Oglasna tabla za antikvitete

• Začetnik teme Začetnik teme ivaena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Замолио бих форумаше за помоћ.

Поседујем кинеску вазу те ме занима да ли она има икакву вредност да би је уопште носио на процену код експерта. Током 90-их смо сазнали да у Загребу постоји стручњак за те врсте процена али нисмо успели да остваримо контакт. Сада је много лакше због интернета и нових технологија остварити везу и послати слике али знам да постоји једино у Новом Саду место где би то могао учинити а они траже да вазу донесемо код њих. Пошто сам из Београда, никако ми не одговара да издвајам средства за одлазак и плаћање ако се успостави да је ваза безвредна, собзиром да је разлог продаје тешка материјална ситуација у кући. Предпостављам да вреди нешто због знака који је исписан на дну, па ако се ико разуме, само нека потврди да ли вреди гањати анализу даље или се манути ћорава посла.

celavaza1.jpg

celavaza2.jpg

znaknadnu.jpg

rode jedan savet,ne pokazuj nikome neke znacajne pojedinosti, (mozes da dodjes oko spora sa nekim tvrdeci da je ta vaza ili nesto slicno bilo njegovo vlasnistvo i da ti se oduzme ako se dokaze suprotno od tvoga) to koliko vaza kosta nisam siguran i necu da lupam,ali znam da ako su zigovi tj potpis ili zig crveno-rdjave boje da je u 99% slucaja orginal i da je pocetkom 18 veka.
daci ti primer jedna vaza se prodala iz Londona za Kinu i vrednost je 41milion ako se ne varam mislim da imam sliku,a tip je koristio kao naslon za knjige na kraju police na zidu:eek::sad2:
zezno sam se nije 41 milion nego 51 milion. jos sada ti skrenem paznju da su evropljani u kasnom 18 i ranom 19 veku kopirali kineske i japanske vaze zato obrati paznju na boje i boje ociju sve boje osim crnih je velika verovatnoca da je falsh sto ne znaci da nemaju neku vrednost imaju i te kako, a plave oci na slikama ili vazama i sl. su poreklom iz nemacke,austrije, i okolnih severno skandinavskih zemalja
kazem ti nisam expert U OPSTE !!! ali nesto znam i ne veruj NIKOME !!!
pozdrav

Poslednja izmena:
U ***! :eek: Treba mi naslon za knjige! Koliko za tu vazu? :per:

Hahahahahah dobar si vec je prodana na aukciji u Londonu i zezno sam se kada sam rekao da je 41 milion.Vaza je prodana za 51 milon funti
Napravljena je u Qianlong periodu 1740 godine i prodana na aukciji u Londodnu prodavao je akcioner Peter Bainbridge i kompanija Bainbridge od Ruislip/a od ukupne prodaje vaze aukcioneri su po zakonu dobili 15 miliona zbog njihovih usluga, i pobila je proslu vazu koja je bila prodana za 20 miliona funti.Vlasnik vaze je starija zena (baka ili baba :) ) od 70 godina starosti koja zivi sa sinom.Vazu zajedno sa trosobnom kucom je dobila posle smrti svoga brata u 1970-tim godinama, vaza je isla na vise procena i obisla je nekoliko antikvarnica i neznatnog broja experata (strucnjaka) koji su rekli da ja vaza veoma dobra kopija,medjutim medju njima se nasao i malo jaci mudas ;) koji je sagledao sve i rekao da je to vaza iz ranog 18 veka sto se ispostavilo tacno.Posle prodaje vaze bakica je prasnula u plac :( toliko o toj vazi.

Pozdrav drustvo, interesuje me jedna stvar,pa bih zeleo da mi objasnite ako mozete i znate
ps. policijski ili MUP/ovni zakoni me interesuju.
Sta vam/meni potrebno ili koji su uslovi da budes kolekcionar pravog antikvitetskog oruzja;
do koje godine spada u antikvitet???
da li postoji ogranicenje u broju oruzja???
gde mora da se cuva (osim u hladnim i mracnim prostorijama van domasaja dece kao lek ) ???
gde se prijavljuses za antikvara oruzja???
koji je zakon za uvoz takvog oruzja???
mora li biti pregled oruzja svake godine od strane policije/ MUP-a???
da li moras prijavljivati policiji svaku upotrebu takvog oruzja( streljana) ???
mora li policija da bude prisutna u takvom slucaju???
treba li ti/mi dozvola za drzanje takvog naoruzanja???
moze li takvo oruzje biti izlozeno -eksponirano u kuci???
koliki si porezi na takvo oruzje???
moras li imati posebnu prostoriju ( ne kabinet ili ormar,vetrinu) za tu vrstu oruzja???
hvala
pozdrav

Pozdrav drustvo, interesuje me jedna stvar,pa bih zeleo da mi objasnite ako mozete i znate
ps. policijski ili MUP/ovni zakoni me interesuju.
Sta vam/meni potrebno ili koji su uslovi da budes kolekcionar pravog antikvitetskog oruzja;
do koje godine spada u antikvitet???
da li postoji ogranicenje u broju oruzja???
gde mora da se cuva (osim u hladnim i mracnim prostorijama van domasaja dece kao lek ) ???
gde se prijavljuses za antikvara oruzja???
koji je zakon za uvoz takvog oruzja???
mora li biti pregled oruzja svake godine od strane policije/ MUP-a???
da li moras prijavljivati policiji svaku upotrebu takvog oruzja( streljana) ???
mora li policija da bude prisutna u takvom slucaju???
treba li ti/mi dozvola za drzanje takvog naoruzanja???
moze li takvo oruzje biti izlozeno -eksponirano u kuci???
koliki si porezi na takvo oruzje???
moras li imati posebnu prostoriju ( ne kabinet ili ormar,vetrinu) za tu vrstu oruzja???
hvala
pozdrav

Pokusacu da odgovorim na tvoja pitanja mada to veruj nije lako, jer se vecina zakonskih tumacenja razlikuje od grada do grada... izraz "antikvitetsko" u nasem zakonu ne postoji vec se koristi izraz "staro oruzje". Potrebno je da u svom MUP u podneses pismeni zahtev - molbu , za odobrenje da sakupljas staro oruzje (oruzje zaostalo iz narodnih ustanaka i narodnooslobodilackih ratova) p.s. "citat iz zakona" za svoju kolekciju ... u prepisivanje i tumacenje zakona se ne bih puno upustao, zakon postoji i na netu, lako ces ga naci pa ga procitaj ...ogranicenje u broju ne poostoji, moras da posedujes odgovarajuci celicni ormar (sef) za skladistenje oruzja, u prostoriji koja mora da bude adekvatno obezbedjena, (alarmi, dupla vrata, obezbedjeni proz\ori...)Pregled skladistenja i oruzja mup vrsi kada to smatra za shodno ( cak ivise puta godisnje),upotreba takvog (starog) oruzja je zabranjena kao i nabavljanje i spravljanje municije za takva oruzja.Staro oruzje moze biti izlozeno ali si odgovoran za isto i snosis posle4dice u slucaju nekakve zloupotrebe sa tvojim exponatima.Porez za staro oruzje ne postoji ... Kao sto sam ti vec rekao, tumacenja su razlicita od stanice do stanice mup a, pa ces najtacnije podatke dobiti u svojoj stanici mupa jer ces i tokom svog sakupljanja morati da s njima saradjujes ...

Pokusacu da odgovorim na tvoja pitanja mada to veruj nije lako, jer se vecina zakonskih tumacenja razlikuje od grada do grada... izraz "antikvitetsko" u nasem zakonu ne postoji vec se koristi izraz "staro oruzje". Potrebno je da u svom MUP u podneses pismeni zahtev - molbu , za odobrenje da sakupljas staro oruzje (oruzje zaostalo iz narodnih ustanaka i narodnooslobodilackih ratova) p.s. "citat iz zakona" za svoju kolekciju ... u prepisivanje i tumacenje zakona se ne bih puno upustao, zakon postoji i na netu, lako ces ga naci pa ga procitaj ...ogranicenje u broju ne poostoji, moras da posedujes odgovarajuci celicni ormar (sef) za skladistenje oruzja, u prostoriji koja mora da bude adekvatno obezbedjena, (alarmi, dupla vrata, obezbedjeni proz\ori...)Pregled skladistenja i oruzja mup vrsi kada to smatra za shodno ( cak ivise puta godisnje),upotreba takvog (starog) oruzja je zabranjena kao i nabavljanje i spravljanje municije za takva oruzja.Staro oruzje moze biti izlozeno ali si odgovoran za isto i snosis posle4dice u slucaju nekakve zloupotrebe sa tvojim exponatima.Porez za staro oruzje ne postoji ... Kao sto sam ti vec rekao, tumacenja su razlicita od stanice do stanice mup a, pa ces najtacnije podatke dobiti u svojoj stanici mupa jer ces i tokom svog sakupljanja morati da s njima saradjujes ...

gsxf
Ovo sam pitao jer ne zivim u SRBIJI a imam nameru da u skorije vreme dodjem u SRBIJU :) naravno da zivim.
Hvala na informacijama,mada su mi malo skakljiva.npr. da zavisi od MUP-a do MUP-a,pa zar nije jedan zakon koji vazi za sve stanice policije i MUP-a ???
nego molim te da mi das neke podatke ili ako postoji ( drzavni zakon/ik) po tom pitanju gde se moze kupiti i koliko on vredi (ne novcano ) nego zakonski rok,npr.da li taj zakon ima godisnje ili visegodisnje izmene,dopune i sl.
Znam da sam dosadan sa ovim pitanjima ali moram da znam(imam malo vecu kolekciju kremenjaca( ako je to pravi izraz za puske i pistolje na kremen) ili kako ih u narodu zovu "nabijace" vecina je Britanske proizvodnje a malo imam Danske,Nemacke itd. (za transport ili prenos u Srbiju mi je zakonski obezbedjen iz Britanije,ali ne znam kako je za unosenje u Srbiju)
Kakav je zakon za kapislase ( umesto kremena koristi se kapisla ) sve ostalo je isto (mislim na punjenje oruzja.
Isto pitanje za revolvere i pistolje sa vise cevi i sl.
Isto tako po pitanju sablji,bajoneta,bodeza,stitova i ostalog antikvarskog oruzja,da li mi i za to treba dozvola od MUP-a i sef???
Od koje do koje godine se smatra tj.spada u antikvitete ???
Svaki savet dobro dosao
hvala

Back