OD DROGE DO BOGA

Obično tako biva. Ali sve to nema veze sa milošću Božijom. Sam si utripovao sebi jednu od mogućih motivacija. Moglo je biti i spasavanje kitova...

Molim Boga, kao hrišćanka i dobronameran čovek, da te zaobiđu neke spoznaje i da se nikada ne suočiš sa beznađem. Od svih trendova, naučnih saznanja, teorija, hipoteza, doktrina, filozofija... hrišćanstvo je nekako najpostojanije, a? Uzmi malo provrti kroz biografije da proveriš KAKVI su sve umovi verovali u Boga. Trip? Nije, lepo moje.
I veruj mi, volja, naša volja je NULA u odnosu na iskušenje, greh... I samo je Bog mogao da mu pomogne i vera u Boga. Pusti, ne mešaj se u ono što ne poznaješ. Poštujem tvoju ateističnost, a ti poštuj moju (našu) veru. Molim te.

Čovek je osetio potrebu da iznese svoje iskustvo, ne s namerom da misionari, negu u nadi da će pomoći unesrećenim mladim ljdima, koje je zadesila tragedija od koje ne postiji viša za mlade osobe koje su tek na pragu života. Želio je da iznese detalje njegovog pakla kroz koji je prošao i mali tračak svetlosti koji ga je spasio od večite tame. Njegove namere su bile poštene i nadasve humane.
Koliko humanosti ima u tebi crow? Zar ti smeta što se jedan nesrećni mladić iščupao od sigurne smrti, završio studije, zaposlio se, zasnovao porodicu...? Šta si ti? Bi li i ti, kako se jedan izrazio, ove nesrećnike polio beziom i zapalio? Imaš li ti saosećanja, samilosti ili bar stida?

Jedno vreme sam poslom bila vezana za istraživanja TOG tipa. Da li mislite da je slučajno što je najveći broj izlečenih heroinskih zavisnika lečeno u Crnoj reci? Pri manastiru. Na obroncima Mokre gore... U svakom smislu bliže Bogu...

Uzmi i ti pogledaj malo KAKVI sve umovi nisu verovali u Boga... :D

Oво горе свакако нико не може да оспори, али ево да ја набројим неке верујуће:
Тесла, Пастер, Кеплер, Хершел, Либинг, несретни Дарвин...
А што би рекао Бекон: "Ко само сркне из чаше науке постаје атеиста, а ко је испије до краја - неминовно се враћа религији"
Како и Ајнштајна да не цитирам, просто морам. "У нашем материјалистичком свету велики истраживачи су једини дубоко религиозни људи"

Имам и неке анкете које су рађене у научним круговима по питању религиозности самих научника, али о њима неком другом приликом.:wink:

А што би рекао Бекон: "Ко само сркне из чаше науке постаје атеиста, а ко је испије до краја - неминовно се враћа религији"
Како и Ајнштајна да не цитирам, просто морам. "У нашем материјалистичком свету велики истраживачи су једини дубоко религиозни људи"

Имам и неке анкете које су рађене у научним круговима по питању религиозности самих научника, али о њима неком другом приликом.:wink:

Kad neucnik ispije casu do dna on je alkoholicar pa trazi sledece...PICE...:D

Kapiram ja sve to... Samo mi nauka i religija nikako ne ide jedno uz drugo...
P.S. Svo postovanje Tesli.

Kapiram ja sve to... Samo mi nauka i religija nikako ne ide jedno uz drugo...
P.S. Svo postovanje Tesli.

Па добро, има и научника који сматрају да ту постоји сукоб. Али разлог свакако није у научним доказима да Бог не постоји, него је у чисто психолошко-етичкком основу. Да покушам појаснити. У религији човек осећа зависност од Бога, а зависност рађа врлину смерности. Међутим, човек у науци, а у техници још више овлада извесним знањем, изгуби осећање зависности - постаје горд и осећа се потпуно самосталним. Дакле, преко достигнућа у науци, човеком може лако да овлада неко посебно расположење: понесе се успехом, дигне се изнад света и неће да зна низашто што је над њим. Нпр. Када је Титаник испловио знаш ли каквим речима га испратише кад су разбили флашу. "Ни Бог му ништа не може":sad:

Па добро, има и научника који сматрају да ту постоји сукоб. Али разлог свакако није у научним доказима да Бог не постоји, него је у чисто психолошко-етичкком основу. Да покушам појаснити. У религији човек осећа зависност од Бога, а зависност рађа врлину смерности. Међутим, човек у науци, а у техници још више овлада извесним знањем, изгуби осећање зависности - постаје горд и осећа се потпуно самосталним. Дакле, преко достигнућа у науци, човеком може лако да овлада неко посебно расположење: понесе се успехом, дигне се изнад света и неће да зна низашто што је над њим. Нпр. Када је Титаник испловио знаш ли каквим речима га испратише кад су разбили флашу. "Ни Бог му ништа не може":sad:

I Bog ljut, zato sto su ljudi napravili najmocniji brod na svetu resio da ih potopi... :D

Zezam se malo, ali opet... sa druge strane kada malo razmotrimo cinjenice... tvorci Titanika su se malo zaleteli sa tom izjavom. Inace u vecini se slazem sa tvojim postom.
Kapiram sta hoces reci vezano za nauku... Moral, right?
Npr, atomska bomba...
Mada, zlupotreba je rasprostranjena isto koliko u nauci, toliko i u religiji, pa i politici i ostalim sferama zivota...

Licno, smatram da bi trebao da se napravi takav obrazovni sistem koji bi vaspitavao omladinu jos od prvih dana... naravno ucenje o moralu, nauci, umetnosti itd...

A kasnije, ako zele mogu da budu deo neke religije...
Najvise se gadim toga sto se deca krste... Znaci to dete je po default-u Hriscanin... Da se rodilo par 'iljade kilometara dalje bilo bi po default-u musliman ili sta ja znam sta vec...

Ali 'ajde da se zadrzimo na Hriscanima... U Bibliji lepo stoji da nikom ne smes oduzeti slobodu i pravo izbora... Pa, odkuda onda ovakvi potezi...

Nemam nista protiv religije dok ostaje ono sto bi trebalo da bude, privatno verovanje...
Ako je nekom sustina zivota da ide unaokolo i ubedjuje ljude da veruju u nesto sto on veruje samo da se ne bi osecao usamljeno u svemu tome... onda avaj...

Ja sam se malo raspisao... izvinjam se na tome... :D

Ма нема проблема.
Што се тиче крштења деце њихова слобода уопште није угрожена.
Прво, деца у пуној мери зависе од својих родитеља и не поседују личну слободу, осим законских права на егзистенцију.
Друго, крштење ако се посматра као спољашњи акт, представља само купање више.
Треће, крштење није магијска радња и Дух Свети својом благодаћу не делује ни на кога ко је прислилно крштен.
Четврто, чин крштења оставља у пуној мери слободу детета неокрњену и оно кад одрасте може да слободно одпадне од хришћанства ако то зажели. Крштење га у томе ни најмање не спречава.
А, како ће се дете развијати и у ком духу то ни најмање не зависи од крштенице, него од начина васпитавања.

I Bog ljut, zato sto su ljudi napravili najmocniji brod na svetu resio da ih potopi... :D

Знам да се шалиш, али да разјасним и ово.
Није Бог потопио Титаник, него санта леда. Ово је важно због тога јер су се људи својим достигнућима толико погордили да су заборавили да има једна тачка од које копање у дубину постаје закопавање.

Прво, деца у пуној мери зависе од својих родитеља и не поседују личну слободу, осим законских права на егзистенцију.

Ovo i jeste najstrasnija cinjenica. Svet bi bio lepse mesto da roditelji ne ubacuju svoje komplekse i ideale u decu koja nisu ni kriva ni duzna...

Hej, pa objasni mi samo zasto npr, neka dva naroda mrze vec 300-400 godina... Ti sadasnji ljudi nemaju nikakve veze sa onim sto se nekada desavalo... Al' ne... to je sve zbog jedne male bezazlene stvari... a ta stvar je NE DOZVOLJAVATI deci da misle SVOJOM glavom...

I tako... izgleda naivno... al' u stvari nije... :D

Знам да се шалиш, али да разјасним и ово.
Није Бог потопио Титаник, него санта леда. Ово је важно због тога јер су се људи својим достигнућима толико погордили да су заборавили да има једна тачка од које копање у дубину постаје закопавање.

Da, kao sto sam i rekao... slozio sam se sa tobom.

То си добро приметио, али могу само да објасним ако цитирам Христа.
Цитирам - "пустите децу и не браните им да долазе к Мени јер је таквих царство небеско"
А, то значи да је родитељима Христ поставио децу као узор, а не њих деци.
Јер деца не знају за злурадост, она се радују сваком осмеху, а ова моја млађа и подсмех тумачи као осмех. Ето колико су деца незлобива.

То си добро приметио, али могу само да објасним ако цитирам Христа.
Цитирам - "пустите децу и не браните им да долазе к Мени јер је таквих царство небеско"
А, то значи да је родитељима Христ поставио децу као узор, а не њих деци.
Јер деца не знају за злурадост, она се радују сваком осмеху, а ова моја млађа и подсмех тумачи као осмех. Ето колико су деца незлобива.

Lepo receno... :D

Back