Ogledalo

Pogledajte prilog 376844

„Dobar dan profesore!“ „Ohooo“, uzviknu, otežući poslednji samoglasnik, čovek zavaljen u fotelju. „Dobar daaan, doobar dan! Taman na vreme!“ reče ne ustajući. „Na vreme za šta?“ upita devojka zbunjeno i njeno vitko, visoko telo, utegnuto u kombinezon tamnoplave boje stade u mestu, iščekujući odgovor. „Da mi pomogneš Sofija“, značajno odgovori on, pozivajući je prstima i kružnim pokretom zgloba desne ruke da priđe bliže.“ A možda bude korisno i za tebe“, kao uzgred, promrlja sebi u bradu i poče da traži pogledom nešto po sobi.

Bila je to prostrana ali antikvarnim nameštajem pretrpana soba. Stil ranih tridesetih godina dvadeset prvog veka. Iznad jedinog, ali ogromnog prozora od aluplasticijuma, u ovo doba dana pozicioniranog na istočnom zidu sobe, (dovoljno velikog da se kroz njega uleti hoverblastom, što je bila prva Sofijina asocijacija), diskretan mehanizam nosio je na sebi okačenu draperiju. Debeli ekopliš, uredno skupljen trakom oivičenom kićankama, padao je sa leve i desne strane prozora i skoro dodirivao pod. Kakav kontrast u odnosu na ostatak prostorije! Kutije, uglavnom odzipovane, kipuće kršem (barem po Sofijinom mišljenju), bile su skoro svugde. Delovi kiberhumanoida, mehanizmi ko zna čega, ukratko soba je bila u haosu. Kreativnom haosu, govorio je profesor Dobrić, uz pomalo kiseli smešak deteta koje pokušava da izbegne majčine grdnje.

„Gde li su? Ahaa!“ uzviknu profesor. „Vidiš onu tamo kutiju?“ Sofija, prateći trajektoriju uperenog prsta, uperi pogled ka dugačkom stolu, pozicioniranom tik uz mašinu za detoksikaciju i nemoćno slegnu ramenima. „Koju kutiju, ima ih dvadesetak“, nervozno promlja i uputi Dobriću molećiv pogled. „Der, der, ne gubi nadu!“ nasmeja se profesor. „Onu sa nalepnicom.“ Sofija, vrati pogled nazad ka stolu i sa čuđenjem primeti da je jedna od kutija zaista bila obeležena nalepnicom od zamenskog papira. E sad sam sve videla, pomisli i polako, izbegavajući krš, odgega do nje. „'Vamo s njom! I pažljivo molim te...“ razdragano dodade profesor, dok je Sofija donosila kutiju, zagledajući celim putem u njenu unutrašnjost.

„Budi ljubazna, spusti je ispred mojih nogu. I sedi preko puta mene, eto tu...“ zastade profesor na trenutak, „tu na tog kućepazitelja.“ Sofija učini kako joj je starac rekao i sede na pokvareni uređaj, oko metar i po naspram profesora, prethodno prešavši par puta krajem rukava preko njega. Više demonstrativno, nego zaista skidajući prašinu.

„A sad! Da ti pokažem šta sam našao“, reče profesor i iz kutije izvuče dva zaprljana okvira od ekodrveta. „Ogledala!“ začudi se Sofija. A zatim se začudi svojoj začuđenosti. „Ipak je ovo soba profesora Dobrića“, pomisli. „Ogledala, nego šta“, razdragano uzvrati starac. „I to prilično prljava“, dodade. „Ahaaam“, zakikota se Sofija i zakoluta krupnim zelenim očima. Profesor je začuđeno pogleda očigledno ne shvatajući na šta devojka cilja, a zatim nastavi. „Evo uzmi jedno i uperi ga ka meni. Ja ću da uradim isto sa svojim.“ Sofija se promeškolji na kućepazitelju, nasloni ogledalo na grudnu kost i blago se nagnu ka profesoru, povremeno s visine zagledajući na musavu površinu stakla.

„Okee...“ reče profesor Dobrić, „sada kada smo uperili ogledala jedno ka drugom, reci mi šta vidiš u mom ogledalu. Ček...“ brzo se ispravi profesor, „samo da skinem filter sa prozora.“ Profesor pritisnu par polja na rukavu odela i kroz prozor poteče intenzivna jutarnja svetlost sunca. „Okee.. dakle šta vidiš u mom ogledalu?“ „Na vašem ogledalu vidim štroku. U njegovom odrazu takođe. Vidim svoje musavo ogledalo, prašinu na njemu, nešto žuto i masno. Bljak“, zgrozi se Sofija, opet više demonstrativno, čuvajući reputaciju čistunice. „A delove tvog ogledala na kojima nema, hmm... prašine... kako njih vidiš u mom ogledalu?“ upita profesor. „Vidim svetlost, odbleske sunca“, uzvrati Sofija. „Da!“ Uzbuđeno reče on,“ i ja vidim isto u odrazu tvog ogledala!“

Sofija malo nakrivi glavu ka levom ramenu, i otvori oči širom, u neverici. Da li je profesor ciknuo, izlapeo? Nema još ni sto trideset godina, nemoguće... pomisli devojka. „Strpljenja...“ nasmeši se profesor. „Uzmi tu krpu pored noge, da, tu!“ potvdi profesor. „Obriši svoje ogledalo i uperi ga opet ka mom.“ Devojka, polako posegnu za krpom, uputivši pritom profesoru jedan dug pogled neverice i poče da briše površinu stakla. Kad je hover-trka nek je hoverbal, pomisli i uz dosta napora, nakon izvesnog vremena izglanca ogledalo. „Još malo..“. reče profesor zviždučući, očigledno zabavljen celom situacijom. Sofija nastavi da briše masne ostatke, i par minuta kasnije okrete ga ka profesoru, pokretom koji je pokazivao izvestan ponos. „Eto“, nasmeja se, „sad je kao novo! A vi, profesore, zašto vi ne očistite svoje?“ upita ga ona. „Biće i to.“ čula je kao odgovor. „Nego reci mi prvo... šta sad vidiš u i na (profesor naglasi ovo „u“ i „na“) mom ogledalu?“

„Pa...“ poče devojka nesigurno, „na vašem ogledalu vidim štroku, mast i tako to... ali“, zađuđeno nastavi Sofija, „odbljesak sa mog ogledala je sada toliko jak, da prljavština ide u drugi plan. Vidim je... i dalje je tu, ali je toliko osvetljena da postaje nešto sporedno. U prvom planu je svetlost! Čistiji delovi vašeg ogledala sada sjaje još jače, a u odrazu vidim samo sunce. Vidim zrake koji se prelamaju sa površine mog ogledala.

Profesorova usta izviše se u široki osmeh. „Da, a ja“, reče profesor „vidim donekle obrnuto. Vidim prašinu na svom ogledalu jasnije u tvom ogledalu. Kontrast je takav da prašina postaje izraženija...“ profesor se na sekund zamisli... „očiglednija. Što se mene tiče tvoje, (profesor naglasi „tvoje“) ogledalo je prljavo a ne moje“, nastavi profesor i zagleda se u Sofiju ispitivački, očigledno očekujući neku naročitu reakciju. Sofija se nelagodno promeškolji. Nije joj se sviđala ideja da njeno ogledalo profesoru izgleda prljavo. Ne nakon tolikog glancanja.

„A sad vi profesore...očistite svoje.“ Profesor se prenu iz zanosa (Sofija još nije bila načisto, da li je sa starcem sve u redu) i uhvati dobačenu krpu. Nakon nekog vremena, dahtanja i oblizivanja gornje usne jezikom, profesor nasloni ram svog ogledala opet na kolena i klimnu glavom. Devojka učini isto sa svojim. U jednom trenutku nenameštenog fokusa svetlost sa Sofijinog ogledala bljesnu u profesorove oči. Isto se dogodi i sa suncem koje se prelamalo sa površine ogledala profesora Dobrića. Oboje ustuknuše od tolike svetlosti i pogledaše nagonski u stranu. „Nismo navikli...“ reče profesor žmirkajući i pokušavajući da izoštri pogled, trljajući suzne oči kažiprstom leve šake. „Da....“ uzvrati Sofija, čkiljeći, spusti ogledalo na pod a zatim takođe obrisa suze. Nakon izvesnog vremena žmirkanja, bečenja i izdizanja obrva, Sofija upita: „profesore u kutiji sam videla još nešto. Uvijeno u beli plastopapir. Šta je unutra?“ „Ah... da...“ uzvrati profesor Dobrić zatečeno, glasom koji je bio neprirodno tih i čudno odskakao od dotadašnjih profesorovih emocija.

„Unutra je takođe ogledalo. Samo razbijeno“, prošapta profesor pogleda uprtog u paroglajder pored svoje čizme. „Ali, ne bih o tome danas. Suviše je tužno...“ Sofija klimnu glavom, morajući da se složi a zatim uskliknu. „Hoćemo opet!?“

Prema mom iskustvu, osobe koje ispravno percipiraju vlastitu prljavštinu, bliže su tome da ne percipiraju tuđu.
Slažem se sa Sanjinim izlaganjem o čistim delićima ogledala koji su i sami ogledalo.
Slažem se sa Cocovim izlaganjem da je najčešći slučaj:
Ono što je najčešći slučaj je da mi kroz svoje prljavo ogledalo vidimo samo prljavštinu nekog drugog ogledala, dok za svoje ogledalo mislimo da je čisto
s tim da to što vidimo unajčešćem slučaju jeste pre svega naša prljavština.

Treće pitanje Sanjino...
to je redak slučaj, te potpune zaprljanosti.
To je poslednji pasus priče.Ali ni sada ne bih o tome jer je mogućnost ogrešenja (mog) ogromna.

I sada ne znam kako viv idite npr. Sfyontull-in komentar na vrhu ali ja ga vidim kao da je njen a ne njen i moj odgovor.
I onda sam se složio sa sopstvenim odgovorom na Cocov komentar :eek:. :lol:
Obratiću pažnju, ubuduće :rumenko:

Napast;bt287040:
Prema mom iskustvu, osobe koje ispravno percipiraju vlastitu prljavštinu, bliže su tome da ne percipiraju tuđu.
Razlikuju nam se iskustva, značajno.

Osoba koja vidi je osoba koja vidi.
Zašto bi osoba koja vidi bila selektivno slepa?
Ne samo da u tome nema logike, nego nema ni istine. Osoba koja vidi svoju prljavštinu, svakako vidi i tuđu.
Osušivanje je sasvim druga stvar.

Mislim da Coco pravi tu distinkciju između viđenja i osuđivanja.
Čini se da je ti uopšte ne uviđaš.

Videti tuđu prljavštinu ne znači ne videti tuđu svetlost.
Ako si nepristrasan, prljavština je prljavština a svetlost je svetlost. Nemaš razloga da ignorišeš bilo šta.

Ne videti zlo, ili se praviti da ne vidiš zlo, onda kada ga ima - podrška je zlu.

Ukazivanje na prljavštinu ne mora biti zlonamerno, naprotiv. A ne možeš ukazati ukoliko je ne vidiš.

Ukoliko samo viđenje i ukazivanje na prljavštinu smatraš zlonamernim - onda tvoje ogledalo ne reflektuje dobro stvari.
A ima raznih ogledala.
Kao što rekoh, kako znaš da je ispod prljavštine ogledalo - nekad očistiš prljavštinu i i ispod ne nađeš ogledalo.

Slažem se sa Sanjinim izlaganjem o čistim delićima ogledala koji su i sami ogledalo.
Slažem se sa Cocovim izlaganjem da je najčešći slučaj:
Ali slaganje nas samo po sebi ne dovodi bliže istini.

Poslednja izmena:
Napast;bt287041:
Treće pitanje Sanjino...
to je redak slučaj, te potpune zaprljanosti.
To je poslednji pasus priče.Ali ni sada ne bih o tome jer je mogućnost ogrešenja (mog) ogromna.
I poslednji pasus mi nije štimao.
Parčići slomljenog ogledala su i dalje ogledala. Svako to parče, ako je čisto, može da primi i reflektuje svetlost sunca.

Razumem šta si hteo da kažeš, ali prosto to nisi dobro izveo.
Verovatno si mislio na "ogledala" s kojih je skinut taj materijal koji ima svojstvo ogledala.

Mislim da Coco pravi tu distinkciju između viđenja i osuđivanja.
Čini se da je ti uopšte ne uviđaš.
kod mene je ono "u drugom planu" što pominjem to "neosuđivanje.

Zašto bi osoba koja vidi bila selektivno slepa?

zato što niko ne vidi potpuno, sad ti polaziš od krajnosti savršenog viđenja. U stvarnosti postoje "viđenja" i "viđenja".
A selektivno slepilo je ekstremno važno pitanje koje svako sebi treba da postavi.
Zašto sam ja selektivno slep? Ja to sebe stalno pitam npr... ne tim rečima naravno.

Mada ima i ono mrzim greh a ne mrzim grešnika. Otud ono [B]na[/B] ogledalu.
Ogledalo samo po sebi je prelepo. Otud ta lepota ide u prvi plan a vidiš i ono drugo, ali jelte u drugom planu :)

Ali ok samo po sebi nas ne dovodi, ako si mislila da smo konsenzusom došli do istine i sad možemo dalje da slažemo slagalicu.
Ne verujem više u slaganje slagalice, do Istine koja je jedna i sa velikim I ne dolazi se slaganjem nego recimo
posmatranjem svojih reakcija na ono što drugi napišu.
Ako po svaku cenu npr. želiš da pobediš u diskusiji ( areče neko da je koren diskusija bacanje diska tj. takmičenje), onda to ukazuje nešto.
Ako uspeš da vidiš objektivno tuđe reči, da se ložiš sa njim, da ga ne potceniš, da svakoj njegovoj rečenici daš šansu onda to opet ukazuje na nešto.
To sam mislio sa onim "takav sam ja".

Meni je bitno zašto (na osnovu čega) se neko s nečim slaže ili ne slaže.

Prvi ili drugi plan - to zavisi od prljavštine.

Ako zađeš u neki budžak pa naletiš na situaciju silovanja, nećeš činjenicu da tu neko nekog siluje staviti u drugi plan, pa stati, blažen, u nastojanju da u silovatelju uočiš sve ono što ga čini divnim.

I poslednji pasus mi nije štimao.
Parčići slomljenog ogledala su i dalje ogledala. Svako to parče, ako je čisto, može da primi i reflektuje svetlost sunca.

Razumem šta si hteo da kažeš, ali prosto to nisi dobro izveo.
Verovatno si mislio na "ogledala" s kojih je skinut taj materijal koji ima svojstvo ogledala.

Slomljeno ogledalo je simbol. Nisam se udubljivao u to, niti ću, iz nekih dubljih razloga. Zato tom simbolu ne treba tražiti dlaku u jajetu. Dobar je simbol, više nego dovoljan.
Važno da čitalac razume na šta sam mislio.
A sad stvarno odoh
:bye:

Najveći deo cele diskusije je hipotetički, tako da nikada nećemo znati pobednika...:lol: - Da li je moguće imati sasvim čisto ogledalo - stvarno ne znam, ali ne verujem da je iko od nas to (ja sigurno ne), a ni potpuno viđenje. Svi imaju "slepe mrlje" u sagledavanju sebe i drugih... Ako su postojali ljudi iznad toga (ili postoje) trebalo bi njih pitati...
p.s. Valjda nije takmičenje - razmena mišljenja da svi osvežimo, upotpunimo ili potvrdimo svoja... :)

sanja*;bt287052:

Ako zađeš u neki budžak pa naletiš na situaciju silovanja, nećeš činjenicu da tu neko nekog siluje staviti u drugi plan, pa stati, blažen, u nastojanju da u silovatelju uočiš sve ono što ga čini divnim.

Mislim da sagledavanje nekoga i primerena akcija protiv njegove negativne akcije ne moraju da se međusobno isključuju. Ali to je moje mišljenje, bar sam ja sagleedavanje više doživela kao refleksije duše na dušu, što je sasvim druga priča od posmatranja nečijeg ponašanja i posledica. Naime, često se dešava da nam se kod nekoga nešto ne sviđa bez ikakvog razloga (kad u njemu vidimo projekciju svoje prljavštine ili naprotiv nedostatak iste - to možda još više boli). Ali, možda sam ja promašila temu... :lol::bye:

Napast;bt287050:
Ali ok samo po sebi nas ne dovodi, ako si mislila da smo konsenzusom došli do istine i sad možemo dalje da slažemo slagalicu.
Ne.
Ne mislim da smo konsenzusom došli do istine.

Ne verujem više u slaganje slagalice, do Istine koja je jedna i sa velikim I ne dolazi se slaganjem nego recimo
posmatranjem svojih reakcija na ono što drugi napišu.
Na taj način dolaziš samo do određenih istina o sebi.

Ako po svaku cenu npr. želiš da pobediš u diskusiji ( areče neko da je koren diskusija bacanje diska tj. takmičenje), onda to ukazuje nešto.
Ako nečije insistiranje na argumentaciji u diskusiji shvataš kao želju da se pobedi u diskusiji, onda tvoje ogledalo daje nejasnu tj. iskrivljenu sliku - jer to nije slučaj.

Većina ljudi koji vole diskusije ne diskutuju da bi "pobedili", nego upravo radi dolaska do nekih uvida.
Uglavnom se na "ti samo želiš da pobediš" žale ljudi koji ne umeju da argumentuju stavove, i koji ulaze u diskusiju s težnjom da opravdaju ili zadrže svoje već postojeće stavove.
Dakle, tamo gde je dogme, tamo nema diskusije.
Dogma se postavlja iznad svih argumenata i istina - otuda strah od nekih koji bi želeli da "pobede" time što dovode u pitanje.

A nije stvar u tome.
Dovođenje u pitanje je stvar težnje za saznanjem.

Ako uspeš da vidiš objektivno tuđe reči, da se ložiš sa njim
Ne želim da se ložim ni sa kim :D
Upravo me loženje ne zanima :mrgreen:

Sorita, znam da je tipfeler u pitanju, ali tako je lepo legao da nisam mogla da odolim :malav:
A slaganje najčešće jeste uzajamno loženje ;)

(Jedan moj prijatelj je jednom rekao : "Pohvalio bih te, ali se plašim da to nije samo zato što se prosto slažem s tobom, pa bih, pohvaljujući tvoje mišljenje, indirektno povlađivao samom sebi hvaleći vlastito"
;)

da ga ne potceniš, da svakoj njegovoj rečenici daš šansu onda to opet ukazuje na nešto.
To sam mislio sa onim "takav sam ja".
Ne možemo svemu davati šansu.

Hitleru nije trebalo dati šansu.
Znam, znam da sam potegnula Godvina, ali nekad čovek mora da pljesne ekstremni primer da bi se shvatilo o čemu priča.

Zašto prljavštini ne bismo dali šansu?
Šta je prljavština?

Sfyontull;bt287054:
- Da li je moguće imati sasvim čisto ogledalo - stvarno ne znam, ali ne verujem da je iko od nas to (ja sigurno ne), a ni potpuno viđenje. Svi imaju "slepe mrlje" u sagledavanju sebe i drugih... Ako su postojali ljudi iznad toga (ili postoje) trebalo bi njih pitati...
Znam ja jednog koji blista :)

p.s. Valjda nije takmičenje - razmena mišljenja da svi osvežimo, upotpunimo ili potvrdimo svoja... :)
Revidiramo? Promenimo? Odbacimo?
:mrgreen:

Meni se dešavalo da tokom diskusije promenim mišljenje, ili odbacim predrasude.
Takve su mi dikusije najdraže, u stvari.
One koje raščiste stvari.
Ili koje rasvetljavaju, da budemo u tonu priče :)

Sfyontull;bt287055:
Mislim da sagledavanje nekoga i primerena akcija protiv njegove negativne akcije ne moraju da se međusobno isključuju. Ali to je moje mišljenje, bar sam ja sagleedavanje više doživela kao refleksije duše na dušu,
Da.
Ali postoje bezdušni.

Ne kažem da me nije moguće razuveriti u to, ali je priličan poduhvat.

Ko se jednom opeče... :)

Nećeš uočavati sve onogo što ga čini divnim. Postoje i druga istinita osećanja. Npr. tuga.
Ogledalo znatne čistoće biće ektremno tužno zbog stanja u koje se doveo silovatelj. Zbog zlodela koje čini.
Kao što ekstremna lepota dovodi do suza do suza dovodi i ekstremna tuga.

Sfyontull:
Najveći deo cele diskusije je hipotetički, tako da nikada nećemo znati pobednika... - Da li je moguće imati sasvim čisto ogledalo - stvarno ne znam, ali ne verujem da je iko od nas to (ja sigurno ne), a ni potpuno viđenje. Svi imaju "slepe mrlje" u sagledavanju sebe i drugih... Ako su postojali ljudi iznad toga (ili postoje) trebalo bi njih pitati...
p.s. Valjda nije takmičenje - razmena mišljenja da svi osvežimo, upotpunimo ili potvrdimo svoja...

Ne moramo pitati možemo i čitati :)

Sfyontull:
Mislim da sagledavanje nekoga i primerena akcija protiv njegove negativne akcije ne moraju da se međusobno isključuju. Ali to je moje mišljenje, bar sam ja sagleedavanje više doživela kao refleksije duše na dušu, što je sasvim druga priča od posmatranja nečijeg ponašanja i posledica. Naime, često se dešava da nam se kod nekoga nešto ne sviđa bez ikakvog razloga (kad u njemu vidimo projekciju svoje prljavštine ili naprotiv nedostatak iste - to možda još više boli). Ali, možda sam ja promašila temu...

Nisi promašila temu :)

Back