Odeća za pse - za ili protiv

Evo jedne slikice gde se vidi kako ide samo s prednje 2 patikice:

IMG_1611-1.jpg

Inace prvog dana samo ucili samo prednje dve, a sledeceg dana sve cetiri sapice su bile obuvene. Nije mu trebalo jako puno vremena ali ipak ima odredjenu vrstu nesigurnosti. Inace preporucujem da vezbate dok jos nema leda i snega. Naravno mi smo samo vezbali ali jos uvek ide 'bosonog'.

Sto se tice ostalog... Pincevima je sve ispod +8 jako hladno. E sada zamislite jos kako to jako hladno izgleda u kombinaciji leda i snega? Patuljasti pincevi su niski rastom (zato i jesu patuljasti) tako da njima stomak ovlazi i rosa na malo vecoj travi a kamo li sneg i sl. Onomad kada je zahladnelo, njemu su sapice nakon setnje bile kao led hladne - mogu samo da zamislim kako to izgleda zimi.
Meni su se neki smejali zbog toga sto mi kuce ima dosta odece (ima nekoliko duxeva, jaknica, majc, kabanicai i sl). Medjutim, kada izvedemo racunicu koliko kosta lecenje kod veterinara, ispadne da za jednu malkice vecu prehladu veterinaru ode vise novca nego sto sam dao za svu njegovu odecu. Inace, nezaobilazni 'modni detalj' mu je fluoroscentni zuti prsluk koji ga cini vidljiviji kako kolima na ulci i parkingu, tako i meni ako se uvece malo udalji od mene :)

I mi imamo iste ovakve patikice,samo skroz crvene.:klap:
Ovo da obuvate dve po dve dok se kuca ne nauci je odlican savet,meni to nije palo na pamet pa smo se valjali od smeha kad je moja mrvica pocela kao balerina da podize zadnje sape :rotf:,a ona jadna na mukama,ne zna sta je zadesi.:eek:

P151010_14.41_[01].jpg

Ovo smo se mi malo igrali, isprobavali haljinice dok smo cekali da nam skafander za drugog psa bude gotov. Nadam se da nam necete zameriti :zper:
Inace, sam svojoj patuljastoj pudli uzela skafander sa sve 4 nogavice, jer mi je najbitnije da mu pre svega stomak bude zasticen, kao i dlaka na nogama. Ledja, sama po sebi nisu tako osetljiva, a vecina kabanica, prsluka i kojecega slicnog je bas tako pravljena.

Apsolutno 'za' u slucaju rasa, koje nemaju mehanizam da se same brane od hladnoce da tako kazem. Znaci, neka navlaka je potrebna, da li je to kaput, kabanica, dux, na volju i potrebu svakog pojedinog psa ili vlasnika.

Meni jedino nemaju mnogo smisla cipele za pse. Ne znam ukoliko stite psa, a da im je muka nositi, to apsolutno jeste. Moj komsija, vlasnik maltezera, obalci svom psu patike. Kad ga pitam zasto, kaze, da ga posle ne pere... Ovo mi nije dovoljan razlog da se pas ne bi valjano istrcao, a meni izgleda da cipele svakako smetaju prilikom pseceg hoda.

Ali ovo ja mislim i nisam kompetentna za neke pouzdane komentare, ipak imam psa od 20kg, kome je sigurno jedno 6-7kg u dlaci z:)

Iskreno - mislim da tu nešto nema mesta da se bira za ili protiv. Nekim psima to treba, nekima ne, onima kojima treba imaće, onima kojima ne treba neće i shlus :D
Sad, ozbiljno, određene rase pasa jako teško podnose hladnoću i mislim da ne treba posebno objašnjavati da njima dodatna zaštita svakako treba.
Što se tiče obuće i čarapica - ni to nije na odmet, pogotovu ako je psu povređena šapa pa malo zaštite napolju dobro dođe (a da nije klasičan zavoj), pa čak i u zimskom periodu kada se ulice posipaju solju. Mi tih akcija nismo imali, tako da ne mogu da kažem lično iskustvo :D

Poslednja izmena:
Ono sto bih spomenio jeste da odeca ne stiti samo od hladnoce vec i od prljavstine kada je blatnjavo i mokro vreme. Nemoguce je kupai bele dugodlake pse svakog dana...

Ja imam dugodlakog psa, u zivotu ga nisam kupala, a shape su bele, osusi se to ocas posla.
Pse ne bi trebalo kupati, barem ne cesto i ne nekim shamponima, samo mlaka voda i gotovo.
I macke izlaze napolje, shape budu prljave, a nikome ne pada na pamet da ih kupa.

Ja imam dugodlakog psa, u zivotu ga nisam kupala, a shape su bele, osusi se to ocas posla.
Pse ne bi trebalo kupati, barem ne cesto i ne nekim shamponima, samo mlaka voda i gotovo.
I macke izlaze napolje, shape budu prljave, a nikome ne pada na pamet da ih kupa.

Od psa do psa, od rase do rase... Ne možeš tako da generalizuješ, da sve pse posmatraš kroz prizmu svojih bradonja. Btw, ima i mačaka kojima treba kupanje.

Back