Oj

Mislim da su pevači iz Lišana Ostrovičkih. U video prilogu posebno su apostrofirani Ravni Kotari i Zagora, i mislim da se tu jedino mogu naći "Hrvati" koji pevaju ojkače. Na Baniji ih sigurno nema, a sumnjam da ih ima i na Kordunu i u Lici (dobro, možda u Lici). Odakle "Hrvatima" ojkača, da li su je doneli sa sobom kad su stigli u taj kraj, da li su u taj kraj došli kao Srbi ili Hrvati na žalost ne znam. Pretpostavljam da će sad Tandori da se javi sa nekim pergamentom iz Aleksandrijske biblioteke koji mu je poklonila neka od njegovih ljubavnica koja je radila u njoj.

Pogrešno sam te razumio...pa nemoj onda napisati Srbi katolici kada je jasno da su u pitanju Hrvati.

Ovde je UNESCO-va lista svetske nematerijalne baštine.
http://www.unesco.org/culture/ich/en/lists

Нема Србије у претраживачу, није уопште на листи земаља..
Нема ни Хрватске у претраживачу, није уопште на листи земаља

Odakle "Hrvatima" ojkača, da li .

Drpili, eto otkud. Tko nema, on drpa gde stige i šta stigne.

Iz enciklopedije, ojkanje Šumadinaca
pevaci_levac.jpg

Poslednja izmena:
Pogrešno sam te razumio...pa nemoj onda napisati Srbi katolici kada je jasno da su u pitanju Hrvati.

:) Slavene, Slavene, ti i ja kao da se nikad nismo sreli i polemisali o sličnim stvarima. Ja sam njihovo hrvatstvo doveo u pitanje, stavio sam ga u navodnike. Možemo polemisati o njihovom poreklu, ali mislim da je dovoljno da se zaustavimo na ojkači, jer oko nje ne vidim da imamo bitno različite poglede.

Нема Србије у претраживачу, није уопште на листи земаља..
Нема ни Хрватске у претраживачу, није уопште на листи земаља

Drpili, eto otkud. Tko nema, on drpa gde stige i šta stigne.

Iz enciklopedije, ojkanje Šumadinaca
pevaci_levac.jpg

No, na spisku ima Hrvata, ali ne i Srba. Ustvari, tu su sve naše komšije osim BiH etnikuma i Crnogoraca. Zanimljivo je da su Hrvati kasnije zaštitili klapsko pevenje, nakon ojkače, gluvog (nijemog) kola i bećarca, iako je klapsko pevanje jedna tipično hrvatska kulturna pojava ( na stranu uticaj talijanskog gradskog pevanja i pitanje koliko su Dalmatinci ustvari Hrvati). Važnije im je bilo da zaštite "baštinu" koja pripada Srbima (ojkača i gluvo kolo) ili koju dele sa Srbima (bećarac) nego nešto manje više njihovo.

Izem ti ovu pokakanu Istoriju, mrsku forumsku vladavinu mentalno osakacenih bibliofoba, intelektualnih patuljaka (dosao "covjek", tj. budala s J1c haplogrupom, sto je javno priznao, da odredjuje drugome porijeklo), mediokriteta i neznalica, sovinista, najgorih rasista u ljudskom obliku, "srpskih polutana" (kako drugacije okarakterisati taj haplotipski sljam nego njihovim rasistickim rjecnikom?) koji svoje komplekse neciste krvi lijece na ovom mjestu.

Izem ti ovu pokakanu Istoriju, mrsku forumsku vladavinu mentalno osakacenih bibliofoba, intelektualnih patuljaka (dosao "covjek", tj. J1budala s c haplogrupom, sto je javno priznao, da odredjuje drugome porijeklo), mediokriteta i neznalica, sovinista, najgorih rasista u ljudskom obliku, "srpskih polutana" (kako drugacije okarakterisati taj haplotipski sljam nego njihovim rasistickim rjecnikom?) koji svoje komplekse neciste krvi lijece na ovom mjestu.

:D Hvala Tandori. Nakon ovog mi dođe da ti pošaljm zahtev za prijateljstvo.

Inače Tandori, ne mogu da se otmem dojmu da je toj istup bio motivisan mojim jevrejskim korenima. Majku mu, kad čitam taj antisemitski post kao da čitam pamflet iz naci-Nemačke (kompleks nečiste krvi, haplotipski šljam, srpski polutan, najgori, neznalica, šovinista, budala sa J1c haplogrupom , intelektualni patuljk, osakaćen itd). Što je čudo od europejca i intelektualca kao što si ti.
Druga stvar je što si pomešao rasizam i nacionalizam. Nikad i nigde nisam napadao nikog zbog njegove rase, genetskog porekla i bilo kog drugog urođenog kvaliteta Bavio sam se onim što čini socijalnu nadgradnju nečijeg identiteta, kulturu i način razmišljanja. Osim ako ne smatraš srpstvo i hrvatstvo genetski predisponiranim u kom slučaju si zaslužio Nobelovu nagradu.
No, da skratim, ovo je početak jednog lepog forumskog rata. :D

Nista on ne shvaca, tako mi i treba kad ne koristim fusnote. Ovdje se sprovodi slicna prica poput onog Zakona o nasljednom seljackom posjedu od 29. 9. 1933. koji odredjuje cistocu seljakove rase unazad do 1. januara 1880. g. U slobodnom prevodu glasi: "Ukoliko bi medju seljakovim precima do navedenog datuma bilo primjesa strane krvi sto nije srodna njemackoj, onda on nema prava ni na titulu 'seljak', kao ni na nasljedni seljacki posjed". Znaci, ti gore pjevaci nemaju pravo da budu Hrvati. Kad se nekome ukaze da koristi skoro istu Nazi logiku po pitanju hrvatske nacije (ruku na srce, ulozio si protest na vrijeme), onda hoce da uvali toboznji antisemitizam (nigdje spomena Jevreja i Arapa, s tim da bi bio jevrejskog porijekla, prca ga inteligencija, tj. ogroman nedostatak iste). Na stranu sto se ne slazem bas u svim pogledima s doticnim Hitlerovim zakonom jer neki ljudi najozbiljnije zasluzuju da nose titulu "zatucane seljacine" do kraja svog mizernog zivota. Dobro, kad nekad posrbljeni Albanac (moja obicna pretpostavka sto se tice ranije etnicke inkarnacije, jedne od mnogih, svakako) odredjuje porijeklo nekom drugom, onda se zna kakve opceljudske i univerzalne visine je dosegla ova forumska sekcija.

Na kraju, ko uopce daje nekome pravo da odredjuje drugome porijeklo na jedan tako arogantan, bezobrazan i (sto je najgore) dvolican nacin bez konsultovanja crkvene arhivske gradje ili pronalazenja potvrde FTDNA ili neke druge laboratorije o genetskom porijeklu, barem s oceve strane?

Nista on ne shvaca, tako mi i treba kad ne koristim fusnote. Ovdje se sprovodi slicna prica poput onog Zakona o nasljednom seljackom posjedu od 29. 9. 1933. koji odredjuje cistocu seljakove rase unazad do 1. januara 1880. g. U slobodnom prevodu glasi: "Ukoliko bi medju seljakovim precima do navedenog datuma bilo primjesa strane krvi sto nije srodna njemackoj, onda on nema prava ni na titulu 'seljak', kao ni na nasljedni seljacki posjed". Znaci, ti gore pjevaci nemaju pravo da budu Hrvati. Kad se nekome ukaze da koristi skoro istu Nazi logiku po pitanju hrvatske nacije (ruku na srce, ulozio si protest na vrijeme), onda hoce da uvali toboznji antisemitizam (nigdje spomena Jevreja i Arapa, s tim da bi bio jevrejskog porijekla, prca ga inteligencija, tj. ogroman nedostatak iste). Na stranu sto se ne slazem bas u svim pogledima s doticnim Hitlerovim zakonom jer neki ljudi najozbiljnije zasluzuju da nose titulu "zatucane seljacine" do kraja svog mizernog zivota. Dobro, kad nekad posrbljeni Albanac (moja obicna pretpostavka sto se tice ranije etnicke inkarnacije, jedne od mnogih, svakako) odredjuje porijeklo nekom drugom, onda se zna kakve opceljudske i univerzalne visine je dosegla ova forumska sekcija.

Na kraju, ko uopce daje nekome pravo da odredjuje drugome porijeklo na jedan tako arogantan, bezobrazan i (sto je najgore) dvolican nacin bez konsultovanja crkvene arhivske gradje ili pronalazenja potvrde FTDNA ili neke druge laboratorije o genetskom porijeklu, barem s oceve strane?

U ovakvim situacijama rukovodim se idejom da s idiotima ne treba razgovarati. S druge strane, ako se budali pusti na slobodu postaće još bahatija i arogantnija i smatraće odbijanje komunikacije za predaju. Ti si prvi postavio izuzetno uvredljiv post, prozivajući nekog zbog porekla, nečiste krvi, haplotipskog šljama itd (možeš slobodno da pogledaš gore što si napisao) iako ja nikad i nikog nisam častio tim epitetima. Kad sam izrazio sumnju u njihovo nacionalno poreklo, ti si počeo da sipaš uvrede, bez iakve veze sa onim što je napisano. Prozvao si me zbog pripadnosti J1c haplogrupi iako dobro znaš njeno poreklo i korene, i zbog toga si izgleda imao naročit pik da se na vulgaran način obračunaš sa mnom. Ako to nije antisemitizam, ja ne znam šta je.
Ako želiš da kažeš da sam posrbljeni Albanac verovatno si u pravu. Moji su poreklom Vlasi verovatno sa prostora današnje grčke Makedonije (pošto prema rezultatima testa tamo imam bliske srodnike ) moguće da su i Arvaniti ili Fašerioti. I šta onda? Uopće nemam problem sa svojim poreklom, niti sa poreklom drugih ljudi koji priznaju svoje poreklo. Srba ima svih vrsta i oblika.I Hrvata ima svih boja i oblika. Ovde često govorimo o posrbljenim Vlasima i pohrvaćenim Česima. Što je to tako bogohulno u razgovoru o pohrvaćenim Srbima? Oni što su mi problem to su oni koji zamagljuju svoje poreklo, skrivaju ga, i pokušavaju prikazati nečim drugim. Ko si ti Tandori? Koji je tvoj identitet? Ja bar znam ko sam ja. A ko si ti?

Ne, nego postavljam hipotezu. Ja mislim da jest najstarije. Ono sto verovatno masa ljudi ovde ne zna je da Ojkanje nije samo Srbska ne Hrvatska tradicija. Takodje izgleda da je moguce da je ova tradicija vezana za I2a haplogrupu jer je nalazimo na sardiniji. Sta to onda govori o I2a populaciji i Srbima i Hrvatima?

Сардињани ојкају. :)

Back