Odstranjivanje krajnika? :S

15-ogodisnjak

Zainteresovan član
Poruka
120
Posto nisam velike visine, nekih 158cm ili tako nesto, moji su zabrinuti :rotf: Tetka koja radi u bolnici mi je preporucila da odstranim krajnike... ja ne znam da li je to potrebno, pa sam hteo da postavim nekoliko pitanja:
1. Imam bronhitis, da li se bilo sta moze poboljsati ili pogorsati ako odstranim krajnike
2. Da li na bilo koji nacin odstranjivanje krajnika uticati na promenu glasa
3. Da li ce mi se poboljsati zdravlje sa njihovim odstranjivanjem
4. Da li mi mozete objasniti proceduru operacije, da li tokom operacije moze da dodje do komplikacija? :eek: :confused:

p.s mozda su pitanja glupa, ali me zanima :hahaha:
 
meni su izvadili krajnike kada sam bila mala, a to je bilo davno. pre toga sam stalno imala neke bronhitise, a od tada nista. u mom slucaju pozitivno je uticalo. meni su radili u totalnoj anesteziji, a mislim da odraslima rade u lokalnoj. tako da ne bi trebao nista da brines.
 
Ja sam vadio krajnike tako oko tvojih god , pa ti mogu odg na par pitanja :

1. Na ovo ne mogu , pitaj doktora ;)
2. Oce.
3. Vise u zivotu neces imati "upalu grla" :D , ali samim tim sto nemas vise sta da ti se upali u grlu , sve ide na pluca ! Dakle nema vise bolnog grla , ali vece su sanse upale pluca .
4.Imas 15. god pa ce se operacija raditi pod lokalnom anestezijom , tj. bices budan dok ti vade krajnike . Prvo ti daju par inekcija , pa se oni pripremaju tamo dok ti anestezija ne pocne delovati (mada pocne odmah ) , i onda ti on nesto ceprka po grlu , ja ti predlazem da gledas gore , ili zatvoris oci .

Sto se tice komplikacija , kazu sto si stariji to su vece komplikacije kod vadjenja krajnika , i duze ti treba da se oporavis ! Moja sestra je sa 22 god vadila , i prvi krajnik joj je izvadio glatko , drugi kaze da je osetila kako joj reze , doktor je to potvrdio rekavsi da anestezija nije mogla da deluje posto je bio zagnojen krajnik.
Ali i dan danas je boli , kao da joj je ostao deo :S Operacija je operacija , ali danas je to rutinsko zezanje :D

btw ja sam imao 3 krajnika , bio sam neki fenomem :D
 
:lol: pa i meni su pominjali treci krajnik. par dana posle operacije, kada nas je doktor pregledao iscupao je jos nesto iz grla nekima od nas i to na prepad. kao - otvori usta da pogledam i i cap....
sto se tice pluca, nisam bas nikavih problema imala sa njima tj. nista nikada nije otislo na pluca.
 
Да то (крајници) не треба, не би било ту.
Мислим да се сувише лако пренебегавају стварни узроци сталног запаљења крајника(лоша и неквалитетна исхрана, недостатак физичке активности, мало времена се проводи напољу, други запаљенски процеси у организму...), па се вађењу истих олако прибегава.
Одлука је твоја, као и последице.
 
1. Imam bronhitis, da li se bilo sta moze poboljsati ili pogorsati ako odstranim krajnike
Dok imaš bronhitis ne ideš ni na kakvu operaciju. Kada se to zaleči, tek onda može. Osim toga, krajnici se ne vade po preporuci, već po pregledu lekara sa detaljnim analizama i uvidom u istoriju bolesti pacijenta.

2. Da li na bilo koji nacin odstranjivanje krajnika uticati na promenu glasa
Ukoliko su krajnici zaista veliki, da, može da utiče na rezonanciju glasa. Glasne žice mogu biti povređene pri intubaciji, itd, itd. Ali mala je verovatnoća da ćeš imati značajne promene u glasu.

3. Da li ce mi se poboljsati zdravlje sa njihovim odstranjivanjem
Krajnici su tu sa razlogom. Odstranjuju se isključivo kada prave problem. Ako zaista jesu problem, njihovo odstranjivanje će sigurno poboljšati zdravlje.

4. Da li mi mozete objasniti proceduru operacije, da li tokom operacije moze da dodje do komplikacija? :eek: :confused:
Kod svake operacije su moguće komplikacije. Sve to objašnjava hirurg pre same operacije. Procedura nije preterano zanimljiva, otvorena usta, isecanje krajnika (ako govorimo o nepčanim krajnicima), dosta krvi, šivenje i šok soba...

Pozdrav!
 
Krajnici se vade iskljucivo ako su bolesni,cesto gnoje i stvaraju probleme.Vaditi zdrave krajnike da bi porastao je bapska vradzbina,zaboravi to.:)
Sama operacija spada u lakse,ja sam operisao u vojsci,nista posebno,lokalna anestezija i nema nikakvog uysivanja.Nije bilo pre 30 godina,pa nema ni sada sigurno.:)
 
Još, kao bebi mi je ustanovljen težak oblik bronhitisa, nisu znali uzrok, vodili me na Hvar, dok valjda pokojna doktorka Mudrić, nije rekla da je od trećeg krajnika i posle odstranjivanja, nije više bilo bronhitisa, mogu stvoriti i srčane, probleme sa zglobovima ...
 
Poslednja izmena:

Back
Top