Konstantin Veliki
Buduća legenda
- Poruka
- 28.819
Из Египта су
Ne nisu jer bi onda grcki bio afro-aziski jezik a nije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Из Египта су
најближе истини.Samo da podsetim da Istorija nije stala; nova saznanja, fakti, dokumenta nam otkrivaju nove mogucnosti i nove interepretacije istorijskih tokova i formacija naroda.
nesto konkretnije;
http://scd-lunjina.org/drugi_o_nama/dabija/page/index.html
Grcki je jezik nastao u post trojanskom periodu, znaci posle godine 1253 (1250), godine razaranja Troje.
Nastao je kao mesavina autohtonog pelasgiskog dijalekta (trackog = cincarskog jezika), gornoegipatskog, i fenicanskog jezika.
Захваљујем се на исцрпним одговорима. Још ме занима да ли се зна нешто прецизније о пореклу грчког језика.
Да ли је то језик староседелаца или је језик неког од досељених народа? Хвала унапред!
Ne nisu jer bi onda grcki bio afro-aziski jezik a nije.
Ово ме и највише збуњује. У том случају би имао неке сличности са коптским, а мислим да нема.
Пошто се тврди да има везе са јерменским, онда ми је вероватније да је из Мале Азије.
А пропо Пелазга, мени се све нешто чини да су то Словени. Макар гледајући по топонимима у Грчкој.
Клисура, Арахова, Превеза, Сервиа, Волос, Ливадиа, Сервос и сл. И то не на северу, него све до југа Пелопонеза.
Или то или је некада у историји дошло до словенске најезде. Биа ће га знати.
Ово ме и највише збуњује. У том случају би имао неке сличности са коптским, а мислим да нема.
Пошто се тврди да има везе са јерменским, онда ми је вероватније да је из Мале Азије.
А пропо Пелазга, мени се све нешто чини да су то Словени. Макар гледајући по топонимима у Грчкој.
Клисура, Арахова, Превеза, Сервиа, Волос, Ливадиа, Сервос и сл. И то не на северу, него све до југа Пелопонеза.
D-1; nije ti ovo tema za detaljniju raspravu i predstavljanje alternativnih teorija; čovjek je lijepo pitao najosnovnije; red je da od toga i počnemo.
Isto važi i za Carlin-a.
O Prelasgima nista se ne zna, koji jezik su pricali se ne zna, a kamoli da ima razlog da se predpostavlja da su pricali jezik (romanski) koji je iz Italije.
zna se takoreci sve.
i ko su, i sta su, i kojim su jezikom govorili, ............
Може ли неко укратко да изложи сеобу Грка на Балкан? Знам једино да су ту затекли староседеоце Пеласте,
али ме занима одакле су тачно дошли и када. Претпостављам из Мале Азије, али бих волео неки прецизнији податак.
Може и неки пригодан линк или препорука книге.
zna se takoreci sve.
Joj, što volim ovako pretenciozne odgovore...
Reci mi, ko zna?
Ako je realnost "pretencioznost", onda je u redu.
Znam ja, a znaju i mnogi drugi.
Pogledaj malo u Enciklopediji britanika na engleskom iz osamdesetih godina, sta pise o Pelasgima.
* EB, Vol IX, p. 246.Pelasgi, also called Pelasgians, the people who occupied Greece before the 12th century BC. The name was used only by ancient Greeks. The Pelasgi were mentioned as a specific people by several Greek authors, including Homer, Herodotus, and Thucydides, and were said to have inhabited various areas, such as Thrace, Argos, Crete, and Chalcidice. In the 5th century BC the surviving villages apparently preserved a common non-Greek language.
It is uncertain whether any ancient people actually called themselves Pelasgi. In later Greek usage their name was applied to all “aboriginal” Aegean populations.
Логично је да су Египћани (иначе Етиопљани, јер су отуда дошли).
Ovde je učinjenna velika metodološka greška koju često čine početnici . Nabrojane podvučene reči koje danas koriste Južni Sloveni ne moraju biti praslovenskog porekla . Znači za svaku tu reč treba istražiti poreklo . Preskočiću Servos i Serviju jer smo o tome već raspravljali , daću dva očiglednija primera (tumačenja preuzeta od Skoka) ;
![]()
![]()
Na kraju kao što je već rečeno Sloveni su naseljavali Peloponez posle VI veka tako da slovenski toponimi (ako ih ima - jer ne zaboravimo da su Grci uglavnom promenili takve nazive posle oslobođenja od Turaka) nemaju veze za Pelazgima.
zna se takoreci sve.
Размисли о свему што је написано па сам закључи.
Иначе овде на историји има превише контрадикторних писања да ни једно не можеш да узмеш `здраво за готово`.
Логично је да су Египћани (иначе Етиопљани, јер су отуда дошли) имали своје трговачке колоније по грчким острвима обезбеђене војним посадама.
Колоније су ојачале, осамосталиле се и из мешавине египатске културе и староседелачке настала је грчка култура, језик и народ. Нормално је да су староседеоци били у већини и дали индоевропски карактер грчком језику.
Увек је добро када се сретну две културе, јер онда новонастала култура бива моћнија.
Jedini koji to zna si ti.
I jedan od retkih (jedini koga poznajem) si koji misli da su romanski jezici sa balkana a ne iz Italije.
Uvek postoji jedan prvi.
Onda ne možeš da pišeš zna se, jer tako djeluje kao da govoriš o opšte poznatoj činjenici ili nečemu što je koncenzus određene stručne javnosti.
A ovako pak ispada da namećeš svoje mišljenje drugima; ispade da je bitno da ti znaš sam, a svi (mi) ostali irelevantni...