OHRID

• Začetnik teme Začetnik teme 45321
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim nemoj da smo bukvalisti, rekla sam skoro...
Ohridska voda ima bas specifican sastav ,bistra, cista, nije kao u drugim jezerima - uopste. Cak se ne tone tako lako :)
Od hotela do obale bilo je 30tak metara, plaza ko prava morska, sum talasa fantastican, sve to u Avgustu mesecu, 5-6 km od samog centra grada.
Stalno sam imala utisak ko da sam na moru. Stvarno je Ohrid jedinstven po mnogo cemu. A taksi prevoz je dzabe.

Tako sam i ja bio smešten prošle godine u kompleksu Metropol Lake Resort i prezadovoljan sam bio smeštajem, hranom, okolinom, ljubaznošću osoblja, i cenom aranžmana (preko firme pa neki silan popust, ali i punu cenu da sam platio vredi), nekih 7km od Ohrida kad se krene prema Sv. Naum-u. Super mesto za lep porodični odmor. Taksi je džaba, a na kraju krajeva i buseve imaš svakih 15 minuta za potpuno smešne pare. O onom što ima da se vidi, a ima, ne bih da pričam, to se mora doživeti. :)

Poslednja izmena:
Tako sam i ja bio smešten prošle godine u kompleksu Metropol Lake Resort i prezadovoljan sam bio smeštajem, hranom, okolinom, ljubaznošću osoblja, i cenom aranžmana (preko firme pa neki silan popust, ali i punu cenu da sam platio vredi), nekih 7km od Ohrida kad se krene prema Sv. Naum-u. Super mesto za lep porodični odmor. Taksi je džaba, a na kraju krajeva i buseve imaš svakih 15 minuta za potpuno smešne pare. O onom što ima da se vidi, a ima, ne bih da pričam, to se mora doživeti. :)

Mi smo ( firma takodje ) bili smesteni u samom centru Ohrida, isto klopa savrsena, osoblje par exelanse, cak nam ni
mini bar usluge nisu na kraju naplatili :eek:
A taxi bas dzabalesku, isli smo sa Nauma do centra nazad za 5 evra :eek:

Ja sam se kupala na metar od tog izvora, to se u stvari Beli Drim valjda uliva u jezero pa je zato
onako ledena,na minut sam nogu umocila na tu stranu i istog momenta mi je utrnula...

Sad se setih da imam dobru sliku o ovome o cemu smo pricali :)

svetinaum.jpg

Tako je, crni Drim, a Beli je ono u Strugi :rumenko:
Hvala :)
Opet nisi u pravu. I ono u Strugi je isto Crni Drim.
Beli Drim izvire u Metohiji i spaja se sa rekom Crni Drim u Albaniji kod grada Kukeš i odatle počinje Drim koji se uliva u JAdransko more.

Navodno smer kojim se uliva u Ohridsko jezero kod Svetog Nauma direktno vodi do mesta gde se izliva iz jezera u Strugi.

Beli Drim izvire u Metohiji i spaja se sa rekom Crni Drim u Albaniji kod grada Kukeš i odatle počinje Drim koji se uliva u JAdransko more.

Navodno smer kojim se uliva u Ohridsko jezero kod Svetog Nauma direktno vodi do mesta gde se izliva iz jezera u Strugi.

Nedaleko od Ohrida tacnije na nekih 20 km nalazzi se mesto Radozde(par km od Struge). Tamo mozete videti fantasticnu malu crkvu uklesanu u kamenu Sveti Arhangel Mihail... mislim da je iz XII veka. Do crkve se dolazi jako strmim stepenicama ali osecaj kod iste je prosto neopisiv.Sticete bukvalno osecaj kao da ste nekim vremeplovom prebaceni u XII vek. Ulaz je besplatan inace, a ispred ulaza u crkvu pruza se nestvaran pogled na jezero.

29110921743107497592131.jpg

Video je malo losiji ali nadam se da cete steci utisak o cemu govorim :)

Pa tesko da ce biti po istoj ceni... sto se smestaja tice mozda, ali sto se ostalih cena tiče na Ohridu su cene kao u Bgu mozda i niže 10-15%.Ne verujem da bilo gde u Grckoj mozete u klubu uzeti pivo za 1,5 e
pre par godina kad sam razmišljao o Ohridu baš su mi makedonci sa foruma pisali da je izuzetno skup za izlaske i da i oni jeftinije prođu u Grčkoj nego u Ohridu. to mi je potvrdila i komšinica koju su zahebali tim pričama o jeftinoći pa pobegla iz ohrida posle 3 dana. ali ako ti tako kažeš...

pre par godina kad sam razmišljao o Ohridu baš su mi makedonci sa foruma pisali da je izuzetno skup za izlaske i da i oni jeftinije prođu u Grčkoj nego u Ohridu. to mi je potvrdila i komšinica koju su zahebali tim pričama o jeftinoći pa pobegla iz ohrida posle 3 dana. ali ako ti tako kažeš...

Pa pazi ovako..vec duze vreme na Ohridu vlada nepromenljivi kurs 1e = 61 denar. Evo vam neki spisak cena
Pijaca: 1kg jabuka,breskvi,paradajza, paprike je oko 30-35 denara
lubenice 10-15 denara 1 kg
grozdje oko 40- 50 den kg
Prodavnica: pivo limenka 50-80den (skopsko je 50-60 amstel i haineken 70-80)
Klubovi: pivo (0,33) 100den
Plaza: kokice 20-30 den, sladolede nisam konzumirao :D
Prevoz: taxi- gde god krenuli u samom Ohridu cena ne moze preci 5 eura, bus: zavisno od toga gde idete..npr karta do Sv Nauma koji je najudaljeniji je 100den
Ovo su neke od cena kojih se secam, a mislim da ovo zaista nije skupo :)

U bre, pa ja nista nisam naucila tamo od vodica :rumenko:

Pa pazi ovako..vec duze vreme na Ohridu vlada nepromenljivi kurs 1e = 61 denar. Evo vam neki spisak cena
Pijaca: 1kg jabuka,breskvi,paradajza, paprike je oko 30-35 denara
lubenice 10-15 denara 1 kg
grozdje oko 40- 50 den kg
Prodavnica: pivo limenka 50-80den (skopsko je 50-60 amstel i haineken 70-80)
Klubovi: pivo (0,33) 100den
Plaza: kokice 20-30 den, sladolede nisam konzumirao :D
Prevoz: taxi- gde god krenuli u samom Ohridu cena ne moze preci 5 eura, bus: zavisno od toga gde idete..npr karta do Sv Nauma koji je najudaljeniji je 100den
Ovo su neke od cena kojih se secam, a mislim da ovo zaista nije skupo :)

Kapri sladoled (pošto ja najviše njega jedem) 25 denara u prodavnici ili na na šetalištu, na plaži je i 40, ako te baš mrzi da odšetaš 100-200m do prodavnice.

Ne znam kako je bilo ranijih godina ali cene su danas denar manje-više iste kao i kod nas u Srbiji.

Kaže mi jedna meštanka, Crni Drim bukvalno protiče kroz jezero...a voda se ne meša sa jezerskom, samo protekne :lol:

Mi smo ( firma takodje ) bili smesteni u samom centru Ohrida, isto klopa savrsena, osoblje par exelanse, cak nam ni
mini bar usluge nisu na kraju naplatili :eek:
A taxi bas dzabalesku, isli smo sa Nauma do centra nazad za 5 evra :eek:

E da, ja sam iz mini bara uzeo samo jednu flašu kisele vode. I kad sam otišao na recepciju da se odjavim, sam sam se setio mini bara i rekao recepcionaru da mi naplati. Inače ne bi bilo ništa.
A što se tiče ljubaznosti, nije je bilo samo u hotelu nego bilo gde da sam išao. A svi rade za mizerne plate. Konobarska plata je 100evra.

Čime putujete i koliko košta i traje prevoz?

Ja sam isao firmom Galeb (kooperacija Laste i makedonskog Galeba). Isao sam 2011. i cena karte je bila 4060 dinara,cuo sam da je letos bila oko 5000 dinara, mozda i preko.
Galeb je najjeftiniji mada ne bih sa njima isao.Razlozi:
1.Decko koji je uredno kupio kartu i usao u Nisu nije imao gde da sedne(sedeo je na stepenicama), sto je na dugim putovanjima poput ovog nedopustivo.
2.Cesto pravljenje nepotrebnih pauza koje znacajno produzavaju vreme puta
3. U povratku na 40+ stepeni poslali su autobus kome NE RADI KLIMA! Nasa je sreca da je bilo ogromnih sibera

Inace put je u oba pravca trajao tacno 13 sati

Ja sam išao kolima, zbog bebe, a ostali su plaćali 2.400 prevoz po osobi + vozaču naravno gratis smeštaj, firma je angažovala prevoznika posebno koji je bio najpovoljniji, i koji je odredio cenu prevoza, toliko para jedan autobus, pa sad ako idu 10 ljudi deli se na 10 njih prevoz, ako idu 50 na 50. Autobus je bio skroz pun tako da je prevoz ispao 2.400 po osobi. ( inače udaljen sam oko 400 km Ohrida)

Back