Odlazak kod ginekologa

Sa kim bi otišle kod ginekologa

• sa suprugom

glasova: 0 0,0%
  • sa majkom

• sa svekrvom

• ne idem kod ginekologa

• Ukupno glasova
    5
  • Ova anketa će se završiti: .

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
86.439
Prema istraživanju agencije Ipsos, tokom protekle godine ginekološki pregled u Srbiji obavilo je 49 odsto žena. Istraživanje je sprovedeno u martu ove godine na uzorku od 1.011 žena starijih od 18 godina.

Rezultati pokazuju da se sa godinama smanjuje redovnost odlazaka na ginekološke preglede, iako su žene starije od 44 godine najugroženije kada je reč o riziku od raka grlića materice.

Na pitanje da li su u prethodnih 12 meseci bile na ginekološkom pregledu, potvrdno je odgovorilo najviše žena uzrasta od 18 do 29 godina _njih 64 odsto.
Slede žene između 30 i 44 godine sa 58 odsto,
zatim one od 45 do 59 godina sa 56 odsto. Najmanje su zastupljene žene starije od 60 godina, od kojih je samo 30 odsto bilo na pregledu u poslednjih godinu dana.

Ipsos navodi da obrazovanje značajno utiče na učestalost pregleda _ žene sa višim obrazovanjem gotovo duplo češće odlaze na kontrole u odnosu na one koje imaju samo osnovnu školu. Važan faktor je i sredina u kojoj žena živi, jer su pregledi znatno redovniji u urbanim nego u ruralnim područjima.

Kada je reč o redovnosti preventivnih pregleda, 36 odsto ispitanica ide kod ginekologa jednom godišnje, dok se 27 odsto ne seća kada su poslednji put bile. Svaka peta žena /22 odsto/ ide ređe od jednom godišnje, a 11 odsto odlazi na pregled na svakih šest meseci. Tek 3 odsto žena u Srbiji ide češće od toga, dok je 1 odsto odbilo da odgovori na ovo pitanje.

Iako Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ima za cilj da podigne svest o važnosti ranog otkrivanja bolesti, poznavanje ove inicijative među ženama i dalje je nisko _svega 10 odsto zna da se ona obeležava u januaru.

Gotovo sve ispitanice, njih devet od deset, smatraju da bi lakše zakazivanje pregleda i bolja dostupnost lekara značajno doprineli većem odzivu žena na preventivne ginekološke kontrole.

Idem na redovne preglede, sama, ali sam tokom trudnoce isla sa muzem da gledamo naseg bebija. ❤️
Sama sam isla samo kad se utvrdjuvao pol, jer nisam zelela da niko drugi zna osim mene. Da bude iznenadjenje i neizvesnost, jer mislim da je ostatak familije uzivao u tome. :)

Idem godisnje 2 puta na Papu, u 18 g mi je Papa pokazala CIN II, pa CIN III pa sam isla na terapije 2 mj koje mi nista nisu pomogle tako da sam to pratila jos 2 g da vidimo sto se desava kad je otislo na CIN IV odmah su mi dali termin za operaciju, skratli su mi grlic maternice od tada ne mogu voziti biciklu niti nositi traperice koje me stiskaju jer tad krvarim... svake godine idem po 2 puta na te preglede ako mi se opet pojavi to cudo rekli su mi da bi bilo najbolje izvaditi cilu maternicu zbog moje sigurnosti,u 4 mj opet se pocelo nesto desavati , vadila sam cilu krvnu sliku ona je pokazala da je sve ok ali ultrazvuk svaki put pokazuje sranje skraceno ...

_CIN promene na grliću materice​

Skraćenica CIN označava stepen promene unutar epitela grlića materice.
Težina promene se označava sa CIN I, CIN II i CIN III, gde CIN III predstavlja najteži oblik promene. CIN promene zapravo označavaju prisustvo i stepen diskariotičnih i atipičnih ćelija duž vertikalne dimenzije epitela grlića materice.

Ove ćelije se razlikuju od normalnih po izgledu, veličini, stepenu zrelosti, kao i po veličini i obliku jedra.
Osim toga, kod ovih ćelija je poremećen odnos zapremine jedro/citoplazma, hromatin je izmenjenog kvaliteta, orjentacija jedara je drugačija u odnosu na normalne ćelije. Broj jedaraca, takođe, može biti povećan. Ove ćelije, ispravno nazvane i alterisanim ćelijama, imaju veću sklonost ka mitozi /deobi/ i ova osobina im daje sustinsku karakteristiku ćelija sa nenormalnim rastom. Učestalost CIN promene se procenjuje na 2-5%, sa malignim potencijalom od 10-15%. Postoji i cervikalna intraglandularna neoplazija /CIGN/ koja je ređa od CIN i odnosi se na žlezdani epitel koji oblaže kanal grlića materice.

Razlog zbog koga dolazi do alterisanja ćelija cervikalnog epitela odnosno do CIN promena je najčešće hronično /višegodisnje/ zapaljenje. Ova zapaljenja hronično “remete” normalno funkcionisanje i obnavljanje epitela.
Cilj mi je bio da ovim objashnjenjem malo vam stavim do znanja koliko je vazhno praviti redovne kontrole, ne bih dalje ishao , dovoljno je i ovo kako bih vas malo pokrenuo po ovom pitanju vasheg zdravlja.

Poslednja izmena:
Idem godisnje 2 puta na Papu, u 18 g mi je Papa pokazala CIN II, pa CIN III pa sam isla na terapije 2 mj koje mi nista nisu pomogle tako da sam to pratila jos 2 g da vidimo sto se desava kad je otislo na CIN IV odmah su mi dali termin za operaciju, skratli su mi grlic maternice od tada ne mogu voziti biciklu niti nositi traperice koje me stiskaju jer tad krvarim... svake godine idem po 2 puta na te preglede ako mi se opet pojavi to cudo rekli su mi da bi bilo najbolje izvaditi cilu maternicu zbog moje sigurnosti,u 4 mj opet se pocelo nesto desavati , vadila sam cilu krvnu sliku ona je pokazala da je sve ok ali ultrazvuk svaki put pokazuje sranje skraceno ...
,,, josh kod CIN III indikovan je operativni zahvat,,,a već kod CIN IV to je već apsolutna indikacija,,,

,,, josh kod CIN III indikovan je operativni zahvat,,,a već kod CIN IV to je već apsolutna indikacija,,,
Istina zato su me odmah pripremili za operaciju, od tada svake godine idem na redovite preglede
Ova godina je posla opet krivo, samo sam rekla dosta je dugo i mirovalo...
Bilo je najvise suza moram priznati
Kada sam saznala sto me ceka, nebo i zemlja su mi se spojili sve stalo, nikoga nista cula nista zbog soka.... Sad me vise i nije briga da bude bilo sto znam da moram sve to vaditi bez dileme, ne zelim opet prolaziti sve te puste preglede i bockanja , suze i bol

A moje tri sestre nikad nijedna nema i nije imala te probleme, niti idu na te preglede niti ih briga ako i odu to je u 15 g jednom
I nalazi im budu ok, reko aj bar nek njih postedi dovoljno je jedna crna ovca u familiji :zcepanje:

Istina zato su me odmah pripremili za operaciju, od tada svake godine idem na redovite preglede
Kada sam saznala sto me ceka, nebo i zemlja su mi se spojili sve stalo, nikoga nista cula nista zbog soka.... Sad me vise i nije briga da bude bilo sto znam da moram sve to vaditi bez dileme, ne zelim opet prolaziti sve te puste preglede i bockanja , suze i bol

A moje tri sestre nikad nijedna nema i nije imala te probleme, niti idu na te preglede niti ih briga ako i odu to je u 15 g jednom
I nalazi im budu ok, reko aj bar nek njih postedi dovoljno je jedna crna ovca u familiji :zcepanje:
bolje kompletna histerektomija ,,,nego do prolazish kroz nekorisne i nmnogo nezgodne terapije,,,
,,,uradi to shto mozhesh brzhe,,,pa da produzhimo da se druzhimo,,,
,,,strong cura si,,,i zato od mene jedaaaannn jaaak :vzagrljaj: ,,,ma i ovo,,
:zag::ortaci2:,,,

Nemaš se čega plašiti, mater mi je u Zadru to odradila prije nekih pet, šest godina, bolovi nisu nimalo strašni, a sve prođe za tjedan dana.
Naravno, ukoliko ti rade laparoskopski.
Tetki su radili na klasičan način, tu je oporavak već trajao dulje, a i bilo je bolnije.

Sve je meni tu jasno sto me ceka i koliko traje oporavak to je meni najmanji problem ,,,,nego sranje je sto je rekla Doktorica i Doktor koji je prvi put radio operaciju ,,,Zdenko Matas da postoji velika mogucnost da kad se izvadi cila Maternica opet to sve moze da se baci na grudi kao da je to povezano ,,,tako su mi rekli
Tako da sam ja iskreno digla ruke od sebe i rekla neka bude sto hoce bas me briga, dosta sam bila u miru...
Sad za dva miseca me ceka ponovo cili pregled ,,plus krvna slika ponovo i gledamo sto i kako ide, meni je ovaj put nalaz PAPE bio uredan, ali pregled ultrazvuka maternice nije u 6 mj 2 puta sam isla i oba puta nije bilo dobro, sad za 2 mj ako mi opet pokaze da nije dobro odmah me salje na tu operaciju jer rekla je da me ne zele vise muciti da prolazim kroz isto,, nego odmah sve izvaditi pa sam mirna, tada mi ostaje samo kontrolirati redovito grudi da ne bi na njih bacilo

Back