odnos sa dominantnom osobom

• Začetnik teme Začetnik teme Mooie
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mooie

Poznat
Poruka
9.609
kako dolazite do kvalitetnog, ili barem korektnog odnosa sa dominantnom / lider, ili kako vec, osobom?

ako predpostavimo da dominantna osoba sama po sebi shire gleda stvari, spremna je na rizik, pa time gura i drugu osobu u rizik, ciljno je orijentisana, tezi da kontrolose drugu osobu, ne odsupa od svog zacrtanog stava/misljenja/odluke, sklona je da manipulishe slabim tachkama druge osobe, itd. tako da je svaki susret / situacija / aranzman sa takvom osobom tezak i opterecujuci, posebno ako dominantna osoba nije vehsta ili ne zeli da svesno amortizuje neke svoje zahteve, rechi, dela zarad generalne dobrobiti, vec onako...bash opterecuje, da ne kazem, smara :)

А па ја из искуства ти кажем да однос може бити напоран заиста, тежак, онако смарачки и да је можда најбоље у таквим односима, ако је могуће, трпети, ако гледамо пример брака или везе, мада и остала поља живота. А ово ти кажем јер по овом твом ја сам доминантни смарач :mrgreen:

Ја лично не трпим људе који покушавају да доминирају надамном. Поготово ако су на нижем степену интелигенције и спољашњег изгледа од мене.
Ту нема савета - или бежиш или се супротстављаш. Ако ти је таква особа некакав шеф или шефица, ту помоћи нема - бежи колико те ноге носе.

Dominantna osoba nije po pravilu manipulativna osoba i losa ili sebicna. Cenim takve "veste" osobe spremne za siru dobrobit. Tesko se nosim sa autoritetima, ali ako se po mojoj proceni pokaze kao "ispravno", onda postujem.
Samo, sklona sam sa takvim osobama preispitivanju, pa i pobuni, pa nekad moze doci do ozbiljnih rasprava, ali ako pozitivno gledamo na stvari iz svega moze pozitivno da se izvuce.

Наравно да не можемо генерализовати, али уводни пост говори управо о проблематичном типу.

hej, ne mora da bude problematican tip, stavishe! osoba moze biti izuzetno inteligentna, obrazovana, humana i moze biti i dobar/ predobar prijatelj :) ali cinjenice su cinjenice...tezak karatker. kako se sa njim nositi?

bubnjar, da li je jedino trpljenje reshenje? :)

hej, ne mora da bude problematican tip, stavishe! osoba moze biti izuzetno inteligentna, obrazovana, humana i moze biti i dobar/ predobar prijatelj :) ali cinjenice su cinjenice...tezak karatker. kako se sa njim nositi?

Јако би помогло дискусији ако би нам коначно открила о коме је реч, мислим, шта ти дође та особа.

Није иста ствар да ли је то муж, мајка, комшија, шеф, другарица...

Poslednja izmena od moderatora:

Па не знам, можда да га кулираш, не обраћаш пажњу на њега. Тако барем мени раде, пошто сам ја та доминантна и оно што се деси јесте да ја причам у празно, мада константним смарањем из дана у дан деси да или се посвађаш са дотичном особом или да она једноставно попусти. Зависи и од те особе. Неко не би трпео ни мало доминације и отишао би на први знак, неко би кулирао и трпео, а неко би трошио живце у свађи и покушају неком да до те доминације не дође, има тога, када имамо 2 доминантне особе које су сличне и долази до сукоба из кога изађе победник онај који има веће рогове, али то неће престати, као нека вечита борба.

Такође, зависи од мог расположења. Некад нисам спреман за доминацију, а некад сам толико жељан да бих неког везао ланцима да не мрда. Ја поред себе имам потајно доминантну особу која на тих начин доминира, док сам ја бучан и све бих на силу што може довести до тога да ме она кулира и трпи док не пукне након чега могу изаћи ја победник, некад и не, али то не значи да она потајно не влада мноме на разне и фине начине. Све то може деловати занимљиво и личи на клацкалицу :mrgreen:

Препоручљива доминација је она на фин начин. Лепо каже пословица: Лепа реч и гвоздена врата отвара. Ја сам то испробао и да, заиста отвара.

Poslednja izmena:
Težak karakter ili dominantna osoba? Nije isto!
Dominantna osoba obično prisvoji pravo odlučivanja a ne mora imati težak karakter. Ako uz odlučivanje prihvati i istu toliku odgovornost može biti sasvim kako treba.

Da ne pomešamo dominantne i arogantne, molim.
Arogantni sa pokrićem i nekako, ali bez pokrića, to je užas.
Ne smetaju mi dominantne osobe ako njihova dominacija nije demonstracija sile.

kako dolazite do kvalitetnog, ili barem korektnog odnosa sa dominantnom / lider, ili kako vec, osobom?

ako predpostavimo da dominantna osoba sama po sebi shire gleda stvari, spremna je na rizik, pa time gura i drugu osobu u rizik, ciljno je orijentisana, tezi da kontrolose drugu osobu, ne odsupa od svog zacrtanog stava/misljenja/odluke, sklona je da manipulishe slabim tachkama druge osobe, itd. tako da je svaki susret / situacija / aranzman sa takvom osobom tezak i opterecujuci, posebno ako dominantna osoba nije vehsta ili ne zeli da svesno amortizuje neke svoje zahteve, rechi, dela zarad generalne dobrobiti, vec onako...bash opterecuje, da ne kazem, smara :)

ovo je pretpostavljam opis konkretne osobe iz tvog života, pošto ovo nije generalni opis dominatne osobe.

Ne razumem temu. Kvalifikacija dominantnosti uopšte nužno ne znači gore pobrojano.

Dominantna osoba je ona koja dominira na osnovu same svoje pozicije (šef, roditelj, partner kome je prepuštena palica odlučivanja u seksu i/ili celokupnom odnosu) ili na osnovu talenta i znanja. Ona može biti pametna, mudra, razumna, pravedna, svestrana, najbolja u svojoj oblasti, a i ne mora ništa od toga: može biti intelektuano prosečna, agresivna, nezrela i neodgovorna ličnost koja je do dominantne pozicije stigla manipulacijom, politikom, uvlačenjem, zloupotrebom itd itd.

Nemam problem sa adekvatnim dominantnim ljudima iza čije dominacije stoji sveukupan kvalitet, kao ni sa autoritetima bilo koje vrste - ako su zasluženo autoriteti u svojoj oblasti.

Nemam problem ni sa pametnim dominantnim muškarcem (samoprozvane dominantne mužjake ne ubrajam u tu kategoriju) koji dominira pre svega svojim intelektom - samo takav me i privlači. Možda ću malo da ga čačnem, čisto da se zaigra igra. No visprenom i nadmoćnom intelektu neće smetati ni čačkanje ni igranje, pa makar u toj igri pristao i da "izgubi" - dominacija sa pokrićem nema potrebu da uvek i svuda dokazuje i demonstrira sopstvenu moć; tu potrebu imaju samo iskompleksirani sa žešćim ego tripom..

Poslednja izmena:

Zavisi da li je u pitanju veza ili neki drugi međuljudski odnos. Izvinjavam se unapred što sam uleteo nepozvan...
Neke osobe stvarno jesu prepune kvaliteta, ali ih iz nekog razloga puca ego trip, može biti razmaženost, može biti i kontra situacija, osoba koja je mnogo trpela ranije i presekla u momentu...
Bitno je i kako se ti postaviš, svi u suštini teže dominaciji, muškarci neposrednoj, a žene perfidnoj, mada vole i one da pobede na otvorenom...Ako se postaviš kao neko ko je spreman da pravi ustupke, trpećeš eksploataciju, kako, tako...čak i kad nema namere, ljudi su bića koja uzimaju stvari zdravo za gotovo.
Neko reče, kad naiđe 2 dominatora, pobeđuje onaj s većim rogovima, jeste tako, al to na dug rok nema svetlu budućnost...Da bi jedan dominirao, drugi mora da pati, tako ide u prirodi...U MŽ odnosima žena pati otvoreno kad je muškarac dominantan, a kad je ona dominantna a on ne, on će je trpeti donekle...Ali zbog prirodnog poretka stvari, biološki je nadmoćniji nad njom, pući će i ona je naHebala, kolko god bila dominantna...Ima toga podosta, a žena ne zna šta ju je snašlo, ubeđena da je sve bilo u redu, kad ono puče brak...Muž neće više da trpi hegemonisanje...

U svakom slučaju, treba biti pažljiv, trpljenje nije rešenje, ali ni direktna konfrontacija uvek...Pustiš negde, dobiješ negde, da oboje dobiju po čašu meda i žuči.

a pa jos nisam na takvu naisao, a neke koje su ispod mene to jes tako se osecaju i postave pokusavam dici na visi nivo i ne volim nikog gledati s visine..osim ako je drzak i zasluzi gazenje

hvala na ucescu, ali i cepidlachite :)

opis navedeni sam dala...onako, uopsteno, po nekim svojim obrascima kako ja eventualno vidim takvu osobu. slazem se, nije mozda dovoljno precizno, ali nebitno, znamo o cemu s eradi. i nije bitno ko je ta osoba, gore rekoh prijatelj dobar, ali...mogu biti i ja :D bilo ko.

sustina je da imate odnos sa tom osobom. i ako ste upuceni na osobu opisanu u uvodnom postu, prosto je deo vaseg okruzenja, ulazite u dnevne / nedljne / mesecne aranzmane po pitanju raznih situacija, obaveza, itd (a znamo kako zivot ume da teche brzo i zahtevno :), prosto kako gradite odnos koji vas nece remetiti / smarati / zuljati? jer realno, takva osoba ume da 'zulja'. ili znate unapred da ce biti komplikovano, pa se unapred spremite?

bubnjar, slazem se za lepu rech, mislim da je to jedan nachin kako stati na loptu :)

kao cvet na kisi, ok sve je to okej. fino klasifikovano itd. samo nije uvek u pitanju igra i cackanje, ponekad te proces zivota toliko baci u brzu reku, da ti se i ne igra, prosto trebas da resavas neke probleme, reka nosi, a u tvojoj ekipi dominantni rogonja :))

kreptoman, i ja mislim da negde treba pustiti, negde stisnuti :)

Popustiti i stisnuti je dobra stvar pod pretpostavkom da tvoj prijatelj pusti kad stisneš, i obrnuto.
Ako je takav slučaj, onda je stvar ok.

Ako je on ipak sivonja koji gura svoje do kraja, možeš popuštati skroz i uvek - ukoliko smatraš da je to za tebe ok.
U suprotnom, možeš mu jasno postaviti svoje granice trpeljivosti, i još važnije, stajati iza njih ukoliko ih on pređe.

Poštujem lidere, ljude koji imaju onu predvodničku crtu u sebi. Ja to negde u sebi, duboko poštujem u njima, jer ja to nisam. Ja sam neko ko je tihi "lider"; "vladam" iz senke. :) Šalim se sada malo, ali hoću reći...jako je divna i po meni baš fina ljudska karakteristika, biti u nečemu prvi, predvodnik, neko ko će da povede. Jeste, kako nije. Naprosto, kao čovek, imam tu crtu da verujem u ono šta verujem, ali nisam za svetla pozornice, ono - sve oke uprte u mene. A tu crtu mi se čini imaju lideri. I svakako da moraju imati tu karakteristiku barem blage dominantnosti, da se nametneš. Ispoljiš. Da staneš na crtu. Ali jedno je dominantnost a drugo nametljivost.

E, ti dominantnost u vidu nametljivosti, ne volim. Ono - ja znam sve, najbolji sam, naj, naj, naaaaaaaaaaaaaj...U svemu. Čekaj, svi mi imamo mozak. Ne treba mi tvoj; imam ja svoj. :mrgreen:

Volim onu tihu dominantnost; da te neko "povuče" ili malo "pogura", ali ne ono, kao ne znaš da plivaš, bum, pljassssssssss...udavi se Jelena. A, ne, ne. Ne. Ne tako i na takav način.

Uglavnom postane jako opterećujuće; imaju visoke zahteve, imaju svoje kalupe u koje nastoje da te ukalupe; u stilu ili ćeš da se amortizuješ ili sikter. Počinješ da imaš iksrivljenu sliku o sebi, da ne valjaš dok time oni ističu tu neku prividnu superiornost.

Vešta dominantna osoba, koja ima istinske liderske sposobnosti u sebi, a to je ono šta pleni...je da shvati koje su tvoje jake a koje slabe strane. Prve će da ohrabruje a druge će pokušati da premosti u druge. Ali, na tako suptilan i nežan način, koji neće negirati tvoj integritet, dignitet, tvoju ličnost. Gde će Vam biti kao bodljikavim prasićima: da nađemo način da i tebi i meni bude toplo, a da se niko ne povredi. :mrgreen: Primer je banalan ali znamo na šta se misli. Znači, neka suptilnost, uviđajnost, spremnsot na kompromis.

Ja lično, imam malo problem sa ljudima koji su dominantni, jer moj karakter je jak i imam mozak. I nastojim da me takvom prihvate. U bilo kome segmentu. Jer ja na primer mogu da oćutim i istrpim sve, ali to ne znači da ćeš da me pokolebaš ili nateraš da se predomislim. Ja sam onda još više uverena da ne grešim. MiSim, teško je potrfiti tu meru...tu tačku; da postigneš šta želiš a da ne narušiš nečiju ličnost ili barem da tako ne izgleda ili da se takvim ne oseća.

Generalno, mislim da je rešenje u ovome: Gvozdena ruka u plišanoj rukavici.

:hvala:

dominacija bi trebala da bude konstruktivna
onaj koji je moćnihi, hrabriji, pametniji isl
da to prenese na slabijeg i tu negde da se ispeglaju
e sad ljudska sujeta je čudo i uglavnom se svodi na neko
nadyebavanje i demontraciju te moći kroz represivne mehanizme
stoga ako nemaš mazohistički i submisivni karakter
otkači se od toga ko ti crpi energiju mesto da je širi

Ovde mogu biti i u pitanju nijanse...ali ako je neko po prirodi dominantan, taj tu svoju ulogu ne pušta, pa i kada je svestan da nije u pravu,,,nisam sasvim za opštenje sa takvim ljudima, osim u poslu...jer kada pogreše, i vas snađe pogibelj....prvi put mislite slučajno, a onda svaki sledeći postaje agonija, a dominator ne popušta, u tom se slučaju puca po svim šavovima..

делегирај им доминацију назад - ако све то тако добро знају што су и даље ту, нека крену да остваре своје амбиције

ако је у питању шљака позови се народну "колико пара толико музике"

ако не иде најбоље је да их је га питаш

Имаш мој број? на одговор - Имам. савет: е, обриши га...

Ako nemas zube skloni se.
Ja po prirodi nisam dominatna osoba, ali ne volim ni da pratim previse, posebno ako me neko opterecuje, primorava i slicno, tako da uglavnom sklanjam od takvih, jer mi se cini da nemaju osecaj za druge ljude i da su spremni da gaze preko tebe da bi dobili ono sto zele.

Back