Odanost

Misao... kao oštrica brijača, kao udar svetla,
kao crveni dijamant, kao tačka…
*
Brod jako brzo plovi ovih dana...
Isijava sa njega gomila raznoraznih osećanja *
Pokrivenih korom tvrde mašte *
Sa željama ka nepostižnim idealima...
*
U odorama...
Praznih ruku - bez smisla *
Malo drugačije od poimanja bilo čega *
Na obzorju veličanstvenog prizora…
*
Pod maskama *
Ispod suvih grana *
Sa osećajem zalepljenog, trulog lišća po tabanima *
Sa suzama u očima i velikim zenicama, punih straha...

Tada puno znači *
Oda o odanosti *

U neprilici *
Na kamenoj stazi *
Među trnjem *
Na ivici...

Ishod Na Nišanu Final.JPG

Poslednja izmena:
jako fino..:cool:

Artur Gordon Pim?... :flert: :lol:
Gde si bre @Black_star :) ... Avanture Artura Gordona Pim-a....:) gde se seti te knjige :) puno toga si pročitao i dobro pamtiš, svaka čast... Ja tu knjigu nisam pročitao, nikada je nisam ni u rukama držao, iako je Edgar Alan Po u pitanju... mnogo toga nisam pročitao. Ovo je isto tako jako zanimljivo u kontekstu našeg poslednjeg razgovora, ali šta ću tu, ja ili ti... poezija je čudna, isto kao i one "mikro priče", barem kada sam ja u pitanju, dešava se to da ako reči i tema "slete" na mene, ja u tom slučaju, to što je "sletelo" moram odmah da zapišem... ako ne zapišem to se više ne vraća, istom snagom... Kasnije mogu da dopunjujem, pišem ili brišem... Sada, to što se rečenica "...na obzorju veličanstvenog prizora...", ponovila meni i Edgar Alan Pou, uh... o tome smo pričali... ja mogu samo da budem ponosan... I kada smo već kod svega toga, danas je lakše više nego ikada, nešto prepisati ili čak upotrebiti A.I. za generisanje umetničkog dela ali ja bih se osećao jako loše - "bedno i besmisleno", prvo pred sobom, a da ne koristim okean misli i ideja koji je u meni (pa neka se neke i podudaraju). Sve ono što smo pročitali i ono što smo "na jedno uvo čuli", videli, shvatili... (možda sam i ja, baš tako, negde "uz put", ni ne shvatajući to, pokupio i utisnuo, pečatirao "obzorje i veličanstven prizor". Ali na žalost, slabo šta, od svega što čovek poseduje, baš malo, on može da iskoristi za sebe... sve kao u snu... Sada jeste, za sekund više nije i "nema ga"... ostaju iza nas dela i ne-dela, pa sada kako ko hoće... prepisivanje je ne-delo :) ove "sinhro-situacije" me ne uznemiravaju previše, čak suprotno....
A evo kako neko može "lepo" i "inteligentno", da piše a da to ne bude on lično :)

Čempres

U visinu se čempres pruža,
Uz nebo svoje grane vuče.
Kao čuvar tajni tih stoji,
U svakom vetru tiho poji.

Njegovo lišće tišinu krije,
I njegova senka duše hrani.
Kroz stoleća stoji nepomičan,
Simbol večnosti, večito stan.

U njemu pesma vekova spi,
Kroz vetrove melodije stvara,
Neka njegova moć nas obasja,
Čempres, večni spomen, večna draža.

U svom miru, čempres ostaje,
Kroz život svoj mirno putuje.
Neka nas uči večnosti zvuk,
Dok nam šapuće: "Vreme je tvoj drug".

Autor: ChatGPT

I najluđe od svega je to što npr. pesma, bez obzira što je copy-paste od početka do kraja, dobija neko svoje mesto...
Postoji i to da ja npr. imam pravo, kao autor, da sve moje pesme "obrnem naopačke" i ponovo izdam kao nove... to je dopušteno, tako da je "... na obzorju veličanstvenog prizora..." moglo da bude i "... na rubu, pred očima... ali ostaće kako sam prvo i napisao... u slavu E.A. Poa :)

Pisati danas, autentično, voljno i konstanto težiti tome, opisati sve svoje "unutrašnje svetove" a truditi se da ne da "paraš" uši sebi i drugome je teško...

Veliki pozdrav za tebe @Black_star

Poslednja izmena:
Ma opusti se, nema tako skrojene rečenice kod Poa! :p Stvar je u tome što me sam tako sročen izraz kod tebe podsetio na završetak te knjige, samo to. ;):lol:
Jesi li se prepao, haha... Još si pod utiskom one diskusije? A ja ti rekoh da samo jedna stvar, reč, simbol koji pisac ističe može da bude isto tako istaknut i kod nekog drugog......pa je to sličnost iznebuha.... Ali sa celim sintagmama, izrazima i sklopovima rečenica - o, to će malo teže ići. ;) :cool: Razlog najjednostavniji mogući: svaki čovek je svet za sebe, individua po sebi i samo na sebi svojstven način može prići tim "pojavnostima" i opisati ih tome dosledno. ;) Tako da tu, iz svega do sad čutog i viđenog, nema mesta panici. ;) Druga stvar su namerni citati, reminiscencije na nečiji stih ili rečenicu koja ti se sviđa, može biti kritička obrada takve misli a s druge strane može biti odavanje pijeteta toj osobi ili njegovome delu...ili čak oboje!:D To nema veze sa sinhronicitetima već sa (milim) pamćenjem...:) Da ne kažem koliko je to opšte mesto u postmodernizmu, npr. gde se ljubav prema samom čitanju iskazuje i na takav način, a da je opet delo svoje, autorsko. ;):cool: Nema veze ako si nešto uzeo, pozajmio, ako si tome prišao i rasvetlio to na svoj način. Dobije se novo značenje. Kao i u životu...:) I sve tu, pa čak i produkt AI, za divno čudo, ume da zazvuči lepo i fino... al treba čuti. ;) Provaliti zlatne žice posvud. Sve je predmet obrade...i zezanja. :cool:
Pozdrav, S! :)

Ma opusti se, nema tako skrojene rečenice kod Poa! :p Stvar je u tome što me sam tako sročen izraz kod tebe podsetio na završetak te knjige, samo to. ;):lol:
Jesi li se prepao, haha... Još si pod utiskom one diskusije? A ja ti rekoh da samo jedna stvar, reč, simbol koji pisac ističe može da bude isto tako istaknut i kod nekog drugog......pa je to sličnost iznebuha.... Ali sa celim sintagmama, izrazima i sklopovima rečenica - o, to će malo teže ići. ;) :cool: Razlog najjednostavniji mogući: svaki čovek je svet za sebe, individua po sebi i samo na sebi svojstven način može prići tim "pojavnostima" i opisati ih tome dosledno. ;) Tako da tu, iz svega do sad čutog i viđenog, nema mesta panici. ;) Druga stvar su namerni citati, reminiscencije na nečiji stih ili rečenicu koja ti se sviđa, može biti kritička obrada takve misli a s druge strane može biti odavanje pijeteta toj osobi ili njegovome delu...ili čak oboje!:D To nema veze sa sinhronicitetima već sa (milim) pamćenjem...:) Da ne kažem koliko je to opšte mesto u postmodernizmu, npr. gde se ljubav prema samom čitanju iskazuje i na takav način, a da je opet delo svoje, autorsko. ;):cool: Nema veze ako si nešto uzeo, pozajmio, ako si tome prišao i rasvetlio to na svoj način. Dobije se novo značenje. Kao i u životu...:) I sve tu, pa čak i produkt AI, za divno čudo, ume da zazvuči lepo i fino... al treba čuti. ;) Provaliti zlatne žice posvud. Sve je predmet obrade...i zezanja. :cool:
Pozdrav, S! :)
Sve se slažem i za divno čudo nisam se ništa uspaničio ali jesam razmišljao kako povezuješ stvari... To je u stvari kod tebe izražen talenat. Razumeo sam to pre par dana. :)
Vratio sam se nekom obliku društvene mreže kao što je Krstarica (x - ne računam, to je - ti meni ja tebi, bez komentara ili bilo čega, u mom slučaju) samo iz razloga da se ponovo ostvari interakcija sa ljudima. U stvari meni si unapred bio potreban ti ; da, da... reč od drugoga, ali ne bilo koga... tu smo negde ti i ja, jako blizu kada je poimanje sebe i stvarnosti u pitanju . I da i ovo i sve ostalo proizilazi prvenstveno baš iz te želje da se "ogledam u drugome", tako da smo to već vrlo brzo postigli... :)

Sve se slažem i za divno čudo nisam se ništa uspaničio ali jesam razmišljao kako povezuješ stvari... To je u stvari kod tebe izražen talenat. Razumeo sam to pre par dana. :)
Vratio sam se nekom obliku društvene mreže kao što je Krstarica (x - ne računam, to je - ti meni ja tebi, bez komentara ili bilo čega, u mom slučaju) samo iz razloga da se ponovo ostvari interakcija sa ljudima. U stvari meni si unapred bio potreban ti ; da, da... reč od drugoga, ali ne bilo koga... tu smo negde ti i ja, jako blizu kada je poimanje sebe i stvarnosti u pitanju . I da i ovo i sve ostalo proizilazi prvenstveno baš iz te želje da se "ogledam u drugome", tako da smo to već vrlo brzo postigli... :)
Hvala ti na tim rečima, samo naglas iskomentarišem ono što primetim ili me inspiriše, ništa posebno. ;):) Pa da, tu smo negde, isti "val"... ;):cool::)
Fora je što mi se te paralele javljaju same po sebi, ne izmišljam ih, prosto ili iz iskustva povežem ili se same otkriju kao nagoveštaj nekog otkrića.
I prošlo i buduće, sve u svemu - za sad. ;):cool: Služimo narodu!...💂‍♂️:cool: Razgradimo, pogledamo, sastavimo, pa teraj dalje, i tako dalje, sve ispočetka.

Back