Ograniceni ljudi

Ako poznajete takve ljude, kako se nosite sa njima, primera radi ako radite sa njima, ili ako morate da delite prostor, kolege su vam, poznanici ili sta vec?
I naravno, jesmo li svi mi na neki nacin ograniceni, ili ima onih dubokoumnih i postoje li zaista "neograniceni ljudi"?
Kako se nosim sa njima? S obzirom na činjenicu da su ograničeni, ne vidim kako bih se drugačije mogla nositi sa njima osim da ne pridajem tome neku veliku važnost. Životne okolnosti nas primoravaju da se svakodnevno srećemo sa nekim banalnim primerima ograničenosti, na koje se najčešće nasmejem i neretko iščudim, ali šta je tu je, ne živimo sami na ovom svetu. Sam izostanak tolerancije prema takvim ljudima, svakako neće promeniti njihovu ograničenost.
Sa druge strane, rado se okrećem "neograničenim" ljudima sa nadom da se od njih puno toga produktivnog i korisnog može pokupiti. I naravno da ima takvih ljudi, čiji um je jako privržen "open minded" filozofiji života. Trudim se da i sama budem takva, koliko god je to moguće. Tu na prvom mestu sebe uvek pokušavam lišiti predrasuda i ostalih gluposti koje su glavne odlike ograničenosti.

Kako se nosim sa njima? S obzirom na činjenicu da su ograničeni, ne vidim kako bih se drugačije mogla nositi sa njima osim da ne pridajem tome neku veliku važnost. Životne okolnosti nas primoravaju da se svakodnevno srećemo sa nekim banalnim primerima ograničenosti, na koje se najčešće nasmejem i neretko iščudim, ali šta je tu je, ne živimo sami na ovom svetu. Sam izostanak tolerancije prema takvim ljudima, svakako neće promeniti njihovu ograničenost.
Sa druge strane, rado se okrećem "neograničenim" ljudima sa nadom da se od njih puno toga produktivnog i korisnog može pokupiti. I naravno da ima takvih ljudi, čiji um je jako privržen "open minded" filozofiji života. Trudim se da i sama budem takva, koliko god je to moguće. Tu na prvom mestu sebe uvek pokušavam lišiti predrasuda i ostalih gluposti koje su glavne odlike ograničenosti.
ооо,да да:hahaha:
путеви до"среЧе","љубави","утицаја свемира"
количина боје на лицу,дужина сукње,дубина деколтеа,висина потпетице,......и нараво дужина шишкиЦА
предрасуде не настају ТЕК ТАКО случајно:rtfm:
какве ширине међуножних вредности:whistling:уз сву успешност,образованост:rotf::hahaha1:
your ignorance amuses me-да задовољимо покондирену малограђанштину:hvala:

Aleksandar Vučić.:lol:

moze i bez gledanja, chitanje sa usana :lol:

- - - - - - - - - -

Ovaj termin je dosta sirok.
Postoji fiizcka ogranicenost - manjak koeficijenta inteligencije koji moze da utice na ogranicenost u razmisljanju, recimo da covek nikad ne razvije aprstraktno misljenje ili da ne moze da poveze dogadjaje u prostoru i vremenu i izvuce uzrocno-poseldicne zakljucke. Ovakva ogranicenost nije negativna, vec je produkt manjeg broja sivih celija i/ili ostecenja mozga sa kojim se neko rodio. U odredjenim slicajevima moze biti poboljsana do mere da osoba moze samostalno da funkcionise bez tudje nege i pomoci. Ovo sve zavisi od stepena ostecenja.
Postoji i psihicka ogranicenost - recimo strah. Ima i drugih vrsta, recimo neke psihoze mogi da zazovu ogranicenost, ali pozabavimo se strahom jer je on nama svima blizak. Strah moze da ogranici nas prostor po kome se krecemo i broj ljudi sa kojima kontaktiramo ako smo imali prethodna negativna iskustva, pa se po principu uslovljavanja javila negativna reakcija naseg organizma na datu situacijiu i aktere u njoj. A mozemo i jednostavno da se plasimo mraka, lifta, zmije i slicnog. Ovakva ogranicenost vec poprima konotaciju bolesti pogotovo ako predje u panican strah gde smo do te mere zablokirani da ne smemo da izadjemo iz stana. Ili ako vec izadjemo sigurnost trazimo u opsesivno-kompulsivnim radnjama, ali to je vec druga tema.
Ono na sta ti mislis su pretpostavljam ograniceni ljudi u svojim stavovima i pogledima na svet. Moze da se radi o tome da im manjka obrazovanja i to je najcesci slucaj. Ako ceo zivot citas jedne te iste novine, kada uzmes neke druge nece ti se otvoriti novi vidici nego ces jednostavno reci da lazu. Ovo naravno ne mora biti negativna osobina, jer covek je jednostavno tokom svog zivota ustalio u svom mozgu odredjeni nacin razmisljanja. U principu takve ljude treba ostaviti na miru da veruju u ono u sta veruju, a ne ispravljati krive Drine i ubedjivati ih kako postoji svet van njihovog Kineskog zida. Jer kao sto su oni mozda tebi cudni, cudan si i ti njima sa svojim "neogranicenim" pogredom na svet.
I sta uopste znaci "ogranicen" i "neogranicen"? Da li postoji ograda oko naseg misljenja? Ne, bar koliko ja znam. Jedino moze postojati fizicka barijera kao sto sam gore opisala, ali to je medicinsko stanje.
Ja recimo imam jako uzak krug interesivanja - da li to znaci da sam ogranicena i na osnovu kojih parametara ces to proceniti i izmeriti? Umem i da se drzim svojih principa i stavova. Da li to znaci da sam ogranicena ili principijelna i imam validne argumente za svoje msiljenje?
Da li pod dubokoumnoscu podrazumevas fakultetsko obrazovanje i nacitanost? Jer znam dosta ljudi sa "samo" srednjom skolom koji su procitali vise knjiga od mene sa fakultetom i silnim specijalizacijama i koji cak imaju vece talente i interesovanja od mene.
Sve ti je to diskutabilno sto si naveo u uvednom postu i malo besmisleno za raspravu.

kakav elaborat :lol:
idem da pojedem tu tvoju jabuku i da se otrujem :lol:

Svi smo mi ograničeni.. neko u manjoj neko u većoj meri...

Tacno!

Za mene je ogranicena osoba ona koja ne razume druge.... i sudi im,a ne zna sta se desava u toj osobi, i kako se osecaju u datoj situaciji...
Treba saosecati sa drugima, i siriti svoje znanje o ljudima .... I uvek mozemo da sirimo svoje razumevanje,a ne samo da znamo o tome sto smoi sami proziveli...

Evo primera: Moju drugaricu otac zaposlio da radi u bolnici. A ona umetnicka dusa....Treci dan joj dali da vozi kolica sa lesom.... devojka se istraumirala.
Otac popi*deo i optuzio je kako je ona lenja i nesposobna, a ne shvata da njena mentalna struktura ne moze da izdrzi takve stvari..i da nije ni lenja,ni bezobrazna...vec da posao jednostavno nije za nju.
Izbacio je iz kuce,i jos rekao baki i deki-nemojte da je primite ...i baka rekla -ne mozes da dodjes kod mene da zivis-necu da poricem rec mog sina.

Eto - to se zove ogranicenost!

Tacno!

Za mene je ogranicena osoba ona koja ne razume druge.... i sudi im,a ne zna sta se desava u toj osobi, i kako se osecaju u datoj situaciji...
Treba saosecati sa drugima, i siriti svoje znanje o ljudima .... I uvek mozemo da sirimo svoje razumevanje,a ne samo da znamo o tome sto smoi sami proziveli...

Evo primera: Moju drugaricu otac zaposlio da radi u bolnici. A ona umetnicka dusa....Treci dan joj dali da vozi kolica sa lesom.... devojka se istraumirala.
Otac popi*deo i optuzio je kako je ona lenja i nesposobna, a ne shvata da njena mentalna struktura ne moze da izdrzi takve stvari..i da nije ni lenja,ni bezobrazna...vec da posao jednostavno nije za nju.
Izbacio je iz kuce,i jos rekao baki i deki-nemojte da je primite ...i baka rekla -ne mozes da dodjes kod mene da zivis-necu da poricem rec mog sina.

Eto - to se zove ogranicenost!

jadna devojka :(

Ne zelim da se neko uvredi, ali definitivno medju obrazovanim ima vise ljudi koji "razumeju", barem u vecoj meri...

Ogranicen covek je onaj koji ne osvesti lose stvari koje je dobio u proslosti - na primer- otac ga je tukao- i on iako zna kako je to bilo lose,primitivno, i nepotrebno - on se po tom primeru identicno ponasa prema svom sinu!

Ogranicen covek robuje predrasudama. Srbi su lose, Italijani su edipovci, mladi ljudi su puni elana itd....

Jedna bakuta: Kakva je ova nasa omladina,spava do 12h, nigde elana..gde je ta mladost??? Kada sam ja bila mlada...mi smo ustajali u 4h ujutro itd...
A onaj 17-godisnji decak u soku. Dovoljno je odrastao da vidi sta se desava oko njega-shvatio je bi trebao da bude glava porodice, da stvori nesto od sebe..a stanje u drzavi i drustvu -KRSH!

I obrnuto, i penzioneri mogu da budu puni elana i vitalni,i jer su sve vazne stvari iz njih,i nemaju nikakve obaveze...sada mogu da se opuste i budu bez brige!

Back