Одбор Думе: САД да поштују суверенитет Русије

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
МОСКВА – Спољнополитички одбор руске Думе (доњег дома парламента) позвао је данас представнике САД да уважавају суверенитет Русије и одлуке безбедносних и правосудних структура према онима који крше закон, изражавајући истовремено недоумицу и разочарање њиховим изјавама, пренеле су данас руске новинске агенције.

"Русија је далеко од тога да се меша у послове америчког правосуђа и судских структура, уважава суверенитет америчке државе. И имамо право да очекујемо то исто и од наших партнера у САД, када се ради о поштовању уставних права у Русији. Управо то бисмо желели да видимо од америчког 'ресетовања' билатералних односа", рекао је заменик председника тог одбора задужен за руско-америчке односе Александар Козловски.

Он је изразио "крајњу недоумицу и разочарање" изјавом представника Савета за националну безбедност САД и Стејт департмента поводом хапшења опозиционог политичара Бориса Њемцова, пренео је Итар-Тас с.

"У тим изјавама се Њемцов поново појављује као 'борац за људска права', бори се за уставна права грађана", навео је Козловски, додајући да се, у стварности, ради о баналном прекршајном преступу.

Посланик Козловски је рекао да је Њемцов и сви остали учесници на одобреном митингу 31. децембра имао све могућности предвиђене уставом да изрази своју позицију и погледе, пренела је агенција РИА Новости.

"Нико им то није бранио, без обзира на очигледну радикалност многих парола које су се чуле", казао је он и додао да је Њемцов ухапшен приликом покушаја пробијања милицијског кордона и извођења људи на тротоар, што је било супротно усаглашеним правилима одржавања митинга и представљало претњу безбедности грађана.

"Брзина америчке реакције на обичан случај административног кршења закона ствара утисак да се ради о својеврсној координацији деловања - када се с једне стране на сваки начин, укључујући провокације, ствара повод за реакцију, после чега те реакције уследе", рекао је Козловски.

РИА Новости пренеле су изјаву представника информативне службе московске полиције да је приведено неколико активиста опозиције, окупљених око притворске јединице на југу Москве, где су по пресуди смештени приведени 31. децембра.

Њемцов је осуђен на 15 дана затвора због одбијања да испуни захтев полицајаца, а неколико опозиционих активиста се већ други дан окупљају испред притворске јединице и захтевају ослобађање опозиционара, подсећа та агенција.

Шеф информативне службе московске полиције Виктор Бирјуков изјавио је да су полицајци 31. децембра поступали на Тргу победе у складу са законом, а да је привођење учесника недозовљене акције била реакција на агресивно поступање према полицији, пренео је Итар-Тас.
 
Поздрављам став руске Думе- САД треба да престану да се мешају у унутрашње политичке прилике у Русији и да се не уплићу у начин на који руски државни органи спроводе закон и штите јавни ред, мир и безбедност.
 

Back
Top