Odnos prema sopstvenim emocijama ka drugima

Iz tvog ugla da...

Sto se uopste vredjas?
Ja sam u tvom tekstu video to sto sam opisao , cak sam nesto i bas naglasio odakle je sta.
Problem je sto ti imas negativne predrasude prema ocenama ili procenama puritanizam, snobizam ili sta vec...
To su osobine koje postoje, i ako pitamo sve ljude pojedinacno , necemo naci nijednog puritanca niti snoba, a ne da ih ima, rastura se...

Ocigledno , narocito posle tvog komentara ,da ti ne vidis opisano kod sebe, niti argumentaciju za to sto je navedeno, pa onda mislis da je izreceno receno onako pausalno...
Treba puno vise vremena za jedan korektan dijalog, tj da polako spojimo sta ti znaci jedno pa drugo pa da tako dodjemo do onog sto sam naveo u tekstu, ali sto ne bi imala domaci zadatak ako te interesuje, a brzo odbacivanje izrecenog ako te ne interesuje?

Uopste ne mislim da je istina za svakog, a diskusija nekad zahteva razjasnjenje razlicitih stavova. Svakom puritancu onaj koji nije puritanac je grub, cesto neotesan, a ako je puritanac i snob onda je i nevaspitan i nekulturan...
Bez obzira kakav je ustvari taj koji nije puritanac...

Mozda nije poznato ali najcesca varijanta zenskog razmisljanja kad su zaljubljene ili vole je da njihova emocija prema drugima TRAZI da bude reprocitetno vracena.
To nije problematicno koliko sledeca stvar.
TRAZE da razmisljanje bude istovetno, tj da njihovo razmisljanje o voljenom bude vraceno isto tako cestim razmisljanjem voljenog o njima.

Sa druge strane postoje osobe koji svoju emociju drze kao svoju i ne utice na ucestanost razmisljanja niti na ocekivanja ucestanosti razmisljanja drugog o njima.
Tj ocekuju da njihova emocija prema drugima bude propracena ODREDJENIM NACINOM "mislim o njemu/njoj" i stavom i postavljanjem , a ne reciprocitetom celokupnog nacina prisecanja.

Sta mislite o ova dva nacina ocekivanja razmisljanja ljubljenog prema zaljubljenom?
Prvi je neki idiom o sinhronicitetu, a drugi o idejnoj emotivnoj kompatibilnosti.
Ko je ugrožen ovim prvim načinom razmišljanja, šta je tačno problematično, ili si to samo izdvojio kao jedan od obrazaca ponašanja?

Poznat mi je taj prvi obrazac. Ja sam tome sklona. I to povezujem sa nekim vidom posesivnosti, nesigurnosti i straha da ćeš uložiti sebe a nećeš dobiti ništa. I potrebno je mnogo razgovora sa samim sobom, da bi se to malo stišalo i da se ne bi gušio ljubljeni. I ja sam se tu pitala da li se tada ikako i voli... jer se ne poštuje tuđ tempo, već nameće svoj.
Ne uspijevam da razumijem i prepoznam uzroke svega toga.

Nesto slicno tvojoj motivaciji je ponasanje prosecnih ljudi u grupi.

Prosecni ljudi u grupi seku i sputavaju , uslovljavaju sve sto je van grupe.Oni koji to ne cine nisu u grupi istinski.
Pri tome uopste nemaju filozofske motive, tipa pruzanje domena uticaja, tj povecanje prostora uticaja svog misljenja i svojih vrednosti.
Imaju jednostavne motive, obicno strah.
Ti kao pojedinac si MOZDA kvalitetniji od nekog ili vise njih koji su u toj grupi.
To moze da dovede do toga da tvoja moc bude cak i toliko velika da upravlja sa njima.
To se sprecava na vreme kosenjem svega sto je razlicito a nije jadno.

Mozda bi oni nekog i propustili da pokose, ali odakle znaju da taj nema namere da ih sutra zajashi...
Oni u svojoj svesti ne razumeju onog razlicitog i zato nema nacina da budu tolerantni i pomirljivi prema njegovoj "potencijalnoj" razlicitosti.

Kakve to ima veze sa ovim.
Pa socioloski paterni, obrasci se prenose na sve oblasti, narocito na emotivnu sferu...
Tako da se prenose i na emotivni obrazac ponasanja u ljubavi.
Ako vas ljubljeni nema slicna shvatanja po pitanju emocija, vi ne shvatate koje sve varijante on moze da ima...razumski shvatate,ali sustinski ne...
Opisujem onu situaciju koja nije posesivnost, za posesivnost verujem da vam je jasno , to je nadgradjeni sebicluk i razmazenost.
Opsesivnost je vec mentalni poremecaj paznje ,kontrole i logike, (sinaptickih krugova) ali ne uzimajte ovo kao naucno objasnjenje,ne znam tacno kako to objasnjava danasnja nauka, ovo je iz TIME travel izdanje.

Znaci zahtevati isti obrazac ponasanja moze biti nesvesna, ali ne i izraz nesigurnosti,vec jednostavno taktika mediokriteta kako da ocuva moc svog mediokriteta u naletu razlicitog (koje ne prepoznaje kao nad ili pod...kvalitet)....
Osim kad izazove simpatije,sto je<> izazove osecaj jadnosti do neke mere...

Nesigurnost, koja takodje moze biti razlog , ali i frustracija ,koja takodje moze biti razlog,su vec drugacije prirode...
Frustracija je zaebana, jer stvori dogmu....blokadu...pa se stvara kompulzivni obrazac koji postaje zahtev za ostvarenje uopste pojma o necemu.
To nije retka situacija...Npr danas imamo mnogo frustracionih osoba i tehnika u MZ odnosima,pa imamo mnogo isablonizovane i bez identiteta i integriteta osobe koje interaguju i stvaraju modele,sablone muvanja ,zaljubljivanja koji su depersonalizovani...
Odrade sablon, dobiju rezultat,tek kasnije imaju hrabrosti da pogledaju sta je uomotu paketa....tako da veza uopste nije veza kad pocne, iako tu ima i seksualnog cepanja koliko volis...
Cak ni posle godinu dana....
Obicno je 21 dan termin za pocetak otkravljenja...odmrzavanja (da ne pomisle neki da pricam o kravama)...
Tako da vezice traju mesec i po....max..
To se dobro uklapa sa seksualnim trpanjima,jer ti otprilike tada dosadi i seksualna igra partnera...

Nesigurnost i tehnike reciprociteta su navlaka i steta za samu nesigurnost...
Jer nesigurnost moze da se leci na dva nacina....istovetnoscu i proverenoscu...
Istovetnost se mimikrijski lako simulira....i obicno na topadaju device....ponudis joj robu koju vidis da joj oci traze...
Proverenost je zahtevna jer trazi glumacki kvalitet ali i strategiju...
Obicno danas povrsne osobe misle dovoljno je glumiti,ali glumom sa cimanjem samo ostave trag, pa sebe prikazu i kao manipulanta....sto prolazi,ali ostavlja trag u nemogucnosti 100% dusevnog jedinstva....
Mnogo bolja tehnika je postavljanje staze....ali sam skoro video prakticnu primenu koja je tako patoloska da to nije normalno...
Znaci dzaba nekome i recept dati , kad je sa kruske, tretiraj je(ga) kao krusku....

Nadam se da ti je malo jasnije sta moze da bude, a ne sta je kod tebe...Namerno nisam uzeo tebe i tvoj profil kao uzorak, vec nesto sto je blisko tome sto si pomenula...

Ukoliko je čovjek svjestan toga šta čini, razumije mehanizam, prepoznaje lanac i samostalno ga prekida prije nego postane preteško, ali ne uspijeva u korjenu da ga sasiječe, jer vjeruje da zna šta je uzrok, ali kopanjem po njemu ništa ne rešava, samo otvara ranu da zjapi... da li je, Patak, moguće živjeti tako se šamarajući po potrebi... a potreba postoji pri svakom započinjanju npr.nove veze? ne posle, samo pri početku. Strah od nekih stvari, stid zbog nekih drugih, dovedu do npr. izdvajanja određenih osobina kod potencijalnih partnera kao neophodnih... recimo hrabrost i odvažnost, što nekada zna biti i isfolirano i zamaskirano nekim drugim.... a te osobine realno nisu važne i odvedu u neku stranputicu, dok se ispuste neke osobe koje nisu uspjele pročitati misli...
A pri tome, osoba sebe ne doživljava mediokritetom... što opet ne znači da nije takva u očima visprenijih, ali u svojim nije... ali doživljava blago emotivno osakaćenom...
Ne uspijeva svoje emocije ni potrebe da sagleda odozgo, već je u nacrtu, i da bi ih upoznala potrebno je da ulazi pojedinačno u sobe i zaviruje... možda uspije zaviriti i iza nekoliko vrata odjednom, ali ne i vidjeti kompletnu sliku jasno... tako da ne mora krenuti stranputicom, ali bez tog šamara ne uspijeva iz prve ubosti pravi put, instinktivno ga ne osjeća.

Šta kad ačovjek prepozna da je truo?

Mozda nije poznato ali najcesca varijanta zenskog razmisljanja kad su zaljubljene ili vole je da njihova emocija prema drugima TRAZI da bude reprocitetno vracena.
To nije problematicno koliko sledeca stvar.
TRAZE da razmisljanje bude istovetno, tj da njihovo razmisljanje o voljenom bude vraceno isto tako cestim razmisljanjem voljenog o njima.

Netačno. Traženjem se ništa ne dobija. A ono što dobijem ne mora da bude istog intenziteta kao moje osećanje. Niti ikada pitam da li mu je stalo, jednostavno znam. A koliko, ne zanima me.

Što se tiče razmišljanja, opet netačno i zašto potenciraš na "traženju"? Nisi čak ni razgraničio da li je traženje definisano potrebom, ili željom. U svakom slučaju, kako god bilo, ne traži, pre ćeš dobiti... bar od onoga ko zna i oseća šta ti treba i kome je stalo. Od onog ko ne ume da oseti, ne vredi ni tražiti.
I opet ti kažem, nema potrebe za potražnjom i potvrdom, kada osećaš.

Sa druge strane postoje osobe koji svoju emociju drze kao svoju i ne utice na ucestanost razmisljanja niti na ocekivanja ucestanosti razmisljanja drugog o njima.
Tj ocekuju da njihova emocija prema drugima bude propracena ODREDJENIM NACINOM "mislim o njemu/njoj" i stavom i postavljanjem , a ne reciprocitetom celokupnog nacina prisecanja.

Ovo je već prihvatljivije. Poželjno je da bude propraćena i dvosmerna razmena emocija, ali moja emocija ostaje samo moja, i živi nezavisno od njegove. Tačnije, nije uslovljena povraćajem.

Sta mislite o ova dva nacina ocekivanja razmisljanja ljubljenog prema zaljubljenom?
Prvi je neki idiom o sinhronicitetu, a drugi o idejnoj emotivnoj kompatibilnosti.

A oba spadaju u podgrupe iluzija i očekivanja.
Kompatibilnost na sex nivou mora da postoji, dvosmernost emocija je neophodna za opstanak, poklapanje stavova i mišljenja nije uvek poželjno... i čemu uopšte služe ova merila i parametri?

Poslednja izmena od moderatora:
Covek je rekao da emocija, a ne osoba, trazi.

Evo, imam i sam primer (naravno, kontraprimer) onoga sto sam primetio kod zena. Obicno kada zena nekog mrzi opravdava sebe time sto zapravo nju mrzi ta neka osoba, i apsolutno sve znakove tumaci tako da potvrdi tu svoju zamisao (ako joj se osmehnula, zapravo je proziva; ako joj je nesto ucinila, zapravo hoce da se opere od necega (ali, naravno, nije ona naivna da nasedne na to); ako joj je pruzila ruku zeli da je ponizi pred svima... ima toga koliko hoces).
Naravno, ona sama je cista i pred bogom i pred ljudima, i ne dao bog da neko dovede tu njenu cistocu u pitanje, jer se stavlja automatski u kos neprijatelja koji su na protivnickoj strani.

Verujem da postoji savrseno nelogicno objasnjenje kako gresim u proceni manifestacije onoga sto sam video bezbroj puta, tako da ga necu uvaziti.

Onako kako ti tumacis emociju , naravno da nije....
Najbolje mogu da ti pomognem tako sto kažem da osobu onda možeš podeliti najmanje na 3 velika dela.
Emociju, objašnjenje i očekivanje(želju)....i opet nije obuhvaćena osoba u nekom smislu psihologije.
Preko ove tri podosobe ja sam obuhvatio mehanizam koji će prilično jasno i deterministički oivičiti osobu, a da osobu samu i ne dodirne.
Znači neću znati ništa o osobi a imaću pod kontrolom sve što treba da mogao da upravljam njome.
Kako to?
Njen response će biti na pobudu koju ja serviram, a response mogu da predvidim na osnovu analize trougla koji opisah.
Da ne širim teoriju sa jos jednom jer je nepotrebno poznavanje osobe za ovo što hoću da pokažem.

Ovo pitanje u temi je samo jedan mali delić emocionalnog volana kod neke osobe, i primetite da nigde ne zavisi od karaktera ili karaktera kao činjenice.
Naravno ja ću dozvoliti objašnjenja da je emotivni stav rezultat upravo karaktera, čisto zato što je ljudima draga logičnost da odatle izvlače posledicu zašto su takvi kakvi su...
A ostaviću pseudokreativ "odnos prema sopstvenim emocijama" nedodirnut jer je mnogima apstraktan i razumeju ga samo kao stav prema situacijama ili prema stavovima koji dodiruju situacije ili odnose.

Suštinski gledano , ova teorija je više oslonjena na savremene multiple ličnosti u osobi, nego na onu osnovnu filozofsku misao suština filozofije je u emocionalnoj genezi...
Multiple ličnosti izazivaju totalnu destrukciju logickog jedinstva , a samim tim i integriteta, već imamo imidž seansu kod pojedinca , osobe.
Kao kolaž imidža, pojedinac spaja slike, imidže sa po nekoliko relacija , emotivne ili inneed (potrebne), ili čak ponekad ali retko i sa suštinskim relacijama , recidivima pradavne logike.
Ne znam da li ličnost savremenog doba nazvati ličnost slobodnih asocijacija, pošto logičnu komponentu imamo ali naglašenija je ova prva...
Pazite tačno je i jedno i drugo, tj možemo nazvati ličnost i potpuno logičnom, jer SVAKA aktivnost i emocija je LOGIČKA aktivnost, a ne logička posledica.
Samo treba računati na prekinute logičke tokove u osobama i empirija je spremna....
Najteže je kod spiralnih ličnosti, ali te ličnosti su već na pola puta ka dementnim i patološkim mentalnim procesima.Obično shizo bolesnici ili u okruženju od shizo bolesnika, zatim kod velikih frustracionih poremećaja (invalidi i druge delimično nesposobne osobe), na kraju i kod sasvim normalnih osoba koje su društveno odbačene.
Ovo poslednje je ili će biti uzrok velikog porasta demencije (na nekom polju personalnih mentalnih sposobnosti) na našim prostorima.

Ta demencija neće biti rezultat nekulture, gena gluposti , već rezultat samozaštite zbog postojanja antagonističkih težnji unutar osoba.
Dementna kultura koja će se razvijati će biti prilagodjena upravo ovim fenomenima kod osoba.
Mi to možemo videti kao snobizam , elitizam, maskulturu glupih i neobrazovanih, kao usmerenost i sugestiju masi, ali nije to samo prosto izbor mase pa zatupljivanje usled izbora...
Ili prikaz njihove genetske i gluposti po rodjenju....

Samo da naglasim da to nije osnovna tema ove teme.Moze se pricati o tome zasto muskarci koji takodje imaju animu i animusa, tj zamisljene procedure i ideale u trazenju i ispunjenju ljubavi, prilaze tome manje zavisnicki i optereceno, ali daleko od toga da nemaju kod sebe "reflekse" "procedure" koje bi zeleli kao fantazije da se ostvare, mada imam utisak da su vise prakticno stvoreni refleksi...Nekako uvek naletim da je takav refleks ili procedura izraz neke do kraja neodradjene seksualne situacije, tj zelja koja je pocela da se odmotava je ostala neodradjena i zamrznuta u vremenu i prostoru zelja...postaje seksualna fantazija.
Jos malo da produzim digresiju, odavde sledi da muskarcu cinite zlo ako mu ne ostvarujete zelje i vezujete ga za neostvareno preko njegovih fantazija stvorenih zbog dopola odradjenih zelja.

Nije bas zdravo sto se u temi ovoliko paznje poklonilo dokazivanju ili potiranju pretpostavke da je kod zena izrazenija ta postavka prema odgovoru od voljene osobe.Ja licno cu to pripisati deformaciji mentaliteta zenske populacije da im se ne dira u idealizaciju u vezi ljubavi...tj preslobodi da svasta tumace kao svoje pravo za reakciju...

Tema je u osnovi ipak o odgovoru (pozeljnom ili zahtevanom) voljene osobe prema od vas upucenih emocija.
Da li ce biti samo pozeljan, ili cak i zahtevan, zavisi puno od same osobe, a mene interesuju obe varijante....i one osobe koje primete da je reciprocitet pojavnog oblika samo pozeljan odgovor, ali i one osobe koje ne pristaju na nista manje od upravo reciprociteta pojavnih oblika kao odgovor na svoje emocije...
Sa druge strane me interesuju i moguce varijante kod idejne kompatibilnosti, jer naravno da je nemoguca 100% kompatibilnost, pa ce mnogima biti zahtevano stanje priblizno 100% , a mnogi ce gledati na odgovor kao polaznu osnovu za dalje izgradjivanje odnosa, ne ideje...
Ona grupa koja pravi kompromise ili ubijen ideal ljubavi kod nekih osoba daju prostor ljudima da cak i ovaj drugi oblik odgovora na emocije smatraju ne tako vaznim u ovom trenutku....vec kao polaziste za neku povoljniju buducnost...
Kako se moze voleti na ova 4 ili 5 nacina (podelih nacine ljubavi prema odnosu osobe ka odgovoru od ljubljene osobe) ne znam.....ili mozda znam...ali me interesuju kako vi znate....?

Sto da ne vodim temu u neke nove oblasti ili nacine tumacenja....Stvarno mi je muka od zutih saveta "kako naci ljubav svog zivota" "sta znaci kad muskarac lakira nokte" "kravata otkriva muskarca" "osetite idealnog partnera preko mirisa" i ostalih njus njus metoda kojih je previse u casopisima i dodacima u Lisi, Sari, Politici, Svetu, Bravou...ili ko zna iz cega vec ne izlaze...

Isto kao sto me pitaju pa sto faco ne konkurises za nacionalni kredit, dali bi ti odmah 10 mil evra za tu tvoju ideju i projekat, mnogo je dobar....Ljudi, gledajte na miru dnevnik RTS i Pink, i stvarno vas niko ne tera da ucestvujete u istoj prici u kojoj sam ja...

Pa i meni je muka od instant saveta iz ženske štampe, ali te oblasti i načini tumačenja koje potenciraš su meni nepoznati... i kada mi odgovoriš, nikada ne znam šta si hteo reći, ono što mi bude jasno je samo ukazivanje da nisam u pravu.
Ti čak bolje i od mene same znaš na koji način tumačim emociju.

Back