Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Koliko su dugo EA obrađivali zahtev? Za koje zanimanje?
svega nesto duze od mesec dana, al mnogo je duze trajala priprema dokumenta, overa fookopija i slicno-dipl, ispiti, iskustvo i sl.U svakom slucaju, moj savet je da pazljivo citate immi au i EA, pratite uputsva, polako korak po korak i sve moze da se sredi.Radno iskustvo moze moze da se malo ulepsa, ali mora biti gde ste i sta radili.Svakom ko krene,polako i stpljivo i to je to.

Što se tiče Šveda nema diskriminacije, jako su ljubazni i predusjetljivi i žele da pomognu. Ali problem je što te naša stoka diskriminiše zato što ne znaš jezik. Kad čovjek dođe ovamo bez znanja jezika ( zalud ti je engleski ) prinuđen si da radiš kod naših ljudi, e to su muke!<br>A kad se jezik savlada onda nema problema, radiš kod Šveda i tu si zaštićen kao bijeli medvjed...<br>Naše uzme samo gledaju kako da te iskoriste do iscrpljenosti za bijedne pare a dešava se i da ti ne plate ako radiš na crno. A na bijelo raditi kod naših je skoro nemoguće. Najteže je onima koji dođu na 3 mjeseca pa rade mučenici najteže poslove kod naših a pritom ih i maltretiraju...<br>Meni se nije tako nešto dešavalo (doduše morala sam i ja raditi na crno dok nisam sredila sve papirologije ovamo) ali znam mnoge kojima jeste.<br><br>Kakva je situacija sa tobom, jesi li našao odgovarajući posao i kako si se snašao?

Tako nije samo u Švedskoj. To se meni desilo u Nemačkoj, a znam i priče iz Francuske. Srbiju da ne pominjem ;).

Ma to su ti generalno ljudi iz Srbije i okoline, mada mahom iz Srbije. Gde god odu "zagade" to mesto moralno i kulturno ... Ja kažem, polu-divalj narod, nije ni čudo što je Srbija takva kakva jeste, kako rade tako i prolaze :D

Zato za ove koji dolaze u Australiju je najbolje da batale te "patriotske" priče i da se drže dalje od Serbian community jer ti ljudi mahom mrze sve živo i samo kukaju kako im ne valja Australija , a Srbija zlatna. :D I izigravaju neke četnike i komuniste. To su ološi prve klase i batalite te priče !!! :D

Istini za volju, mislim da treba praviti razliku između onih koji su otišli pre i posle 1990. Među ovim mlađim, mnogi koje poznajem su uvaženi profesori, istraživači i naučnici i definitivno su doprineli boljitku zemalja u koje su otišli. Ali malih biznismena koji su sedamdesetih i osamdesetih emigrirali se definitivno treba kloniti.

Ma isto ti to uglavnom ... Jeste da su mladji napredovali više, malo otvoreniji i tako , verovatno jer je za vreme komunizma bilo zabranjeno sve osim radnika i seljaka pa neka posledica zatucanosti globalne. Ali nije ni to bitno, da ne odvajaš tako. Lakše ti da gledaš ovako, velika većina svih generacija su zaludjeni, glume neka ludila, ono što sam naveo gore... nekih 20% su normalniji i normalni koji su otvoreni i mogu da razmišljaju nezavisno od domaće propagande...

To ti je svuda tako ... Znam dobro i po Nemačkoj na primer. to je zato što je Srbija maltene zatvoreni sistem, gde je sve u Bg odakle se puni glava svima da su okruženi neprijateljima i da je protiv njih svih zavera i onda im se kuvaju mozgovi decenijama i da je jedino štrokavi Beograd kao raskoš, kultura i sloboda za njih. Naravno roditelji odrastu tako pa kad odu oni uče decu nesvesno istu tu propagandu.... I oni usvajaju da je to identitet, to je Srbija i počnu tako da se ponašaju...

Sindrom je postao a video sam iz više zemalja da kao žive tamo a ne vole kao te ljude tu. Ali to u svakoj zemlji gde god. Pa nemoguće da svi ne valjaju majku mu :D Zato dobro rasčistite sami sa sobom koliko i šta vas nagoni da odete odatle gde ste.Koliko i šta je loše , a kako je to dobro sredjeno tu i tu. To ne treba nikakava mudrost samo otvoren um i čista percepcija prosta i objektivno razmišljanje.

Jer ako neko ode da ne zna ni da se osvrne oko sebe i utone u te neke šabanske priče i zaludjivanja što ima većina iz Srbije i ako postane troll i raspali stvor koji samo svima i misli negativno i konzervira se u jedan community i hejtuje sve ostale dopuštajući da mu pune glavu ideološke vodje, popovi, političari i ko god i ako zbog toga ima dosadan i naporan život... Zaslužio je.

Ljudi jel zna neko jel potrebno prevedena dokumenta za ASC (Australian Computer Sociaty) overavati u sudu ili je dovoljno da sudski tumac overi?

Mislim da nema potrebe. Bitno je da se srpski originalni dokument kopira i kopija overi u opstini, i onda overena kopija da na prevod sudskom tumacu. Sudski tumac udaranjem pecata na prevod overene kopije izjavljuje da je prevod veran dokumentu koji je preveden.

Ma isto je to ja mislim, da kopije overi opstina ili sud. Nego ja imam kopije overene od strane sudskog tumaca samo, pa znaci ipak to nije dovoljno. Mora biti i pecat drzave?!

Da, samo sto ja mislim da je bitan redosled kojim to radis.
Ukoliko ti vec imas prevode koji su na engleskom, i onda ih fotokopiras i overis u opstini, dobices pecat na pozadini dokumenta na kome pise na srpskom da je to kopija verodostojna originalu. To sto je na srpskom onome ko gleda (ACS-u) nece nista znaciti.
Ukoliko prvo srpski original dokument fotokopiras, pa overis u opstini, i onda tako sa tim pecatom opstine/suda das prevodiocu, on prevodi citav tekst pa i taj pecat opstine....

E sada koliko je to bitno ne znam... Imam utisak da nisu previse strogi po tom pitanju, bitno da ima pecat prevodioca. Znam da je ACS priznavao prevode i bez te overe u opstini, ali u tom slucaju moras poslati original dokument, nikako fotokopiju. Jos jedna mogucnost ti je da trazis od prevodioca da ti salje po dva primerka za svaki dok. koje su overene pecatom prevodioca, tako mozes da saljes originale i ne brines :)

Imam jedno pitanje za one koji su vec aplicirali za vizu, ili imaju ovu infomraciju:

Certified copy of passport bio data page for all applicants- Da li treba prevoditi pasose kod ovlascenog prevodioca? Pitam ovo zato sto za sve sto je napisano u pasosu, postoji pored naziva na srpskom i engleski prevod...

Back