Odlazak kod kardiologa moze biti opasan

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.326
Imam rutine i onda mi je lako da uocim neke promene koje se desavaju.

A poznajem i svoj imuni sistem, i znam kako reaguje na napad virusa, a kako na bakterije...

Skoro sam bio kod kardiologa, na dedinju, ono kontrola da li je pritisak kontrolisan, znaci nista invazivno , nista promena, traumaticno i slicno...
I 2 dana mi nije bas sve po normali...

Osecam kao da imam napad nekog virusa koji usput izaziva male srcane promene...
Ali nije jak virus, ali su srcane promene srednje....Cudan osecaj, probadanje par puta u toku dana...Sve je to normalno kad je tu aktivnost koja moze da to uzrokuje...
Ali sad nije bilo promene u okolnim aktivnostima osim odlaska kod kardiologa , tako da to ne mirise na uobicajen odgovor mog organizma...

Pa mi pada na pamet, koliko ustvari publika, tj musterije kardiologa imaju priliku da budu i hronicni nosioci takvih miopatickih virusa, mozda male virulentnosti ili snage, ali da su ipak tu....Svejedno sto ja nisam osim lekara video druge, niti je lekar dodirnuo mene, osim sestre koja je radila ekg, dakle minimalna mogucnost prenosa, osim te sestre, a to koliko sam video ne pere ruke posle svakog pacijenta, a i ne znam kakvi su sve miopaticki virusi....

Nije bila guzva, minimalna putanja, minimalno vreme, sve minimalno...za Dedinje...i opet onaj osecaj kao kad naletite na mnogo ljudi koji su se turisticki vratili sa mora, totalno druga virus ekoklima...

Prevoz nije, jer prevoz svaki drugi dan obnavljam virusni zapis, tj minglujem...azuriram preko dugih kupovina i usput obilazaka...

U svakom slucaju , nije bas ugrozavajuce drasticno ali nije ni bas bezazleno ici kod kardiologa....
Slicno mi se desilo na gastro odelenju, postoji ta minimalna razmena zaraznog materijala...
Sigurno da sestra a ni lekarka nece osetiti simptome nekog miopatickog virusa niti virusa uopste, ali svejedno , nije da su bas cista posla...

Najveca opasnost za prenos je da im dises direktno u usta, i da oni udahnu taj tvoj dah.

Van toga, sanse su jako male, generalno, ako je kontakt bio neki kratak, i ti ne krvaris i sl.

Ako je virus, i jos nisu ustanovili koji, aposlutno si dzaba isao kod kardiologa, osim naravno tih regulacija zbog kojih samo on moze da ti prepise neke lekove da lecis simptome. Ali saznace koji je uzrok juce ujutru.

Ali generalno, da, sve medicinske ustanove su najveca opasnost da dobijes opasnije bakterije nego u real life. Zbog toga sto je tamo veca sansa da su te bakterije rezistentne na antibiotike. Mislim da ima jedna bakterija koje se srpski medicinski radnici jako boje, skoro pa superbakterija, koja se ponekad javi u nekim srpskim bolnicama.

Ne podnosim niti jednu medicinsku ustanovu, ni miris, ni pojavu, opasnije mi je da tamo idem nego na groblje uvece. Pomesati to sa urodjenim snobizmom bez pokrica vecine srpskih lekara, i to je to.

Nisam, 1+1, sve minimalno , nego racunam imuni sistem mi je jos ok, cim ga stalno odrzavam a i hteo ne hteo angazujem..

Ali mi palo na pamet, kad su dva starca iz komsiluka isli kod lekara, prvo je jedan isao zbog jetre ili pankreasa, pa je preneo onom drugom sa kim ide u setnju , pa je onda drugi isao kod kardiologa , nesto mu nije bilo dobro pa je ovaj sto je isao kod hepatologa umro....tj kao da su stalno razmenjivali one sto je imao onaj drugi....
Samo sto je tu lose prosao onaj koji je isao na kontrolu kod hepatologa, ispalo je da je zdrav a posle imao zastoj srca ili sta vec, dok je ovaj koji je isao zbog srca i neregularnosti u radu i varijacija pritiska koji je odjednom postao plivajuci , preziveo tu svoju posast,

Ne ocekujem neke drasticne duze posledice, to bi bilo crno gledanje na stvari , ali da je neki trenutni virusni udar, to jeste...a tih udara kad se nakupi , definitivno ostaje posledica i na konzistenciju srcanog misica...nije to za zezanje, ali nije pametno ni cackati ....iz navedenog...

Zato mi nekad smeta kad vidim koliko racunaju lekara na broj bolesnika, to cak ni opsta praksa koja ima najveci broj spavaca ne moze da izdrzi, a kamoli kardiolozi koji sigurno nemaju spavace....Nefrolog moze da ima godisnji pregled, kardiolog u proseku ima tromesecni ....eto razlike..

Banalizovano , ja cesto te viruse i napade gledam kao unosenje nestabilnosti u rad i funkcionisanje, a ne uvek napad na miokard ili zaliske ili sta vec moze da bude ili neka hemijska propratna reakcija, imate slucaj kad se javi i anemija kao propratna...itd itd..
Ili gustina krvi , sve veci broj posledica kod kovida...
Ali nestabilnost ti je kao da imas zamajac koji zapne na jednom mestu i tog trenutka mali pogur bi resio problem i nastavio bi se zivot..ali ako ga nema, moze da se desi , drasticno skracenje, tj zaustavljanje..

Pa ako me pitas svrha teme , moze biti vise svrha teme..

Da upozori ljude da ima puno virusa koji su miopatoloski...napadaju srcani misic...ili kardio sistem...
Samo da se ne zezamo sa tim, to nije stanje kao u proslosti, opste slabije zdravlje pacijenata tj ljudi dovodi do toga da su inkubatori virusa, subletalni inkubatori..

Tako da imamo Beograd nasuprot Slobode u Cacku...
Sta znaci ovo moje poredjenje, pa kad sam bio student odem da rusim kucu kao radna snaga, ebiga nije se imalo para, i tamo spavamo u kuci bez prozora...nas 6,7...
I sad smrzli smo se posteno i kazem ja drugaru , sine , razbolecu se ovde..
A meni drugar , znam tacno zasto se plasis ali ne moras da se plasis, u BG bi se razboleo , kao i ja...ali ovde nema virusa.....
I stvarno nisam se razboleo....nista mi nije bilo....Isto kao sto kad si na selu sto se ne razbolis ako se smrznes, a ako se tako smrznes cekajuci u BG sledi ti slinavica minimum uz glavobolju u kojoj se boris taj dan da ne pokleknes..

Drugaciji pristup mora da bude individualan za sada...
Znaci ja imam pristup koji me je zastitio kad je bio kovid, ali nije iz pravca roditelja, zato sto oni suvise gledaju TV i nista ne razmisljaju i kao i svi Srbi opuste se i tako su dobili kovid....Bas na javasluk...skoro pa bezobrazluk...

Ne kazem da treba biti paranoican, niti sam , ali mozes imati vrlo pametno ponasanje koje ne ugrozava tvoje imune sisteme i tvoju egzistenciju..

Iz svega napisanog, zaključak je prost.
Ni virus ni promene vremena.
Način razmišljanja je.
Kapiram oscilacije, teško vreme je ovog leta posebno i ne bi me čudilo ni da stameniji i bezbrižniji dospeju do hipohondarskih misli... Prvo osmotriš neke verovatnije faktore, pa tek onda pomisliš na nešto ne daj bože gore. Treba i slušati telo, prizvati u pamćenje istoriju njegovog ponašanja, sve može biti i pravilo i presedan.

Poslednja izmena:
Sistematski gledano , to takodje moze da se prilagodi novim vremenima
I radi zastite medicinskog osoblja i radi zastite samih pacijenata...

To su neke ozbiljna nrazmisljanja, nisu za forum, ali ja forum koristim da se povezem sa nekim osobama koje razumeju o cemu pisem, a ove sto ne razumeju , to ignorisem, tako valjda i treba...

Npr, kad sam jednom prilikom kao usputni komentar napisao za predskolske ustanove i to da deca bukvalno rade kao pokretne zarazne laboratorije a i srednje skole kad si profan informatike, javile su se osobe koje su to potvrdile i cisto razmenismo misljenje kako spreciti taj toliki epidemijski rezultat boravka u obdanistu...

Pa po mom misljenju moze i kod zubara , nekad iz totalno drugih razloga...
Prvo , ne znam gde su to naucili ali daju vecem broju pacijenata sa istom iglom anesteziju....to im je masovna boljka..

Drugo nesto bih rekao da ima puno onih koji imaju lazno znanje a mozda i diplome....

Trece , stvarno ih zabole za sterilizaciju i alata i svega ostalog, to je cudo, koliko ih zabole....

Cetvrto vise se trude da nemaju povrat nego da maksimalno dobro odrade posao...pa makar uz cesci dolazak pacijenta....

Ne znam da li sve ovo ima poreklo iz mentaliteta a meni licno nije bas jasan taj bahati odnos koji masa zubara ima.....

Takav odnos nemate kod kardiologa inace bi pacijenti bas padali kao snoplje..

Samo glup čovek može da sumnja u sterilnost špriceva za jednokratnu upotrebu!

Takav način razmišljanja vodi pravo u bezubost, a ni bezubost, takvim razmišljanjem o sterilnosti zubarskih alata, nije bezbedna jer neko mora da vadi zub ili koren zuba.

Kao što napisah, hipohondrično razmišljanje nam stvara bezbroj zdravstvenih problema, ne stomatoliških ni kardioloških. ;)

Imam rutine i onda mi je lako da uocim neke promene koje se desavaju.

A poznajem i svoj imuni sistem, i znam kako reaguje na napad virusa, a kako na bakterije...

Skoro sam bio kod kardiologa, na dedinju, ono kontrola da li je pritisak kontrolisan, znaci nista invazivno , nista promena, traumaticno i slicno...
I 2 dana mi nije bas sve po normali...

Osecam kao da imam napad nekog virusa koji usput izaziva male srcane promene...
Ali nije jak virus, ali su srcane promene srednje....Cudan osecaj, probadanje par puta u toku dana...Sve je to normalno kad je tu aktivnost koja moze da to uzrokuje...
Ali sad nije bilo promene u okolnim aktivnostima osim odlaska kod kardiologa , tako da to ne mirise na uobicajen odgovor mog organizma...

Pa mi pada na pamet, koliko ustvari publika, tj musterije kardiologa imaju priliku da budu i hronicni nosioci takvih miopatickih virusa, mozda male virulentnosti ili snage, ali da su ipak tu....Svejedno sto ja nisam osim lekara video druge, niti je lekar dodirnuo mene, osim sestre koja je radila ekg, dakle minimalna mogucnost prenosa, osim te sestre, a to koliko sam video ne pere ruke posle svakog pacijenta, a i ne znam kakvi su sve miopaticki virusi....

Nije bila guzva, minimalna putanja, minimalno vreme, sve minimalno...za Dedinje...i opet onaj osecaj kao kad naletite na mnogo ljudi koji su se turisticki vratili sa mora, totalno druga virus ekoklima...

Prevoz nije, jer prevoz svaki drugi dan obnavljam virusni zapis, tj minglujem...azuriram preko dugih kupovina i usput obilazaka...

U svakom slucaju , nije bas ugrozavajuce drasticno ali nije ni bas bezazleno ici kod kardiologa....
Slicno mi se desilo na gastro odelenju, postoji ta minimalna razmena zaraznog materijala...
Sigurno da sestra a ni lekarka nece osetiti simptome nekog miopatickog virusa niti virusa uopste, ali svejedno , nije da su bas cista posla...
Kardiotropni virusi se nalaze svuda oko nas. Postoji način unošenja a postoji i način da se dokažu. Ako sumnjaš ili imaš neke tegobe odeš kod interniste ili kardiologa na pregled , a ne pišeš nebuloze na Krstarici

Back