jun Shihan (President and head instructor of Okikukai Hellas Hombu). Along with seminar, on Sunday 20th April will be held the FIRST OPEN BUDO KARATE TOURNAMENT. We will be honoured by your presence in our tournament.

http://www.okikukai.gr/eng_index.html

Pozdrav svim vezbacima!

Polemika je dobra stvar ali trening je jos bolji, mislim treba i jedno i drugo odnosno ne ide jedno bez drugog!!
Sta vi mislite?
A sto se Maria tice tacno je sve sto ste rekli jedino se plasim da neko ko ne poznaje problematiku takvih ljudi krene da ih velica u svojoj glavi pa onda i u tudjim glavama i da se prica kao o onom relnom aikidou i samoprozvanom majstoru Ljubi...
Zna se ko i kako moze da dodeli zvanje i cije ime moze da se koristi kada se nosi neko zvanje.
Pozz SHINJIN DOJO

Back