Па добро, има и научника који сматрају да ту постоји сукоб. Али разлог свакако није у научним доказима да Бог не постоји, него је у чисто психолошко-етичкком основу. Да покушам појаснити. У религији човек осећа зависност од Бога, а зависност рађа врлину смерности. Међутим, човек у науци, а у техници још више овлада извесним знањем, изгуби осећање зависности - постаје горд и осећа се потпуно самосталним. Дакле, преко достигнућа у науци, човеком може лако да овлада неко посебно расположење: понесе се успехом, дигне се изнад света и неће да зна низашто што је над њим. Нпр. Када је Титаник испловио знаш ли каквим речима га испратише кад су разбили флашу. "Ни Бог му ништа не може":sad:
I Bog ljut, zato sto su ljudi napravili najmocniji brod na svetu resio da ih potopi...
Zezam se malo, ali opet... sa druge strane kada malo razmotrimo cinjenice... tvorci Titanika su se malo zaleteli sa tom izjavom. Inace u vecini se slazem sa tvojim postom.
Kapiram sta hoces reci vezano za nauku... Moral, right?
Npr, atomska bomba...
Mada, zlupotreba je rasprostranjena isto koliko u nauci, toliko i u religiji, pa i politici i ostalim sferama zivota...
Licno, smatram da bi trebao da se napravi takav obrazovni sistem koji bi vaspitavao omladinu jos od prvih dana... naravno ucenje o moralu, nauci, umetnosti itd...
A kasnije, ako zele mogu da budu deo neke religije...
Najvise se gadim toga sto se deca krste... Znaci to dete je po default-u Hriscanin... Da se rodilo par 'iljade kilometara dalje bilo bi po default-u musliman ili sta ja znam sta vec...
Ali 'ajde da se zadrzimo na Hriscanima... U Bibliji lepo stoji da nikom ne smes oduzeti slobodu i pravo izbora... Pa, odkuda onda ovakvi potezi...
Nemam nista protiv religije dok ostaje ono sto bi trebalo da bude, privatno verovanje...
Ako je nekom sustina zivota da ide unaokolo i ubedjuje ljude da veruju u nesto sto on veruje samo da se ne bi osecao usamljeno u svemu tome... onda avaj...
Ja sam se malo raspisao... izvinjam se na tome...