OD DROGE DO BOGA

ristob:
Radi se o istom Bogu ili, čak, Bogovima. Jednako se Bog (ili Bogovi) obraćao ljudima od samog postanka kao i danas i jednako su Ga (Ih) ljudi doživljavali od najranije istorije do danas. Ti pogrešno tumačiš istoriju, a nisi kadar ni da shvatiš šta stoji iza prirodnih zakona. Bilo bi red da prestanete vernicima pripisivati neznanja iz naučnih oblasti, jer oni dobro znaju sve što je nauka do danas otkrila. Vama nedostaje znaja iz duhovnih oblasti, a to nije šarlatanstvo, nego će uskoro biti prava nauka.
Da ristob, baš se Posejdon obraćao starim Helenima isto kao što se danas tebi obraća tvoj. Pa u tome i jeste stvar. Heleni su ga doživljavali kao stvarnog a mi znamo danas da je umišljen. Jedina razlika sa tvojim Bogom što ne treba da prođe mnogo godina da bi svi uvideli da je umišljen, već tvoji savremenici to već znaju, osim tebe i tebi sličnih.
A ovo boldovano je već ustaljeni kliše. Čim vi vernici dođete u škripac oko logike onda potežete "nisi kadar", "ne možeš ti to da shvatih", "ne možeš ti to da razumeš" itd. itd.
Zamisli onda ti si već shvatio da iza prirodnih zakona stoji Bog, uh, vau, pa to je velika mudrost čoveče.

stnco:
Da ristob, baš se Posejdon obraćao starim Helenima isto kao što se danas tebi obraća tvoj. Pa u tome i jeste stvar. Heleni su ga doživljavali kao stvarnog a mi znamo danas da je umišljen. Jedina razlika sa tvojim Bogom što ne treba da prođe mnogo godina da bi svi uvideli da je umišljen, već tvoji savremenici to već znaju, osim tebe i tebi sličnih.
A ovo boldovano je već ustaljeni kliše. Čim vi vernici dođete u škripac oko logike onda potežete "nisi kadar", "ne možeš ti to da shvatih", "ne možeš ti to da razumeš" itd. itd.
Zamisli onda ti si već shvatio da iza prirodnih zakona stoji Bog, uh, vau, pa to je velika mudrost čoveče.
Da, to je isti Bog, Bog koji oduvek postoji i koji je živ.
No dobro, nepotrebno je ubeđivanje. Iskreno (ali istinski iskreno) mi odgovori na sledećce pitnje: Kad bi Bog istinski objektivno postojao i kad bi te (On) svakog trenutka posmatrao i znao svaku tvoju misao, kakav bi utisak na tebe ostavilo saznanje da je to tako?

onisifor:
Da se razumemo, i ja mislim da Bog objektivno egzistira i da je to apsolutna stvarnost, samo mi ne pada na pamet da nekoga ubeđujem u to.
Ništa ja nemam protiv toga. Na tebi je da daš odgovore ako te neko pita
1. Šta za tebe znači "objektivno egzistira"?
2. Gde je, ako objektivno egzistira?
3. U kom je obliku?
4. U kojoj formi se tebi javlja, pa znaš da objektivno egzistira?
5. Zašto se ne javi i meni u istoj formi (nemoj ovde kao ristob da pomisliš da ja nisam kadar da to vidim)?
6. Zašto se javlja samo vernicima?
7. Zašto je čovek kroz istoriju izmišljao razne bogove?
8. Zašto Bog u "svoje delo" (čoveka) nije ugradio svest o svom postojanju već čovek mora da uči da postoji Bog?
9. Zašto u prvoj zapovesti naglašava da ne smeš da imaš druge bogove?
10. Koji su to drugi bogovi u koje ne smeš da veruješ?
Nisam hteo više da razmišljam o još nekom pitanju, već neka bude ovako kao 10 Božijih zapovesti (šala naravno).

stnco:
3. U kom je obliku?
5. Zašto se ne javi i meni u istoj formi (nemoj ovde kao ristob da pomisliš da ja nisam kadar da to vidim)?
8. Zašto Bog u "svoje delo" (čoveka) nije ugradio svest o svom postojanju već čovek mora da uči da postoji Bog?9. Zašto u prvoj zapovesti naglašava da ne smeš da imaš druge bogove?
Nisam hteo više da razmišljam o još nekom pitanju, već neka bude ovako kao 10 Božijih zapovesti (šala naravno).
Ja ću samo na osmo pitanje.
Ugradio je - podsvest, intuicija, predosećanje, nadahnuće, prosvetljenje... Nauka će tek početi ozbiljno (i na pravi način) da se bavi tim kategorijama.

ristob:
No dobro, nepotrebno je ubeđivanje. Iskreno (ali istinski iskreno) mi odgovori na sledećce pitnje: Kad bi Bog istinski objektivno postojao i kad bi te (On) svakog trenutka posmatrao i znao svaku tvoju misao, kakav bi utisak na tebe ostavilo saznanje da je to tako?
Pa i Eol je onda isti Bog! Vidi ti to. Pa što su onda izmišljali silne bogove? Kako se njima ne kaza:"Ja sam Bog tvoj i nemoj da imaš druge bogove"?
Odgovor na pitanje:
Bilo bi mi jako neprijatno da neko stalno posmatra šta radim, ali bih priznao da sam imao pogrešno mišljenje i promenio ga. Vrlo prosto, zar ne!

ristob:
Ugradio je - podsvest, intuicija, predosećanje, nadahnuće, prosvetljenje... Nauka će tek početi ozbiljno (i na pravi način) da se bavi tim kategorijama.
Osim podsvesti i nadahnuća barataš sa vrlo sumljivim kategorijama koje nemaju nikakvu realnu osnovu, a svest i podsvest (i nadahnuće ili inspiracija koje je u sferi svesnog) će biti svedeni na hemijsko-fizičke procese, u i između, biliona i biliona (iskreno ne znam na koliko se procenjuje) neurona, aksona, sinapsi i ko zna još čega, ako to "čega" još ima a danas se ne zna.

stnco:
Osim podsvesti i nadahnuća barataš sa vrlo sumljivim kategorijama koje nemaju nikakvu realnu osnovu, a svest i podsvest (i nadahnuće ili inspiracija koje je u sferi svesnog) će biti svedeni na hemijsko-fizičke procese, u i između, biliona i biliona (iskreno ne znam na koliko se procenjuje) neurona, aksona, sinapsi i ko zna još čega, ako to "čega" još ima a danas se ne zna.
Baš tako, ti fizičko-hemisjski procesi u i između, biliona i biliona (iskreno ne znam na koliko se procenjuje) neurona, aksona, sinapsi i ko zna još čega, su delo intekigentne tvorevina. Ti i dalje misli da se sve to moglo sastaviti, samo od sebe (milijatdama i bilijardama godina) u tako visokoosmišljen i savršen sistem...

ristob:
Baš tako, ti fizičko-hemisjski procesi u i između, biliona i biliona (iskreno ne znam na koliko se procenjuje) neurona, aksona, sinapsi i ko zna još čega, su delo intekigentne tvorevina. Ti i dalje misli da se sve to moglo sastaviti, samo od sebe (milijatdama i bilijardama godina) u tako visokoosmišljen i savršen sistem...
Pre dvadesetak godina, moj ristob, pročitao sam da je sintetizovana supstanca koja je odgovorna za ljubav. Na žalost nisam zapisao ni sastav ni naziv, ali kolo se okreće i upravo zato ja ću i dalje da mislim da je nauka ta koja odgovara na ova pitanja, a nauka ni ne razmišlja o nekakvom Kreatoru. Ti i dalje misli drugačije, ali pazi šta misliš, jer Onaj zna šta misliš. Srećom ne zna šta mislimo mi ateisti, pa nam je sa te strane lakše nego tebi.

stnco:
i nisu biseri za svinje :D

ristob:
a ko su onda Zevs, Had i Atina
ako je JHVH = Posejdon???

ristob:

ne nisu
8)

ristob:
A malo gore sam propustio da te pitam kakve uopšte veze imaju podsvest, intuicija, predosećanje, nadahnuće, prosvetljenje, sa svešću o postojanju Boga? Sam si rekao da nisi uvek bio vernik već su te veri naučili sinovi ili kompjuter (to već ne znam, jer su ovo obe tvoje izjave), ali je sigurno da i pored podsvesti, intuicije, predosećanja, nadahnuća, prosvetljenja ti dugo nisi razmišljao o Bogu dok nije okinuo onaj trigger i evo te sada verniji od najvernijih vernika. Misli malo o svemu ovome.

stnco:
3. U kom je obliku?
8. Zašto Bog u "svoje delo" (čoveka) nije ugradio svest o svom postojanju već čovek mora da uči da postoji Bog?
9. Zašto u prvoj zapovesti naglašava da ne smeš da imaš druge bogove?

Jel samo konstatuješ da je na meni da dam odgovore na ova pitanja, ako me neko pita, ili tražiš da odgovore dam tebi? Ako tebi sada budem davao odgovore, ispašće da ja nekoga ubeđujem u nešto i da namećem drugima svoje mišljenje.

onisifor:
Jel samo konstatuješ da je na meni da dam odgovore na ova pitanja, ako me neko pita, ili tražiš da odgovore dam tebi? Ako tebi sada budem davao odgovore, ispašće da ja nekoga ubeđujem u nešto i da namećem drugima svoje mišljenje.
Ne treba meni da daješ odgovore jer mi nisu potrebni, nego ti treba da razmisliš o tim odgovorima i ako si njima zadovoljan onda je sve u redu, veruj i dalje.

ristob:
Verova ti ili ne, to će uskoro biti najistinskija prirodna nauka.
Oooooo ristob! Pa ajd neka ti bude nauka ali gde baš prirodna. A da znaš to je dogma i nikada neće biti nauka, jer će se uvek zasnivati na verovao ili ne, i uvek će biti takvih kao ti koji će da misle da je to nauka i da nas ubeđuju da je nauka. Zamisli ristob nauku koja se zove Vaskrsologija koja naučno objašnjava vaskrsenje a doktor teologije koji je doktorirao na vaskrsenju kaže: "Ako neko i dokaže da vaskrsenje ne postoji onda ga treba izmisliti jer ono ublažava strah od smrti...."(i nabraja još neke razloge slične ovom). Ajde bre ristob ostavi se toga više, zar ne vidiš da se mnoge stvari baziraju na čudima ili čudesima koja nemaju nikakve veze sa naukom.

ristob:

Hm, ne mogu a da ne pitam... Što među Kromanjoncima nije bilo ''nadahnutih, prosvetljenih...'' jedinki? Pazi, naravno da je bilo izuzetaka među njima koji su malo odskakali od većine ali zašto ti napredniji primerci nisu izmislili nešto? Autobus na primer?:lol: Mislim, ako je Božidar ''ugrađivao'' svest ljudima, što to nije radio od samog početka, ili je pak više voleo da dozira?

Back